+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Fiskelobbyn vilseleder politikerna när det gäller torskfiskets samhällsekonomiska betydelse!
Östersjötorsken mår inte bra och har minskat dramatiskt!
Fotograf: Arkiv. Peter Ljungberg Sportfiskarna

Fiskelobbyn vilseleder politikerna när det gäller torskfiskets samhällsekonomiska betydelse!

Fiskelobbyn vilseleder politikerna när det gäller torskfiskets samhällsekonomiska betydelse!
Artikelförfattare. Conrad Stralka verksamhetschef vid stiftelsen Baltic Sea 2020.
Foto: Pressbild

Östersjötorsken är inte bara en råvara för fisket, den spelar också en avgörande roll för havets ekosystem. Det skriver Conrad Stralka, verksamhetschef vid stiftelsen Baltic Sea 2020.

Det finns en olycklig motsatsställning när det gäller vilka hänsyn politiker ska ta: skydd av miljö och ekologi står mot fiskeindustrins strävan att tjäna pengar. När EU-kommissionen ijuli införde nödstopp för torskfisket i Östersjön fram till årsskiftet ställdes konflikten mellan ekologi och fiske på sin spets.
 
Peter Ronelöv Olsson, Sveriges fiskares producentorganisation, och Krishan Kent, Fiskbranschens riksförbund,står förstås på fiskarnas sida (Aktuella frågor 8/78). Vi är överens om att Östersjötorsken måste skyddas, men deras argument håller inte.

Yrken och branscher förändras hela tiden. Orsakerna är många till att vissa försvinner och andra tillkommer. Inte minst ökad hänsyn till miljön har skapat nya förutsättningar för yrken, produkter och företag. Därför är det lite märkligt att som Peter Ronelöv Olsson och Krishan Kent hävda att just yrkesfiskare ska utgöra ett undantag. Särskilt eftersom yrkesfiskare utnyttjar en resurs som tillhör alla i Sverige – fisken i havet. Östersjötorsken är inte bara en råvara för fisket, den spelar också en avgörande roll för havets ekosystem. I årtionden har det storskaliga trålfisket gjort att torsken i Östersjön minskat. Historiskt har torskfisket legat på cirka 150 000 ton per år, men de senaste 20 åren har siffran sjunkit dramatiskt. Under 2018 fiskades knappt 20 000 ton.

Peter Ronelöv Olsson och Krishan Kent hävdar att fisket efter Östersjötorsk har en samhällsekonomisk betydelse och att 1 000 jobb hotas om torskfisket stoppas. Men det är en siffra som inte stämmer. Det finns inte så många som fiskar torsk på heltid i Östersjön och varje fiskare skapar inte jobb åt fem personer på land, som de påstår.

Om varje fiskare 
skulle skapa fem jobb i land betyder 1 000 landjobb cirka 200 torskfiskare, något som är orimligt eftersom värdet på den torsk som årligen tagits i land endast varit några tiotals miljoner kronor.

Antalet torskfiskare som har licens och båtar är långt färre än de 200 Peter Ronelöv Olsson och Krishan Kent hävdar. Dessutom ägnar sig inte yrkesfiskare åt torskfiske på heltid. Torsken fiskas endast några få månader på året.

Att varje fiskare skulle skapa just fem jobb i land är också en överdriven siffra. Det finns inget samband som säger att den som slutar fiska torsk också slutar klippa sig eller gå till tandläkaren. Den rapport som det danska analysföretaget Copenhagen economics presenterade i våras och som Peter Ronelöv Olsson och Krishan Kent hänvisar till visar att varje anställd i fiskeindustrin sysselsätter drygt en person till på land. Det är något helt annat än att påstå att varje fiskare skapar fem jobb i land. Inte ens den svenska fiskberedningsindustrin är särskilt beroende av det svenska torskfisket i Östersjön, eftersom den till tre fjärdedelar använder importerade råvaror.

Det svenska torskfisket i södra Östersjön sysselsätter så få personer att det saknar samhällsekonomisk betydelse. Fiskelobbyn, företrädd av Ronelöv Olsson och Kent, vilseleder politiker när det gäller torskfiskets samhällsekonomiska betydelse genom att hävda att underlaget för skola, vård och omsorg skulle vara hotat av ett stopp för torskfisket.

Peter Ronelöv Olsson och Krishan Kent representerar det storskaliga, industriella fisket samtidigt som de försöker gömma sig bakom det hållbara, småskaliga, kustnära fisket.

Storskalig bottentrålning har gått så hårt åt torskbeståndet att torsken närmast försvunnit från Östersjökusten. Inte bara de småskaliga fiskarna drabbas, utan även en betydligt större näring – fritidsfisket och den marina turismen. Om vi talar sysselsättning och lokala inkomster står marin turism för cirka 30 000 arbetstillfällen längs den svenska Östersjökusten samtidigt som 1,5 miljoner svenskar uppger att de fritidsfiskar. Uppgifterna kommer från HAV, Hav- och vattenmyndigheten.

Fiskelobbyn är högst
 delaktig i den kris som drabbat Östersjötorsken. Istället för att kortsiktigt försvara det system som skapat problemen skulle Peter Ronelöv Olsson och Krishan Kent kunna bidra till en långsiktig lösning där småskaligt, hållbart fiske och marin turism utgör en viktig del av levande kustsamhällen.

Texten är skriven av Conrad Stralka, verksamhetschef vid stiftelsen Baltic Sea 2020 som finansierar forskning och åtgärdsprojekt för ett friskare Östersjön. Tidigare publicerad i Sydsvenskan


Dela denna artikel...

   


Kommentarer

1 kommentarer...
Josed skrev...
Som
Småskalig yrkesfiskare så behöver ju jag dryfta mina tankar när en så osympatisk människa som Conrad försöker ta småfiskets parti. Nu fiskar ju jag inte torsk i Östersjön, men jag drabbas ju av samma problem som de som fiskar i Östersjön gör, alltså säl och skarv. De djur som Conrad fullständigt ignorerar, som de inte ens fanns. Conrad har därmed noll trovärdighet i frågan enligt min uppfattning och borde hålla tyst. I verkligheten, utanför pengasuktande girigbukars sfär, så försvann torsken nästan i Östersjön nästan helt och hållet vid slutet av 1800 talet. Det var före trålare, övergödning och Conrad. Men det var inte före sälens tid. Efter att människan jagat sälen för sitt tran, så fick oljan människor att bli bekväma, så bestånden av säl växte. Det gick så långt att man inte kunde hitta torsk utanför ställen som Karlskrona, den var helt väck. Den gången slutade det med att Danskarna kallade in flottan som fick bombardera sälkolonierna med granater. Svenskarna nöjde sig med skottpeng på säl. Detta la grunden för det fina fisket som vi hade långt in på 1900-talet...... Det är svårt att argumentera emot människor som har extremt skev verklighetsuppfattning. Men jag skall försöka. På Västkusten har absolut inget fungerat för att få tillbaka torsken, det är soprent. Man har förbjudit trålning i kustzonen, har fredade zoner, fredningstider och endast Gud fader vet vad. Men ingenting har gett något som helst resultat. Det beror på att det är säl och skarv som äter upp all torsk. Ett exempel. Från Vinga till Kungen strax söder om Tistlarna så finns det enligt den erfarne säljägare Stefan Nilsson kring 3000 knubbsälar. Detta är en kort sträcka på kanske 4 mil av Kattegatts långa kust. Med en medelvikt på 50 kg så finns det alltså 150 ton predator på en sträcka där det knappast finns några torskar alls. Och så tror Conrad och hans gelikar att det löser sig om man förbjuder fisket? Conrad och hans kompisar är endera djupt störda eller helt enkelt oärliga. De 150 ton säl som ligger på en kort sträcka av Kattegatt överstiger det Svenska yrkesfiskets uttag av torsk i HELA Kattegatt. I Östersjön så är vi inte riktigt där än. Enligt mer pålitliga forskare som Lunneryd, så nämns siffror som 60 000 gårsälar. Med en medelvikt på kanske 100 kg, så finns det kring 6000 ton gråsäl i Östersjön. Förra året fiskade det Svenska fisket 2500 ton torsk. Som jämförelse så finns det 15 ton varg i Sverige och jägarna skjuter 20 000 ton älg. Skulle jägarna vara i samma situation som fiskarna, skulle de fått skjuta 8 ton älg.
Klockan 17:03, 31 Aug 2019

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 136 Nästa SistaKustkommunerna kraftsamlar - för att komma undan sillfiskestoppet!

Kustkommunerna kraftsamlar - för att komma undan sillfiskestoppet!

Eko/ Miljö Det kommande sillfiskestoppet för att skydda torsken är hårt kritiserat av yrkesfisket och turismintressen...

Inga kommentarer
Nationell ungdomsledarutbildning i Älvkarleby 9-10 maj!

Nationell ungdomsledarutbildning i Älvkarleby 9-10 maj!

Notiser Detta år satsar Sportfiskarna på två nationella ungdomsledarutbildningar. Den första av dessa går av stapeln i metemeckat Älvkarleby i maj. Ni kan redan nu anmäla er!

Inga kommentarer
Danska forskare - Fiskolja ger större kulor!

Danska forskare - Fiskolja ger större kulor!

Notiser Fisk är gott och nyttigt men att fiskolja var en sådan fantastisk produkt för just män är det inte alla som känner till...

Inga kommentarer
Välkomna på tillsynskurs i Nyköping!

Välkomna på tillsynskurs i Nyköping!

Notiser Något för fiskeklubben? Sportfiskarna Region Mitt anordnar kurs i fisketillsyn!

Inga kommentarer
Vi söker händiga personer som vill hjälpa folk i sjönöd utan att gå till sjöss!

Vi söker händiga personer som vill hjälpa folk i sjönöd utan att gå till sjöss!

Notiser Sjöräddningssällskapet RS Stockholm söker händiga personer som vill hjälpa folk i sjönöd utan att gå till sjöss...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.