Flöden:
Inlägg
Kommentarer

Igår var det nog många som såg Kalla Faktas granskning av Parken Zoo.

Man kan ju inte annat än att bli förbannad när man ser hur djuren behandlas, både under och efter livet. Djur som dessutom är utrotningshotade!!

 

Då slog tanken mig angående en diskussion vi hade med, Ken och Patrik från sameo, förra veckan.

Vi kom in på detta med flugbindning, flugbindningsmaterial och vidare till användandet av utrotningshotade arter så som djungeltupp.

 

Är det verkligen så jätteviktigt att använda fjädrar från denna art bara för att flugan ser snyggare ut i våra ögon?!

Är det värt att ta risken för att få tag i dessa fjädrar, för så länge det finns efterfrågan så kommer det även att finnas en illegal jakt på dessa fåglar.

 

Visst det finns certifikat och säkerligen hårda kontroller innan dessa fjädrar exporteras till flugbindare och försäljare över hela jorden, men ändå kan jag känna att detta är ett onödigt material.

För allvarligt talat så tror, även jag, att fisken ger blanka fan i om det sitter fjädrar från en djungeltupp på just den flugan som passerar dess nos.

Så handlar detta bara om den mänskliga fåfängan? Vad vårat öga tycker är vackert eller inte?

 

Jag har själv ingen bild på dessa fjädrar och vill inte hänga ut någon butik som säljer detta, eller någon flugbindare som använder detta material men om ni vill se hur de ser ut så googla på djungeltupp!

 

En liten reflektion från lilla mig och ni får mer än gärna lämna en kommentar till varför man binder flugor av dessa fjädrar, hur vanligt det är att dessa flugor används vid fiske och om det verkligen ger mer fisk på kroken. Jag är nyfiken och vill veta mer och de bästa svaren får man ju från er där ute!! :)

 

talgoxen på rutan

 

Nähä.. Här påkallar visst de små fåglarna, utanför mitt fönster, på uppmärksamhet. Dags att fylla på fröautomaterna igen, hungriga små liv det där!!!

8 svar till “Utrotningshotade djurarter!”

 1. ken persson skriver:

  Bara för att vara extra tydlig:
  Vi på flugor.se har tagit ställning mot att använda oss av djungeltupp och andra moralsikt känsliga flugbindningsmaterial som t.e.x. tempelhund…
  Vi anser det i strid mot vårt samvete att handla med fjädrar och hårmaterial från djurarter som är svartlistade eller t.o.m. direkt utrotningshotade bara för att vissa människor fått för sig att det är enda sättet att fånga en viss ädelfisk på…
  Trots att det går köpa odlade fjädrar från certifierade uppfödare anser vi ändå att det står i strid mot våra grundtankar och värderingar.
  Vi säljer heller inte flourcarbonmaterial på grund av dess miljöpåverkan eller kemikalier som innehåller miljöfarliga substanser av samma orsak.
  Vad andra gör i branchen får stå för dom och deras samvete, det lägger jag inga värderingar i :)
  Skitfiske!
  Ken

 2. PH skriver:

  Hej!
  Givetvis skall vi flugbindare använda oss av kreativa lösningar och alternativa material till de gamla klassiska materialen. Idag finns det substitut till många material och som även kan vara mer hållbara än originalet.

  Men det finns även andra saker som jag tycker att vi fiskare måste ta ansvar för. Vi måste se till våra grundvärderingar mer och tänka över vad det är vi gör för något. Dvs vi måste respektera naturen och dess levande (samt döda) varelser. För mig innebär detta t.ex. att jag inte tar upp godkända fiskar i vattendrag där jag vet att en fisk kan påverka ekosystemet lokalt på platsen. Jag försöker även begränsa fångsterna inte bara enligt devisen ”Limit your kill” utan även enligt ”Limit your catch” det innebär att jag kan sluta att fiska när det är som bäst eftersom jag har fångat och släppt tillbaka en hel del fisk redan, så vad ger det mig rätt att förtsätta att göra på det viset? Istället njuter jag av vad naturen har att ge mig.

  Sen skall alla fiskar tillbaka så fort som möjligt i vattnet eftersom de inte kan leva på land, det innebär att jag inte fotograferar mig själv med fiskar i alla möjliga vinklar och vrår för att visa upp min ”trofé”. Det kan ske då en vän är nära till hands och har kameran redo.

  Innan jag släpper tillbaka en fisk så ger jag den inte en puss som många gör. Är det inte tillräckligt förnedrande för fisken att jag har vunnit över den, måste jag förnedra den genom att ge den en puss på munnen samtidigt som fisken har svårt att syresätta sig??

  Dessa värderingar bör man som fiskare tänka över för att sedan när vi binder flugor, fiskar, köper krok, linor, tafsar, spön mm ha med sig grundvärderingen i bakhuvudet.

  Respektera din motståndare så respekterar din motståndare dig.

  Tack för en bra blogg
  /PH

  • Sussi Stridh skriver:

   Underbar kommentar PH!! Tackar för att du delar med dig av dina värderingar och åsikter!! ( ps jag bör väl nämna att jag gillar att pussa fiskar men de tre fiskar jag har pussat på och som också finns på bild är dom fiskarna jag valt att behålla som matfisk, så puss på dem och tack för en utsökt måltid ) ;)

 3. Hasse skriver:

  Bra att du tar ställning Sussi! Självklart ska man inte använda hotade arter.

  Jag tycker att man måste inse att det vi håller på med är plågsamt för fiskarna, om man inte kan acceptera det så ska man inte hålla på med sportfiske överhuvudtaget. Sedan anser jag att det ligger i vår natur att fånga och döda andra varelser vilket man också måste respektera.

  Därmed inte sagt att man ska plåga fisken i onödan. Jag försöker alltid har ett bra underlag och kroka loss fisken så snabbt som möjligt om den ska släppas i eller slå den hårt i huvudet så fort den kommer upp om den ska bli mat eller agn.

  Kan för övrigt berätta att det blir fenomenala europa-12 varianter med grönfinksdun (om man nu skulle få tag på en sådan). Jag har ibland tagit tillvara på fåglar som flugit in i fönster eller blivit skjutna.

  Ett tag försedde min bror mig med fasanfjädrar i överflöd då han är jägare. Gött att kunna använda närproducerat!

  • Sussi Stridh skriver:

   Japp Hasse! Du lämnar kloka ord efter dig, som vanligt! Jag är också omgiven av jägare men de jagar inte fåglar utan stor och småvilt, men lite tagel från vildsvin och älg går säkert bra att knyppla något av, om inte annat kan jag ju rycka några strån från hästen min ;)

 4. Micael Frisk skriver:

  Material som ska vara exklusivt och pråligt är väl ännu en av de influenser som lever kvar sen den victorianska eran. Flugfiskare har väl inte alltid tänkt så långt i ett ekologiskt perspektiv, det har rotenon behandlats i sjöar för att kunna plantera ut främmande arter som regnbåge och kanadaröding mm. Det värsta är att det fortgår fortfarande, dock inte med gift längre utan mer försök till samexistens med utsättningsfisk och naturliga bestånd av skyddsvärda arter, alla sådana tokövningar är ett hot mot våra inhemska arter. Att det bedrivs ett uthålligt fiske på våra inhemska arter med c&r och ett sparsamt uttag är väl ok, men att bedriva det på regnbågen och liknande är väl inte etiskt försvarbart. Det kan inte vara så trevligt med stress och smärta för fisken, att sen utsätta absolut icke skyddsvärda arter för det verkar inte logiskt. Avancerad lek med maten..Skulle vara intressant om det blev lite debatt om fenomenet. Vi har nog som fiskare påverkat våra vattendrag mer negativt med våra experiment än vad skogsdiken och föroreningar gjort.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: