Regnbågsfiskare tänk efter 2 gånger!!

Ja, tyvärr gillar jag att fiska regnbåge men det är inte alltid med gott samvete kan jag lova er!

 

regnbåge

 

Med tiden lär man sig mer och mer inom sportfisket, träffar fler och fler kunniga människor och det mest intressanta med det hela är att man väldigt ofta lär sig något nytt, eller får veta något nytt ELLER, om inte annat, börjar tänka helt nytt!!

 

En av mina underbara vänner, Micael Frisk, som driver Kräpplehult ( och vars stuga vi fick husera i uppe i Boden i somras) är så intressant att lyssna på då han besitter en stor kunskap vad gäller djur och natur. Här följer en tankeställande kommentar från Micael angående mitt tidigare inlägg, Utrotningshotade djurarter.

 

“Material som ska vara exklusivt och pråligt är väl ännu en av de influenser som lever kvar sen den victorianska eran. Flugfiskare har väl inte alltid tänkt så långt i ett ekologiskt perspektiv, det har rotenon behandlats i sjöar för att kunna plantera ut främmande arter som regnbåge och kanadaröding mm. Det värsta är att det fortgår fortfarande, dock inte med gift längre utan mer försök till samexistens med utsättningsfisk och naturliga bestånd av skyddsvärda arter, alla sådana tokövningar är ett hot mot våra inhemska arter. Att det bedrivs ett uthålligt fiske på våra inhemska arter med c&r och ett sparsamt uttag är väl ok, men att bedriva det på regnbågen och liknande är väl inte etiskt försvarbart. Det kan inte vara så trevligt med stress och smärta för fisken, att sen utsätta absolut icke skyddsvärda arter för det verkar inte logiskt. Avancerad lek med maten..Skulle vara intressant om det blev lite debatt om fenomenet. Vi har nog som fiskare påverkat våra vattendrag mer negativt med våra experiment än vad skogsdiken och föroreningar gjort.”

 

Så mina kära vänner och bloggläsare, vad har vi för försvar/ursäkt mot det som Micael tar upp?

Någon som vågar sig på att kontra??

Tillägg: debatten fortsätter på min facebook och eftersom jag valt att lägga ut det som ett offentligt inlägg så gå gärna in och titta på kommentarerna där, det kommer fram många bra synpunkter och reflektioner! –> Sussis Facebook <–

2 svar på ”Regnbågsfiskare tänk efter 2 gånger!!

  1. Jag är helt säker på att utdikningar och föroreningar har påverkat fisken mycket mer än vad sportfisket gjort. Jag är också övertygad om att vi kommer att ha långt mycket större ekonomiska och ekologiska problem med alla gifter som vi släppt ut än med de fiskarter vi planterat in.

    Därmed inte sagt att vi ska sätta ut en massa regnbåge eller andra främmande arter i våra vatten.

    Inget ont om debatten eller Micael utan bara en reaktion eftersom du undrade om någon vågade debattera 😉

    • Gött Hasse! Trevligt att du lämnade en kommentar! Debatten pågår för fullt på min Facebooksida 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *