Flöden:
Inlägg
Kommentarer

För väldans många år sedan fick jag ett flugbindarset, dvs ett städ, verktyg, flugbindningsmaterial, bindtråd och en liten instruktionsbok.

Jag använde väl det ett par tre gånger men tyckte inte att det var speciellt kul. Bindtråden gick oftast av, krokarna glappade i städet och materialet var säkert inte i någon toppkvalité precis.

Men tanken var väl ändå att jag skulle börja någon stans och då kan man lika gärna börja med det billigaste möjligaste ifall om att man skulle tycka att det var totalt ointressant.

 

Nu har jag ju blivit både äldre och klokare, med betoning på äldre då såklart.

Det är så urbota dumt att köpa billigt och dålig kvalité oavsett vad det än handlar om.

Självklart behöver man inte heller köpa det dyraste på marknaden utan vad jag menar är att man bör lägga vikt på kvalité för det gör allt så mycket lättare och roligare från första början.

 

10401929_10152214656492081_783336673884926071_n

 

Nu har jag ju ett gäng “bauer”flugor och många av dem är tubflugor.

Till det behövs det riggar och en del kan vara lämpliga att förse med stingerkrok.

 

För att kunna göra dessa riggar är det en fördel om man har ett bra flugbindningsstäd.

Mitt första jag fick är sedan länge lämnat på tippen, däremot köpte jag på mig ett litet städ för ett par år sedan.

 

Gamla städet

 

Jag minns att det var inför en träff med mina fiskebrudar och vi skulle ha lite flugbindning en kväll i samband med ett besök i Baltak. Därav hade jag ett behov av att skaffa mig ett städ. Det dög utmärkt till mindre krokar och för just den kvällen.

Sen har jag suttit hemma ett par gånger sedan dess och försökt binda lite men jag har inte alls trivts med detta städ. Allt som oftast har det slutat med att jag fått stora blåmärken på låren, då jag rest mig från stolen och glömt att städet hänger ner en bit under bordsskivan.

 

Städet och flugbindningsmaterialet, det lilla jag har,  packades ner i en flyttkartong och skickades iväg till förvaring inför kommande husförsäljning. Jag hade ju inte tänkt använda detta på bra länge. Men eftersom jag nu behöver fixa gäddriggar så letade jag fram städet och tillbehören igen.

 

Genom att fått med mig bindtråd, krokar, Bauer pikewire från Fly-dressing så tänkte jag att det här fixar jag. Så svårt kan det väl ändå inte vara.

 

Det finns ju en bra video där Niklaus visar hur han gör “Bauer Pike Rig” på Fly-Dressings hemsida så jag satt där med mina prylar och det gamla städet, framför dataskärmen och följde instruktionerna till punkt och pricka.

Men fy fasen, städet gick knappt att öppna så pass att gäddkroken kunde sättas i.

När jag väl lyckades så satt inte kroken fast särskilt bra så bindandet blev mer eller mindre en plåga.

 

Nu var jag förbi Fly-Dressing i Habo härom dagen och passade då på att ta med mitt städ. Jag trodde att det var jag som gjorde fel och tänkte få tips på hur jag skulle få dit kroken på ett smidigare sätt och att den dessutom skulle sitta kvar.

 

Niklas Holmér bara skakade på huvudet, traskade ut bland lagerhyllorna och kom tillbaka med ett litet sött, men tungt, paket till mig.

 

Bindstäd Kaiman

 

Kaiman bindstäd från Stonflo!

 

Jisses vilken skillnad det blev!

Nu har jag suttit och fixat riggar på löpande band, jo jag vet att bindtekniken inte är den bästa men övning ger färdighet. Jag tror å andra sidan inte att gäddorna bryr sig speciellt mycket om att bindtråden är ojämn, huvudsaken är ju att grejerna håller för fisket.

 

Nu ser jag också fram emot riktig flugbindning framöver, det sägs att fröken Stridh ska få lära sig binda “Stridhiska” gäddflugor inom en snar framtid.

 

Flugask

 

 

Sen är det ju det där med förvaringen av dessa bauta flugor, en ask vid namn Lite Tuff Gädda passar väl fin fint till det, eller hur??!!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: