Lucas Lundberg gästbloggar – Gäddfiske i Djupasjön…

En stöt i första kastet och i andra kastet satt den...

En stöt i första kastet och i andra kastet satt den…

Förra helgen var jag och mina två kompisar Anton Liljegrahn och Simon Kantonen och fiskade gädda i en mindre sjö som heter Djupasjön. Vi hade bestämt oss för att bara fiska ett kortare pass idag. Runt klockan 12 var vi nere vid sjön, vädret var grymt och vinden var svag. Idag så körde jag igen med ett Shimano Yasei red perch, 6, 2-10g, jag fiskade också igen med en Penn Sargus 2000 rulle. Jag började med att tackla på en Ugly Swim Shad och kastade mitt första kast mot vassen. Tekniken som jag använder vid jiggfiske eter gädda är nästan exakt samma som vid abborrfiske. Jag låter först jiggen sjunka ned till botten, sedan gör jag ett par ryck, kanske 3-5 stycken. Efter det vevar jag in slaklinan under tiden som jiggen sjunker för att känna huggen bättre. Sen upprepar man samma procedur om och om igen men med olika invevninghastigheter och olika hårda spöryck. Den ända skillnaden är att jag gör rycken aniningen hårdare och snabbare vid gäddfiske än vid abborrfiske. Fråga mig inte varför men det är bara något som jag har fått för mig att det ska funka bättre. Direkt kände jag små påstötningar och hugg. De flesta huggen sker när jiggen sjunker, så se alltid till att du har spänd lina när jiggen sjunker. Efter flera kast och tappade fiskar bestämde jag mig för att göra något åt saken. Jag knöt på en stinger på jiggen. Men precis när jag hade knutit på stingern slutade alla vak och napp. Typiskt. Men vi fortsatte då att fiska vid samma plats under en liten stund och då och då hade vi hugg.

Gäddtänder avslöjar hugg direkt...

Gäddtänder avslöjar hugg direkt…

Simon fick bla hugg på en gul twin tail jigg och Anton hade hugg på mörtliknande jigg. Efter att vi hade gjort ett tiotal kast tröttnade vi lite, så vi bestämde oss för att leta efter en ny fiskeplats. Under tiden vi höll på att leta efter en ny plats råkade jag snubbla. När jag väl låg nere på marken skymtade jag något rött under ett fallet träd. Vi gick närmare för att se vad det var. Under det fallna trädet stod en liten träbyggd stuga. Vi inspekterade och petade på den mystiska stugan. Plötsligt märke Anton att det stod en lapp på baksidan. Vi läste och skrattade. Vi hade tydligen hittat någon slags gps punkt som används i orienteringstävlingar över hela världen. Anton sade: Det här måste ju ge oss lite fisketur! Vi bestämde oss för att gå tillbaka till den första platsen. Jag kastade återigen mot vassen och direkt gav stugan mig hjälp. Först hade jag en liten påstötning när jag vevade upp jiggen, men så snabbt jiggen sjönk högg fisken och jag krokade den. Jag kände direkt att det inte var någon märkvärdigt storlek på fisken. Men självklart böjde sig spöt fint. Gäddan kämpade bra och kampen var rolig. Håvningen skedde utan problem till skillnaden från andra gånger. Vi sköt ett par bilder på gäddan sedan fick den bada igen. Självklart skulle Anton sno mitt fiskeställe för att han skulle fånga lite fisk, så jag fick med en butter min ta Antons fiskeplats. Jag gjorde ett kast rakt ut i sjön. Jiggen han inte ens sjunka ned till botten innan hugget kom. Fisken var krokad. I de första 10 sekunderna kämpade fisken som en kilosfisk och slirbromsen tjöt. Men så snabbt fisken kom mot ytan blev jag häpen det var en liten 300-500grams gädda. Simon klantade sig vid inhåvningen och fisken kom undan. Efter att jag påpekat att Simon är Sveriges sämsta håvare fortsatte fisket. Vi fiskade väl i kanske en timme till och under den tiden hade vi kanske ett tiotal hugg total. Efter det dog fisket och vi drog oss hemåt.

//Lucas Lundberg

Lucas Lundberg gästbloggar – Abborrfiske i Skagern…

Lucas Lundberg är en ung sportfiskare med glödande intresse!

Lucas Lundberg är en ung sportfiskare med glödande intresse!

Hej jag heter Lucas Lundberg! Jag är fjorton och mitt allra största intresse är fiske! Jag har fiskat sedan fem år tillbaka och jag gillar alla slags olika fisken och tekniker, men fiske efter abborre, karp och skrubbskädda är nog de mest roligaste enligt mig.

Idag har jag och min pappa Per-Arne, varit och fiskat efter abborre i sjön Skagern. Klockan 6 på morgonen steg vi upp för att förbereda och packa in det sista i bilen. Båten som vi har är en 4 meters Hansvikbåt. Vi har en vanlig 20 hk bensinmotor och en elmotor. Vi har även ett Garmin-ekolod och en gps-map. Utrustningen som jag använder till abborre idag är ett Shimano-Yasei red perch 6 fot, 2-10 g (men man kan kasta med jiggskallar på 15 gram utan problem). Detta är ett spö som är otroligt mjukt i toppen som indikerar napp och ger härliga fighter med mindre fiskar. Som rulle till det använder jag en Penn Sargus 2000 som är perfekt till Yasei. Idag skulle vi fiska mycket med jigg därför så plockar jag ihop ett gäng jiggar i olika färger och storlekar. Vi packar in det sista i båten och kör iväg mot Skagern.

Abborre på jigg är buskul...

Abborre på jigg är buskul…

Väl nere vid sjön stekte solen på fint och vinden var inte mer än ett par meter per sekund. Det första vi gör är att åka runt vid fiskeplatsen och söka av fiskeplatsen med ekolodet, vid de ställena vi såg mycket fisk släppte vi en markör. Känsligheten vi använder på ekolodet vid abborrfiske är 46%. Då kan man se fina bågar vid 5-6 meters djup. Sedan åkte vi ut en bit från markören och släppte ankare. Idén var att vi skulle vara en bit ifrån markören och ha den som riktmärke när vi kastade. Jag riggade  på en helt vanlig rak 10 gram jiggskalle och på det en stekhet Silver Swim Shad. Pappa tar första kastet med en relax jigg. Kastet hamnar strax bredvid markören ett hårt hugg kommer genast, men till vår besvikelse var det en gäddjäkel. Jiggen och tafsen var borta. Efter ett par snabba svordomar återhämtar sig pappa snabbt. Med ett andra kast med samma jigg jag använder krokar han besten.

Fighten är fantastisk. Slirbromsen tjuter och spöt böjer sig fint. Fisken är runt 3 kilo, och vi använde en väldigt liten håv menad för abborre, något som vi lärt oss av Carlo , därför fick inte gäddan riktigt plats i håven. Gäddan sprattlar till och kroken släpper.

-Tur att han inte tog med sig jiggen hör jag pappa viska bakom mig.

Ett par skratt och fisket fortsätter. Jag vänder mig om och kastar bort ifrån markören tekniken jag gör är att låta jiggen sjunka ned till botten, efter det gör jag ett par ryck så att jiggen rör sig framåt sedan vevar jag in slaklinan under tiden jiggen sjunker så att jag kan känna huggen bättre, sedan upprepar jag samma procedur men ändrar invevningshastigheten och ryckens storlek. Det tar inte lång tid innan jag krokar en liten abborre, fighten är inget märkvärdigt, men abborren är fin. Jag tar ett till kast mot samma ställe, men denna gång smäller det på bättre. Till en början var det mest att veva in fisken, men på väg mot ytan ändrade gäddan från tråkmåsmode till fightmode. Slirbromsen tjuter och spöet böjer sig. Eftersom att vi hade tagit fram en större håv kunde pappa håva in gäddan utan problem. 2300gram vägde gäddan. Precis när vi hade fotat klart skulle ju självklart den tacka mig för att jag krokat den genom ett vänligt sprattel som gav mig ett fint skärsår i tummen. Tack! Fisket fortsätter och vi får upp 3-4 abborrar i skaplig storlek. Men de fortsätter att reta oss genom att bara smaka på jiggen, inte äta den. Pappa byter till en rosa/vit shad och slänger ut ett kast lite längre ut i sjön. Flera napp tar plats innan fisken hugger, och gissa vilken fisk det är? Jo gädda självklart. Precis innan landning bestämmer sig gäddan för att sticka allt han kan ner mot botten, detta resulterade i att vi blev 20 kronor fattigare. Dagen fortsätter och vi har jättekul och får flera napp och fiskar som vi både landar och tappar.

Redo för att åka ut på Skagern...

Redo för att åka ut på Skagern…

Efter det tvärstoppar alla vak och napp. Vi testar allt vi har i förrådet Texasrigg, Carolinarigg, dropshot, spinare, wobblers och massa annat. Efter ca 3 timmars dödtid så packar vi ihop grejorna och drar hemåt.

Nästa gång berättar jag om gäddfiske i en liten sjö.

//Lucas Lundberg

Sverige har världens bästa betesbyggare… så det så!

Abukah Lures tar emot pris!

Abukah Lures tar emot pris!

På Sun City Predator Show och Bait Bash 2015 korades årets betesbyggare i tre kategorier. Old School, New School och Gummi, själv skulle jag vilja kalla vinnarna för Svenska Mästare faktiskt. Den otroliga kreativitet som finns bland dessa herrar som karvar, snidar, gjuter, lackar och målar är helt fantastisk. Det kan faktiskt vara så att Svenska betesbyggare är bäst i världen på sitt ämne… Stort grattis till er Svenska Mästare och ett tack till både Sun City och juryn som faktiskt gör denna tävling möjlig, den för svenskt sportfiske och betesbyggeri framåt!!!

Petter Clarberg Abukah Lures kammade hem segern i kategorin Old School med ett bete som förutom att vara otroligt välgjort riktigt värmer hjärtat på oss som fiskat en längre tid. Old School at its best!!!

Petter Clarberg Abukah Lures med vinnarbetet!

Petter Clarberg Abukah Lures med vinnarbetet!

Det luktar verkligen storgädda och Old School!

Det luktar verkligen storgädda och Old School!

Stefan Elwe Vero Lures… vann katergorin New School med ett bete som skiner i silver och riktigt lyser ”fisklighet”. Juryn hyllade både utseende och gång, en riktig skönhet!

New School som skiner!!!

New School som skiner!!!

Vem vill inte ha det här betet!

Vem vill inte ha det här betet!

Herrarna från Eastfield Lures tog hem kategorin gummi. Juryn berömde jiggarna för form, funktionalitet och att dom också fångar mycket och stor fisk! Något jag själv faktiskt har erfarenhet av och håller med om…

Så ser ett vinnarbete ut...

Så ser ett vinnarbete ut…

Eastfieldbeten är kända för att fånga fisk...

Eastfieldbeten är kända för att fånga fisk…

Ps, juryn bestod av Kristian Stampe Stam, Fredrik Stjärnkvist, Erik Walmann och Jonny Thofeldt… Kunde inte bli bättre eller mer kompetent jury!

//Jan O FishEco

Hur stora beten kan rödingen ta?

Rödingfiske från nya redaktionsbåten Quintrex 481 Hornet...

Rödingfiske från nya redaktionsbåten Quintrex 481 Hornet…

Rödingfisket har varit stekhett i år. Många och fina fiskar har rapporterats från framför allt Vättern. Jag har själv inte kunnat hålla mig ifrån dessa röda expresståg. Tillsammans med vänner har jag under våren och sommaren gjort några expeditioner med nya redaktionsbåten och lärt mig att rödingarna faktiskt inte alltid är samarbetsvilliga. Ett par gånger har det gått ritkigt bra men resultatet från vår förra trip som varade fredag till söndag gav bara fyra rödingar på tre personer. Så, det är inte bara att hämta dom, ibland får man verkligen kämpa för att lyckas… Något som också slagit mig är rödingens korta men otroligt intensiva huggperioder.

Flott röding på vertikalfiske...

Flott röding på vertikalfiske…

För några turer sedan hamnade vi en riktig huggrush som gav oss sex fiskar på en knapp timme, någon enstaka före men ingen efter. Väl uppe var det flera av rödingarna som spottade ut siklöja vid ytan. En av fiskarna som fick följa med hem hade tre stycken i magen och spottade ut en fjärden i håven när vi landat den. Vilka ätmaskiner!!! När de väl är i stöten verkar dom äta kopiöst.

Kör vi för små beten till rödingen?

Kör vi för små beten till rödingen?

Vi har kört med bland annat Illex Nitro Shad 12 cm och om man tittar på bilden så ser man att siklöjan bredvid betet är betydligt längre, kanske drygt 20 cm. Jag tänker faktiskt börja experimentera med lite större beten nästa gång det är dax för röding. Någon som testat får gärna höra av sig…

Kommer mer om denna grymma fiskemaskin...

Kommer mer om denna grymma fiskemaskin…

Ps, den nya båten är en Quintrex 481 Hornet och är den första i Europa med det nya skrovet Fighter Hull. Den är grym och det kommer både film och mer bilder om denna snart… Till det har vi valt ett Humminbird Onix 10 tum, en Minnkota Ulterra, spöhållare från Canon och snart hoppas vi att det ska sitta Talon och Humminbird 360 monterat oxå…

//Jan O FishEco

Skoklostermacken satsar på trailerfiskare i Mälaren!

Ny ramp för trailerfiskare!

Ny ramp för trailerfiskare!

Mycket glädjande är att ”Macken” i Skokloster har investerat i en ny båtramp. Den gamla hade för länge sedan sett sina bästa dagar men ingen har velat ta ansvar för kostnaden det skulle innebära att lägga dit en ny ramp. Då tog Mackens ägare Cattis initiativet. Hon såg till många båtägares stora glädje nyttan av att ha en ordentlig ramp på plats och lyckades få med sig Håbo pastorat, fastighetsverket och Håbo kommun på planerna. Jag har testat rampen och den är precis så bra en ramp ska vara. Vid rampen finns det gott om parkeringsmöjligheter (GRATIS så klart).Det står en skylt som säger fordonstrafik förbjuden på vägen ner till rampen, den gäller inte när du lägger i båten förutsatt att du parkerar på parkeringen.

Här hittar du det mesta att bunkra inför fisket...

Här hittar du det mesta att bunkra inför fisket…

Det kan vara ide att kolla in hemsidan på Facebook så att det inte är något event knutet till Slottet eller liknande,vid dom eventen kan det vara svårare med parkering. Skoklostermacken har dessutom ett grymt bra utbud av mat och även öl- och vinrättigheter i restaurangen. Dessutom god fika och massor med goda bullar. Vid behov finns möjlighet att ta med maten så man kan fiska och äta samtidigt. :-)

Ta med dig bränslet till båten i en kärra, hur smidigt som helst...

Ta med dig bränslet till båten i en kärra, hur smidigt som helst…

Macken har såväl som det viktigaste i livsmedelsväg. Macken tillhanda håller även bensin och diesel (även efter öppettider) och för dig som kommer sjövägen finns det möjlighet att låna tre rulldunkar med pump på 52 liter (95 oktan) och även en dunk för diesel mot pant under öppettiderna, så att du slipper bära bensindunkarna till båten. Något som jag fan helt oslagbart.

Då Ekoln och andra delar av Mälaren ligger runt hörnet finns bra gädd- och gösfiske nära tillhands.

För dig som fiskar kan du få hjälpe på Skoklostermacken med.

• Bensin & dieselförsäljning dygnet runt
• Café & restaurang
• Öl- & vinrättigheter
• Livsmedel
• Släpvagnsuthyrning
• Gästhamnsservice
• Automattankning med kort m.m.

Öppettider
Måndag – fredag 9-19 Helger 10-19
GPS-koordinater RT90: X: 6622016, Y: 1602274 WGS84: Lat N 59° 42′ 19″Lon E 17° 37′ 19″ Decimal: 59.7054, 17.6220
Kontakt
Skoklostervägen 96
746 96 SKOKLOSTER
Tel
018-38 60 11
Hemsida 
http://www.skoklostermacken.se
Facebooksida  
http://www.facebook.com/pages/Skokloster-Macken/109105909176169>
Email
mailto:info@skoklostermacken

//Bobbo

Den nya +FishEcobåten börjar ta form!

Quintrex 481 FishEco!

Quintrex 481 FishEco!

Idag har jag för första gången sett vår nya redaktionsbåt live! Den kom till Sverige för en tid sedan och nu är det dags att börja få ordningen och reda på alla grejor o tillbehör. Lixom vår förra båt är även denna en Australiensisk Quintrex. Modellen heter 481 Hornet, trots namnet är den 501 cm lång och bredden ligger på perfekta 210 cm! Båten är den första av sitt slag i Europa, rätt coolt faktiskt :)

Frontdäcket är galet stort!

Frontdäcket är galet stort!

Stora rena ytor...

Stora rena ytor…

Skrovet är extremt stabilt och lättdrivet, modellen heter fighter hull, det är ett av skälen till att vi fastnat för just Quintrex modeller. Hela främre delen av båten är ett stort kastdäck med förvaring under. Stora rena ytor på ändå relativt små båtar. Perfekt för svenskt sportfiske, för att inte tala om att göra sportfiskefilm ifrån.

