+FishEco
Magazinefisheco.se
Följ oss på Facebook
Följ oss på Twitter
Följ oss på Instagram
Samarbete mellan fiskare och forskare minskar bifångster i trålfisket!
Samarbete mellan fiskare och forskare minskar bifångster i trålfisket!
Fotograf: John Deerhake CC

Samarbete mellan fiskare och forskare minskar bifångster i trålfisket!

En tvådelad trål som skiljer plattfisk från torsk. En kräfttrål som sorterar bort oönskad fisk och småväxta havskräftor. Ett flexibelt sorteringsgaller som gör sillfisket effektivare. Tillsammans med fiskenäringen har sekretariatet för selektivt fiske vid SLU utvecklat ett flertal selektiva redskap som främjar ett långsiktigt hållbart fiske. Nu ska sekretariatets erfarenheter presenteras vid FN:s havskonferens i New York den 5-9 juni.

– Att bedriva ett riktat fiske efter plattfisk som rödspotta och rödtunga samtidigt som kvoten av torsk är begränsad är en utmaning. Genom att använda en tvådelad trål med två sorteringsgaller så hamnar plattfisken i den undre trålpåsen och rundfisk som torsk i den övre. Om kvoterna på någon av arterna skulle vara slut så öppnar man helt enkelt den ena trålpåsen och kan fortsätta fiska med den andra, säger Hasse Nilsson, projektledare inom sekretariatet för selektivt fiske och forskare vid institutionen för akvatiska resurser på SLU (SLU Aqua).

Den specialutvecklade trålen är att av flera exempel på lyckad redskapsutveckling från sekretariatet för selektivt fiske vid SLU, som startades 2014 på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Sekretariatet samlar in idéer på redskapsutveckling direkt från fiskenäringen, och tillsammans utarbetar forskare och fiskare därefter en projektplan. En styrgrupp bestående av bland andra HaV och Jordbruksverket beslutar om prioriteringar och projekt, och de projekt som beviljas får finansiering av HaV. Fiskarna utvecklar på egen hand redskapen, som sedan utvärderas vetenskapligt av forskare på SLU Aqua.

– Industrins initiativ och engagemang är centralt för det lyckade arbetet inom sekretariatet. Det borgar för att projekten har relevans och därmed har redskapen också stor möjlighet att bli direkt tillämpbara i det praktiska fisket, säger Daniel Valentinsson, forskare på SLU Aqua.

Bakgrunden till sekretariatet är ett regeringsuppdrag som gav HaV till uppgift att samordna arbetet med selektivt fiske för att underlätta för fiskerinäringen att ställa om till landningsskyldigheten.Landningskyligheten innebär att fångster av kvoterade arter inte längre får kastas tillbaka i havet och att all fångst räknas av kvoterna.HaV har under sekretariatets fyra år fördelat 38 miljoner kronor på projekt som lett till färre bifångster samt att mindre mängd oönskad fisk fångas.

– Tack vara sekretariatet har vi fått fram flera användbara redskap för allt från torsk, sill och flundra till kräftor och räkor. Fortfarande är dock inte landningsskyldigheten fullt implementerad varken i Östersjön eller Västerhavet, så fiskenäringen har ännu inte identifierat alla behov. När landningsskyldigheten slår igenom fullt ut kommer vi säkert att få se fler individuella lösningar, säger Daniel Valentinsson.

Erfarenheterna och de goda exemplen från sekretariatets arbete kommer att presenteras i en utställning under Havskonferensen - The Ocean Conference – som arrangeras i New York den 5-9 juni i år. Sverige och Fiji är initiativtagare och ordförande för konferensen, som ska stödja arbetet med att rädda världshaven och uppnå det globala hållbara utvecklingsmålet om hav och marina resurser, mål 14 i FN:s Agenda 2030. Mål 14 hanterar ett brett spektrum av havsfrågor, exempelvis hållbart fiske, marin nedskräpning, havsförsurning och en hållbar blå ekonomi.

Kontakt:

Daniel Valentinsson, forskare, Institutionen för akvatiska resurser, SLU, daniel.valentinsson@slu.se, 010-478 40 49

Hans C Nilsson, forskare, Institutionen för akvatiska resurser, SLU, hans.nilsson@slu.se , 010-478 40 40

Läs mer om:

Sekretariatet för selektivt fiske: http://www.slu.se/institutioner/akvatiska-resurser/selektivt-fiske/

Havskonferensen Oceans: http://www.regeringen.se/regeringens-politik/havskonferensen/

SLU:s vision: SLU är ett universitet i världsklass inom livs- och miljövetenskaper.
Dela denna artikel...

   


Lägg till kommentar
Namn
Rubrik
Meddelande
När du kommenterar på +FishEco får du inte kränka andra personer. Inläggen får inte heller innehålla hets mot folkgrupp eller på annat sätt ha något rasistiskt innehåll. +FishEco förbehåller oss rätten att redigera dina kommentarer vid behov. Tänk på att hålla en god ton.
Jag godkänner avtalet ovan

Ange säkerhetskoden:Sida: [1] 2 3 4 ... 110 Nästa SistaKajak VM avgjordes i helgen som gick!

Kajak VM avgjordes i helgen som gick!

Tävling I helgen avgjordes den mest prestigefyllda kajaktävlingen i världen, Hobie Fishing World Championship . Hela 48 stycken sportfiskare från 20 nationer tävlade i lilla Åmål i Dalsland...

Inga kommentarer
Sussi Stridh - Betescupen våren 2018!

Sussi Stridh - Betescupen våren 2018!

Tävling Olyckan är framme... men när man deppar som värst kan allt hända! Sussi Stridh med brorsan Niclas tävlar, nytt på bloggen...

Inga kommentarer
Fiskestopp ska hjälpa till att rädda gäddan!

Fiskestopp ska hjälpa till att rädda gäddan!

Eko/ Miljö Tidningen Sveriges Natur uppmärksammar gäddans utsatta situation i flera delar av Östersjön...

Inga kommentarer
Gäddparadiset Eriksberg inför fredningsperiod 2019!

Gäddparadiset Eriksberg inför fredningsperiod 2019!

Eko/ Miljö Under tre veckor nästa vår kommer gäddfisket på Eriksbergs vatten i södra Sverige att vara fredat för sportfiske...

Inga kommentarer
Ålfiskare riskerar polisanmälas!

Ålfiskare riskerar polisanmälas!

Eko/ Miljö I samband med en granskning av ålfiskare upptäcktes att fyra fiskare saknade tillstånd att fiska ål vid Lilla Edets kraftstation...

Inga kommentarer

Senaste nytt  Mest lästa

Nyhetsbrev / +MagazineFishEco

Nyhetsbrev


Prenumerera kostnadsfritt på dagliga fiskenyheter från Fiske24/7 genom att ange din epostadress:
Fiske24/7 är ett helt gratis nyhetsbrev som sammanfattar utvalda nyheter från iFiske och Fisheco, filmer och blogginlägg kring svenskt sportfiske och andra vattenfrågor varje dag 365 dagar om året. Avprenumerera på Fiske24/7.