Lyckat resultat i Riksgäddan

Jag hade planerat en ledig veckan på Gotland sedan länge och mitt i allt detta fick jag en inbjudan till ett event via facebook.

Den 13:e juni skulle Svenska Gäddklubben arrangera tävlingen Riksgäddan, dvs en tävling där man som deltagare kan välja vilket vatten som helst att fiska i under tävlingsdagen. Ok, tänkte jag, jag är ju på Gotland då så finns det ens en chans att fiska gädda där så här års?

Jag ringde Frank och han var genast med på upptåget och började reka träsk (öborna kallar sina sjöar så) som vi kunde få lov att fiska i.

Så vi båda anmälde oss till tävlingen och planerade in lite flytringsfiske efter gädda de dagar Frank var ledig från jobbet.

 

Vi löste fiskekort i Gothemsån och sjösatte våra flytringar i jakten på gädda men inte ett nafs.

 

Gothemsån

 

Men det gick inte att klaga på väder och vind i alla fall.

Efter ett par timmars paddlande i ån packade vi ihop och åkte ut till Fårö istället. Frank ringde markägaren och det var grönt för oss att sjösätta flytringarna i ett träsk där men även där kammade vi noll. Vinden piskade på rätt så bra så det var tufft att paddla runt så efter ett par timmars fiske i träsket gav vi upp och testade lite andra platser utan resultat.

 

Jag kan ärligt erkänna att det kändes totalt hopplöst. Vi hittade inte på någon gädda och tävlingsdagen närmade sig med stormsteg. Det var nära att jag hade lust att ställa in tävlingen då hoppet var närmast obefintligt.

 

Så kom då lördagen den 13:e juni.

Solen gassade från en klarblå himmel och jag kände vemodet stiga inom mig. Inte nog med att det var varmt och i princip vindstilla jag mådde verkligen skit av att stå och fiska i en vik i gassande solsken så jag gav upp för en stund medan Frank fiskade på.

 

RG15

 

Han lyckades kroka en fin gädda på spinn så den mättes och fotades ihop med koden vi fått kvällen innan för att kunna bevisa att man krokat gäddan på tävlingsdagen.

 

Frank med 85 cm gädda_

 

Franks gädda mätte 85 cm.

 

Nåja, viken höll gädda men vi beslutade att åka över till Fårö och testa träsket ännu en gång. Frank vadade ut i träsket och spinnfiskade och tro det eller ej, men denna dagen var gäddorna på hugget. De stod i vassen ganska nära land så jag provade att flugfiska vadandes men vi krokade bara mindre gäddor. Lika bra att sjösätta flytringarna för att nå ut på lite djupare vatten, så där satt jag med hopplöshet och vemodskänsla, paddlandes i flytringen i gassande solsken. Men ok, det svalkade ändå lite att sitta mitt ute i träsket.

 

Bogserad i flytringen

 

Helt plötsligt fick jag napp och det var en något större gädda som bogserade runt mig i flytringen en stund innan jag lyckades säcka den.

 

Tumme upp gädda i säcken

 

Det var bara till att haka fast säcken vid sidan av flytringen och paddla in mot land för att mäta och fotografera fångsten.

 

Sussi med 83cm gädda

 

Den mätte 83 cm och jag tänkte i mitt stilla sinne att ja ja, den får väl duga som en tävlingsgädda ändå.

 

Men dagen var långt ifrån slut och kanske fanns det en mikroskopisk liten chans att hitta en något längre gädda. Så det var bara för oss båda att paddla ut till mitten av träsket igen.

 

Sussi med riksgädda gäddan på 93cm_

 

Efter ett par timmar fick jag napp igen och denna gången vart det en något längre madam som valde att hugga på min fluga.

 

Releasen av 93 cm gädda_

 

Den var närmare bestämt en decimeter längre, alltså 93 cm och det blev denna gädda som sedan rapporterades in till Lars Berglund på Svenska Gäddklubben.

 

Denna gädda gav mig en 7:e plats, eller delad 6:e plats om man tittar på resultatlistan. Men jag vann flugfiskeklassen i alla fall. Inte så konstigt det heller i och för sig då det visade sig att jag var den enda som flugfiskade på tävlingen. hahaha..

 

Här är resultatlistan:

VINNARE AV RIKSGÄDDAN 2015:
Niclas Andersson

Hans gädda mättes in på hela 107.5 cm.

Resultatlistan av totalt 70 anmälda deltagare då vi publicerar topp 20.

1. Niclas Andersson, ›› 107,5

2. Mikael Norberg, ›› 106,5

3. Sanna Lennman ›› 105

4. Johan Björk ›› 102

5.Göran Ekstrand ›› 96

6. Alexander Allerstrand ›› 93

7. Sussi Strid›› 93, Vinnare Fluga

8. Magnus Stendahl ›› 92

9. Erik Norberg ›› 92, Vinnare Ungdom

10. Håkan Ek ›› 91

11. Tommy Petersen ›› 91

12. Martin Udd ›› 91

13. Daniel Granholm ›› 91

14. Andreas Gerle››91

15. Per Larsson›› 91

16. Henry Petersen›› 90

17. Frank Gustavsson ›› 85

18. Klas Skoglund›› 80

19. Thomas Karlsen›› 72

20. Mattias J Fors ›› 70

 

 

Det här mailet fick jag från Lars Berglund:

Ja i år var du ensam på fluga men det är tävlingsrekord med 93.

ca 70st var med på tävlingen, det här var 5året.

Tävlingsformen kom jag på efter att man efter tävlingar hörde typ "så klart att han/dom vann det är ju deras hemmavatten" "skulle det bara vara tävling på mina vatten" etc.

Plus att dom flesta tävlingar är här omkring Stockholm även våra"SGK" tävlingar är oftast runt Mälardalen och jag ville låta även andra medlemmar ha möjlighet att känna sig delaktiga. Så då testade vi den här formen och det är riktigt roligt tycker jag och en hel del andra också som tur är. 🙂

Med Vänliga Hälsningar

Lasse Berglund

Kassör och Medlemsansvarig SGK

Jag kommer att delta fler gånger på Svenska gäddklubbens tävlingar då detta verkligen var en rolig form av tävling. Vemodet är som bortblåst, om det nu beror på att jag är hemma på fastlandet igen efter fisket på Ingmar Bergmans Fårö, eller om det är resultatet jag lyckades med under tävlingen låter jag vara osagt Blinkar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *