+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Fortsatt förbud av torskfiske i östra Östersjön!
Fortsatt förbud av torskfiske i östra Östersjön!
Fotograf: Kasper Holgers/Havs- och vattenmyndigheten.

Fortsatt förbud av torskfiske i östra Östersjön!

EU:s fiskeministrar beslutade sent igår kväll den 14 oktober om kvoter för fisket i Östersjön under 2020. Beslutet gäller torsk, sill, skarpsill, lax och rödspätta. Ministerrådets beslut innebär bl a ett fortsatt förbud mot riktat yrkesfiske av torsk i östra Östersjön. Även fritidsfiske av torsk i östra Östersjön förbjuds från och med 1 januari 2020 i torskens huvudsakliga utbredningsområde. Dessutom har en bifångstkvot för oavsiktliga fångster tagits fram för torskfisket och andra arter i detta området.

Vi noterar att ministerrådets beslut innebär sänkningar av alla Sveriges fiskemöjligheter. Det är en följd av de utmaningar våra fiskbestånd står inför som är kopplat till förändringar i havens ekosystem och miljö. HaV påbörjar nu tillsammans med Jordbruksverket en bred dialog om ett framtida hållbart fiske, säger Niclas Törnell, tillförordnad avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten.

Fiskemöjligheterna för torsk i västra Östersjön sätts till 3 806 ton. Fiskemöjligheterna på detta bestånd har de senaste åren varierat mycket, men har satts inom gränserna i förvaltningsplanen för Östersjön. Kvoten har sänkts med 60 procent för 2020. ICES har som tidigare år visat att fritidsfisket har en påverkan på detta torskbestånd. Därför sätts det en begränsning på fem torskar som en fritidsfiskare får fiska per dag under 2020 i västra Östersjön för att säkerställa ett långsiktigt hållbart fiske, Under lekstängningstiderna blir det en lägre tillåten fångst i Öresund och Bälthavet den 1 februari – 31 mars och i Arkonabassängen den 1 juni – 31 juli. Utanför sex nautiska mil i Arkonabassängen finns det torsk från det hotade östra beståndet vilket gör att allt fiske efter torsk är förbjudet.

Fiskemöjligheterna sänktes för sill/strömming i Bottenhavet med 27 procent , sill/strömming i centrala Östersjön med 10 procent och sill i västra Östersjön med 65 procent. Även skarpsill sänktes med 22 procent samt rödspätta med 32 procent för att kunna nå målet om ett hållbart fiske.

Fiskemöjligheterna på lax i Östersjön kommer justeras i mindre grad för att ta hänsyn till enskilda svaga laxbestånd. I diskussionen om fiskekvoter har EU:s fiskeministrar utgått från rekommendationer från Internationella havsforskningsrådet, ICES. Beslutet är i linje med fastställda mål om ett långsiktigt hållbart fiske. Den svenska delegationen som deltog i förhandlingarna leddes av landsbygdsminister Jennie Nilsson. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har under processen bidragit med underlag till förhandlingarna.

Tidigare i sommar nödstoppade EU kommissionen fisket av östra torskbeståndet i Östersjön efter att ICES rekommenderade att det inte ska fiskas på det östra torskbeståndet under 2020 då beståndssituationen är mycket allvarlig. Den allvarliga situationen för detta torskbestånd gör att man genomför en lekstängning som innebär att allt fiske i torskens kärnområden förbjuds med undantag av små båtar som använder passiva redskap på djup mindre än 20 meter.

Här kan du se preliminär tabell för samtliga kvoter i Östersjön för 2020 som är av betydelse för svenskt yrkesfiske

Länk till ministerrådets pressmeddelande

Här kan du läsa mer om HaV:s arbete med kvoter (Totala tillåtna fångstmängden, TAC) 

För mer information, kontakta Havs- och vattenmyndigheten:

Kontaktperson Gry Sagebakken, utredare, tfn 010-698 62 37, mobil 076-538 62 37, e-post gry.sagebakken@havochvatten.se

Isabella Engblom, presskontakt, tel 010-698 64 00

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

 Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 145 Nästa SistaOdlad norsk lax - odlas på land!

Odlad norsk lax - odlas på land!

Eko/ Miljö Norska Coop köper nu norsk landodlad lax av företaget Fredristad Seafood. En något udda nyhet från landet där havsodlad lax är en miljardindustri...

Inga kommentarer
Klartecken för största vattenvårdssatsningen någonsin i Sverige

Klartecken för största vattenvårdssatsningen någonsin i Sverige

Eko/ Miljö Ett unikt samarbete mellan Länsstyrelserna i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten har i dagarna fått grönt ljus. EU-projektet Ecostreams for LIFE med en budget på 179 miljoner kronor och en tidsplan som spänner mellan år 2021-2026 blir det största vattenvårdsprojektet i sitt slag Sverige någonsin...

Inga kommentarer
Vill du hjälpa forskningen - Karlstad Kommun söker gäddfiskare!

Vill du hjälpa forskningen - Karlstad Kommun söker gäddfiskare!

Eko/ Miljö Som en av våra största rovfiskar är gäddor bra för att mäta kvicksilverhalten i våra sjöar. Karlstad Kommun söker gäddfiskare för att fiska gäddor för provtagning...

Inga kommentarer
Skokloster - ny plats för Swedish Game Fair och nytt datum!

Skokloster - ny plats för Swedish Game Fair och nytt datum!

Mässor Jakt- och sportfiskemässan Swedish Game Fair tar paus 2020 pga Coronaviruset. Mässan återuppstår i maj 2021 på ny plats, Skokloster...

Inga kommentarer
Beviljad skyddsjakt på skarv i Gävlebukten!

Beviljad skyddsjakt på skarv i Gävlebukten!

Eko/ Miljö Ett efterlängtat beslut! Länsstyrelsen Gävleborg har beviljat skyddsjakt efter skarv på öarna Pålsgrundet, Kalkstensgrundet, Långraten och Kaxarna i Gävlebukten...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.