Flöden:
Inlägg
Kommentarer

Pandemin har ju ställt till det för de flesta av oss och saker är inte vad de brukar vara. Jag har själv ägnat mig mer åt Street Fishing i år, men jag tycker att det passar som hand i handske med LRF. Liknande mentalitet, liknande utrustning, bara lite olika vatten. I helgen beslutade jag mig dock för att ta spårvagnen ut till havet då väder och vind var ok och antalet badturister är nere på det underbara antalet noll.

Jag förberedde mig för att eventuellt få någon välgödd skrubba så jag hade ett lite grövre dropshot spö och en vikt på 10 gram. Valde dock en liten krok i storlek 8 och fiskade med Isome jiggar. Tyvärr fick jag ingen skrubba men hade ett trevligt fiske med flera huggvilliga små vitlingar. En bra dag där LRF mer blir till avkoppling och meditation än något annat.

Bekant bild, här sker ofta första kastet vid Saltholmen
Liten vitling
Vitling med fina färger

Dags för ett avslutande inlägg om min resa att lära mig mer om det vi kan kalla för micro dropshot. Jag råder er att läsa inlägg 1 och 2 först, då det mer beskrivs vad det hela handlar om.

Stilla vatten

Filmen vi utgår ifrån utspelar ju sig på en kanal i England, men jag tänkte att det nog går att anpassa till en liten västsvensk skogsjö. Och det gjorde det, jag lyckades lura upp en del abborrar på ställen där jag gått bet med större beten. Det i filmen som jag mest fastande för var åsikten om de krokar folka nvänder vid dropshot, att de är lika stora som de krokar man normalt fiskar efter 50 kilos havsål med. Jag har nu börjat gilla att fiska med krokar i storlek 10 och 12.

I en glugg som som denna fans det gått om små abborre och någon lite större.
En rosa räkdoftande jigg som har blivit mitt ”go-to” bete.

Havet

En väldigt blåsig morgon testade jag att dropshota vid hålplatsen på Styrsö, många hugg och en fisk upp, en simpa. Detta var då på Grass minnow, helt utan smak och lukt, vilket gör det till en intressant fångst.

En liten tuffing

Rejält abborrfiske

Vad vi har upptäckt nu är att man med hjälp av små beten och genom att tänka på struktur och skydd kan hitta mindre abborre lite överallt, och även andra fiskar i havet med samma taktik. Men en teori är att större fisk gärna tar mindre beten eftersom det påminner om vad de faktiskt äter. På vintern brukar jag fiska med små mormyskor agnade med två maggots och den kombinationen har stått för de största abborrarna jag någonsin fångat, så en liten välfiskad jigg borde fungera på samma sätt. Jag gick till ett ställe där jag tidigare år haft ett bra fiske och skalade ner min utrustning. Det gick väldigt bra. Flera abborrar som de nedan tog på den lilla rosa maskjiggen.

Fin abborre på litet bete
Ännu finare abborre 🙂

Första försöket att implementera lärdomarna från EcoGears dropshotfilm var ju ändå lite av en succe, dock fick den anpassas lite efter platsspecifika förhållanden, då kanalen jag var vid var ganska grund i kanterna. För er som missat det inlägget och/eller videon så rekommenderar jag att man börjar med videon nedan.

Väl värd en genomtittning eller två

Under förra passet så fokuserade jag på de små betena och de försiktiga rörelserna och fick fisk under en ganska lång sträcka av kanalen, abborrarna var helt enkelt inte så hoptryckt den dagen. Men jag hade ingen möjlighet att testa om abborrar beter sig som snultror eller smörbultar, det vill säga gärna står precis intill bryggor och pirar.

För att testa detta sökte jag mig till Stenpiren, där hamnkanalen går ut i Göta älv. Här hittar man intressanta områden med lite djupare vatten. Jag hade inget kanonfiske men de abborrar jag fångade fick jag alla precis framför mina fötter, när jag smög fram till kanten och lite på avstånd släppte ner dropshottacklet. Jag menar verkligen rakt nedanför fötterna, inte ens en-två meter ut, så jag antar att dom stod i skydd och väntade.

Den här abborren tog på en Grass Minnow, troligen gömde den sig under bryggplankorna och bara väntade på ett byte.
För att inte helt förlita mig på mitt sinande förråd av Grass minnows så testade jag även en orange jigg från EcoGear, även den verkade intressant idag.

Jag hittade en YouTube om dropshot som jag inte riktigt kände igen, så jag startade upp den och tänkte att det är samma sak man sett så många gånger, men icke, detta var den absolut mest informativa videon jag sett, den har fokus på abborre men är helt och hållet överförbar till LRF i saltvatten också. Videon är några år gammal och ligger på företaget Ecogears kanal, Ecogear är ett välkänt företag i LRF-kretsar. Hur det kommer sig att dom bara har två videos på kanalen kommer man nog aldrig få reda på hur. Hur som helst såg jag videon två gånger och beslutade mig för att omsätta den i praktiken. Så, dags för dropshot med små beten efter abborre.

Börja med att se Videon, ni kommer inte ångra er.

Jag vill sammanfatta de lärdomar jag tänkte testa:
Använd små krokar och små beten.
Fiska med minimala rörelser
Abborrar söker skydd och står inte mitt ute i en kanal.

Okej, inget av detta är så revolutionerande men om man ser videon ser man hur han presenterar dessa idéer på ett subtilt sätt som går att omsätta p praktik, men som är lite svåra att fånga i text.

Första testet skedde i vallgraven i centrala Göteborg. Jag valde att fiska med en krok i storlek 12 och vit grassminnow. Just den jiggen rekommenderas varmt i videon.

Vit grassminnow, ca 3 cm.

Intressant nog visade sig att detta var en mycket bra jigg, många hugg av mindre abbore, många abborrar upp. Men i vallgraven visade det sig att det var lite för grunt vid kanterna så här stod faktiskt fisken ganska mycket i mitten. Men förutom den anpassningen så fungerade taktiken från videon utmärkt.

Många abborrar stod i mitten av vallgraven

Jag testade även en annan liten jigg, som nog är ca 4,5-5 cm, från fladen. Jag minns inte det exakta namnet.

jigg från vaden med en ”ball tail”. Aningen förkortad i framkant av mig

Även den gav abborre denna dagen.

Favoritfångster

Det här med infographics var ganska kul, här är en med mina favoritfångster, LRF-style

Corona LRF

Det gäller väl att alltid göra det bästa av en situation och nu när jag drar mig för att åka till havet har jag i stället testat lite LRF taktik på mitt närmaste vatten, en liten skogssjö. Jag måste säga att jag uppskattar det mer än jag trodde, men det borde jag förstått egentligen. Själen i LRF är ju fiskeglädje och att fiska efter de fiskar som finns där du är. och det är ju sant vare sig det är ett artrikt hav eller en liten insjö, njutningen ligger i att överlista vad som finns just där just då.

Med dropshot har jag i alla fall lyckats överlista både gädda och abborre.

Abborre tagen på drop shot i en liten insjö
Det fanns även gädda i sjön.

Ja, vad ska man göra så här i coronatider, när man helst inte skall ta bussen eller spårvagnen ut till havet? Jo man fixar till en liten infograhpic.

Tävlingen 2019

OBS denna artikel finns även i PDF format HÄR

Efter att Peter vunnit art-tävlingen 2018 var spänningen stor inför 2019 års upplaga, skulle Peter försvara sin titel eller skulle någon uppstickare knipa den. De nya reglerna gjorde att vi även kunde fiska i Norge och Danmark, vilket gjorde att jag hade Anders S som favorit, då han flera gånger fiskar i Norge (spoiler, han kom fyra).

Förra årets vinnare Peter skulle visa sig fiska riktigt bra och han nådde en mycket hedrande andraplats, med flera intressanta fiskar på sin artlista.

En vacker Berggylta från Norge…
och en fenknot föll alla för Peters skicklighet.

Innan vi avslöjar vinnaren tänkte jag bjuda på ett par bilder från vår tredjepristagare Olofs och vår fjärdepristagare Anders fiskeår. Fenknoten är tagen av Anders och den helt sagolika fångsten havskatt är Olofs bedrift.

Knot
Havskatt. Från land. På LRF

Men låt oss nu prata om vinnaren av hela klabbet, den storfiskande, skäggprydda, Youtubeprofilen i vardande JEZPER.

Kung Jezper

Med hela 32 arter, varav 26 togs i saltvatten så vann Jezper tävlingen med två arters marginal. Längst bak i artikeln kan ni se hela hans vinnande lista. Jezper låg i toppen i stort sätt hela året och fiskade starkt från början till slut. Under året har Jezper även delat med sig av väldigt mycket tips och tricks till alla nya medlemmar i vår Facebookgrupp och han har börjat spela in trevliga Youtube vides där han bland annat visar upp olika användbara tackel för LRF. Jezper är väldigt engagerad i den svenska LRF scenen och kommer att hålla i en art-tävling inom LRF 2020. (Mer detaljer i Light Rock Fishing Sweden facebookgrupp).

Jezper har fångat många speciella arter underåret, men den mest minnesvärda är nog hans taggmakrill, den tagen på LRF i Sverige som vi känner till.

Taggmakrill

Nedan ser ni Jezpers vinnande lista:

Svart smörbult, Sandstubb, Sandskädda, Oxsimpa, Stensnultra, Blågylta, Glyskolja, Skrubbskädda, Randig sjökock, Skärsnultra, Torsk, Rötsimpa, Storspigg, Bleka, Lerskädda, Berggylta, Grässnulltra, Vitling, Makrill, Sjustrålig smörbult, Bergstubb, Svartmunnad smörbult, Rödspetta, Öring, Gråsej, Taggmakrill, Elritsa, Guldfisk, Ruda, Mört, Abborre, Regnbåge

LRF i Stockholm

Som jag ofta har beskrivit så har jag med mig ett litet teleskopspö varje gång jag reser någonstans, då jag tycker att LRF är ett utmärkt sätt att fiska i nya vatten utan krångel, och eftersom små beten ger stor diversitet i vad som kan fångas så blir det till ett äventyr. Denna gång gick resan till Stockholm och jag får erkänna att jag aldrig fiskat i huvudstaden innan. Jag är van att fiska i Göteborg och där är vattenmängden ändå ganska begränsad, det är inte många meter av Kanalen och Vallgraven i Centrala Göteborg som jag inte fiskat på genom åren, men I Stockholm kändes det som att finns hur många sträckor som helst som den nedan.

En av MÅNGA vackra fisk-bara sträckor i centrala Stockholm.

Jag fiskade tre morgonpass, det vill säga att man går upp när solen går upp och sen fiskar man fram till att det är dags att äta frukost på hotellet med familjen. Första dagen ville jag utforska den beryktade strömmen för att se om det fanns några lugna partier där det fick att köra med drop-shot och en vikt på 7 gram. Det gjorde det inte. Inte alls. Inte ens nära faktiskt. Innan jag gick hem testade jag lite mitt emot stadshuset och kände ett hugg men det var allt. Kallt var det också, ingen bra dag. Dag två hittade jag en lugnare passage och lyckades drilla en gädda som tyvärr släppte precis vid kanten. Kan inte vara för missnöjd för utom den lilla detaljen att jag aldrig rörde fisken gick det bra. Jag tittade på google maps och hittade ett lugnare parti, och lyckades navigera dit utan att bli bli påkörd av en cykel. Väl där ”läste” jag vattnet och tänkte att under den bron vid bropelaren ser det ut att vara lite ström. Mycket riktigt så hugger gäddan nästan direkt när betet når önskat djup intill bropelaren och gäddan följer med ända in till land innan den skakar till med huvudet och försvinner. Vet inte om det är ett tecken på mognad, att njuta av jakten och fighten mer än resultatet?

Tredje dagen är jag på väg mot en park när jag ser aktivitet på ytan och börjar fiska. Där träffar jag på ett stort stim med hungriga abborrar som äntligen visar effektiviteten i LRF taktik även i sötvatten. Ett gäng sådana här botar effektivt stelfrusna fingrar.

Jag använde mig av drop-shot, med en drop-shot krok i storlek 6 och samma rosa räkdoftande jiggar som fungerade så bra vid sommarstugan i somras, nu måste jag försöka hitta och köpa fler.

Udda fångster

Har två spännande fångster Rapporterade via Facebookgruppen LRF Sverige.

Fenknot

Peter har fångat en Fenknot, en vacker fisk med en markant blå kant på de överdimensionerade fenorna. Fenknot är spridd över ett stort område, Östra Atlanten, utanför Västafrika, Medelhavet, Svarta havet samt delar av våra vatten.

Taggmakrill

Taggmakrillen är en fisk som ibland besöker oss och som till och med gått in i Östersjön, men inte längre än Bornholm. Den spenderar gärna tid på djupt vatten, kring 200 meter, men kan gå fem gånger så djupt om det behövs för föda och skydd. Detta exemplar togs av Jezper.

Äldre inlägg »