Den stora abborrguiden IV
~1~
Jiggbaren blir en optiskt illusion med alla färgnyanser, småjiggar och glitter. Den verkar vara oändligt lång och man undrar hur man ska hinna känna och klämma på varje jigg. Man har några stående favoriter som man bunkrat upp med i lådorna hemma men man letar hela tiden nya. Hardbaitsen finns i många olika utföranden och modeller men det kan känns förvirrande med så många alternativ. Företagen utvecklar dessutom hela tiden nya produkter och beten som man bara måste testa! Nu när vintern håller en förtrollande hård hand runt vårt vackra land och denna eländiga mellantid är utmärkt för att fylla på med nya beten. Men vad ska man egentligen välja och vad behöver man? Vad har en kroppsform eller paddel för betydelse? Varför är vissa jiggar mjuka och andra hårda?

Själva betet är grunden i allt fiske. Du kan ha hur många ekolod som helst, jättedyra spön och fina båtar men har du inte något bete fångar du ingen fisk! Därför lägger många dyrbar tid och mycket energi på att välja rätt bete, i synnerhet när man fiskar en mer kinking fisk som abborren. Det finns en fantastisk bred marknad med beten till just abborren och den blir bara större! En glupsk fisk som abborren kan hugga på allt från stora trollingwobbler till dem allra minsta insektsimitationerna! Detta är ju en för- och nackdel för en inbiten sportfiskare och det säger sig självt! Mycket beten att välja mellan innebär att det alltid finns andra dörrar öppna när vissa är stängda! Men ibland kan det bli lite för mycket dörrar öppna så att det hela slutar att man missar dörren och går in i väggen och bryter näsbenet på 14 ställen. Ja, ibland kan det faktiskt kännas så när man testat oändligt många beten i olika storlekar, på en skithet grynna, med massa borrar på lodet, utan hugg.

Enligt mig måste man resonera lite över när, hur och varför man byter till ett bete. Man måste ha en strategisk plan. En standardplan som som ligger i grund för ens alla betesval. Tidigare har jag nämnt att det i stora drag finns två sorters abborrar vad gäller föda. Dels så finns det fiskätande, vanligtvis större fiskar som finns på djupare på vatten. Dels så finns det kräftätande abborrar som är mindre och ofta är på grundare vatten. Beroende på vilken sorts abborre man fiskar på ska man utifrån detta planera sitt betesval. Sedan tror jag väldigt många kan hålla med om att det finns två olika sätt som en abborre hugger på, även om det kan vara förhållandevis svårt att bevisa. Dem kan hugga på ren irritation eller reviruppgörande, alternativt för att få i sig föda av ren hunger.

Naturligtvis kommer du förr eller senare fånga abborre oavsett vilket bete du väljer, men chanserna ökar väsentligt om du har ett bete som imiterar det abborren äter. Det är sådana här tips man sällan får av proffsen/journalisterna som fiskar åt ett visst företag då dem sällan har beten till alla situationer. Då vill man inte kasta sten i glashus och uppmana eventuella kunder till att fiska en metod eller bete som man inte har i sitt sortiment.

~2~ Traditionella shadjiggen

Hur som helst så finns det några beten som jag anser fiskar oerhört bra och imiterar en flyende respektive döende betesfisk perfekt. Stor del av tiden jag imiterar betesfisk så gör jag det med små shadjiggar. Men man behöver inte nödvändigtvis mätcha hätchen utan man kan också använda betet i irrationellt syfte. Det vill säga att man söker ett instinktivt hugg från fisken fast den inte söker föda. Att fiska med shadjiggar är ofta en väldigt bra utgångspunkt när man hittar abborren på ekolodet. Främst för att man kastar långt och fiskar betet relativt fort. Dessutom är det lätt att byta jiggskallar och fiska på olika djup. Det finns många fördelar med att använda gummi men också några få nackdelar.

