+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Fiskets felaktiga fångster - Kaliber!
Fiskets felaktiga fångster - Kaliber!
Fotograf: Giovanni CC https://www.flickr.com/photos/goodimages/

Fiskets felaktiga fångster - Kaliber!

Varannan svensk fisketrålare som kontrolleras i Danmark har uppgett fel mängd av den sill och skarpsill som tagits upp. Det kan leda till att beslut om fiskets framtid tas på fel grunder. 

En vinterkväll i år styr en av de största svenska fisketrålarna in mot hamnen i Skagen i Danmark. I lasten finns drygt 1400 ton sill och skarpsill från Östersjön. Fisk som ska bli till fiskmjöl på fabriken i hamnen.

Skepparen har uppgett att det finns cirka en tredjedel sill och två tredjedelar skarpsill i fångsten. Men när kontrollanterna tar det första provet får de en föraning om att något inte stämmer. Kaliber idag om yrkesfiskets felaktiga rapporter - som kan få konsekvenser för livet i det känsliga Östersjön.

Läs mer här -> SR Kaliber
Dela denna artikel...

   


Kommentarer

4 kommentarer...
Stefan skrev...
Josef/Per
Nix, jag räknar skarvätna glasålar..
Klockan 11:06, 17 Sep 2019

Josef skrev...
Stefan
Jag trodde att du flugit ner till Afrika för att kämpa emot det globala klimathotet? Kanske kan du räkna skarpsillar på planet ner med?
Klockan 16:17, 16 Sep 2019

Anders Svensson skrev...
Allvarligt
Felrapporteringen är allvarlig om det är ett fel som alltid går i samma riktning och om det förekommit länge. Det innebär att skarpsillskvoten är för låg och sillkvoten för hög. Det innebär också att sillkvoten inte fiskas upp utan bara en del av den fiskas eftersom skarpsill rapporteras som sill. Det finns då mer skarpsill än vad forskarna tror och mindre sill. För mycket skarpsill kan vara ett problem för torsken då små torskar äter samma föda som skarpsill. Lösningen borde i så fall vara en höjning av skarpsillsvoten, en sänkning av sillkvoten samt ökat antal kontroller för att se om resultaten från kontrollerna i Danmark står sig över året och kanske också gäller för landningarna i Västervik. Eller inte. http://fiske.zaramis.se/2019/09/16/felrapportering-av-sill-och-skarpsill-fran-ostersjon/ Josef (eller Per som han egentligen heter) är nog överens med Kaliber och Sportfiskarna i denna fråga.
Klockan 14:11, 16 Sep 2019

Stefan skrev...
Josef?
Kom igen nu Josef! ;)
Klockan 13:41, 16 Sep 2019

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 141 Nästa SistaSportfiskarna söker projektledare för ungdomsverksamhet i Norrbotten!

Sportfiskarna söker projektledare för ungdomsverksamhet i Norrbotten!

Notiser Sportfiskarna söker nu en projektledare till Region Nord med placering på kontoret i Luleå. En stor del av tjänsten är inom Sportfiskarnas utomhuspedagogiska projekt Skolbäcken...

Inga kommentarer
​Fiske av ål i havet stoppas under tre månader!

​Fiske av ål i havet stoppas under tre månader!

Eko/ Miljö Det blir förbjudet att fiska efter ål i svenska kustområden under samma period som de två senaste åren, 1 november till och med 31 januari...

Inga kommentarer
Inbjudan till SM i Flugfiske 2020!

Inbjudan till SM i Flugfiske 2020!

Fluga Dax att anmäla sig till SM i flugfiske! Tävlingen kommer att avgöras genom deltävlingar i både stilla och strömmande vatten...

Inga kommentarer
Gotländsk öring sätts ut i Trödjeån!

Gotländsk öring sätts ut i Trödjeån!

Eko/ Miljö Den Gotländska öringen är smart, har koll på om bäckarna torkar ut och lämnar då sina vatten. 20 000 avkommor från dessa har satts ut i vattenkänsliga Trödjeån som mynnar norr om Gävle...

Inga kommentarer
Extremvädret 2018 gav rekordlåg måluppfyllelse i kalkningen!

Extremvädret 2018 gav rekordlåg måluppfyllelse i kalkningen!

Eko/ Miljö Havs och vattenmyndigheten har nyligen publicerat sammanställningen av nyckeltalen för kalkningen under 2018 vilket bland annat visar på ovanligt låg måluppfyllelse...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.