Cannon djupriggar monteras...

Cannon djupriggar monteras men här ska först svetsas en specialplatta…

Spöhållare monteras...

Spöhållare monteras…

Nu startar montering av diverse utrustning från vår samarbetspartner Comstedt. Djupriggar från Cannon, Humminbird Onix 10CXI SI ekolod, elmotor Minn Kota Ulterra, Talon ankringssystem och Humminbird 360 oxå…

Evinrude E-Tec 75 hk

Evinrude E-Tec 75 hk

Rejäl "motorbrunn" nog för att stå i för att håva eller drilla fisk...

Rejäl ”motorbrunn” nog för att stå i för att håva eller drilla fisk…

Lixom på vår förra båt sätter vi en Evinrude E-Tec på aktern på vår nya skönhet. En motor som valts av ett antal miljömedvetna organisationer, låg vikt, bränsleförbrukning och låga utsläpp.

Japp, så är det, nu ska Bil och Marintextil i Linköping skruva o skruva o sen stripa båten riktigt snyggt, snart är det klart, då blir det säkert lite film om och med båten också, räkna med det:)

//Jan O

 

Stora gösar och nytt PB för direktör Jonsson!

Nytt PB för Nicklas Jonsson!

Nytt PB för Nicklas Jonsson!

Det blir ett kort inlägg idag, veckan har varit lång, tuff och jätterolig med LIVEsändningar o annat å egentligen behöver jag mest sova och arbeta, i den ordningen… Fast, idag blev det ändå ett välförtjänt fiske med min gode vän Nicklas Jonsson från Söder Sportfiske. Nicklas är en grym sportfiskare med stora gäddor, hälleflundror, abborrar p gud vet vad på sin meritlista men, de lite större gösarna har gäckat honom… Lite kaxigt frågade jag honom på morgonen vid båtrampen om han var redo för ett nytt PB. Vi skulle ut o gnugga mina fläckar på sjön å jag vet att det faktiskt är läge för lite större fisk just nu :) Jodå, Nicklas var redo å på ett av de första släppen dunkar det på rejält. Efter lite kalabalik i båten kunde vi konstatera just ett nytt PB för direktör Jonsson. En rejält gravid fru gös på 7050 gram och 87 cm fick simma tillbaka. Jag har fiskat en del med Nicklas förut och vet hur glad han blir när han får en fin fisk, den här gången var han nästan lite gladare än vanligt, rent av sprudlande :) Ja, det stannar faktiskt inte här. Vinden blev för hård så vi fick bryta för lite gäddfiske och hade ett buskul fiske på arga stygga vårgäddor och kanske var det dags för hemfärd… nope, icke!

Stygga vårgäddor är härliga!

Stygga vårgäddor är härliga!

Nicklas hade suget kvar och kanske också feelingen. Vinden la sig och vi gav ut på djupare vatten och gösade igen. Med egentligen alldeles för lite bensin kvar i tanken chansade vi på en stunds fiske till. Ganska direkt släpper Nicklas på ytterligare ett rejält eko å pang!

...ännu en stygg fisk för Direktör Jonsson!

…ännu en stygg fisk för Direktör Jonsson!

Historien upprepar sig och en nästan identisk fisk på 7015 gram och ungefär samma längd får vila sig på avkrokningsmattan en stund :) Ja, här kunde historien slutat men med bara ångor kvar i tanken är det min tur att släppa… Jag hittar en svagt eko högt upp i vattnen och släpper faktiskt bara på en slöja som håller på att byggas. En kvalificerad chansning kan man säga… å pang även för mig! En groteskt tjock fru gös får en kort åktur i båten, några foton och tillbaka.

Otroligt tjock och vacker!

Otroligt tjock och vacker!

En otroligt fin fisk även för mig, i villervallan och bensinångorna glömde vi ta längd och vikt men den var flott den :) Omfånget är kanske det värsta jag sett på länge.

Vilken galen buk!

Vilken galen buk!

Omfånget är kanske det värsta jag sett på länge.

Over and out :)

//Jan O

King of Mälaren vår 2015!

Idag är man lite sliten då jag och Ove var med på King of Mälaren igår…! Tävlingar är kul :) Vi är inte några ”tävlings-tokar” men är gärna med på någon tävling då och då. King of Mälaren är ju en stor tävling och det är många duktiga team med. 110 team kom till start denna gången och bara att se så många båtar starta, och tävla om att komma först till bästa fiskeplatserna, är häftigt!

Hamnen börjar fyllas med båtar.

Hamnen börjar fyllas med båtar så smått. Vi var i god tid och såg båtarna komma som ett pärlband mot hamnen..

Kaptensmöte och lite påminnelse om regler och dyl. 70 cm skulle gäddorna minst vara för att vara godkända!

Kaptensmöte och lite påminnelse om regler och dyl. 70 cm skulle gäddorna minst vara för att vara godkända!

Efter kaptensmötet var det bara att bege sig mot sin båt och lägga sig bakom någon av ”startbåtarna” och invänta start!

Vääääntar på start..

Vääääntar på start..

Undra hur många som är på helspänn...

Undra hur många som är på helspänn…

Snart snart..

Snart snart..

Det var en vacker syn med alla båtar utanför Sigtuna denna lördagsmorgon!

Vi fick en ganska bra start och låg bland de 6-8 första som begav sig söderut. Man vill ju hinna först till sina favoritplatser ;)

Gasen i botten!

Gasen i botten!

Efter ett tag börjar båtarna splittras och vi kommer först till vårt förstahandsval av fiskeplats, tätt följda av ett team till. Jag trodde det var ett par bekanta och tjoar skämtsamt åt dem men inser snabbt att det inte var de jag trodde… Så nu är jag väl ”galna tjejen i FishEco-båten” haha!

Dagen börjar riktigt bra och vi får 3 godkända fiskar inom en halvtimme! Sedan var det tok-trögt hela dagen och det högg på några småsnipor på 50-60 cm… Vi lyckas till slut få upp 2 till över 70 cm och har full pott med våra 5 godkända fiskar! Tyvärr räckte de inte till en placering, då vi totalt fick 392 cm, men väl en 13e plats! Inte illa pinkat för att vara 110 startande team! Vi är toknöjda :)

Vår största madam på 84 cm! Dom var i riktigt fin kondis!

Vår största madam på 84 cm! Dom var i riktigt fin kondis!

Jag säger STORT GRATTIS till team Value Time som vann med sina 444 cm!

Vinnarna av King of Mälaren Vår 2015 Team Value Time!! GRATTIS! (Bild från kingofmälaren.se)

Vinnarna av King of Mälaren Vår 2015 Team Value Time!! GRATTIS! (Bild: kingofmälaren.se)

På andra plats kom team Glugan med 439 cm! GRATTIS!

Andrapristagarna Team Glugan! GRATTIS!!!

Andrapristagarna Team Glugan! GRATTIS!! (Bild: kingofmälaren.se)

Tredjepris gick till team Pikeboys Ekerö med sina 438 cm! GRATTIS!

Trea kom Team Pikeboys! GRATTIS!!

Trea kom Team Pikeboys! GRATTIS!! (Bild: kingofmälaren.se)

Pris för längsta fisk gick till Lasse i team Stig-Edwards och mätte 111cm! Grattis!

Längsta fisken i tävlingen tog Lasse i Team Stig-Edwards! GRATTIS!

Längsta fisken i tävlingen tog Lasse i Team Stig-Edwards! GRATTIS! (Bild: kingofmälaren.se)

Fullständig resultatlista finns på www.kingofmalaren.se

TACK för en trevlig ordnad tävling!

Ett fortsatt skitfiske önskar dessa galningar Er alla! /Anna och Ove

Ett fortsatt skitfiske önskar dessa galningar Er alla! /Anna och Ove

Over and out.

 

Gösfisket har kommit igång…

Riktigt stygg "mammagös" på 91 cm...

Riktigt stygg ”mammagös” på 91 cm…

Det verkar bli en fantastiskt fin gös- och vertikalfiskevår detta år. Rapporterna haglar in om stora stygga gösar :) Har själv provat två gånger denna vecka och visst verkar det vara läge! En fin fisk på kanske lite drygt fem kilo ville vara med på film i måndags, den högg som på beställning när vi spelade in ett avsnitt av nya ”FishEco testar, riktigt skoj. Ytterligare en riktigt flott gös på 91 cm högg igår när jag hade min kamrat Andreas Ollinen med i båten. Första fisken var egentligen Andreas men när han fick sug efter lite kaffe, eller kanske det var en macka, gav han mig spöet å jag släppte ganska omgående på en fisk… å den högg naturligtvis. Fisken stod bara tre meter under båten och var bara ett litet litet eko så jag blev riktigt förvånad när det blev tvärstopp vid mothugget… Jag kände mig lite som en fisktjuv faktiskt… Andreas gjorde ett grymt jobb med att säkert håva fisken, vi var nog lika förvånade båda två över vad som hänt! Förlåt Andreas… Vi letar upp en till dig på på 100 cm nästa gång.

