Från Fluga till Antispinn – Bildspecial….

Här finns allt från det senaste i kolfiber till grejor över 100 år gamla...

Här finns allt från det senaste i kolfiber till grejor över 100 år gamla…

Jag älskar sportfiskemässor och just mässan från Fluga till Antispinn i Uppsala är en av mina favoriter. Liten, intim, grymt bra stämning och med många människor. I år gick mässan i nya lokaler på St Larsgatan istället för som tidigare i bilhallar. Inget dåligt byte, riktigt sköna lokaler med hög flugfiskekänsla. Här finns allt för den intresserade flugfiskaren, det senaste i kolfiber till antika vackra rullar och spön från hedenhös…

Patrik Bergqvist är en av eldsjälarna bakom restaureringen av Skeboån...

Patrik Bergqvist är en av eldsjälarna bakom restaureringen av Skeboån…

Arrangören och flugfiskeprofilen Niklas Dahlin lyckas alltid dra intressanta utställare, tex Skeboåns Sportfiske. Ett engagerat gäng sportfiskare som vårdat lilla fina Skeboån och som på sikt vill skapa ett varsamt ekofiske på åns sakta men säkert ökande havsöringsstam, En stam man verkligen lagt mycket tid och kärlek på för att få den att trivas i den lilla ån.

Flugbindning är en av de hörnstenarna på mässan...

Flugbindning är en av de stora hörnstenarna på mässan…

En av hörnstenarna på mässan är förstås flugbindningen. Att kalla dessa skickliga flugbindare för något annat är konstnärer är ett hån! Vilken skicklighet, fantasi och kunskap dessa personer besitter! Det är verkligen roligt att bara gå runt och titta när dessa konstverk skapas…

En modern fluga i klassisk stil! Ett mästerverk!

En modern fluga i klassisk stil! Ett mästerverk!

Gäddflugor är riktigt roliga att binda och gäddflugfisket är hett!

Gäddflugor är riktigt roliga att binda och gäddflugfisket är hett!

Det är kul att vår egen organisation Sportfiskarna alltid är på plats. I bakgrunden ser vi också Fjällorna med Sivan Jansson, även dom ett stående inslag på mässan…

Sportfiskarna är på plats! Bli medlem om du inte redan är det!

Sportfiskarna är på plats! Bli medlem om du inte redan är det!

Mr Flugfiskefilm, Jussi Sjölund, marknadsför sin senaste film...

Mr Flugfiskefilm, Jussi Sjölund, marknadsför sin senaste film…

Loop storsatsar nu, nya spön, kläder och ett mycket flott nytt linkoncept som kommer till våren...

Loop storsatsar nu, nya spön, kläder och ett mycket flott nytt linkoncept som kommer till våren…

Svenska flugfiskeprodukter är världsberömda. Av goda skäl...

Svenska flugfiskeprodukter från Danielsson är världsberömda. Av goda skäl…

Den nya trenden med flytringar och andra uppblåsbara flytetyg syntes även här...

Den nya trenden med flytringar och andra uppblåsbara flytetyg syntes även här…

Det var det för detta år, ser redan framemot nästa mässa. Ett stort tack till Niklas Dahlin med kamrater som ser till att vi flugnördar får träffas så här. Tack!

//Jan O FishEco

08ABBORREN – Första tävlingen med nya FishEcobåten!

Första turen med nya redaktionsbåten!

Första turen med nya redaktionsbåten!

Så, då var tävlingsjungfruturen med vår nya redaktionsbåt avklarad. Vi deltog i Sportfiskarnas 08ABBORREN i söndags. En riktigt spännande och tuff tävling. Bland de 40 båtarna och 100 deltagarna fanns det ett antal sportfiskare som inte kan kallas något annat än superduktiga, vilket skulle visa sig vid tävlingens slut. Själva körde vi direkt till ett av våra hotspots, tidigare rekat av Niklas Jonsson och som gett bra med stor abborre. Här körde vi i säkert två timmar men det var svårt… så svårt.

Nicklas Jonsson med en abborre!

Nicklas Jonsson med en abborre!

Vid några tillfällen var abborren upp och körde ytligt och jag anmälde mig frivilligt att byta från jigg till crankbait/ wobbler och fick faktiskt ganska omgående en bra fisk på kanske 31 cm… sen dött igen. Vi hade då två val, nöta på och chansa eller byta ställe och chansa… Vi bytte ställe, och ställe igen tills vi hittade fisken. Ett stort stim norsabborre hade parkerat på en skön brant mellan 13-17 meter djupt. På med lite tyngre skallar och lite längre jiggar. Nu skedde det omvända mot morgonfisket, vi fick fisk i stort sett i varje kast under två timmar. Fisken vägrade dock att vara längre än drygt 31 cm som topp.

Nu nappade det hela tiden!!!

Nu nappade det hela tiden!!!

Såna fick vi hur många som helst och säkert ett 100 tal totalt… Vi valde att ligga kvar på den här spoten för att kanske kanske hitta några större exemplar men gick fick tyvärr inga större abborrar. Vi kände oss ändå rätt nöjda med vår insats. Väl vid land och efter lite småprat med dom andra lagen verkade det faktiskt som om vi låg rätt hyfsat till, ja, innan vi pratade med Tobbe Fränstam som vägrade berätta vad dom fått men leendet avslöjade mycket :)

Stort grattis Team Abu/Mojoboats!

Stort grattis Team Abu/Mojoboats!

Ja, som de flesta redan vet. Tobias, Hugo och Adam tog hem tävlingen med en helt galen svit abborrar, 34, 39,41,45,47 cm och totalt 206 cm! Teamet lyckades också dra längsta fisk på hela 47 cm! Tvåa blev Team Pike Boys Ekerö med sviten 38,39,40,43,44 cm och totalt 204 cm, också det en lika grym bedrift.Trea blev Team Påtår med 33,35,37,39,42 cm och totalt 186 cm. För den som är nyfiken finns hela resultatlistan härVi då? Jorå, vi är fortfarande rätt nöjda. Vi tog en sjysst nionde plats, personligen är jag tom mycket nöjd. Båten fick godkänt, lite till faktiskt och det här blir nog inte sista tävlingen vi är med på.

Sportfiskarnas tävlingsgeneral råddade tävlingen på ett som vanligt imponerande sätt, snabbt och smidigt!

Sportfiskarnas tävlingsgeneral Anssi Lehtevä råddade tävlingen på ett som vanligt imponerande sätt, snabbt och smidigt!

Ett stort tack till Sportfiskarna som verkligen anstränger sig för att göra bra saker, det här är verkligen en av dom. Jag tror att 08ABBORREN som tävling kommer att utvecklas till en Svensk klassiker, allt talar för det!

//Jan O FishEco

Nu ska det tävlas med nya FishEcobåten!

Quintrex 481 Hornet FishEco!

Quintrex 481 Hornet FishEco!

Jag får många frågor om vår nya redaktionsbåt och om hur det går och om hur den känns. Det är en Quintrex 481 Hornet med vårt eget tillägg FishEco-edition. Faktiskt den enda av sitt slag i Europa med det nya Fighter Hull skrovet.Det har tagit längre tid än vad jag trott att utrusta och trimma in, det gör det ju alltid, den men nu börjar den bli klar faktiskt. Det senaste som monterats är Humminbird 360 givare och Talons ankringssystem. Nu ska bara fixa en ny trailer och sätta på nya loggor som kommer när som helst.

Humminbird 360 och Talon ankringssystem på plats!

Humminbird 360 och Talon ankringssystem på plats!

Sedan kommer det en film där vi presenterar båten och hur vi tänkt kring utrustning och varför det blev just denna båt och varför vi valt Evinrude igen…

Canons spöhållare imponerar redan, flexibla och rejält tuffa!

Canons spöhållare imponerar redan, flexibla och rejält tuffa!

Några turer har det dock blivit. Både gös, abborre, gädda och röding har vi fångat och något som nu ska bli extra kul det är att leta fisk, vi börjar med abborre, med 360 givaren. Jag tror den är som gjord för just detta…

Hoppas vi ses på 08 ABBORREN nu den 15:e så kan ni se den och få klämma lite om ni vill och har lust.  Vi tänkte faktiskt vara med och tävla, det är banne mig inte ofta :) Om inte annars får ni kolla på LIVEfiskeshowen med Alexander Lexén den 24:e november, då fiskar och filmar vi från vår lilla pärla :)

//Jan O FishEco

Drömfiske i Strömhult!

Närmare sex än fem kilo...

Närmare sex än fem kilo…

Det har faktiskt blivit lite av en tradition att jag åker till Strömhult för att jaga stor regnbåge och stygga grisöringar med goda vänner:) I år hade vi ett riktigt spännande fiske. Totalt blev det faktiskt fyra rejält stora regnbågar som alla låg mellan 5,5 och 6 kilo och ett antal mindre, om man nu kan kalla fisk mellan 2,5 och 4 kilo för mindre. Det låter kanske konstigt med det resultatet men vi fick slita för fiskarna och FishEcoAnna hade en riktigt brutal fight med en rejält böjd krok som resultat, det var nog resans största fisk som gick tyvärr. Anna tar den nästa år, det vet jag :)

Fisken som gjorde detta fick vi aldrig se...

Fisken som gjorde detta fick vi aldrig se…

Den fisken fick vi inte se men många andra. Reportage kommer snart i +MagazineFishEco. Nu är det dax att packa för onsdagens LIVEfiske med Sussi Stridh, det blir bra det :)

//Jan O

Att håva fisk är enkelt… eller?

När jag skriver detta undrar jag om Daniel Nilsson (Mr Westin) läser rubriken och tänker – ska den där klantskallen skriva om att håva fisk!!! Ja, det ska jag, för jag är en jättebra konsult, dvs vet hur man gör, bra på att berätta det men kanske inte så bra när det kommer till själva ”görat” 😉 Förra året höll jag på att schabla bort en riktigt flott Vätterngädda för Daniel i håvningsögonblicket, bara så ni vet…

Allt gick bra till slut för Danne...

Allt gick bra till slut för Danne…

Den här incidenten och lite andra saker har fått mig att fundera en hel del kring hur vi håvar fisk, fiskets kanske mest kritiska ögonblick! Ska det bära eller brista. Jag håller just nu på att samla mina och andras erfarenheter i en artikel.

Bära eller brista...

Bära eller brista…

Jag hoppas att den kan hjälpa någon att inte schabla som jag gör, alltför ofta. Den kommer snart i +MagazineFishEco…

Nu ska jag packa för Öresund, det är ju LIVEfiske med Bosse Hall imorgon.

//Jan O

Quintrex 440 Hornet Pro FishEco till salu!

Quintrex 440 Hornet Pro FishEco till salu!

Quintrex 440 Hornet Pro FishEco till salu!

Köp Sveriges enskilt mest uppmärksammade sportfiskebåt. Modell Quintrex 440 Hornet Pro uttagen våren 2011. Från denna båt har det fångats mängder med stora gösar, gäddor och rödingar. En extremt stabil plattform för all slags fiske och mycket lätt-trailad.

Välutrustad med bland annat Hummbird 998 och dubbla SI givare...

Välutrustad med bland annat Hummbird 998 och dubbla SI givare…

 

Båten är i gott skick och helservad 2014. Trailer besiktigad 2015. Längd 443 cm, bredd 202 cm, vikt 190 kilo utan motor, fribord 94 cm

Utrustning

 • Motor Evinrude E-Tec 50 hk
 • Elmotor front Minn Kota Power Drive V2 55 pounds I-Pilot
 • Humminbird 998 inkl stort sjökort
 • SI-givare bak på akterspegel och på sidan (höj och sänkbar) för prickskytte
 • Switch för att alternera mellan givare
 • Monterad vattenpump och slang med sprutmunstycke
 • Två mycket bekväma snurrbara stolar
 • Insides monterad belysning i hela båten
 • Vattentätt förvaringsutrymme
 • Stora stuvfack
 • TK Trailer

Pris för allt 125.000:-
Kontakt jano@fisheco.se 

Lucas Lundberg – Fiske efter karp och öring!

Karp!

Karp på kvällen, öring på dagen!

I helgen som var fiskade jag och mina två kompisar Peter Hagström och Simon Kantonen karp och öring i en liten damm. Idag tänkte vi fiska runt tolvtiden till lite senare mot kvällen då karpfisket är bättre. Runt omkring halv ett var vi uppe vid dammen. Vädret idag var inget märkvärdigt, faktiskt var det ganska kallt. Men det blåste knappast inget. Vi såg ingen ytaktivitet därför fiskade vi aningen djupare än vanligtvis.

Utrustning för dagen...