Fördelar:
-Det är mjukt och påminner mycket och naturlig vävnad i konsistensen.
-Prislappen är låg/per bete
-Kan fiskas på olika djup
-Kan riggas på olika krokar/metoder
-Gången imiterar föda på ett naturligt sätt
-Kastar långt
-Många olika färgkombinationer

Nackdelar:
-Mycket hivas i botten
-Gummi är en förbrukningsvara

Jag har några starka favoriter som jag anser uppfyller kraven vad gäller prestation, kvalité och rörlighet! Som alltid har man olika tankar och åsikter kring beten!

1..Westin ShadTeez 9cm

Ett bete som greppat abborrefiskarnas hjärta riktigt hårt de senaste åren. Inte minst mitt. Shadteezen finns garanterat i varje beteslåda och fiskar fantastiskt bra! Till och börja med så är gången på betet väldigt ettrigt och snabbt. Det är mycket intensivitet i paddeln och redig bellyflash! Jag tror detta beror på att paddeln är aningen överdimensionerad i kombination med smal kroppsövergång. Gummit är också graden hårdare vilket skapar en knapriga gången! Fiskar mycket bra på droppet även fast man väljer lättare vikter. Vanligtvis är detta bete ett klassiskt val när abborren är aktiva och äter konstant, även ett kanonbete att söka av stora områden med. Jag skulle däremot inte använda ShadTeezen när jag vet att aborren är i närheten fast trycker mot botten. Betet lämpar sig inte så bra för offsett riggning utan bäst med traditionell jiggskalle! ShadTeezen kommer i många fräscha färger som täcker alla olika situationer. Det kommer även några nya färger som täcker upp några små luckor för den girigaste nörden för kommande säsongen!

  image

2.CWC Pigglet shad

Ett väldigt mångsidigt bete som också blivit oerhört populärt på väldigt kort tid! För den som inte vet bygger den på storebror pigshaden som i sin tur bygger på det klassiska legendariska jerkbetet The Pig. En hyfsat rundad profil med en lång kroppsövergång ger en mjukare och rullande gång till skillnad ShadTeezen! Den rundare profilen ger en större siluett vilket, för mig, inneburit ett användningsområde på djupare vatten. Lite mjukare gummi ger betet en lunkig och retsam gång. Enligt mig en imitation på en ”harmonisk” och ostört betesfisk vid monoton hemveving. Den runda profilen, samt ryggskåran, öppnar även upp dörrar för Carolina och Texas riggning och övrig offset riggning. Att släpa ett Carolinatackel med snäppet lättare kulbly efter botten med en pigshad är fantastiskt effektivt dem allra segaste dagarna.

image

3.Keitech EasyShiner

Ett bete som inte är riktigt lika välkänt som övriga kandidater, men en stark favorit hos mig personligen. Japanska Keitech är ett väldigt populärt märke i Asien men främst staterna. Deras beten är innovativa och tenderar att skilja sig avsevärt från konkurenterna. Även fast modellen Easy Shiner inte sticker ut alls så fiskar den makalöst bra! Ett gummi som är mjuk, men förvånansvärt hållbart, och en tunn paddel skapar en oemotståndlig gång för abborren. Den kommer i 4 olika storlekar och finns i 18 olika färger beroende på storlek. TackleWarehouse har utöver detta två egna custom färger! Majoriteten av färgerna är tvådelade, naturtrogna och tillverkade genom en speciell injektions process! Easyshiner funkar utmärkt att rigga med en vanlig jiggskalle i olika tyngder och även med T&C rigg. På grund av den väldigt noggrant utskärda paddeln så simmar betet på dem allra lägsta invevningarna! Jag har haft det absolut bästa fiske med betet på hösten när löjorna börjar packa ihop sig. En easyshiner i storleken 3″ i färgen electric shad eller pro blue red pearl imiterar en löja till minsta perfektion. Med rätt hemtagningsteknik så framträder betet skadat och kommer skilja sig från resten av det enorma stimmet, vilket vanligtvis tenderar att vara en utmaning.

image

4.Lunker City Shaker Shad

En gammal hederlig klassiker som varje värdig abborfiskare måtte ha i sin låda! Fyfan vilket jävla kanon bete alltså! För det första måste jag påpeka hur bra priset är på ett 10-pack jiggar, endast 49kr. Betet kommer i fyra olika storlekar och massa tvådelade färger. Av dessa fyra lämpar sig två bäst för abborre, 8cm och 11,5cm. Det som kanske urskiljer en shakershad mest från övriga beten är paddeln! Det är också paddeln som gör att betet får sin irrationella gång som gett mig och många andra abborrar över 40cm! Själva kroppen är inget märkvärdigt, den är slät men har ett platt ”huvud”. Den förhållandevis höga hårdheten i gummit och den stora vinkeln på paddeln gör tyvärr att shakershaden inte går att fiska sakta, utan kräver hastighet. Jag tror också att den skarpa formen på huvudet trycker mycket vatten istället för en hydrodynamisk form.
Betet fiskas med största fördel fort och intensivt när abborren verkligen är i gång och inte är petiga! Inget finessebete utan pang på med en 10g skalle eller en Texas! Den ettriga gången skapar, enligt mig, mycket irritationshugg. Detta har jag främst märkt om jag fiskat mycket med naturtrogna imitationsbeten utan resultat och sedan bytt till en Shaker så smäller det direkt!

image

5.Darts Swim Shad

Ett bete som kanske inte så många känner till, men som jag fiskat mycket och extremt bra på Texas- och Carolinariggar! Den fiskar naturligtvis väldigt bra med vanlig jiggskalle också! Betet är avlångt och har en jämn, rund profil! Ett långt och smalt paddelparti ligger i grund för ett bete som fiskar väldigt bra i droppet, det är också anledningen till varför jag fiskat den så mycket på Texas och Carolina!
Med dem allra lättaste vikterna så har betet en attraktiv gång och dalar väldigt fint ner genom vattenmassorna! Den långa och smala profilen gör att offsetriggningen blir klockren och krokningarna bra då jiggen kollapsar lätt! Mycket naturlig gång och många fisklika och dova färger! Har fiskat ypperligt när dem stora abborrarna ätit mörtar! Så sammanfattningsvis ett bete som fiskar kanon när abborren äter fisk men också ett bete som söker av djupsikten effektivt! Jag har också märkt att fiskarna har väldigt lätt att suga i sig detta bete, just på grund av formen på betet!

image

Dessa är fem favoriter som jag tycker täcker dem flesta situationer som kan uppstå där det krävs en shadjig! Sedan finns det en tanke bakom varje bete samt när och hur man ska använda det. Beroende lite på vad man besitter för elektronisk kunskap så kan man använda sig av beten för att hitta fisken. Ett konkret exempel är att hitta det aktuella djupet för fisken med Swim Shaden, därefter fiska aktivt med en Easy Shiner 2″ på rätt djup. Sedan ta 11,5 cm Shaker shad för att sålla bort de mindre borrarna och öka chanserna till nytt personbästa!
En stark startfemma som jag tycker man kan testa om man redan inte har jiggarna!

Det har på senare tid kommit massa nya shad jiggar som jag med spänning ser fram emot att testa. Eastfield’s Wingman Perch blir ett helt klockrent komplement till pigletshaden! Joker shad från Storm kommer också bli rolig att testa på dem stora fiskätande borrarna! Handgjorda beten från Renz och Wolfcreeck är helt magiskt vackra! Jag har inte testa dessa ännu och väljer därför inte att skriva mer ingående om dem då det kan bli orättvist…

Förhoppningsvis har du fått en anledning att besöka din lokala fiskebutik och lite hjälp på traven när du står vi den stora glittriga Jiggbaren nästa gång!

Nästa del kommer fem starka beten för drop shot fiske!