+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Nu börjar striden om Europas fiskbestånd...
Nu börjar striden om Europas fiskbestånd, pressmeddelande från Greenpeace...
Fotograf: Greenpeace

Nu börjar striden om Europas fiskbestånd...- Ny gemensam fiskeripolitik avgörande för om havsmiljön ska kunna räddas Bryssel, den 13 juli 2011 - Idag presenterar EU-kommissionen ett förslag till reform av EU:s fiskeripolitik. Reformen är helt avgörande för huruvida trenden med kollapsade fiskbestånd, katastrofal förlust av biologisk mångfald och usel lönsamhet för den hårt subventionerade fiskenäringen ska kunna vändas. 

Flera av EU:s mest inflytelserika fiskenationer, med Spanien, Frankrike och Italien i spetsen, motarbetar att miljöhänsyn är en del i fiskepolitiken. Sverige måste göra allt i sin makt för att stärka EU-kommissionens reformförslag så det inte urholkas av Spanien och dess allierade, säger Jan Isakson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace. 

EU- Kommissionens reformförslag lanseras samtidigt som forskare varnar för att många fler kommersiella fiskbestånd riskerar kollaps inom bara några år. Kommissionen konstaterar att den största orsaken till utarmningen av Europas hav är att överkapaciteten; idag kan fiskeflottan fånga två till tre gånger mer än vad fiskbestånden tål. Ambitionen är att kunna återställa fiskbestånden till livskraftiga nivåer till 2015, men i dess nuvarande utformning kommer förslaget misslyckas med att nå ett sådant mål. Orsaken är att det nästan helt saknar konkreta åtgärder för att minska storleken på fiskeflottan - den enskilt viktigaste åtgärden för att få bukt med överfisket och öka lönsamheten.

För att minska överfisket föreslår EU-kommissionen ett marknadssystem där fiskefartyg över 12 meter får handla med fiskekvoter. Vi tror inte att det räcker för att minska överfisket, säger Jan Isakson. - Tyvärr innebär dagens förslag att de största och ofta mest destruktiva aktörerna kommer att kunna köpa upp fiskekvoterna, och därmed koncentreras fisket till de minst hållbara fiskeföretagen. För att nå de ambitiösa målen måste de mest miljövänliga fiskeföretagen få företräde.

Sveriges regering har ett ansvar att inom ramen för reformen driva frågan om att förenkla möjligheten att etablera marina reservat, samt förtydliga sambandet mellan miljö och fiske. 

Greenpeace efterlyser flera skärpningar i förslaget för att målen ska kunna nås:
·         

- Bindande mål för hur mycket respektive lands fiskeflotta måste minska.
·         

- En lagstadgad begränsning som gör att fiskekvoterna inte får sättas högre än vad forskarna rekommenderar, precis som i USA.
·         

- Hållbarhetskriterier som säkerställer att de yrkesfiskare som tar god hänsyn till havsmiljön, t ex undviker bottentrålning, får företräde till fiskekvoter i marknadssystemet. På så vis ökar hållbarheten samtidigt som fiskeflottan koncentreras.EU:s totala fiskefångst är den tredje största i världen
, efter Kina och Peru. EU:s industriella fiskeflotta fiskar nu över hela världen eftersom Europas egna fiskebestånd kollapsat. Europeiska kommissionen uppskattade i juni att 62 procent av fiskebestånden i Atlanten är överfiskade, siffran för Medelhavet ligger på 82 procent.  En Världsbanksrapport från 2009 visar att överfisket i världen kostar mer än 32 miljarder euro i förlorade inkomster och vinster varje år. 

KONTAKT
Jan Isakson, ansvarig för havsfrågor på Greenpeace i Sverige. 070-6087483
Saskia Richartz, Greenpeace EU fisheries policy director: +32 (0)495 290028 
Jesper Liveröd, pressekreterare, 070 340 54 14 Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 151 Nästa SistaNu finns hopp om färre båtmotorstölder!

Nu finns hopp om färre båtmotorstölder!

Press/ reklam Hela Båtsverige jublar över regeringens förslag att ge tullen utökade befogenheter att stoppa misstänkt stöldgods...

1 kommentar
Trailer - Searching for Arapaima Gigas in the Amazons!

Trailer - Searching for Arapaima Gigas in the Amazons!

Notiser Det finns sportfiskare och så finns det sportfiskare utan gränser! Dom som reser 100:tals mil, tar sig över stock å sten, sumpmark och träsk för att förverkliga drömmen om det ultimata fisket!

Inga kommentarer
Välkomna på Höstlovfiske på Gotland

Välkomna på Höstlovfiske på Gotland

Notiser Höstledigheten kryper allt närmare och vad passar då bättre än att komma ut i den härligt friska luften och fiska...

Inga kommentarer
Kraftig minskning av strömmingsfisket i Östersjön 2021!

Kraftig minskning av strömmingsfisket i Östersjön 2021!

Eko/ Miljö Ministerrådet enades i natt om fiskekvoterna för Östersjön 2021. Laxfisket ökar, strömmingsfisket i centrala Östersjön minskar kraftigt och bag limit för fritidsfisket efter torsk i Öresund lämnas oförändrad...

Inga kommentarer
Välkomna på höstlovsfiske landet runt!

Välkomna på höstlovsfiske landet runt!

Eko/ Miljö Sportfiskarna storsatsar i år på höstlovsfiske på ett 30-tal orter från Luleå i norr till Malmö i syd...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.