Årets första SuperSizegös...

Årets första SuperSizegös…

Årets första SuperSizegös för undertecknad, det brukar verkligen inte gå så här fort. Ut och testa nu, det kan verkligen lönas sig :)

//Jan O

Dubbelhuggens dubbelhugg!

Vilket dubbelhugg!

Vilket dubbelhugg!

Ja, vad ska man säga… när jag är trött, dvs efter att ha arbetat intensivt med fiske, så måste jag fiska… Sjukt men så är det. Sista tiden har varit härlig med reportagefisken i Vättern och grymt roliga livesändningar men att gå upp tre-fyra på mornarna, vara hemma vid tiobläcket och på igen dan efter tar ut sin rätt… Idag jobbade jag undan lite på mitt lilla kontor och bestämde mig för att jag verkligen behövde komma ut en sväng, testa mina ”hotspots” i Mälaren. Dom ger ju sällan någon stor fisk men vartefter jag och några av mina vänner har övergivit vassarna och satsat på pelagisk fisk har det gått bättre o bättre. Förra våren toppade jag ju med en drömfisk på 13 kilo. En drömfisk i sig men för mig ännu större då den togs i mitt hemmavatten som är så svårt… Idag tänkte jag lite annorlunda. Jag brukar tänka djupfiske nästa jämt men idag letade jag mig ut ännu djupare än vanligt. Grejorna fårn Vättern låg redo så varför inte satsa på dom stora fjärdgäddorna som nu sakta börjar närma sig lekvikarna. Många av dom verkar fortfarande gilla att simma på ställen där det är 10-50 meter djupt. Sagt o gjort. Jag körde förbi dom vanliga djuphålorna och branterna och tog mig lite längre ut än vanligt. Jag startade fisket på kanske 11 meter, tre st Platypusar och en Westins Jätte fick hänga efter mina paravaner.

Ganska omgående fick jag en mindre fisk, hade då fiskat mig ut mot 20 meter. Här fanns det små fläckar med pelagisk betesfisk och jag noterade att det faktiskt fanns en hel del bollekon mellan 4-10 meter. Hugget kommer. Paravanen börjar backa… sakta och nästan som när man gör en för hastig sväng och paravanen tappar fart av svängen… men solklart en fisk. Jag drillar försiktigt upp en riktigt fin fisk på kanske 7-8 kilo som tagit på en Westins Jätte. När jag ska håva den ser jag hur nästa spö böjer sig… å det rejält. Jag låter faktiskt den färdiga fisken ligga kvar i håven i vattnet och hugger tag i det andra spöet. Här var det tungt… Trots att det är en stor fisk är den ganska maklig men jag känner tydligt dom tunga sugande knyckarna. Beteendet som avslöjar stor fisk, även om den är kall och köldstel. Det blir lite kalabalik när jag måste håva gäddan, i håven ligger ju redan en flott fisk på 7+! Nåväl, efter lite knixande och fixande ligger den där. Den ”lilla” fisken ser just liten ut… Snabbt får jag ur båda fiskarna, börjar med att väga den stora och ta måtten. Längden stannar vid 108 cm och vågen passerar 10 kilo å stannar på 10,1!!! Jag brister ut i skratt och glädje. Det är min andra ”plussare” någonsin från Mälaren. Svåra, svåra Mälaren…

Platypus levererar igen!

Platypus levererar igen!

Jag tar några snabba foton och struntar faktiskt i att väga och väga den ”lilla” för att snabbt få tillbaka båda fiskarna, den stora hade nästa svalt en Platypus men operationen gick fort och båda fiskarna simmar fortfarande kvar. I väntan på att göra nya små Mälarstorgäddor :)

Ps, tack Jonny ”Kung av det pelagiska” Thofelt för att du inspirerat mig att släppa vassarna och inse att vattnen är större än så. Det har berikat mitt gäddfiske :)

//Jan O