+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Unikt beslut - EU nödstoppar torskfisket i södra Östersjön!
Unikt beslut - EU nödstoppar torskfisket i södra Östersjön!
Fotograf: Natalie Greppi

Unikt beslut - EU nödstoppar torskfisket i södra Östersjön!

För att minska hotet mot det östra torskbeståndet i Östersjön, har EU-kommissionen idag, 23 juli, beslutat förbjuda kommersiellt fiske efter torsk i de södra delarna av Östersjön från den 24 juli till och med 31 december 2019.

Beslutet har tagits enligt artikel 12.1 i den EU-gemensamma fiskeripolitiken (EU nr 1380/2013), och är en nödåtgärd för att skydda det östra torskbeståndet i Östersjön.

Det är första gången EU-kommissionen beslutar om en nödåtgärd för en art i Östersjön, och beslutet innebär stopp för kommersiellt torskfiske i södra delarna av Östersjön. För svenska vatten innebär det ett område längs syd- och östkusten, i princip från Falsterbo till Kalmar. Vissa undantag gäller för det småskaliga kustnära fisket. Fritidsfisket påverkas inte.

Yrkesfiskare, som oavsiktligt får torsk som bifångst, får landa sin fångst om de fiskat efter pelagiska arter (till exempel sill/ strömming) och använt redskap som har en maskstorlek på högst 45 mm.

Småskaliga kustfiskare som använder så kallade passiva redskap får landa torsk upp till 10 % av totalvikten på landningen, under förutsättning att de tidigare har landat torsk som bifångst.

Oklart om stöd till yrkesfiskare

Inom ramen för den Europeiska havs- och fiskerifonden är möjligheterna begränsade när det gäller ekonomiskt stöd till yrkesfiskare som tillfälligt upphör med sin fiskeverksamhet, till exempel på grund av nödåtgärder för att skydda fiskbestånd. Näringsdepartementet har för avsikt att se över regelverket.

Vetenskapliga råd som grund för beslutet

Internationella havsforskningsrådet, ICES, råd för bestånden i Östersjön publicerades 29 maj 2019. Till skillnad från föregående år har ICES grundat sitt råd på en så kallad analytisk beståndsanalys som bland annat utgår från beståndets ålder, reproduktion, tillväxttakt och dödlighet. ICES rekommenderade att det inte fiskas på det östra torskbeståndet under 2020 eftersom beståndssituationen är mycket allvarlig.

EU-kommissionen anser dock att det behövs nödåtgärder redan i år, 2019, för att skydda det östra torskbeståndet och långsiktigt säkra levande kustsamhällen och en livskraftig fiskenäring. Beslutet att stoppa torskfisket fram till årsskiftet gäller i ICES delområden 24-26, med vissa undantag (se EU-kommissionens beslut nedan för detaljer). I mitten av oktober beslutar EU-kommissionen om 2020 års fiskekvoter inom EU, inklusive Östersjön.

Under juli månad 2019 råder sedan tidigare förbud för fartyg över tolv meter att använda maskstorlek 90 mm eller större, eller använda bottenlinor eller långrevar i delar av det område som berörs av fiskestoppet (delområde 25-26).

Länkar till mer information

Länk till internationella havsforskningsrådet, ICES, vetenskapliga råd om torsken i Östersjön, maj 2019: http://ices.dk/sites/pub/Publication%20Reports/Advice/2019/2019/cod.27.24-32.pdf

Länk till information om ICES rådgivning: http://www.ices.dk/community/advisory-process/Pages/Latest-advice.aspx

Länk till svenska fiskekvoter 2019 och karta som visar ICES delområden i Östersjön: https://www.havochvatten.se/hav/fiske--fritid/yrkesfiske/kvoter-och-fiskestopp/kvoter-i-ostersjon.html

Länk till EU-kommissionens beslut

Länk till EU-kommissionens pressmeddelande

Länk till frågor och svar om beslutet (EU)

Kontakt

Kontaktperson Havs- och vattenmyndigheten:

Martin Rydgren, handläggare på enheten för fiskereglering. Telefon 010-698 62 50. Martin.rydgren@havochvatten.se
Dela denna artikel...

   


Kommentarer

3 kommentarer...
josef skrev...
Re:Anders K
Går man i på deras egna dokument så ser man att fiskemortaliteten är den minsta sedan mätningarna startade. Ändå så ramlar inte polletten ner hos dem. Gör man en överslagsräkning på antal säl och vikt, så bör det finnas mer än 5000 ton gråsäl i Östersjön. Det innebär att det Svenska fisket tar upp mindre torsk än det finns viktmässigt säl i Östersjön. Redan där fattar en vanlig människa magnituden av problemet. Men icke bland vetenskapsmän.
Klockan 22:23, 23 Juli 2019

Andres K skrev...
Kanariefåglar
Såg någon som jämförde yrkesfiskarna med kolgruvornas kanariefåglar, dör fisket så är det något som är fel. Men i landet tvärtom så dödar man kanariefåglarna istället.
Klockan 19:55, 23 Juli 2019

Josef skrev...
Vetenskapliga råd
På ICES sitter väl det bara en gäng miljöpartister och ruggar offerkoftor samtidigt som de fantiserar fram vetenskapliga råd. Förmodligen badar de med sälar på fritiden och kan därför inte koppla ihop den katastrofala hanteringen av sälbestånden med torskens nedgång. Östersjön går emot Västerhavet, där den samlade expertisen minskar fisket varje år och fiskbestånden bara blir sämre medan säl och skarv konverterar all antydan till nyrekrytering till fekalier. Helt enligt säldrottningens lilla gröna bok.
Klockan 18:17, 23 Juli 2019

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 145 Nästa SistaAbborre på fluga med Daniel Bergman!

Abborre på fluga med Daniel Bergman!

Fluga När det gäller att fånga abborre på fluga så är det få personer som besitter den kompetens som Daniel Bergman gör. Han har det senaste åren verkligen utvecklat flugfisket efter abborre, utvecklar nya flugmönster och fått flera människor att inse att abborre är en fantastisk fisk att jaga med flugspö...

Inga kommentarer
Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

Notiser Äntligen! Sunt förnuft får råda!Skatteverket godkänner sportfiske som friskvård!

6 kommentarer
Ståstorpsån restaureras!

Ståstorpsån restaureras!

Eko/ Miljö En av de så kallade Trelleborgsåarna, Ståstorpsån, ska restaureras på initiativ av markägarna i ett nystartat vattenvårdsprojekt. Planen är att hela vattendraget ska återställas genom...

Inga kommentarer
EU kräver åtgärder för att skydda tumlaren i Östersjön!

EU kräver åtgärder för att skydda tumlaren i Östersjön!

Eko/ Miljö Östersjöns enda valsort, tumlaren, får bristande skydd i Sverige anser EU-kommissionen, som kräver att Sverige vidtar omedelbara åtgärder...

Inga kommentarer
Sportfiskarna projekterar dammutrivning i Örekilsälven!

Sportfiskarna projekterar dammutrivning i Örekilsälven!

Eko/ Miljö Fina Örekilsälven ska bli ännu finare! Även om laxbeståndet är välmående bedöms att vattendragets ekologiska status ska förbättras, inte minst på grund av de dammar som hindrar fisk och andra vattenlevande fauna att vandra i vattensystemet...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.