Flöden:
Inlägg
Kommentarer

LRF i sötvatten

En trend som jag sett i tidningar likväl som i bloggar, på instagram och i forum är att människor testar typiska LRF-taktiker i sötvatten, och då helst stadsnära, i kanaler och liknande. Detta påminner väldigt mycket om Street Fishing, en annan sub-kategori av fiske som  blivit populärt på senare år och som handlar om att fiske skall vara enkelt och lättåtkomligt, så i stället för att ge sig ut i naturen så fiskar man i städerna, vi ser detta i såväl Malmö kanal som i Vallgraven i Göteborg och Strömmen i Stockholm. Skulle man jämföra ordboksbetydelsen av LRF och Street Fishing så skulle det visa sig att utrustning till LRF är lite lättare, det vill säga att spöna har en lite lägre rekommenderad betesvikt, beten är således lite mindre och linorna lite tunnare, men de är väldigt lika varandra. Både LRF och Street Fishing handlar om att fånga fisk som lever där du lever, utan att bry sig så mycket om storlek och andra oväsentligheter.

En blåsig dag utan Feskekyrka

Eftersom jag bor i Göteborg och har tillgång till den vackra kanalen ovan så har jag funderat på att utforska detta på allvar, jag har sedan tidigare fiskat en hel del i kanalerna, men då med lite grövre utrustning och fått en hel del fina abborrar, men att fiska med LRF utrustning i stan är nytt för mig, och jag lärde mig en värdefull läxa redan första försöket. Abborrfisket har varit bra den senaste tiden, jag rekommenderar denna Facebookgrupp om någon vill följa detta noga.

Det jag tar med mig från dagen är dock vikten av att tänka på hur man tacklar upp. Jag började med lätta jigghuvuden och en avlång självlysande jigg jag köpt i Grekland, på pappret tycker jag att det ser riktigt bra ut.

HTO jigghuvud och en grön jigg från Grekland

Men jag gjorde inte annat än att fastan i saker på botten, jag blev på kort tid av med flera jigghuvuden, och jag trodde att det handlade om att något hade lagts på botten, kanske en slang eller kabel eller något sådant, men när jag bytte till en krok i storlek 6 och ett genomborrat bly kunde jag fiska på samma ställe utan att faste över huvud taget.

En Fladenjigg tacklad med genomborrat bly.

Jag kan inte tänka mig något annat än att det handlar om vinkeln på kroken, där den mer frigående nedre tackling gör att risken att fastna är mycket mindre. Det måste givetvis utforskas mer, men se det som ett tips för alla som vill testa lite LRF i kanaler, blir ni av med era Jigghuvuden, tänk nytt. Ett mer specifikt tips för Göteborgsfiskare är att komma ihåg att förnya Gula kortet innan man går hemifrån, så man inte måste göra det via telefonen.

Lämna ett svar