Nytt spinn-PB för Joel

Ni som är inbitna gäddfiskare känner säkert till Joel Abrahamsson, som till exempel är medskaparen av filmen Gädda the Movie. Han har åtskilliga 10-kilosgäddor på sitt samvete med en topp på hela 17,7 kg som är inofficiellt svenskt ismeterekord.

regnbågsgädda
En fet regnbågsgädda på hela 17,7 kg.

Däremot har Joel inte spinnfiskat så mycket utan det har mest handlat om mete med mört. Därför har han inte PB över 10 kg på den metoden, eller hade…

I år har han dock gett sig iväg till Norrland med Lasse Selberg och Robin Utbys för att ge sig själv en rejäl chans på nytt PB. Här kommer Joel rapport:

“Nu har jag kommit hem från min Norrlandsresa och satan vad kul det varit. Den kalla sommaren har varit perfekt för gäddfisket. Jag fiskade i några olika älvar i Norrbotten och temperaturen i vattnet låg mellan fjorton och sjutton grader, så i det strömmande vattnet fanns all möjlighet att hitta aktiv fisk.

Det tog ett tag att hitta rätt ställen men genom lite tips av lokala grabbar så hittade jag ett par ställen att satsa på. Jag fick en finare fisk i en älv. Det roliga med den fisken är att den tog precis nedanför en fors i den starka strömmen. Det var ett ställe som mer såg ut som en laxfiskeplats än en plats för gädda. Jag fick den dessutom från kajak.

bild1

Fajten var inte lätt i den starka strömmen och kajaken snurrade runt flera gånger. Jag hade på min Gopro-kamera så film kanske kommer i framtiden. Tyvärr blev bilderna inte särskilt bra eftersom jag inte hade något stativ så jag fick palla upp kameran på ett batteri och en paravan uppe på kajaken.

bild2

Gäddan vägde precis över tio och den tog en Goliath gjord av Kent Sundin och det är faktiskt den andra över tio på just den wobblern så den är jag rädd om nu.

bild3

Jag fiskade också en del med Lasse Selberg och han dominerade totalt med sin poppertrolling, en teknik jag aldrig skulle kommit på själv men den funkar kan jag lova!

Sedan fick jag möjlighet att fiska med Robin Utbys från Luleå och jävlar, där fick man lära sig en del. Vi fiskade med Mieko predator shad på 25 cm och 20 grams skallar. Vi vårt första pass fick jag se på hur det ser ut när andra fångar fisk. Trots att jag fick ta de första kasten så verkade det fisklöst, ända tills Robin kastade på samma ställen vill säga. Då högg det direkt. Han har en förmåga att lirka in betet mellan alla stenar och i alla hålor som ger resultat. Jag hade dessutom för klena grejor så jag fick sitta halva kvällen och knyta nya tafsar då jag satte betena i botten hela tiden.

Det kanske var av barmhärtighet men jag fick åtminstone följa med en gång till och då funkade det bättre. Kvällen gav flera roliga fiskar men det var inte förrän i slutet då det hunnit bli natt som det riktigt lossnade. Det var mörkt men fullmånen lös upp ytan så vi fiskade en stund till. Normalt fiskar jag mina beten ytligt på natten men vi fortsatte att slicka botten. Robin provfiskade en stor shad från Mangeboy när han fick en fisk som direkt gick längs botten och tjurade. Jag fick inte ha någon håv uppfälld för Robin för mojons skull så jag handlandade den och trodde inte först att den var riktigt så stor som den var. Den vägde 30 gram från tio kilo eller 9970 g och var 112 cm.

bild4

Efter att vi fotat den så tog jag mitt ”sista” kast. Tredje gången jiggen hade bottenkontakt fick jag ett brutalt hugg. Jag misstänkte att det kunde vara den spinntian jag jagat ett tag. Jag har inte spinnfiskat så väldigt mycket tidigare utan det är de senaste två åren som jag lagt mer tid på det men över tio har varit svårt att komma. Och visst var det ett nytt spinn-PB på 115 cm och 10,6 kg. Jag var sjukt glad efter den fisken. I kastet efter krokade Robin en lika tung fisk som tyvärr klev av…”

bild5

I ett tidigare nummer av gäddklubbens medlemstidning Crocodile News skrev Joel en artikel där han ställde frågan om en spinnfiskad gädda är mer värd? Han var inte riktigt säker då.

Men efter denna Norrlandstripp kryper han till korset och menar att en spinnfiskad gädda nog är mera värd…

Felix Rimfrost
Svenska Gäddklubben
felix@rimfrost.se

2 reaktion på “Nytt spinn-PB för Joel

  1. hej joel. vilken trevlig läsning, jag har en fråga till dig. har du fått din inspiration från martin falklind angående kajakfisket?

    • Hej Johan!
      Risken finns att Joel inte ser denna kommentar. Skicka ett meddelande direkt till honom på Facebook istället. Klicka på hans namn i början av bloggen så kommer du till hans Facebooksida. Ha det gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *