+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Spår av kemiska stridsmedel även i nordhavsräka vid Måseskärsvraken!
Spår av kemiska stridsmedel även i nordhavsräka vid Måseskärsvraken!
Fotograf: CC Flickr https://www.flickr.com/photos/vattenbloggen/

Spår av kemiska stridsmedel även i nordhavsräka vid Måseskärsvraken!

Halter av det giftiga ämnet diphenylchlorarsine (Clark I och Clark II) har tidigare hittats i plattfisk och havskräfta vid Måseskärsvraken på västkusten. Nu visar även prover av nordhavsräka vid vraken spår av det kemiska stridsmedlet.

- Det rör sig om väldigt låga halter som inte bedöms farliga för konsumtion. Men det är ämnen som inte ska finnas i havsmiljön, säger Fredrik Lindgren på Havs- och vattenmyndigheten, HaV. 

Något år efter andra världskriget dumpade de allierade 28 fartyg, fyllda med överbliven ammunition och kemiska stridsmedel, på cirka 200 meters djup väster om Måseskär i Skagerrak. Vraken har flera gånger undersökts och 1992 hittades låga koncentrationer av senapsgas i havsbotten i området. Senapsgas är en trögflytande och klibbig vätska som kan ge allvarliga brännskador vid direktkontakt med huden. Vid analyser 2017 uppmättes låga koncentrationer av kemiska stridsmedel (Clark I och II) i havskräfta och plattfisk.

Låga halter

Förra sommaren gjordes provfisken även av räka vid Måseskärsvraken. Analysen av dessa provfisken visar nu att det finns spår av samma kemiska stridsmedel i exemplar av Nordhavsräka, om än i väldigt låga halter (<1.3 ng/g). Spår av diphenylchlorarsine (Clark I och Clark II) återfanns i tre av 14 prover där varje prov innehöll cirka tio räkor.

- Även om det rör sig om låga halter, både vid tidigare provfisken och nu senast med nordhavsräka, så är det ämnen som vi inte hade trott att vi skulle hitta här, ämnen som inte ska finnas i havsmiljön. Det är särskilt allvarligt då vi vet att det pågår ett intensivt yrkes- och fritidsfiske i området, säger Fredrik Lindgren, utredare vid enheten för havsmiljöförvaltning på HaV.

I sjökortet är området vid Måseskär utpekat som olämpligt för fiske. Men data som Havs- och vattenmyndigheten och Sjöfartsverket tagit fram visar att det bland annat bottentrålas mycket vid vraken som fungerar som rev där fisk och skaldjur trivs. Det kan röra sig om så mycket som 100 tråldrag om året och vraken är även populära för fritidsfiske.

Rostat sönder

De kemiska stridsmedel som HaV nu hittat spår av kommer med all sannolikhet från bomber som rostat sönder och som läcker ut sitt innehåll. Ämnena angriper i första hand slemhinnor och lungor och kan orsaka nysningar, hosta, huvudvärk, salivavsöndring och kräkningar hos människor.

- Vi ser gärna att det införs ett fiskeförbud i området vid Måseskär och vid andra dumpningsområden, men det är fråga som Sverige inte själv råder över, säger Fredrik Lindgren.

- De funna halterna är inte farliga för människor, men ämnena ska inte finnas i maten och de samlade fynden stödjer rekommendationen att inte fiska i området, säger Salomon Sand, toxikolog på Livsmedelsverket.

Gamla krigsfartyg och ammunition dumpades inte bara på västkusten efter andra världskriget, även söder om Gotland finns ett stort dumpningsområde. Totalt i Östersjön beräknas det finnas cirka 50 000 ton och i Nordsjön och Atlanten flera 100 000-tals ton. Sedan 1972 är det förbjudet att dumpa kemiska stridsmedel i havet. Fynden vid Måseskär innebär att även fisken i Östersjön kan vara påverkad av kemiska stridsmedel. Där är det också betydligt större områden som använts för dumpning av ammunition.

- Vi behöver gå vidare med nya undersökningar, vi har hittills bara tagit prover i en del av området där Måseskärsvraken finns, säger Fredrik Lindgren.

HaV följer även vad som händer inom EU-projektet DAIMON (Decision Aid for Marine Munitions) där Chalmers i Göteborg tagit sedimentprover i området. Utifrån resultaten där och analyserna av provfisken kommer nya studier planeras.

Rapporten som nu publiceras är en samlingsrapport över provfiske (2016 och 2017) och analys av farliga ämnen i fisk och skaldjur vid Måseskär.

Länk till rapporten ”Undersökning av biota i anslutning till dumpade fartyg med kemisk ammunition”

Läs mer om Måseskärsvraken

Här kan du läsa mer om HaV:s arbete med vraksanering

Läs mer om saneringen av Thetis

För mer information kontakta:

Fredrik Lindgren, utredare, enheten för havsmiljöförvaltning, Havs- och vattenmyndigheten, tfn 010-6986314, mobil 076-538 62 14, e-post fredrik.lindgren@havochvatten.se

Livsmedelsverkets pressjour, tfn 018-17 53 40

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, arbetar för levande hav, sjöar och vattendrag till glädje och nytta för alla. Citera gärna våra pressmeddelande och nyheter, men hänvisa alltid till HaV.

 Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 115 Nästa SistaPodcast med härliga Håkan Fransson!

Podcast med härliga Håkan Fransson!

Notiser Gäst i detta podavsnitt hos Swedish Anglers är den otroligt duktiga sportfiskaren Håkan Fransson, inte missa....

Inga kommentarer
Tobbe Fränstam grottar i ämnet litiumbatterier för sportfiskebåtar!

Tobbe Fränstam grottar i ämnet litiumbatterier för sportfiskebåtar!

Magazinet Bra batterier är ett måste i dagens sportfiskebåtar. Ett av dom bästa alternativen är litiumbatterier som hitintills varit för dom med lite större plånbok, det börjar vända nu...

Inga kommentarer
Regn lockade upp havsöringen i Robbjensån!

Regn lockade upp havsöringen i Robbjensån!

Eko/ Miljö Havsöringen är en fantastisk fisk! Trots den svåra sommaren och annat elände börjar öringen att hitta hem till lekåarna...

Inga kommentarer
Man från Timrå fångade över 300 kilo lax utan tillstånd!

Man från Timrå fångade över 300 kilo lax utan tillstånd!

Notiser Nu åtalas en man från Timrå för att ha fångat över 300 kilo lax under 2017, utan licens för yrkesfiske i Östersjön...

Inga kommentarer
Miljörisker med sjunkna vrak!

Miljörisker med sjunkna vrak!

Eko/ Miljö Det finns cirka 17 000 vrak längs Sveriges kuster. Av dem har Sjöfartsverket klassat 3 000 som möjligt miljöfarliga, 300 som miljöfarliga och ett 30-tal av dem bedöms utgöra en akut miljöfara.Se HaV:s karta över de mest miljöfarliga vraken...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.