+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
HaV:s försök med drönare igång - Ger oss nya möjligheter upptäcka olagligt ålfiske!
HaV:s försök med drönare igång - Ger oss nya möjligheter upptäcka olagligt ålfiske!
Fotograf: Havs- och vattenmyndigheten, HaV

HaV:s försök med drönare igång - Ger oss nya möjligheter upptäcka olagligt ålfiske!

Havs- och vattenmyndigheten, HaV har i år fått tillstånd att använda kameraförsedd drönare för att bättre kunna övervaka svenskt ålfiske.

Tillståndet gäller övervakning av Skånes drygt 64 mil långa kuststräcka.

- Vi började använda oss av drönare i september och kan redan se att det ger oss nya möjligheter i vår fiskerikontroll. Inte minst för att vi med drönaren snabbt kan söka av stora vattenområden, säger Martin Bjerner chef vid Östersjöenheten för fältkontroll. 

Den europeiska ålen utgörs av ett enda bestånd som är starkt hotat och ålen är rödlistad av Artdatabanken. Sedan 2007 är det förbjudet att fiska ål i Sverige för alla utom för yrkesfiskare med licens för att fånga ål. Om man råkar fånga ål av misstag är man skyldig att släppa tillbaka den i vattnet. HaV och Kustbevakningen kontrollerar att reglerna efterlevs.

I år infördes också nya regler inom EU för att skydda ålen, för Sveriges del betyder det även förbud för yrkesfiske efter ål i havet mellan den 1 november 2018 och den 31 januari 2019.

Ökning av beslag

2016 tog HaV:s fiskerikontrollanter 71 ålryssjor i beslag, 2017 togs 163 ryssjor i beslag och hittills i år har 204 ryssjor tagits i beslag. 226 vuxna ålar har kunnat släppas fria i samband med HaV:s beslag hittills i år.

- Vi har sedan 2017 ökat våra kontroller med båt för att kunna avslöja och stoppa tjuvfiske av ål. De flesta kontroller och beslag har skett i Karlskrona skärgård i Blekinge. Men vi bedömer att det finns betydligt fler illegala ålredskap i svenska vatten, säger Martin Bjerner.

Satsningen på kameraförsedd drönare är ett försök att göra HaV:s övervakning av det olagliga ålfisket mer effektiv än i dag då fiskerikontrollanterna främst utför sitt arbete från båt.

Upptäcks från 120 meters höjd

Tillståndet från länsstyrelsen ger HaV möjlighet att använda drönare vid strandnära vattenområden längs Skånes kust. Här passerar den akut hotade ålen på sin väg till Sargassohavet för fortplantning.

- Med drönaren kan vi redan från 120 meters höjd upptäcka om det finns fiskande redskap i vattnet, vi kan sedan snabbt gå ner till bara några meter över vattenytan och på nära håll läsa av om det rör sig om ett lagligt eller olagligt redskap, säger Tomas Bryngelsson fiskerikontrollant i Simrishamn

- På en halvtimme söker vi av ett område som med båt skulle tagit oss en halv dag. Det är med andra ord ett väldigt effektivt och miljömässigt bra verktyg i vår övervakning. Vi tror också att användandet av drönare kan ha en preventiv inverkan på det olagliga ålfisket.

HaV:s kameraövervakning får bedrivas dygnet runt men tillståndet omfattar inte avlyssning eller inspelning av ljud. Den får inte heller ske nära bebyggelse, stigar/vägar eller friluftsområden som används av allmänheten som till exempel vandrings- och motionsleder eller badplatser. Maximal flyghöjd är 120 meter och bilder som innehåller personer ska omgående raderas.

EU:s regler innebär en förbudsperiod för yrkesfiske efter ål i havet under en valfri sammanhängande period på tre månader, mellan den 1 september 2018 och den 31 januari 2019. De nya reglerna om att förbjuda fiske efter ål i havet under tre sammanhängande månader omfattar alla EU-vatten i Nordostatlanten, inklusive Östersjön, Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Förbudet omfattar däremot inte fiske efter ål som är mindre än 12 centimeter, fiske efter ål i Medelhavet eller fritidsfiske efter ål.

Fakta om ålen i svenska vatten:

  • Ålen är en långvandrande art där larverna transporteras av strömmar mot Europas kuster. Sannolikt tar det mellan ett och tre år för ållarverna att nå Sveriges kuster. När ålen vuxit upp till blankål vandrar den under ett halvt år tillbaka till Sargassohavet där den sedan dör efter fullgjord lek.
  • 2016 gjorde HaV:s fiskerikontrollanter 15 beslag och under 2017 gjordes 36 beslag av illegala ålfiskeredskap i svenska vatten. 2016 hittades 71 olagliga ryssjor och under 2017 hittades 163 olagliga ryssjor.
  • Svenska yrkesfiskare landar årligen runt 150–180 ton ål i Östersjön medan det fångas cirka 80–100 ton i svenska sötvatten.
  • Sverige har haft utsättningar av glasål sedan 70-talet men tidigare var det främst för att stödja fisket. De senaste tio åren handlar det mer istället främst om att bevara och stärka lekbeståndet. 

Se film från kameraövervakningen, lagligt ålbottengarn

Se film från kameraövervakningen, laglig ryssja

Läs mer om HaV:s arbete med förvaltning av ålbeståndet

För mer information kontakta Havs- och vattenmyndigheten, HaV

Kontaktperson: Martin Bjerner, chef, Östersjöenheten för fältkontroll, Telefon: 010-6986155, Mobil: 070-6418335, E-post: martin.bjerner@havochvatten.se

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

 Dela denna artikel...

   


Kommentarer

1 kommentarer...
esko ikäläinen skrev...
rensa ordentligt
varför bara ålfångst ta alla olagliga fiskeredskap när ni håller på det ger mer respekt för reglerna
Klockan 17:58, 22 Okt 2018

Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 125 Nästa SistaLänsstyrelsen försiktigt positiv till nya förslaget om kräftfisket!

Länsstyrelsen försiktigt positiv till nya förslaget om kräftfisket!

Notiser Nya regler för det populära kräftfisket i Vättern planeras...

Inga kommentarer
Sussi Stridh - Längtar till hösten...

Sussi Stridh - Längtar till hösten...

Spinn Höst är lika med gäddtid! Sussi Stridh bloggar om längtan efter svalt vatten och hårda gäddhugg i norrländska vatten. Om du vill kan du hänga med...

Inga kommentarer
Ålfrågan har en lösning!

Ålfrågan har en lösning!

Eko/ Miljö Att stärka det svenska och faktiskt hela världens ålbestånd är egentligen inte svårt och de handlar inte om att flytta fisk mellan länder...

1 kommentar
Gunki Perch Tournament Mälaren avgjord!

Gunki Perch Tournament Mälaren avgjord!

Tävling I helgen genomfördes den andra deltävlingen av Gunki Perch Tournament 2019. Deltävlingen utspelades sig i Mälaren, Västerås...

Inga kommentarer
Högsäsongen för båtstölder är snart här - så skyddar du dig!

Högsäsongen för båtstölder är snart här - så skyddar du dig!

Notiser Polisen varnar för en ny trend där internationella båtligor slår till just när båten tagits upp på land och ska förberedas för vinterförvaring...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.