+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Omfattande fusk i fisket!
Sportfiskarna reagerar starkt! Omfattande fusk i fisket!
Fotograf: JK-Fotografie-Design-shutterstock.com

Omfattande fusk i fisket!

Med anledning av radioprogrammet Kalibers avslöjande om det storskaliga trålfiskets systematiska fusk med fiskekvoterna gör Sportfiskarna och  PO Kustfiskarna Bottenhavet nu ett gemensamt uttalande.

Strömmingen går inte längre till längs kusten som förr. Det har vi som företräder det småskaliga yrkesfisket och sportfisket under flera år slagit larm om.
SR Kaliber rapporterar idag om ett omfattande fusk med kvoterna i det storskaliga industrifisket. Skillnaderna mellan vad som rapporteras ha fångats och vad som i själva verket landas är stora. Så stora att de kan påverka hela det känsliga ekosystemet i Östersjön.
De vetenskapliga bedömningar som kvoterna för fisket efter sill och skarpsill baseras på har på så sätt fått felaktiga ingångsvärden. Det framstår dessutom som att Havs- och vattenmyndigheten varit medveten om detta under flera år.
-    Det är att spela rysk roulette med Östersjöns ekosystem om den vetenskapliga rådgivningen vilar på felaktig grund. Om det som rapporteras idag varit känt för myndigheten utan att de agerat är det en skandal, säger Sten Frohm, generalsekreterare, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund.

Kraftfulla åtgärder behöver nu vidtas för att skydda fiskbestånden och balansen i Östersjön.

- Det storskaliga trålfisket i Östersjön måste omedelbart stoppas till dess konsekvenserna av de rapporterade uppgifterna utretts.
- Regeringen måste snarast begära in en redogörelse från Havs- och vattenmyndigheten om hur ett till synes systematiskt fusk har kunnat pågå utan att myndigheten agerat.
- Det behövs en översyn av hela fiskeripolitiken och en diskussion om hur fiskresursen ska utnyttjas i framtiden. Vi anser att fiskresursen i första hand ska utnyttjas för ett småskaligt yrkesfiske, sportfisketurism och sportfiske och som en bas för uthållig landsbygdsutveckling.

Sten Frohm, generalsekreterare Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund
Carl-Åke Wallin, ordförande PO Kustfiskarna BottenhavetDela denna artikel...

   


Kommentarer

3 kommentarer...
Daniel skrev...
Bortförklaring
Jag gissar att det är sälen och skarvens fel !?
Klockan 12:47, 17 Sep 2019

josef skrev...
Citat
" Vi anser att fiskresursen i första hand ska utnyttjas för ett småskaligt yrkesfiske, sportfisketurism och sportfiske och som en bas för uthållig landsbygdsutveckling." Ja detta tycker ni ja. Men den som har läst FNs globala fiskeagenda och är sportfiskare sätter nog kaffet i halsen.
Klockan 16:24, 16 Sep 2019

Anders Svensson skrev...
En total överreaktion från Sportfiskarna
Uttalandet tyder på en total överreaktion från Sportfiskarna och har noll relevans i förhållande till den felrapportering som förekommer. http://fiske.zaramis.se/2019/09/16/sportfiskarnas-dumheter-om-sillfisket/
Klockan 14:23, 16 Sep 2019

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 142 Nästa SistaJaktia öppnar ny butik i Karlskrona!

Jaktia öppnar ny butik i Karlskrona!

Press/ reklam September 2020 öppnar Jaktia Karlskrona på Handelsvägen Nättraby. Jaktia Karlskrona öppnas i samarbete med Mikael Pålsson och Peter Börjesson som båda har en mycket lång och gedigen fiske- jakt- och vapen erfarenhet...

Inga kommentarer
Senaste nytt och stora abborrar i Gunki Iron Perch!

Senaste nytt och stora abborrar i Gunki Iron Perch!

Tävling Då var det dax för en ny uppdatering i Gunki Iron Perch. Många fina fiskar har lagts in och i toppen har vi fortfarande Mikael Herbertsson...

Inga kommentarer
Rekordstort intresse för sportfiske!

Rekordstort intresse för sportfiske!

Notiser En populär hobby bland semestrande svenskar är fiske och rekordmånga har löst fiskekort genom Sportfiskarna under maj månad...

Inga kommentarer
Förvaltningsplan för skarv i Stockholms län beslutad!

Förvaltningsplan för skarv i Stockholms län beslutad!

Eko/ Miljö Efter konstruktiva diskussioner med skärgårdens jakt-, fiske- och viltvårdsföreningar, miljöorganisationer, kommuner och andra aktörer har Länsstyrelsen nu beslutat om en förvaltningsplan för skarv i Stockholms län...

Inga kommentarer
Förtydligande om Evinrude!

Förtydligande om Evinrude!

Press/ reklam Nu kommer lugnande besked om garantier och åtaganden för Evinrudeägare i Skandinavien...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.