Flytringsfiske på hemmaplan

Efter de slitsamma och något fisklösa dagarna på Gotland vart abstinensen allt för stor efter gäddflugfisket.

Så jag hann inte mer än komma hem och packa upp förrän Frank hörde av sig att han skulle komma över till fastlandet.

Vi beslutade oss för att prova på flytringsfisket i en liten sjö i Nässjö, där vi ismetade en del i vintras.

Jag har tänkt flytringsfiska i den sjön i många år men tiden har inte riktigt räckt till och sjön växer igen otroligt fort under vår/sommar, dessutom bor det tokmycket fåglar i och runt sjön. Dessa flygfän vill man ju inte störa i onödan då en del kan vara ganska så aggressiva. Skulle ju vara sådär kul att bli attackerad av kanadagäss eller svanar, sittandes i flytring och förtvivlat försöka paddla ifrån dem. Eller ännu värre, bli attackerad från ovan med fiskmås/skrattmås avföring. Ja ni kan ju själva se sceneriet framför er med lite fantasi.

En annan säkerhetsfråga är ju att jag helst inte vill flytringsfiska själv, ifall om att något skulle gå galet och man snabbt behöver hjälp.

 

IMG_0184

foto Frank Gustavsson

Innan vi sjösatte flytringarna passade vi på att muta flygfäna för att komma på god kant med dem redan från början.

Rosa-flugan-levererar_

 

Första dagen hittade vi inga större gäddor, vi paddlade nog runt i barnkammaren mer eller mindre. Men dag två vart det bra snittstorlek på den gäddor vi lyckades drilla. Vi märkte också att det var en hel del folk som sysslade med olika slags aktiviter runt sjön, som hajade till och undrade vad det var för något underligt som guppade omkring.

 

Frank-och-gädda

 

Jag tror inte att det hör till vanligheten att flytringsfiska i sjön, mitt i stan, men någon gång är det ju kul att det händer något annorlunda.

 

Referensmätning

Foto Frank Gustavsson

Många blev lite förvånade över att det fanns så ”stor” gädda i sjön.

Varken Frank eller jag tyckte väl att gäddorna var direkt stora, men man blir ju lätt fartblind som sportfiskare och för folk i allmänhet ser nog fisken gigantisk ut.

 

Återutsätter-medan-Frank-fiskar-vidare

Alla gäddor återutsatte vi utan att säcka och släpa upp på land, vilket så här i efterhand var lite dumt då jag lyckades hitta två fisk över 90cm för sista gäddan jag krokade på dessa två dagar var den största.

Så Frank och jag beslutade oss för att säcka den och paddla in mot land där vi hjälptes åt att snabbt mäta längden, fota och sedan snabbt sätta ner den i vattnet igen och under den tiden blev det såklart folksamling.

Några hade spanat in mitt drillande från land och jag fick hålla på bra länge innan jag fick se skymten av gäddan.

 

Gäddkäft-framifrån

Den mätte strax över 99cm och anmäldes till onlinetävlingen Gäddfajten och som jag skrev tidigare, hade jag valt att mäta de andra två 90+ fiskarna så hade jag legat bättre till redan nu i tävlingen.

Foto Maggis Gustavsson Nässjö

Foto Maggis Gustavsson Nässjö

Det var riktigt kul att få förklara för förbipasserande hur vi hanterar våra fiskar, återutsätter dem och förklara varför osv

Maggis hade sett mig drilla ute på sjön och tog denna bild på mig, Frank och min flytring strax innan jag lät gäddan simma tillbaka.

 

Fluga-lina-gädda-flytring

Det är nog bara en tidsfråga innan jag sjösätter flytringen i någon av sjöarna på hemmaplan igen, då detta gav adrenalinkickar och mersmak utan dess lika.

Abstinensen är om möjligt ännu värre nu!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *