+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Unik laxtrappa invigs - Internationell konferens om hållbar vattenkraft i Storforsen!
Unik laxtrappa invigs - Internationell konferens om hållbar vattenkraft i Storforsen!
Fotograf: Länsstyrelsen Norrbotten

Unik laxtrappa invigs - Internationell konferens om hållbar vattenkraft i Storforsen!

En unik fisktrappa invigs idag som ett led i att miljöanpassa vattenkraften, när Havs- och Vattenmyndigheten, HaV, tillsammans med Länsstyrelsen i Norrbottens län och internationella experter från Världsbanken och EU:s miljöbyrå träffas på en konferens i Storforsen, Vidsel, den 12-14 juni.

Experter från Sverige, Danmark, Norge, Finland, Skottland, England, Österrike, Kanada och Kina träffas i dag i Storforsen för diskutera och utbyta erfarenheter för planering, mätmetoder och styrning för hållbar vattenkraft. En unik, flexibel fisktrappa är en av de konkreta åtgärder för att miljöanpassa vattenkraften, som presenteras på konferensen. Deltagarna kommer också att besöka ytterligare två vattenkraftverk med olika miljöanpassningar.

- Vattenkraften har genom åren byggts ut utan större hänsyn till vattendragens biologiska och ekologiska betydelse. Den miljöanpassning som gjorts har varit begränsad och i många fall inte särskilt lyckad. Nu kommer vi börja en miljöanpassning som kommer kosta många miljarder och vi behöver därför utveckla nya lösningar som ger miljönytta utan att energiproduktionen och reglerkraften påverkas i allt för hög grad, säger Jakob Granit, generaldirektör, Havs- och vattenmyndigheten.

I samband med konferensen invigs en unik fisktrappa, 55 meter lång och tillverkad i epoxilaminat som medger en annan flexibilitet i utförande och anpassande än de traditionella gjutna fisktrapporna.

- Fisktrappan är ett exempel på utveckling och innovation. Om vi ska lyckas minska vattenkraftens negativa effekter på växter och djur kommer vi behöva mycket mer av detta de kommande åren. När vattenkraften ska miljöanpassas behöver vi många olika lösningar för att få fungerande fiskvandring, som den fisktrappa vi besöker. Utrivning och omlöp kan vara andra möjliga lösningar, säger Henrik Löfdahl, Länsstyrelsen Norrbotten

Bakgrund:

Regeringen har givit Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät i uppdrag att ta fram en nationell plan för omprövning av all vattenkraft i Sverige. Planen ska både skapa största möjliga nytta för vattenmiljön och säkra en nationellt tillgång till vattenkraftsel. Vattenkraftägare kommer att kunna söka finansiering via Vattenkraftens miljöfond för nödvändig omställning och miljöåtgärder, som till exempel fiskvägar.

Förslaget till nationell plan ute på remiss till den 28 juni. 

Läs mer på Havs- och vattenmyndighetens webbplats:

På konferensen i Storforsen, Norrbottens län diskuteras hur man förbättrar vattenkraftens hållbarhet i miljön i EU: s ramdirektiv om vatten utifrån tre huvudteman:

  • Framgångsrik förbättring av miljövärden och säkerställa fördelarna med vattenkraftproduktion
  • Miljöåtgärder och bästa tillgängliga teknik
  • Styrning med utgångspunkt i hållbarhet, motståndskraft, biologisk mångfald och klimatförändringar

Läs mer om konferensen på Länsstyrelsens webbplats: 

Kontakt: Magnus Johansson, miljöanalysenheten, Länsstyrelsen 070-317 30 97

Björn Sjöberg, verksamhetsstrateg ledningsstaben, Havs- och vattenmyndigheten, 070-819 94 62Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 122 Nästa SistaSkallrigt bete gav storabborre!

Skallrigt bete gav storabborre!

Spinn Alexander Eriksson från Karlstad fiskade en brant mot hårdbotten, ett klassiskt storabborrställe kan man säga. Ekolodet sa att fisken fanns där...

Inga kommentarer
Fiskelov på turné i Skåne!

Fiskelov på turné i Skåne!

Notiser I sommar anordnar Sportfiskarna i syd totalt fyra fiskelovsveckor runt om i hela Skåne! Vare sig man är nybörjare eller mer erfaren har man en härlig sommar med Sportfiskarna att se fram emot...

Inga kommentarer
Torka allvarligt hot mot fisk i mindre vatten!

Torka allvarligt hot mot fisk i mindre vatten!

Eko/ Miljö Förra årets torka slog hårt mot mindre vattendrag. Sportfiskarna deltar i flera projekt för att förbättra landskapets förmåga att hålla kvar vatten...

Inga kommentarer
Sjögurka testas som vattenrenare vid odling av fisk!

Sjögurka testas som vattenrenare vid odling av fisk!

Eko/ Miljö Renare fiskodlingar! Nu testas Sjögurkan, som kan förbättra vattenkvaliteten i odlingar, för första gången i Sverige...

Inga kommentarer
Ovanlig fisk dök upp vid Ringhals!

Ovanlig fisk dök upp vid Ringhals!

Eko/ Miljö Fyra exemplar av den ovanliga fiskarten nätmönstrad sjökock har hittats i en av Ringhals kylvattenkanaler..

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.