Utrustning för dagen…

De spön som jag använde mig av idag är ett Ron Thomson 7, 10-20g till öring, och ett Kinetic DevilFish Spin 8, 15-40g som jag tycker är ett lämpligt spö till karp efter som att det har lite extra ryggrad som kan kasta iväg tunga bottenmeten. Vad som är extra bra med spöt är att det är rätt så mjukt i toppen så man får schyssta kamper med mindre fiskar. Rullar till det är en Penn Sargus 2000 och en Abu Garcia 3000 Baitrunner. Efter som att vi inte är proffs på karpfiske fiskar vi med lättare prylar. Riggarna vi använder till karp är väldigt olika vid olika årstider. Vid höst som det är nu brukar vi ofta fiska med bottenmete. I detta fall börjar man med att knyta ett lekande i änden av en lina. Storleken som vi använder på linan ligger mellan 0,20 till 0,35. Efter det mäter man ut cirka 20 centimeter och där klipper du av linan. Eftersom att vi inte vill att betet ska ligga på botten sätter man på en flytkula. I detta fall Darts 10 mm som vi tycker är lagom stora. Det som flytkulan gör är att det håller upp betet från botten. Krokstorlek ligger mellan 8-12. Bara en vanlig enkelkrok. Sedan är riggen klar! När det är sommar och soligt förlänger man bara längden mellan lekandet och kroken. På sommaren när karpen ligger ytligt kan det också vara spännande med kastmete. Då är riggen ännu lättare. På huvudlinan fäster du först en eller två flötesstopp. I detta fall Darts igen Efter det trär du på ett flöte. Det kvittar egentligen vilket flöte du andvänder bara det kan indikera napp lätt och att det är glidande. Under det tre fyra blytyngder kanske femton centimeter över betet. Sedan en vanlig enkelkrok i storlek 8-12. Bete är majs, men ibland gör vi en combo av majs och mask. De bästa platserna att kasta ut riggen enligt mig är relativt nära vasskanter. De brukar också vara mycket bra under näckrosor och under överhängande buskage. Ett tips som kan hjälpa fisket rejält är att dagen innan eller flertal timmar innan fisket kasta ut mäsk eller majs vid de plasterna du har tänkt fiska vid. På så sätt samlas fisken vid mäskplasten och då har du en mer koncentrerad plats att fiska vid istället för mitt ute i sjön. Efter att packat upp och riggat alla spön kastade vi ut våra riggar. Simon och Peter använde ett spö för karp och ett för öring, och jag gjorde samma. Mitt första kast hamnade ett par centimeter ifrån en vassrugg och kastmetet som jag hade riggat med Pautzke Golden Label mitt ute i sjön efter öring. Det tog inte lång tid innan Simons spö började rycka och indikera napp. Simon tog tag i spöt och gjorde mothugg, tyvärr släppte fisken. Simon satte på två majskorn på korken och kastade snabbt ut bottenmetet igen. Under tiden som jag satt och gjorde iordning ett par nya riggar ser jag hur mitt flöte rycker till. Jag tar snabbt upp spöt i händerna och förbereder mig för nästa napp. Ett likadant napp igen, och sedan dör det ut. Samtidigt ser jag och Simon hur Peter skriker av glädje när han, på andra sidan står och drillar öring. Snabbt springer Peter bort till oss med fångsten. Det var en superfin 130grams öring som han fångade på en liten spinnare. Vi fotade och släppte tillbaka fisken. Snabbt på igen ser vi hur linan på Peters bottenmete slaknar av. Vi skriker till Peter på andra sidan att något nappar på hans bottenmete. Självklart tror han oss inte. När han väl har vevat in bottenmetet till land hör vi Peter säga: – Det är ju fisk på! Han tar upp fisken och bär bort den till bryggan. Ytterligare en öring, fast denna gång lite bättre. 280g. Men under tiden jag går och hämtar tång ser vi hur fisken sprattlar och har för sig i Peters hand, och woops så landade öringen i aluminium båten som var halvfull med vatten bredvid honom.

Öringen nappade till slut...

Öringen nappade till slut…

Efter tre års strid får vi upp öringen ur båten. Trots all väntan simmar öringen fint tillbaka. Efter det så börjar Peter att tröttna, han bestämmer sig för att gå över till andra sidan och kasta med spinnare. Snabbt igen ser vi hur Peter skriker och har för sig när han drillar öring.

Mätning och sen tillbaka...

Mätning och sen tillbaka…

Två öringar fångar Peter under tiden som det är stendött borta hos oss. Men tyvärr får inte Peter det sista skrattet. Under tiden som jag går bort till Peter för att fånga lite fisk själv. Hör vi alla hur Simons slirbroms börjar tjuta och spöt rycka. Simon sträcker sig snabbt till spöt och gör mothugg. – Fish on hör vi Simon skrika självbelåtet! Han hade fått på en väldigt fin karp som tyvärr var väldigt seg så det blev inte mycket av en kamp. Till slut lyckades jag håva fisken. En väldigt fin karp som låg på 1019g. Efter en svår borttagning av kroken släpper vi tillbaka fisken. Runt omkring klockan 4 börjar vi tröttna på fisket. Vi packar ihop grejorna och cyklar hemåt. Nästa inlägg kommer att handla om regnbågsfiske!

//Lucas Lundberg

Kräftabborren – stor vacker och stark!

Kanske vår vackraste fisk!

Kanske vår vackraste fisk!

Det finns få fiskar som är så vackra som en kräftabborre. Lägger man den mot vit snö är det nästan en magisk upplevelse… Den gröna ryggen, den kritvita och ibland marmorerade buken och de röda fenorna lyser! Visst är den vår vackraste fisk och i förhållande till sin storlek en av de som kämpar bäst! Just kräftabborren har alltid fascinerat mig och nedanstående text skrev jag för något år sedan i ett annat sammanhang. Hittade den idag av en slump på min dator och tänkte att den kanske kan intressera någon… Så, här kommer lite intressant info om den stora, vackra och starka kräftabborren. Den är faktiskt extra tacksam att fiska efter just nu på hösten, ut och testa…

Abborrens turboföda nr 1!

Abborrens turboföda nr 1!

Fakta om kräftabborrar. Det finns en hel del internationell forskning, främst rysk, om abborren. Konstigt nog är det lite sämre på den svenska fronten och mycket av den ryska forskningen är inte översatt. Men, det vi vet är att en abborre genomgår tre tydliga stadier i sitt liv och sin utveckling. De första två åren, upp till en längd på 7-8 cm, livnär sig abborren på plankton. En ganska tuff tillvaro då abborren inte är särskilt bra på detta. Abborren tar sitt byte ett och ett, som den jägare den egentligen är, och då tar det tid att växa när bytet är mikroskopiskt. Här konkurrerar den med tex siklöja, nors och mört som till skillnad från abborren är experter på detta med plankton. Efter detta stadium går den över till att livnära sig via bottenfaunan, sländer, nyfmer och allsköns mindre proteinbitar står på menyn. Under detta stadium ligger abborrarna på en längd kring 12-16 cm. Dom som passerar 16 cm tar steget över och blir rena fiskätare. Det som förmodligen sker när det gäller våra kräftabborrar är att dom inte tar detta steg, eller i alla fall inte fullt ut, utan stannar kvar vid botten och övergår från sländor mm till att äta just kräftor och med tiden blir de kräftspecialister.

Micke Puhakka med ett praktexemplar!

Micke Puhakka med ett praktexemplar!

En förhållandevis liten abborre kan ta förvånansvärt stora kräftor. Abborrarna passar speciellt på att förse sig under de perioder som kräftan byter skal, kräftorna är då väldigt mjuka och i stort sett försvarslösa. Att dessa abborrar har den underbara röda färgen på sina fenor, som så tydligt skiljer den från dess fiskätande bröder, sägs bero på just kräftdieten. Det röda pigment som blir kvar när en kräfta kokas (övriga färger förstörs av värmen, brunt, blått och grönt) är samma röda pigment som färgar abborrens fenor.

//Jan O

Lucas Lundberg gästbloggar – Gäddfiske i Djupasjön…

En stöt i första kastet och i andra kastet satt den...

