Flöden:
Inlägg
Kommentarer

Min lätt rastlösa bror var vid vår stuga i Västerviks skärgård och beslutade sig för att testa det där med LRF. Någon dedikerad utrustning fanns inte att tillgå men vi fiskade UL efter abborre när jiggen gjorde sitt stora genombrott i Sverige så lite grejer fanns det. Han lyckades hitta sitt gamla Ultralätta UL spö, ett Tiny, ett sett med det mjukaste spöt och minsta rullen jag någonsin sett. Det var lite för vekt för abborrfisket för i tiden men till detta var det perfekt. Tunnaste linan som fanns i fiskeboden och minsta kroken som det gick att hitta. Med detta byggde han en split-shot rig och sen var det bara att sätta på små bitar av gulp och köra. Tre arter att logga fick han, nedan lite bilder.

Mört

Löja

Storspigg

A flash from the past, Tiny spö och rulle såldes som det lättaste av det lättaste när UL började bli populärt i Sverige. Spöt är i en del och du kan typ böja ner spetsen till rullen

Brorsan i egen hög person

Vår Facebookgrupp Light Rock Fishing Sverige har växt mycket på den korta tid den funnits och Fredrik ville att det skulle finnas någonstans för nytillkomna att snabbt nå den bästa informationen. Han snickrade ihop ett inlägg men det är svårt att göra det grafiskt tilltalande och överskådligt så vi beslutade oss för att flytta infon hit och sen lägga detta inlägg som en länk så alla kan se det.

Få svar på frågan: Vad är LRF

I dessa två inlägga försöker jag beskriva vad LRF är för något på ett tydligt sätt. Del 1 och Del 2
Alla bor inte vid saltvatten så här diskuterar jag lite om LRF i sötvatten
När LRF kom till Europa så skrev några pionjärer denna skrift, nästen ett måste att läsa
Jag har även skrivit en introduktion till LRF för Fiskebutiken EL-GE, läs den här.

Tips på beten/spön/linor

Det betet som många anser har varit en bidragande orsak till att LRF blivit stort är Power Isome, läs att om det här.
En länk för att köpa Isome finns här. 

Filmer

Om det bästa är att fiska så kanske det näst bästa är att se på välgjorda fiskefilmer på Youtube? Här är de enligt mig bästa filmerna som finns tillgängliga

En film om att testa LRF för första gången på en semester, och som handlar om glädjen med LRF. Den har en lite tjatig ton som inte alltid går hem hos oss svenskar men väldigt sevärd.

The Totally Awsome Fishing Show har ett par avsnitt om LRF, jag tycker mycket av deras material är värt att se, men denna är min favorit.

The Flicker gör många korta filmer där han fiskar på väldigt vackra ställen, denna filmen är bara en av många exempel, det är hans kanal, snarare än enstaka filmer, jag tycker man ska till sig.

Relativt ny film, från maj 2018, om LRF på floden Tyne. Väldigt välproducerad

Hur undviker man folk vid populära ställen? Man går upp riktigt tidigt förstås. Sagt och gjort, jag tog bussen tillsammans med sovande Volvoarbetare ut till Lilla Varholmen i morse. Jag började med att fiska av delen runt bussarna först, här var det små beten och vertikalfiske som gällde.

Här gick det att lägga armarna på räcket och fiska rakt ned bredvid de permanenta ”fendrarna” för färjorna. Det var hugg hela tiden men väldigt få fiskar som följde med upp.

När man väl fick fast något så var det alltid en av dessa små gynnare, här tagen på en bit rosa Isome.

Jag testade att fiska utan Isome också, och det gick att få dem då också, och jag hade mycket hugg, jag gillar att använda mig av mormyskor som jigghuvud på grund av deras tyngd och storlek. Dock var man tvungen att skära till jiggarna lite för att de skulle passa.

Olika LRF-jiggar jag trimmat ner ytterligare för att passa med en mormyska som jigghuvud

Efter att ha testat runt hela ”hållplatsen” så gick jag bort till några klippor för att testa med metal-jiggar från Fladen och snart såg jag hur makrillen började jaga stagg. Ut med betet mitt i jakten och första makrillen steg på, den tappades tyvärr strax innan landning., men nu visste man ju att dom var här och då har man gott om tålamod. Snart bärgades årets första makrill på LRF och sen var det bara att dra upp till en middag och bege sig hemåt.

Inte årets största men årets första, det är så man hamnar på foto.

Lite fiskegodis

Nu är jag snart ifatt med bloggande genom att jag lägger ut lite random bilder här :-). Det mesta är fina fiskebilder från gruppen som kan få oss på tårna inför sommaren och semestern.

Fredrik med en fantastisk öring från skärgården

Fredrik visar att LRF fungerar lika bra i sötvatten, gös fångad en morgon/förmiddag

Jag gillar dessa små gynnare, denna är fångad vid Saltholmen

Det har fångats många fjärsingar på LRF i juni, här ett fint exemplar från Olof.

