Rospigg och Jämte!!

Ja mina vänner där ute!

Jag fick ett mail igår av en mycket klok och engagerad man och de svar han lämnat på mina frågor bör verkligen läsas igenom ordentligt! Personen jag skriver om är ingen mindre än Patrik “rospiggenfiske” Bergqvist! Patrik har jag följt via facebook, via hans blogg och numera även via hans och hans vänners jobb med Skeboån och jag tycker ni ska göra detsamma. Det finns så mycket att lära av vänner som delar med sig av sina äventyr, tips och idéer. Var så goda och läsa Patriks svar nedan.

 

P1130101

Beskriv ditt fiskeintresse:

Fick mitt fiskeintresse via min pappa och morfar, och lite senare i livet via en vän till familjen som vi kallade sig själv för Kungsgårdar´n.
Redan i 5-7 års åldern var jag med dem ut på fiske och där många enbart börjar med mete efter abborre så blandade jag upp detta med doppmete på bäcköring med toppknutet långspö på familjens resor till Jämtland.
Jag var fast och är så sedan dess.
Gjorde under 2012 mitt 45;e år på raken i Västra Jämtland, en plats jag inte kan vara utan helt enkelt.
Min dröm är och har alltid varit att få ännu mera tid i Jämtland och kunna göra mina morgonpromenader med ett flugspö i handen utmed något strömmande vattendrag.
Väckte liv i gäddfisket efter att detta hade legat nere helt under många år och det plus fina områden för abborrfiske och havsöringen gör Roslagens skärgård till en underbar plats att ha bara några kilometer bort.
Idag är en fisketur inte bara fisket, utan det innehåller flera saker så som fotograferandet, skrivandet och själva fisket, plus då vännerna som jag mer än gärna delar mina stunder med.
Det är avkoppling och spänning i samma sekund.

Jag är inte kastkanonen, eller den som man stannar upp för att se kasta vackert, och jag är absolut inte den som håller hela materialfloran inom flugfisket i huvudet.

Nej, jag skulle snarare säga att jag är mer intresserad av vattnet, strömmen, utseende, strukturer, helt enkelt läran att läsa ett vatten.
Där lägger jag min energi vilket också funnits med sedan barnsben då jag i tidig ålder fick följa med min farbror som var flugfiskare och som jag ivrigt lyssnade på, vilket i sin tur gjorde att jag fiskade min spinnfluga på samma sätt som han med sitt flugspö. Jag letade bakvatten, strömkanter och uppgrundningar, jag fettade in mina våtflugor och lät de sedan fara fram i strömmen över de platser jag tänkt att fisken skulle stå på, hela tiden så lät jag min kastkula och spötopp styra flugan vidare genom strömmen till nästan tänkta ståndplats.

 

DSC_0104

 

Var det något speciellt som hände under året 2012?

Under året som gått, gick jag från att vara både spinn och flugfiskare till att enbart åka ut med flugspö handen. Bara vid tre tillfällen har ett spinnspö funnit med ut på mina turer.
En liten dröm jag burit på och som blev verklighet under 2012, då allt materiellt hade löst sig.
Och redan på min tredje tur med gäddflugan så fick jag kroka, det som skulle visa sig bli, min största gädda under säsongen på 7,8kg.

 

P1110751

Jag har många fina minnen från året som jag tänkt mig sammanfatta lite kort på min egna blogg, http://rospiggenfiske.blogspot.se/ men en sak sitter för alltid kvar på näthinnan från detta år och det är en sen sommarkväll i Idsjöströmmens klara vatten när en björn jagar ut en älg i strömmen alldeles intill där vi står och lägger nattsländor på vakande storharr. Under några korta sekunder stod björnen kvar på strandkanten och tittade på oss innan den gjorde helt om och försvann in i skogen igen.
Farligast för oss blev den allt annat än lugna älgen som nu stormade fram i strömmen med vattnet sprutande runt sina klövar. Men allting slutade gott för alla utom björnen då som fick se sin middag räddas av vår närvaro.

En annan sak som också är speciell för året som gått är vårt arbete med Skeboån och dess havsöringar. Ett projekt som startade som en liten idé hos några vänner och mig själv, men som nu vuxit till sig ordentligt, speciellt under det senaste året.

Och från att ha haft siktet inställt enbart på havsöringen så är det nu ett projekt där vi fullt ut jobbar med hela ån och dess biologiska mångfald men, där ett av delmålen är att kunna få igång ett fiske på havsöring i natursköna Roslagen på egen reproducerande havsöringsstam.
De arbetet går att följa både på vår blogg http://skeboanssportfiske.blogspot.se/ men också på facebook där man kan bli medlem i vår grupp om man letar upp Skeboåns Sportfiske.

Och sen kan jag inte låta bli att nämna Idsjöströmmen igen där jag under några vackra sommarnätter i juli i år fick glädjen att kroka 11 harrar över 50cm och där de största låg kring 56-58cm.

Personliga rekordet från strömmen ligger på hela 61cm och var mitt livs fisk som steg mot min och mina fiskevänners speciella nattfluga, sommaren 2011.

 

P1130141

 

Vad siktar du på inför 2013?

Jag vill fortsätta utveckla mitt flugfiske ännu mer, både här hemma i skärgården men också på mina resor till Jämtland. Det finns hela tiden nya saker att lära sig och jag tar alla tillfällen jag kan för att förkovra mig i denna, den bästa av alla hobbys.
Jag hoppas kunna få pröva ett nytt vatten i år hos en fiskebroder i dalarna som sitter på en hel del spännande strömvatten.
Och så naturligtvis Västra Jämtland, för jag är nog, eller i alla fall har jag blivit en sådan, en Rospigg men en Jämte i själen.
Naturligtvis så hoppas jag att vårt arbete med Skeboån skall nå ut till fler som förstår vilken oslipad diamant vi har här i norra Roslagen.
Och så hoppas jag på många spännande och trevliga möten med gamla och nya fiskevänner runt om i landet.

 

DSC_0301

 

Vem eller vilka är din/dina förebilder inom fisket och varför?

Mikael Engström, hans sätt att skriva och beskriva sina fiskeresor är både roliga och inspirerande. En berättartalang jag själv önskar att jag hade.
Christer Borg med flera inom Älvräddarna och det arbete som görs för våra vattendrag.
Hans Lidman såklart, både som flugfiskare men också som den seende människan vid ett strömmande vattendrag.
Inte att förglömma Gunnar Westrin och Lars-Åke Olsson som jag tycker båda förkroppsligar själen i fjällfisket och på vilket sätt vi bör förhålla oss och uppskatta nuet under våra vistelser i vår fantastiska fjällvärld, och som för mig, för Hans Lidmans drömmar om flugfisket vidare in i nutid.

 

P1020093

 

Är det något särskilt du vill säga mig eller mina läsare?

Våra vatten, sjöar och strömmande vattendrag behöver vår hjälp.
Vi måste hjälpas åt att jobba för att våra vattendrag restaureras.
Vattenkraftverken är något vi inte klarar oss utan heter det ju, men den måste miljöanpassas med fiskvägar som den stora springande punkten. Alla vattendrag behövs, laxälv till minsta lilla bäck, engagera er och bry er om och värna inte bara våra stora hjärtefrågor som t.ex. laxen som just nu är i ropet, utan börja hemmavid i den lilla öringbäcken eller den gamla sjöängen dit ni alltid åkte som barn för att se på gäddleken.
Aldrig någonsin passar väl uttalandet ”storleken har ingen betydelse” in så väl som just i detta sammanhang.
Gå med i Älvräddarna och Sportfiskarna vilket utslaget på ett år inte blir mer pengar än vad som läggs på ”fredagsmyset” för ju fler medlemmar vi är ju starkare blir vi.
Och till dig Sussi, så får jag hoppas att vi får anledning att träffas på riktigt, kanske på en mässa eller ännu hellre vid något vatten.
Det har varit riktigt kul att följa din mycket fina blogg och läsa om alla personligheter du intervjuat och naturligtvis blev jag båda glad och väldigt smickrad att jag fick frågan om att bli ett av dessa porträtt.

¸.·´¯`·.¸ Gott Nytt Skitfiskeår till er alla ¸.·´¯`·.¸>< ((((º>

/Patrik Bergqvist

 

 

Patrik! Tusen tack för att du tog dig tid att svara på dessa frågor, och vilka svar sen!! Jösses!! Ja, jag hoppas verkligen vi träffas där ute i verkliga livet. Fortsätt kämpa på med fiskevård och dela med dig av dina upplevelser! Stor kram och gott nytt år!!

12 svar på ”Rospigg och Jämte!!

  1. Hej där. Nu blev jag lite extra intresserad eftersom du berättar om dina fisken i västra Jämtland. Du kanske tom fiskar på mina hemmavatten, dvs de mesta mellan Gäddede och Valsjöbyn och mellan Valsjöbyn och Lakavattnet och Strömsund. Hur som helst en väldigt trevlig personberättelse. Hej/GUnnar.

  2. Hej Gunnar och tack!
    Västra Jämtland är ju stort och den plats jag håller som mitt paradis på jorden är i trakterna av Ottsjö strax söder om Åre.
    Fjällen, människorna och alla små strömmar både i skogslandet och på fjället är det som varje år får mig att återvända.
    Har dock fiskat i vattnen norr om Gäddede, Saljaren, Ullersjön och småbäckarna som rinner åt båda håll från Ovrehtjaevrie samt Värjaren och Lejaren.
    Fick äran att göra en flygning med Paul Flodin och hans lilla sjöflygplan från Saxnäs för många år sedan vid en av turerna, annars gick vi från Ankarede.

  3. Hej igen Patrik.
    Där ser man, jo västra Jämtland är stort, både till omfång och innehåll. Saljaren, Ullersjön, Lejaren och Värjaren har jag fiskat i. Oftast gick jag från Ankarede. Det var skitfin röding i Saljaren, minns jag. Norr om det här systemet ligger Raukasjö fjällgård, där jag har huserat en del hos Tommy Johansson. Mitt västra Jämtland det är vattnen kring Valsjöbyn och upp på fjället mot Lakavattnet, men också mot Munsfjället (norrut). Jag är ju född och uppvuxen i Jämtland så länet för mig är inte bara fiske utan också hemkänsla och nostalgi. Gott Nytt År!!! Gunnar.

  4. Hej igen Gunnar.
    Genom alla mina år där så har människorna kommit att betyda väldigt mycket för mig och idag har jag många fina vänner som jag längtar efter så här i vintertid.
    Ta bara en sådan personlighet som Erik, (han är med i filmen ”Ingen kan älska som vi” i några scener på sin flakmoped) Han hade Izabella Scorupco som sin bordsdam på premiären i Järpen, bara en sån sak. En man vars minne jag vårdar ömt idag.
    Har sneglat lite åt dina vatten genom åren och köpte på mig en mängd fjällkartor för att spana lite.
    Det fanns nog röding även när jag var där, men bäckarna och hoarna runt Ovrehtjaevrie dolde många fina öringar om man var försiktig i ansmyget.
    Hemkänslan kan jag aldrig få så som du, men nostalgi, minnen, drömmar och den oändliga längtan finns med mig hela tiden, och är någonting som inte blir mindre med åren, utan precis tvärtom.
    Gott Nytt År till dig också Gunnar
    //Patrik

    Sussi.
    Vi har ju knappt börjat 😉
    Jag har några påbörjade texter som kommer på bloggen senare.
    Läs dom inte, får då packar du nog väskan 🙂

    Tack Kenneth!

    • Ja så som ni håller på att läska mig så är det nästan, men bara nästan, att jag har lust att strunta i nästa års resa till Grönland och dra till Härjedalen/Jämtland istället!!! 😉

  5. Underbar läsning igen Sussi och kan bara hålla med om att Jämtland är ett härligt fiske ställe skall själv dit och fiska i aug till Långå gott nytt på er

    • Gott Nytt År Ronnie!
      ja visst var det härligt att läsa Patriks inlägg! Det gillas massor!!
      Vi ses framöver!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *