Harr och öringfiske i Storsjö Kapell

Nu har jag väl landat någorlunda här hemma efter en veckas fantastisk vistelse i Storsjö Kapell 

Det tar ett litet tag att smälta alla intryck och titta igenom bilder och sedan välja vilka ni ska få ta del av här i bloggen.

 

Som vanligt måste jag få ihop minst en vecka om året för att resa norrut och njuta av vackra vyer, traskande renar, fantastiskt fiske och härliga människor som bor/arbetar på Storsjö fiskecamp. Detta året var såklart inget undantag och jag kan väl erkänna lite lätt att det varit full fokus på gädda i Blekinge och på Gotland innan färden gick norröver.

Så med flugaskar fyllda till bredden med torrflugor, nymfer och egenbundna ledade streamers så vart jag riktigt taggad över att försöka strida mig till en större öring eller harr…

 

Vacker öring

 

Öringarna är helt tokiga på streamerflugor, så även de små prickiga högg som vettvillingar när flugan susade förbi deras ståndplatser.

 

Sussi med öring_

 

Men de nappade fint även på torrt. Denna lilla skönhet var en av alla öringar som hade vakfest i Mellersta Rotsjön och jag blev kidnappad av Niklas Hedström som mer eller mindre tjatade in mig i båten ; ) Såklart att det är kul att vara ute och fiska med guiderna på campen, när de har lite ledig tid. Niklas passade på att både filma och fota när öringarna var på hugget så tack för hjälpen på alla plan : )

 

Niclas letar i flugasken

 

Det är inte alltid lätt att välja fluga när fiskarna vakar som tokar samtidigt som man ska spana runt i asken och hålla koll på vart vaken är, men lillebror lyckades fint med både flugval och flugfisket. Denna kväll vakade det hela tiden, harren var på hugget och det var inte svårt att drilla fin harr. Men vi lyckades inte hitta något troféfisk denna gång.

 

Stefan med 54 cm harr Storsjö

 

Däremot lyckades två herrar lura upp ett par fina harrar, först ut var Stefan (kocken på fiskecampen) och denna 54 cm harr lyckades han kroka från sin båt, strax utanför vår stuga. Stefan körde båten för glatta livet in mot oss så att han kunde få hjälp att föreviga fisken innan den varsamt returnerades ut i Storsjö.

 

Hannu med harr

 

och den andra herren som lyckades hitta denna harr var ingen mindre än Göteborgaren och stamgästen Hannu, som jag träffade under min första tripp till Storsjö Kapell år 2008.

 

IMG_4528

 

Jag plockade fram min blacklens macro och gick loss lite på fiskarna som Hannu plockat upp bland annat även en sik som hade lite rom så bilderna ovan är på harrfena, harröga, sikrom och harrfjäll.

 

Bäcköring på stekpannan

 

Vi spenderade även en dag vid ett bäcköringvatten, just för att kunna avnjuta färska bäcköringar stekta över öppen eld. Detta är verkligen lyx på hög nivå!

 

öring på ledad streamer

 

Vad gäller öringfisket så slutade jag på topp genom att lyckas kroka en riktigt stor bjässe, på flugan som syns i håven jämte den lilla öringen. Men bjässeöringen ville inte hänga med hela vägen till håven, det enda jag hann tänka var att hur sjutton ska denna fisk få plats i håven…

Jag skulle nog aldrig tänkt så men jag lovar att ta en ny revansch nästa år, nu har jag ju fått kvitto på att även stor öring gillar mina streamers så jag har absolut inget att förlora.

 

Älg vid Storån

 

Veckan skulle bjuda på oanade upplevelser så för att inte bland in allt i ett och samma inlägg så bryter jag här och nu och återkommer snart med ett nytt blogginlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *