+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Färre yngel dör i laxsjukdomen M74!
Den svenska östersjölaxen har det inte lätt, här kommer lite ljus i mörkret!
Fotograf: FishEco

Färre yngel dör i laxsjukdomen M74!

Förekomsten av förökningsstörningen M74 hos Östersjöns laxkullar har sjunkit. Det visar den sammanställning av miljöövervakningsdata från sju svenska laxälvar som Sveriges lantbruksuniversitet gjort. I år var i genomsnitt sju procent av laxkullarna drabbade, jämfört med den höga dödligheten på 39 procent som observerades 2017.

M74 är en reproduktionsstörning som beror på brist av b-vitaminet tiamin, och som leder till att laxynglen inte utvecklas som de ska. I gulesäcksstadiet stannar de upp i sin utveckling och dör.

Omfattningen av M74 följs genom årliga kontroller av avelsfisk vid ett antal älvar som genomför kompensationsutsättningar av lax. Förekomsten av M74 varierar mellan olika älvar och mellan olika år. Lägst i år var Ljusnan där ingen yngeldödlighet i M74 rapporterats, och högst i Skellefteälven med 24 procent drabbade kullar.

Sjukdomen hade en topp under mitten av 1990-talet då upp till 90 procent av laxynglen dog, men därefter klingade problematiken av. Under 2016 och 2017 ökade dock åter M74 och i genomsnitt 31 procent av laxkullarna drabbades. Samtidigt kom det in allt fler rapporter om orkeslös, sårig och svampangripen lax från flera områden längs Östersjökusten.

- Vi vet inte om hälsoproblematiken hos laxen har en koppling till M74, men det är glädjande att situationen för M74 ser ljusare ut igen, säger Elin Dahlgren, miljöanalysspecialist vid institutionen för akvatiska resurser vid SLU (SLU Aqua).

SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt genomförde förra året en undersökning av laxhälsoproblematiken och resultaten visade att det inte bara rör sig om en tiaminbrist, utan en större problembild.

Vad det omfattande sjukdomsutbrottet hos lax i svenska älvar beror på utreds av flera aktörer. Under 2019 jobbar Elin Dahlgren tillsammans med forskare Douglas Jones och doktorand Philip Jacobsson vid SLU Aqua samt kollegor vid Stockholms universitet: Agnes Karlsson och Dennis Lindqvist vidare med att undersöka sambanden mellan laxhälsoproblematiken och laxarnas diet och uppehållsplats, samt exponering för algtoxiner. I ett annat projekt undersöks kopplingar mellan M74 hos lax i relation till diet och uppehållsplats i Östersjön.

- Det är viktigt att titta närmare på vad som orsakar tiaminbrist hos lax. Även om man sett att tiaminhalten kan kopplas till proportionen mellan skarpsill och strömming i laxens diet, så finns det mycket som talar för att det som drabbar laxen är del av en större miljöproblematik i Östersjön, säger Elin Dahlgren.

Kontakt:

Elin Dahlgren, miljöanalysspecialist, Institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua), Sötvattenslaboratoriet, elin.dahlgren@slu.se, 010- 478 42 79
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 129 Nästa SistaVälkomna på höstlovfiske i Skåne!

Välkomna på höstlovfiske i Skåne!

Notiser Under årets höstlov arrangerar Sportfiskarna region syd ett roligt höstlovsfiske under fyra dagar på fyra orter runt om i Skåne...

Inga kommentarer
Fiskesyndrom - Spontanpass gav metersfisk...

Fiskesyndrom - Spontanpass gav metersfisk...

Blogg 2013 Rätt bete i rätt ljus, Anders Perols släpper nytt blogginlägg på Fiskesyndrom...

Inga kommentarer
Trollad SuperSizegädda för Per Martin Lintorp!

Trollad SuperSizegädda för Per Martin Lintorp!

Trolling Att trolla en död betesfisk kan ibland vara effektivare än allt annat! Det vet Martin Lintorp! Här ser ni honom med hans femte SuperSizegädda...

Inga kommentarer
Välkomna på höstlovsfiske med Sportfiskarna i Jönköping!

Välkomna på höstlovsfiske med Sportfiskarna i Jönköping!

Notiser Snart stundar det välförtjänta höstlovet och det innebär fina fiskeaktiviteter. I arrangerar Sportfiskarna i Jönköping fiskeaktiviteter på tre orter, samt besöker Hökensås för att fiska regnbåge...

Inga kommentarer
Statliga satsningar för ökad biologisk mångfald!

Statliga satsningar för ökad biologisk mångfald!

Eko/ Miljö Havs- och vattenmyndigheten, HaV, fördelar 21 miljoner kronor till länsstyrelsernas arbete för att förbättra livsmiljöerna i sötvatten...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.