Kul kvällsfiske efter älvgäddorna!


Halloj, jag gör min debut i detta forum, jag har ju inte invigt vår nya fina blogg. Fy och skam och smäll på fingrarna, men nu blir det andra bullar och flitigare rapportering! Jag är en av få världsmedborgare som ännu inte skaffat mig en så kallad ”smart” telefon, min ”osmarta” vägrar att dra sin sista suck, och innan den gett upp blir det ingen ny. Jag kommer med andra ord att blogga på det traditionella sättet hemma vid mitt kära äpple (mac-dator).

Jag och min gode vän Tommy Blixt fiskar mycket tillsammans, och det gjorde vi även häromdagen då vi beslutade oss för att testa ett av de roligaste fiskena som finns, kvällsfiske efter älvgädda med grundgående och ytgående beten. Det brukar kunna bli spektakulära hugg, och så blev det även denna kväll…

Vi provade olika typer av beten, grundgående tailar, jerkbaits, vobblers, gummibeten, spinnerbaits och renodlade ytbeten. Tommy fiskade med en svartzonker MEGA-tail, ett abnormt stort knallgult tailbete som inger respekt bara att se på. När Tommy vevat in betet till båtkanten efter ett kast, låter han betet ligga kvar i vattnet och så rycker han lite försiktigt med spötoppen så att den stora tailen gungar lite förföriskt… SMACK! Från ingenstans kommer en arg sommargädda och nyper tag i hela betet och drar iväg. Riktigt coolt när gäddorna gör på det där viset och ni kan tro att det blev ett adrenalinpåslag i båten! Efter några arga rusningar kan jag håva fisken som vi sedan väger till 6,9 kg fördelat på 104 cm.

Varför vi mätte och vägde i det här fallet var för att fisken hade en radiosändare på sig. Den ingår med andra ord i det gäddmärkningsprojekt där gäddor i Klarälven utrustats med denna typ av radiosändare, vilket gör att det går att pejla vart de befinner sig.  Så här såg sändaren ut.

Vi fick några mindre, men minst lika arga gäddor innan jag får ett brutalt hugg precis vid båtkanten. Gäddan låg i ett gräsbälte och lurade, och när min spinnare kom förbifladdrande fick den tokspel och fick mord i blicken! Spinnaren har min gode vän Bo Gunnars gjort till mig, han kan sina spinnare ska ni veta! Just denna spinnaren är lätt och går att fiska precis under ytan, något som är perfekt när man fiskar över dessa gräsbälten. Det är gäddan på bilden högst upp med spinnaren i mungipan. Denna fisk hade också en radiosändare vilket gjorde att vi mätte och vägde även denna, 95 cm och 5,42 blev resultatet. Datan skickade jag in till den ansvarige för gäddprojektet på Karlstad universitet, hoppas att han har någon nytta av uppgifterna.

Sedan blev det sent och fisket dog av, så vi tuffade hemåt i den ljumna julinatten. Det var en bra dag, Tommy är en kul prick att fiska med och vi fick ju båda karatehugg vid båtkanten så kalsongerna nästan for av. Det var en bra kväll och kul med de radiomärkta gäddorna, det är första gången vi får dessa. På återseende vänner och kamrater, live long and prosper…

//Sebastian Wiman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *