+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Framgångsrika fiskfällor internationell succé!
Framgångsrika fiskfällor internationell succé!
Fotograf: Privat

Framgångsrika fiskfällor internationell succé!

Med hjälp av 7,6 miljoner kronor från EUs-fiskerifond utvecklas nu dessa nya fällor som är skonsammare mot fiskare, fisken och miljön, säger Lars Hillström, biolog och forskningsledare på Högskolan i Gävle.

En ny fiskfälla för strömming, abborre och siklöja utvecklas nu i ett samarbete mellan Högskolan i Gävle och ett fiskeriföretag, Harmånger Maskin & Marin AB, lett av Christer Lundin och Mikael Lundin, Mikael har tidigare doktorerat på selektiva fällor för strömming och sik. När det gäller siklöjan samarbetar man med fiskare i Kalix.

Vi behöver få fler yngre att bli yrkesverksamma fiskare. Därför har forskare som Lars Hillström, skapat fiskeredskap som är mer lätthanterliga och dessutom kan ge bra fångster.

- Förr hade vi lika många fiskebyar i Gävleborgs län som här finns fiskare idag, genom att utveckla moderna ergonomiska fällor vill vi ändra på det, säger Lars Hillström.

Pontonfällor som skonar fiskaren

Lars Hillström

Lars Hillström

- Vi har utvecklat en sälsäker, flyttbar, ergonomisk och effektiv multifälla som kan användas på alla djup och modifieras för olika ändamål, säger Lars Hillström.

Fällorna kommer vara ergonomiska då pontoner med hjälp av en kompressor lyfter upp fällan, vilket annars är ett väldigt slitsamt arbete. För forskarna har det varit viktigt att stimulera det kustnära fisket.

- Mindre båtar drar mindre bränsle och vi vet att de stora trålarna skadar bottnarna. Roligt att få vara med om att utveckla fångstmetoder som är skonsamma mot miljön och människan och som kan utveckla kustfisket så kulturlandskapet kan få en chans att leva.

"Abborren är inte lättlurad"

Lars Hillström säger att abborren är känslig för förändringar och att det verkligt fina med den nya abborrfällan är att den är anpassad för abborrens stora känslighet och att den inte når botten.

- Vi har sett att man med vanliga fällor dels kan störa botten och att botten också kan störa fällorna, abborrarna är inte lättlurade.

Mer strömming

Tidigare har man fiskat strömming med fällor precis under vattenytan, men med de nya fällorna så kommer man att kunna fiska strömming på kanske 50 meters djup.

- Då kommer vi att kunna fiska också på andra tider av året, en bra bit in på hösten skulle bli möjligt. Det blir även ett selektivt fiske då de små kan simma ut genom redskapet.

Internationell succé

Tidigare var forskarna vid Högskolan i Gävle, tillsammans med Christer Lundin och Fiskeriverket, med om att utveckla en annan typ av fälla, som blivit en stor framgång. Förutom i Sverige och Finland används nu dessa fällor också av fiskare från bland annat Kamtjatka i Ryssland och Donaudeltat i Rumänien.

- Vi såg hur de fick kämpa med sina gamla redskap, vår nya utrustning gjorde det också mycket lättare för dem att släppa tillbaka till exempel fredade störar.

- Detta är passiva fällor, ingenting som dras. Då skadas inte heller fisken och den kan släppas tillbaka oskadd. Mikael Lundins avhandling visar också att fisken här har god överlevnad, till skillnad mot på trålarna där överlevnaden är mycket sämre, säger Lars Hillström.

För mer information, kontakta:

Lars Hillström, universitetslektor i biologi och ledare av det nya forskningsprojektet vid Högskolan i Gävle
Tel: 072-168 23 98
E-post: lars.hillstrom@hig.se

Text & foto Lars Hillström: Douglas Öhrbom

Högskolan i Gävle sätter människan i centrum och utvecklar kunskapen om en hållbar livsmiljö. Vi erbjuder ett 50-tal utbildningsprogram och cirka 400 kurser inom humaniora, samhälls- och naturvetenskap och teknik. Våra forskningsprofiler är byggd miljö och hälsofrämjande arbetsliv.Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 129 Nästa SistaBara 100 havsnejonögon kvar!

Bara 100 havsnejonögon kvar!

Eko/ Miljö Nu är havsnejonögat på väg att försvinna enligt experterna. En tragedi händer en art som ingen riktigt bryr sig om...

1 kommentar
Välkommen på höstlovsfiske i Göteborg 2019!

Välkommen på höstlovsfiske i Göteborg 2019!

Notiser Varmt välkommen på höstens lovfisken i Göteborg. Fyra mycket roliga dagar väntar då vi kommer att bedriva fiske som brukar vara bra så här års...

Inga kommentarer
Restaurering i Vitsån förbättrar för havsöring!

Restaurering i Vitsån förbättrar för havsöring!

Eko/ Miljö Vitsån är ett av Stockholms viktigaste vattendrag för havsöring, nu görs många förbättringar för fisken...

Inga kommentarer
Bivvykaffe - så kan du meta sutare!

Bivvykaffe - så kan du meta sutare!

Mete Sutare! Jimmie från Bivvykaffe delar med sig av sina tips och idéer om hur du lyckas fånga denna magnifika fisk...

Inga kommentarer
Razzia mot fiskerinäringen - misstänkta brott mot utlänningslagen!

Razzia mot fiskerinäringen - misstänkta brott mot utlänningslagen!

Notiser Ny skandal inom fiskerinäringen! Polisen slog till mot företag inom branschen i Norrbotten och av 40 kontrollerade arbetare saknade 26 arbetstillstånd...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.