En stöt i första kastet och i andra kastet satt den…

Förra helgen var jag och mina två kompisar Anton Liljegrahn och Simon Kantonen och fiskade gädda i en mindre sjö som heter Djupasjön. Vi hade bestämt oss för att bara fiska ett kortare pass idag. Runt klockan 12 var vi nere vid sjön, vädret var grymt och vinden var svag. Idag så körde jag igen med ett Shimano Yasei red perch, 6, 2-10g, jag fiskade också igen med en Penn Sargus 2000 rulle. Jag började med att tackla på en Ugly Swim Shad och kastade mitt första kast mot vassen. Tekniken som jag använder vid jiggfiske eter gädda är nästan exakt samma som vid abborrfiske. Jag låter först jiggen sjunka ned till botten, sedan gör jag ett par ryck, kanske 3-5 stycken. Efter det vevar jag in slaklinan under tiden som jiggen sjunker för att känna huggen bättre. Sen upprepar man samma procedur om och om igen men med olika invevninghastigheter och olika hårda spöryck. Den ända skillnaden är att jag gör rycken aniningen hårdare och snabbare vid gäddfiske än vid abborrfiske. Fråga mig inte varför men det är bara något som jag har fått för mig att det ska funka bättre. Direkt kände jag små påstötningar och hugg. De flesta huggen sker när jiggen sjunker, så se alltid till att du har spänd lina när jiggen sjunker. Efter flera kast och tappade fiskar bestämde jag mig för att göra något åt saken. Jag knöt på en stinger på jiggen. Men precis när jag hade knutit på stingern slutade alla vak och napp. Typiskt. Men vi fortsatte då att fiska vid samma plats under en liten stund och då och då hade vi hugg.

Gäddtänder avslöjar hugg direkt...

Gäddtänder avslöjar hugg direkt…

Simon fick bla hugg på en gul twin tail jigg och Anton hade hugg på mörtliknande jigg. Efter att vi hade gjort ett tiotal kast tröttnade vi lite, så vi bestämde oss för att leta efter en ny fiskeplats. Under tiden vi höll på att leta efter en ny plats råkade jag snubbla. När jag väl låg nere på marken skymtade jag något rött under ett fallet träd. Vi gick närmare för att se vad det var. Under det fallna trädet stod en liten träbyggd stuga. Vi inspekterade och petade på den mystiska stugan. Plötsligt märke Anton att det stod en lapp på baksidan. Vi läste och skrattade. Vi hade tydligen hittat någon slags gps punkt som används i orienteringstävlingar över hela världen. Anton sade: Det här måste ju ge oss lite fisketur! Vi bestämde oss för att gå tillbaka till den första platsen. Jag kastade återigen mot vassen och direkt gav stugan mig hjälp. Först hade jag en liten påstötning när jag vevade upp jiggen, men så snabbt jiggen sjönk högg fisken och jag krokade den. Jag kände direkt att det inte var någon märkvärdigt storlek på fisken. Men självklart böjde sig spöt fint. Gäddan kämpade bra och kampen var rolig. Håvningen skedde utan problem till skillnaden från andra gånger. Vi sköt ett par bilder på gäddan sedan fick den bada igen. Självklart skulle Anton sno mitt fiskeställe för att han skulle fånga lite fisk, så jag fick med en butter min ta Antons fiskeplats. Jag gjorde ett kast rakt ut i sjön. Jiggen han inte ens sjunka ned till botten innan hugget kom. Fisken var krokad. I de första 10 sekunderna kämpade fisken som en kilosfisk och slirbromsen tjöt. Men så snabbt fisken kom mot ytan blev jag häpen det var en liten 300-500grams gädda. Simon klantade sig vid inhåvningen och fisken kom undan. Efter att jag påpekat att Simon är Sveriges sämsta håvare fortsatte fisket. Vi fiskade väl i kanske en timme till och under den tiden hade vi kanske ett tiotal hugg total. Efter det dog fisket och vi drog oss hemåt.

//Lucas Lundberg

Lucas Lundberg gästbloggar – Abborrfiske i Skagern…

Lucas Lundberg är en ung sportfiskare med glödande intresse!

Lucas Lundberg är en ung sportfiskare med glödande intresse!

Hej jag heter Lucas Lundberg! Jag är fjorton och mitt allra största intresse är fiske! Jag har fiskat sedan fem år tillbaka och jag gillar alla slags olika fisken och tekniker, men fiske efter abborre, karp och skrubbskädda är nog de mest roligaste enligt mig.

