Flöden:
Inlägg
Kommentarer

Det debatteras hej vilt angående detta med att ha död eller levande betesfisk.

Personligen tycker jag det känns elakt att låta en levande fisk simma omkring, fastsatt i krokar och därmed inte ha en rimlig chans att komma undan en rovfisk. Jag kan tänka mig skräcken av att vilja fly undan ett stort gap, fullt av vassa tänder som kommer emot mig och inget hellre vill än att sluka mig med hull och hår, eller fenor och fjäll rättare sagt.

Men så kan jag ju inte tänka, fiskenörd som jag är.

 

Idag följde jag och Felix med Magnus ut för att ismeta gös och gädda.

Magnus riggade sina spön med levande mört och Felix sina med död mört.

 

Magnus fick springa på fäll stup i kvarten, kändes det som, medan våra spön stod där utan en tillstymmelse av rörelse på vipporna.

 

Magnus-med-gös

 

En vacker gös kom upp för fotografering innan den fick simma tillbaka igen.

 

Ett antal gäddor lyckades Magnus också kroka, medan spindelnätet började gro på våra spön.

 

Magnus,-jag-och-gäddan

 

Magnus lät mig drilla en fisk på ett av sina spön och upp kom en gädda i ca 4 kilosklassen, ismetes PB för min del så jag vart superglad!

Felix spön började nu mer eller mindre rosta ihop av tristess…

 

Så hur som hur, nu har vi i alla fall provat och jag erkänner att levande agn är det bästa och mest effektiva. Om jag ska slippa få ågren för att använda levande betesfisk så får jag nog fundera ut något smart alternativ, en batteridriven gummifisk kanske?

 

Tack Magnus för en jättetrevlig dag och för att du övertalade mig att följa med istället för att sitta hemma och göra nytta! ;)

7 svar till “Död VS levande betesfisk”

 1. Sven-Olof.Hagge.Hagström skriver:

  Jävligt intressant men inte överraskande, det sägs ju att man skall spela död om man blir attackerad av rovdjur och vissa fåglar gör så också så det utlöser väl inte jaktinstinkten med något dött.

  • Sussi Stridh skriver:

   Nä precis Hagge, men man måste ju ändå våga prova. Det känns ju som sagt lite taskigt att använda en art för att fånga en annan, men men.. Tills jag designa min batteridrivna gummifisk så får det väl gå åt lite mört ;)

 2. Jocke skriver:

  Vet att det finns dom som fiskar bra på död betesfisk men inget som funkat nått vidare för mig så det får bli levande då jag ismetar, diskutionerna tog väll fart när det gjordes till ett brott mot djurskyddslagen att andvända levande betesfisk…
  ska bli intressant och se om nån kommer bli ertappad och dömd för det och vad det ger
  i kommande debatt….

  ett intressant test av er :)

  skitfiske

  • Sussi Stridh skriver:

   Ja det ska bli väldigt intressant att följa detta framöver, men det känns som om det pågått i flera år nu. Tills det blir helt klart vilket beslut det blir så väljer jag nog att köra med levande betesfisk så länge.

   • Jocke skriver:

    Absolut de kommer jag åckså att göra, dock som jag fattat det hela finns beslutet men inget predjukat om vad som skulle bli påföljden om nån kontrollerade det hela.
    om det händer får man väll ta ny ställning efter utgången :)

    Mvh Jocke

 3. Leif Söderström skriver:

  Hej!
  Jag har fiskat med både levande och döda beten under många år nu. Har absolut kunnat konstatera att det inte spelar någon roll vilket som. Det har gällt både sommar-mete och angelfiske på vintern. Första gången jag provade med död mört var vid angling på en Dalälvsvik. Donen märkes upp så att jag viste vilka som hade agnats med dött respektive levande bete. Resultatet den dagen var ett bra fiske med faktiskt fler fällningar på de donen som var angnade med dött bete.
  Jag vet att det fungerar lika bra med dött bete och sedan är det så mycket enklare att ta betesfisken på sommaren och frysa in lämpligt stora paket vid tillfälle. Sen är det bara att komma ihåg att ta dem ur frysen på kvällen före fisket.
  Tack för mig.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: