+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Lås in båtmotorn - nu börjar stöldsäsongen!
Lås in båtmotorn för sjutton!
Fotograf: Nicholas Upton CC Flickr

Lås in båtmotorn - nu börjar stöldsäsongen!

Upptagningssäsongen är i full gång, den tid på året då flest utombordare stjäls. Att skydda uppställningsplatser är svårt och kostsamt. Säkrast är att låsa in motorn inomhus.

Förra året stals 2 510 båtmotorer visar statistik från Brottsförebyggande Rådet, BRÅ. Nu befarar Polisen att 2019 blir värre. Och det finns tecken som tyder på det. Redan årets första kvartal ökade antalet båtmotorstölder med 19 % jämfört med förra året.

– Hösten är historiskt en kritisk period för båtägarna. Sommarställen besöks inte lika ofta och båtarna används mer sällan. Speciellt under veckorna före och efter upptagning av båten är stölderna av båtmotorer extra frekventa, säger Rino Carlsson, polisens nationella samordnare för sjörelaterade tillgrepp. 

– Båttjuvarna – oftast internationella ligor – kan dyka upp var som helst. Men vi vet att Värmdö och Norrtälje oftast drabbast hårt. Även östra Södermanland och Blekinge är väldigt utsatta, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkringar på Svedea.

Inlåsning inomhus säkraste skyddet

Svedeas erfarenhet är att det överlägset säkraste stöldskyddet är att montera av båtmotorn och låsa in den inomhus, eller hela båten om det är möjligt. Många båtverkstäder erbjuder den möjligheten. 

– Vi tänker fortsätta kämpa mot stölderna med de medel vi kan. Vi vill starkt rekommendera alla båtägare att låsa in båtmotorn inomhus. Om det inte finns möjlighet att låsa in den själv föreslår vi att man kontaktar närliggande marinor och verkstäder, säger Göran Södergren.

Bästa brottsförebyggande åtgärderna

Även om inlåsning inom tak och väggar och dörr med ordenligt lås är bästa lösningen, finns flera andra sätt som försvårar för båttjuvarna. Med spårsändare och ordentlig märkning kan den stulna båtmotorn återbördas till ägaren. Här följer Svedeas bästa tips:
  • Lås in båtmotorn eller hela båten inomhus
  • Gå med i Båtsamverkan
  • Installera söksystem
  • Använd alltid godkänt lås och kätting
  • Märk både båt och motor med Securmark

Göran Södergren
produktchef båtförsäkring
08-790 03 11
goran.sodergren@svedea.se


Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 131 Nästa SistaBiotopvård i Sörån ska få laxen att återvända!

Biotopvård i Sörån ska få laxen att återvända!

Eko/ Miljö Laxen tillbaka till biflödet Sörån! Det är målet för projektet att stärka fina Rolfsåns vattensystems laxbestånd...

Inga kommentarer
Sportfiskarna jobbar för mer våtmarker!

Sportfiskarna jobbar för mer våtmarker!

Eko/ Miljö Spännande med mer fiskevård! Sportfiskarna Region Väst driver för närvarande flera olika våtmarksprojekt. Bland annat har ett samverkansprojekt inletts med den lokala naturskyddsföreningen Risvedengruppen...

Inga kommentarer
Sportfiskarnas infokvällar om Vänern!

Sportfiskarnas infokvällar om Vänern!

Eko/ Miljö 4–5 nov höll Sportfiskarna sina årliga infokvällar för fisket i Vänern som en del i de fångstdataprojekt som förbundet arbetar med...

Inga kommentarer
ÖSFK Sea Trout Challenge avgjord - över 30.000 kr till fiskevården!

ÖSFK Sea Trout Challenge avgjord - över 30.000 kr till fiskevården!

Tävling Många deltagare och en rejäl sudd pengar till fiskevården när ÖSFK Sea Trout Challenge avgjordes...

Inga kommentarer
Benny Johansson tog storslam på EM i plattfiske!

Benny Johansson tog storslam på EM i plattfiske!

Salt/ hav Havsfiskeveteranen Benny Johansson tog storslam på EM i plattfiske när han vann tre guld och ett silver. Bra där Benny...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.