I Storbritannien är olika sorters gyltor många LRF:ares favoritfisk, här visar Peter att det finns fina exemplar i Sverige också

En av de häftigaste grejerna med LRF är att det är en disciplin som respekterar alla arter, vi blir aldrig besvikna över att ”fel” art huger, den underskattade näbbgäddan är en fanatisk fisk på LRF, detta exemplar togs av Peter

 

Oslo dag 2

Efter att ha fått ur mig den värsta fiskefebern så satsade jag dag två på att inte bara fiska med Isome utan försöka med andra jiggar också. Hur bra Isome än är så tycker jag att dess konsistens ibland är lite för lös, det är lätt att den åker snett eller åker av efter ett påslag och när det är så effektivt att det räcker med en liten bit på toppen av kroken så tar det ibland bort det lustfyllda med artificiella beten.

när det gäller arter som  smörbult och snultra så var det en avsevärd försämring men det kom in ett stim med mindre gresejar jag kunde kast in i och det var ett av de roligaste fiskena på länge, eftersom jiggen hela tiden satt där den skulle så hade man flera hugg i varje i kast. Jag varvade Isome och andra jiggar och även i stimmet med sej så var nog isome aningen vassare, men skillnaden var inte lika stor.

Oslo dag 1

I år åkte vi till Oslo redan på torsdagen vilket gav mig tre chanser för fiske de nästkommande morgnarna. Jag brukar gå upp tidigt och fiska ett par timmar innan det är dags för frukost. Det blir lätt lite för fullt med turister för min smak i centrala stan så därför denna tidiga vana. Jag vet att jag har sagt det förut, men Oslo en tidig morgon i maj är verkligen ett paradis för LRF, att ha havet precis inpå knuten är fantastiskt.

Eftersom jag inte släpar med mig så mycket utrustning på mina resor, snarare tvärt om, jag försöker att hitta så universella tackel som möjligt, så målet för dagen var att försöka fånga mini-arter utan att ha extra små krokar med mig.

Som vanligt så måste man passa sig för torskarna, när jag ”pimplade/jiggade” precis vid kanten så smällde det på en jättetorsk som kom undan innan jag han få ett foto av den, i övrigt fick jag smörbultar, snultror och sej. Huggen var många och en hel del fiskar landades, den tacklingen jag hade bäst framgång med kallar jag för hook-point rig och går helt enkelt ut på att man sätter en bit Isome över krokspetsen. Det innebär att det inte blir någon som helst ”rörlighet” i jiggen men jigghuvudet fungerar lite som en mormyska under vinterfiske.

Några av invånarna i centrala Oslo

 

 

För någon vecka sedan skedde första träffen bland LRF-fiskare i Göteborgstrakten. Vädret var strålande och platsen var Saltholmen, ett mycket lämpligt ställe med tanke på att det är både lättillgängligt och oftast ger goda resultat. Nedan kommer några bilder från dagen.

Gråsej

Smörbult i fin storlek

Smörbultar kan se väldigt olika ut

Torsk

En liten öring

Nu när det är flera som går in stenhårt för LRF så börjar de mer udda fångsterna att komma, vilket är helt naturligt. Peters fina guldfisk följdes upp av ytterligare än en spännande art: Ål. Den fångades i skärgården och då den är fridlyst så släpptes den snabbt och skonsamt tillbaka, jag tror att denna typ av jiggfiske överlag är ganska skonsamt jämfört med att till exempel få ål på mete. Sedan förbudet kom har jag fått några ålar i Göta älv då jag metade med bottenmete och det är ofta de hinner svälja kroken om man fiskar med mask eller räka. Men hur som helst, vilken fångst och vilken fight det måste ha varit! För att ni skall ha något mer att vila blicken på så visar vi upp ytterligare några av peters foton.

Peter O följde upp sin guldfisk med en ål. Alla fiskar verkar älska Power Isome.

Min favorit på LRF förutom skurbbskädda är dessa små gynnare, gråsej. Foto Peter O.

Snultra i närbild, lägg märke till hur små beten som används vid LRF. Foto Peter O.

 

Nu har sommaren kommit till oss, med varmt vatten och långa dagar.

Jag hade ett trevligt men lite långsamt fiske igår, i närheten av Långedrag, som resulterade att jag fick närkontakt med årets första skrubbor.

Olof har också varit i farten och registrerat tre nya arter i vår lilla tävling

Rötsimpa, lägg märke till de fantastiska färgerna på fenan.

Stensnultra

De eviga smörbultarna

 

 

 

 

 

 

 

 

Då vi försöker att hitta alla möjligheter för att använda oss av LRF-metoder har flera i tävlingen börjat undersöka potentialen i sötvatten. Även om LRF från början var en saltvattendisciplin så började britterna snart att använda den på sina kanaler för abborre och gädda och vi skall väl inte vara sämre.

Att gädda tar på små jiggar borde inte överraska någon, Fredrik fick denna på den minsta varianten av savage gear soft4play, en fiskliknande jigg.

En störreöverraskning var denna Ruda, fångad av Peter i ett litet vatten i Göteborg. Den tog på Isome vilket visar att den jiggen attraherar även rena sötvattenfiskar.

Och vad ska vi säga om denna? En guldfisk fångad på Pink Isome, det kan inte vara många som gjort detta innan Peter!

 

Äldre inlägg »