Oplanerade planer

Redan sent förra året började vi planera en resa söderut mot det, för oss, främmande skärgårdsfisket. Vi spikade fyra dagars fiske i Kalmarssund med gäddfiske, öl och god mat i Caspers nya Tracker Laker. Efter att vintern släppt Dalarna så började vi planera vår expedition mer ingående när vi helt plötsligt slås av den förödande bilden av fredade områden på östkusten. Ganska självklar bild för många men inget två dalmasar som vi tänker på! Vi får helt enkelt planera om och utnyttja våra fyra dagar på ett annat ställe. I och med SM-kvalet den 29/4 i Gävle så spikade vi skärgården i Gävle och bokade stuga. Det skulle även bli bra rekning och förberedelse. Dagarna går och vi ser fram emot Gävle, nu har vi även lyckats få med oss den eminenta gäddguden Jesper ”Laken” Andersson i resan.

Kvällen innan vi ska åka får Casper ett samtal av en god vän och duktig fiskare som motiverar uruselt fiske och avråder oss från att åka. Väldigt kalla nätter har gjort fisken på det grunda vattnet väldigt seg. ”Ni kommer kasta fyra dagar åt skogen” säger han.
Vi avbokar. Vi ställer helt enkelt in hela resan. Kanske var det meningen…

Istället bestämmer vi oss för att göra en stor satsning på våra egna hemmavatten. Förhållandena är, ärligt talat, riktigt urusla. Kall eländig nordlig vind och minusgrader sent in på eftermiddagen gör det jävligt svårt. Vi gör det hela mycket svårare genom att fiska i Runn alla fyra dagarna.

Dag ett

Första dagen fiskar vi på ett välkänt ställe med enorma betestim som klumpar ihop sig inför lek. Planen är att helt enkelt nöta och nöta och nöta. Till en början kastar vi mycket in på ”grundare” vatten 4-7m. Ganska snart börjar resonemanget gå att det kanske inte här de stora gäddorna står, utan att mindre hanfiskar går längre in före stora honfiskarna. . Vi får det ganska snart bekräftat när vi pumpar upp många små hanfiskar med mycket små kontakter. Istället går driften utåt mot djupare vatten det vill säga 7-12m och mycket riktigt smackar det på en ordentlig romfylld hona 8,6/109cm för mig. Jag har nyligen införskaffat ett SZ Black Series ”heavy duty” för att kunna kasta grisbeten, vilket jag mycket riktigt gjorde. Hela förmiddagen kastade jag med en 30cm 3D trout och 20g bly vilket passade gäddan i smaken. Innan tog både jag och Jesper flertal 90-100cm fiskar på samma ställe…

Dag två

Dag två håller vi oss till planen och nöter vidare på de vidsträckta ängarna av betesfisk. Helix 10:an hakar upp sig och kan inte skilja på botten och betesfisk. Även idag har vi mycket kontakter trots de ihållande dåliga väderförhållandenena! Ingen större fisk kommer upp i båten så vi kommer fram till att vi måste testa något annat innan vi ger oss för dagen! På Insight Genesis som jag så ofta pratar om, har jag lyckats sålla fram två djuphålor i en annan del av sjön. Dessa hålor fyller i de tre kriterier jag följer när jag fiskar gädda tidigt på våren:
1. Djup
2. Betesfisk.
3. Lekvikar.
Jag letar i princip bara djupkanter utanför eller i anslutning till lekvikar som håller betesfisk. Det tror jag man kommer ganska långt på, i alla fall i våra trakter.
Med Caspers Helix och Autochart Live börjar vi scanna av hela området och även här sväller det med betesfisk. När vi väl gjort en karta på det tänkta området kan vi mycket effektiv fiska av från grunt mot djupt och vise versa. Vi vet precis hur djupkanten går och vart den befinner sig och åt vilket håll man ska kasta. När ”man and machine” arbetar i symbios visar sig resultat ganska fort.
Endast efter en halvtimme hojtar Jesper till att han kände ett pet på hans nya lake från Savage gear. Jag övertygar honom att sluta vara naiv och att det antagligen var betet som hakade upp sig. Misstänktsamt fortsätter han veva vidare efter botten och drar betet upp mot båten. Ca 1,5 meter under båten smackar det till så att vi alla tre fick byta kalsonger efter dagens slut. Spöfan knakar nere i korken och Jesper i princip sliter upp gäddan. Vi står alla paralyserade i båten och bara tittar på när en koskalle kommer upp efter relingen. Efter blixtsnabb håvning sätter vi oss i båten och pustar ut. Gäddan, fortfarande pigg från den korta fighten, väger 9,2kg och mäter 112cm. Fantastiskt roligt med en sån stor fisk på så pass kort lina. Det är inget monster till gädda och även fast inte jag fick den är jag oerhört stolt över oss. Att fånga en sån här gädda där man verkligen tänkt ut, planerat och hittat allt från grund värderar jag betydlig mycket högre än att fiska på ställen som ”alla” vet om eller där någon förklarat hur och var man ska fiska!

Dag tre

Dag tre var vi på en helt annan del av sjön och det gick käpprätt åt helvete så den dagen förtjänar inte mer än en mening.

Dag fyra

Dagen efter nötte vi tillbaka i hålorna och även Casper fick sig en belöning! Efter ett Mikkomothugg så pumpar han upp gädda med toppen kondis! 6.8/96cm! Riktigt kort och tjock!

Sammanfattningsvis är vi nog alla tre nöjda med resultatet. Ingen av oss förväntade sig såhär många fiskar, i den här storleken, i det här vädret, i sjön Runn. Att vi också hittade ett nytt ställe och som vi kan hålla för oss själva var ett plus i kanten. Med mycket nya erfarenheter och kunskaper ser vi fram emot dagens eftermiddagspass!

Haris/Casper/Jesper