Gäddflugfiske i blåsiga dagar

Nyligen var jag iväg i Blekinge för fem dagars gäddflugfiske. Faktum var att det var årets första gäddflugfiskepass för min del, en aningen sent kan man ju tycka, men jag ville försöka undvika att fiska på lekfisk och istället satsa på efterleksfisk.

 

Det spekuleras lite om att det ska bli fredningstid på gädda längs Blekingekusten och ärligt talat, inte mig emot. Fettfenefiskar är ju fredade inför lek så varför skulle inte gäddan kunna få samma chans?

 

På Gotland är gäddorna fredade 1 mars – 31 maj och det med all rätt. Vill man fiska under denna period så finns det andra arter att fiska efter tex havsöring

 

Nåväl, min tripp till Blekinge denna gången gick ut på att reka nya platser och därefter guida tre gäster från Skåne. Ulf Strandberg, och Carlssons handels egna Jörgen Hall var med igen och hans dotter Wilma. Boendet fixade vi i en privat, trevlig stuga men alla bekvämligheter till en riktigt låg kostnad. När det är lågsäsong för andra “turister” så är det oftast högsäsong för oss fiskare och därmed kan man hitta billigt boende i rätt område.

 

Vädret bjöd på allt från bris till storm så vi härdade ute i blåsten under några timmar för att sedan återvända till stugan och ägna oss åt flugbindning.

 

051

 

Stora flugor ger stor fisk sägs det, så här har jag gjort en variant som är ledad och delbar. Allt för att man ska kunna välja om man vill fiska med eller utan wiggletail, enkelkrok eller dubbel.

 

025

 

och här har jag valt att bara kör med en enkelkrok vilket funkat fint att kasta i stormbyarna och den lockar även gädda till hugg.

 

023

 

Trots lågvatten och gäss på sjön så kämpade grabbarna tappert och det gav ju resultat.

 

038

 

Jörgen stoltserar med ett vackert krutpaket. Även om det inte bjöds på mängdfiske denna resa så hoppas jag att gänget lärt sig ännu mer om gäddflugfiske, vart man söker upp dem och hur man tänker när man ska leta upp tänkbara platser om vart gäddan kan tänkas stå.

 

050

 

Tusen tack för trevligt sällskap, god mat och er härliga kämpaglöd!

Vi ses snart igen Ler

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *