+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Två nya sportfiskerekord - ny giganthaj och fenknot!
Två nya sportfiskerekord - ny giganthaj och fenknot!
Fotograf: Storfiskregistret

Två nya sportfiskerekord - ny giganthaj och fenknot!

Två nya sportfiskerekord - ny giganthaj och fenknot!
Sveriges längsta håkäring!
Foto: Privat

Sportfiskeåret 2017 kom verkligen igång under sommaren. Särskilt när det gäller stora fiskar från havet. En av rekordfiskarna är bland de längstaoch största sportfiskefångsterna någonsin i svenska vatten.

Fenknot från Öresund
Vi börjar med en vacker och lite speciell art, nämligen fenknot (Helidonichthys lucernus). Den här tuffa fisken fångas både i Öresund och på Västkusten med jämna mellanrum. När Patrik Nilsson från Helsingborg fiskade i Öresund den 23 augusti hade han nästan tänkt lägga av för dagen. Men ett sista utkast med en sillagnad krok gav ett hugg av en fin fisk – en riktigt stor fenknot.
När vågen ombord pendlade upp mot kilot valde han att ta med den hem för att i vittnens närvaro väga den i en butik. Vikten stannade på 975 gram, vilket slår det nuvarande rekordet på 938 gram med en ganska klar differens.
– Faktum är att en fisk i ungefär samma storleksklass, kanske till och med större, fångades under sommaren av en annan fiskare. Tyvärr vägdes den fisken endast på en köksvåg och rensades innan man frös in den. Alltså gick det inte i efterhand att kontrollera vikten, så fisken underkändes. Men Patrik Nilssons fångstförfarande, vägning och dokumentation var förträfflig, så där blev det rekord, berättar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare.
Klicka här för pressbild på fenknoten.

Sveriges längsta håkäring
Hajarten håkäring (Somniosus microcephalus) är den näst största haj som lever i Nordens vatten. Bara brugden blir större. Fisken som även kallas grönlandshaj, eller ishaj är en storvuxen art som djuphavsfiskare kommit i kontakt med flera gånger under sommaren. Sportfiskarna tillämpar längdmätning istället för vägning för de stora och svårhanterade fiskarterna hälleflundra och håkäring, så att sportfiskare ska slippa lyfta de stora fiskarna ovanför vattnet. På det sättet underlättas återutsättning av fiskarna.
Den 13 juli sattes ett nytt rekord då Daniel Möller fångade en 253 centimeter lång håkäring. Men det rekordet blev inte långvarigt. För, tio minuter efter midnatt den 27 juli, lyckades Per Alexandersson, hissa upp en gigant från 450 meters djup.
– En hel makrill svaldes av hajen, som Per med lite sjå fick till ytan. Den visade sig vara 282 centimeter lång. Omkretsen var hela 167 centimeter, så vi talar om en av de längsta och största fiskar en svensk sportfiskare fångat i svenska vatten, informerar Nicka Hellenberg, ansvarig för Storfiskregistret.
Per Alexandersson berättar själv om den spektakulära fångsten:
"Hajen tog betet på 450 meters djup. Försiktigt napp men jag väntade länge innan
mothugg. Fisken skulle ju svälja en 12/0 krok med en hel makrill. Följde med lätt tills det var ca 200 meter kvar. Då tog det tvärstopp och fisken började simma ned igen. Fick stopp på den efter 30-50 meter så kunde jag vända uppåt igen. Väl uppe vid båten blev det lite tumult när linan från Jimmys spö hade snott sig runt min lina. fick släppa ned fisken en bit igen så vi kunde kapa Jimmys lina. Upp till ytan på nytt och fick tag på tafsen samt en snara runt stjärten var hajen säkrad. Då kunde vi dra den mot båten och mäta längden samt fota, för att sedan låta den simma tillbaka till djupet. Vi ville inte dra upp fisken i båten då den kunde tagit skada av det."
Klicka här för pressbilder på håkäringen.

Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.seunder Storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller drygt 33 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.

Mer information:
Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas rekord- och storfiskregistrerare, nicka.hellenberg@sportfiskarna.se
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 113 Nästa SistaFiskesyndrom - Kärt återseende!

Fiskesyndrom - Kärt återseende!

Spinn Anders Perols, Fiskesyndrom, besöker nygammalt vatten och får en glad överraskning, fisket funkar. Nytt på bloggen...

Inga kommentarer
Lågt vattenstånd hotar fiskleken!

Lågt vattenstånd hotar fiskleken!

Eko/ Miljö Den varma sommaren har inneburit att harr och öring som står i rinnande vatten minskat på grund av torrlagda bäckfåror. Nu hotas även leken...

Inga kommentarer
Tobias Fränstam - Föredrag hos Sporting!

Tobias Fränstam - Föredrag hos Sporting!

Blogg 2013 Inte missa! Tobias Fränstam håller föredrag hos Sporting i Örebro, en av Sveriges absolut kunnigaste sportfiskare får ni inte missa...

Inga kommentarer
Blekinges gäddor kartläggs i nytt märkningsprojekt!

Blekinges gäddor kartläggs i nytt märkningsprojekt!

Eko/ Miljö För att se om gäddorna blir fler eller färre och hur gäddorna rör sig i Blekinges fiskevatten satsar nu Länsstyrelsen på ett nytt märkningsprojekt, Blekingegäddan...

Inga kommentarer
Premiär för Street i Jönköping!

Premiär för Street i Jönköping!

Spinn Kom och fiska med Sportfiskarna i Jönköping! Testa olika fisken och arter, centralt i Jönköping...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.