Idag har jag och min pappa Per-Arne, varit och fiskat efter abborre i sjön Skagern. Klockan 6 på morgonen steg vi upp för att förbereda och packa in det sista i bilen. Båten som vi har är en 4 meters Hansvikbåt. Vi har en vanlig 20 hk bensinmotor och en elmotor. Vi har även ett Garmin-ekolod och en gps-map. Utrustningen som jag använder till abborre idag är ett Shimano-Yasei red perch 6 fot, 2-10 g (men man kan kasta med jiggskallar på 15 gram utan problem). Detta är ett spö som är otroligt mjukt i toppen som indikerar napp och ger härliga fighter med mindre fiskar. Som rulle till det använder jag en Penn Sargus 2000 som är perfekt till Yasei. Idag skulle vi fiska mycket med jigg därför så plockar jag ihop ett gäng jiggar i olika färger och storlekar. Vi packar in det sista i båten och kör iväg mot Skagern.

Abborre på jigg är buskul...

Abborre på jigg är buskul…

Väl nere vid sjön stekte solen på fint och vinden var inte mer än ett par meter per sekund. Det första vi gör är att åka runt vid fiskeplatsen och söka av fiskeplatsen med ekolodet, vid de ställena vi såg mycket fisk släppte vi en markör. Känsligheten vi använder på ekolodet vid abborrfiske är 46%. Då kan man se fina bågar vid 5-6 meters djup. Sedan åkte vi ut en bit från markören och släppte ankare. Idén var att vi skulle vara en bit ifrån markören och ha den som riktmärke när vi kastade. Jag riggade  på en helt vanlig rak 10 gram jiggskalle och på det en stekhet Silver Swim Shad. Pappa tar första kastet med en relax jigg. Kastet hamnar strax bredvid markören ett hårt hugg kommer genast, men till vår besvikelse var det en gäddjäkel. Jiggen och tafsen var borta. Efter ett par snabba svordomar återhämtar sig pappa snabbt. Med ett andra kast med samma jigg jag använder krokar han besten.

Fighten är fantastisk. Slirbromsen tjuter och spöt böjer sig fint. Fisken är runt 3 kilo, och vi använde en väldigt liten håv menad för abborre, något som vi lärt oss av Carlo , därför fick inte gäddan riktigt plats i håven. Gäddan sprattlar till och kroken släpper.

-Tur att han inte tog med sig jiggen hör jag pappa viska bakom mig.

Ett par skratt och fisket fortsätter. Jag vänder mig om och kastar bort ifrån markören tekniken jag gör är att låta jiggen sjunka ned till botten, efter det gör jag ett par ryck så att jiggen rör sig framåt sedan vevar jag in slaklinan under tiden jiggen sjunker så att jag kan känna huggen bättre, sedan upprepar jag samma procedur men ändrar invevningshastigheten och ryckens storlek. Det tar inte lång tid innan jag krokar en liten abborre, fighten är inget märkvärdigt, men abborren är fin. Jag tar ett till kast mot samma ställe, men denna gång smäller det på bättre. Till en början var det mest att veva in fisken, men på väg mot ytan ändrade gäddan från tråkmåsmode till fightmode. Slirbromsen tjuter och spöet böjer sig. Eftersom att vi hade tagit fram en större håv kunde pappa håva in gäddan utan problem. 2300gram vägde gäddan. Precis när vi hade fotat klart skulle ju självklart den tacka mig för att jag krokat den genom ett vänligt sprattel som gav mig ett fint skärsår i tummen. Tack! Fisket fortsätter och vi får upp 3-4 abborrar i skaplig storlek. Men de fortsätter att reta oss genom att bara smaka på jiggen, inte äta den. Pappa byter till en rosa/vit shad och slänger ut ett kast lite längre ut i sjön. Flera napp tar plats innan fisken hugger, och gissa vilken fisk det är? Jo gädda självklart. Precis innan landning bestämmer sig gäddan för att sticka allt han kan ner mot botten, detta resulterade i att vi blev 20 kronor fattigare. Dagen fortsätter och vi har jättekul och får flera napp och fiskar som vi både landar och tappar.

Redo för att åka ut på Skagern...

Redo för att åka ut på Skagern…

Efter det tvärstoppar alla vak och napp. Vi testar allt vi har i förrådet Texasrigg, Carolinarigg, dropshot, spinare, wobblers och massa annat. Efter ca 3 timmars dödtid så packar vi ihop grejorna och drar hemåt.

Nästa gång berättar jag om gäddfiske i en liten sjö.

//Lucas Lundberg