Hur förbereder man sig för en mässa….egentligen?

Nu är det en knapp vecka kvar till årets höjdpunkt för mig som betesbyggare. Det är nu andra gången jag har förmånen att få sitta på betesbyggargatan tillsammans med några av de bästa byggarna i landet.

Förra året var en ”se och lära”-mässa för mig och jag identifierade rätt många saker som jag tyckte att jag borde fixa till till 2019….

En del lättare grejer att fixa till, en del mer omfattande…..

  • Fungerande och schyssta profilkläder. Hade jag visserligen redan förra året, men de är nu slitna.
  • Någon form av hyll/montersystem, så att man kan få bättre överblick över mina beten. Förra året hade jag bara en tom bordsskiva.
  • Beteshållare. För att kunna ”displya” mina beten på ett snyggare sätt.
  • Annan typ att affish. Hade en Roll Up förra året och det funkade inte jättebra, då den inte syntes ordentligt.
  • Papperspåsar med logga. Jag hade vanliga 5 liters fryspåsar sist, extrem lågbudget och miljöovänligt.
  • Stämpel med logga, för att kunna stämpla kartonger och påsar….
  • Införskaffande av en styck ”pirra”. Mht hur mycket lådor och grejer som jag var tvungen att frakta mellan bil och min monter så var det en sak jag verkligen saknade. Fick som tur var låna av några av mina byggarkollegor!
  • Införskaffande av större stapelbara lådor för att lättare kunna packa och transportera alla beten…

Jag svävade under sista tiden innan mässan 2018 i någon form av panik, då tiden bara flög fram. Så till denna mässa bestämde jag mig för att börja tidigt. Redan i oktober satte jag mig ned och skissade ner hur mycket beten och hur många av varje modell jag skulle ta fram. Därutöver tog jag en rejäl funderare på vilka nyheter jag skulle kunna få fram för introduktion till mässan. Jag och min särbo Sussi Stridh kom fram till att vi skulle ta fram ett gemensamt projekt, ett hemligt sådant, vilket vi egentligen började med redan i somras. Men av olika anledningar så lade vi det projektet på is så länge. Förhoppningsvis kommer det till nästa mässa…. Istället så körde vi ett annat projekt, ett bucktail, som bygger på min modell Hasslö, där Sussi sedan bundit färgmatchande fluga/tail. Bete kommer i begränsad upplaga i 8 olika färger.

2 av färgerna på Hasslö bucktail

Vidare så bestämde jag rätt snabbt att jag skulle ta fram ett stort trollingbete, och det blev lite bråttom att få fram ett par testexemplar för testfiske med hänsyn till kommande vinter. Jag fick fram några stycken och lät 2 testfiskare testköra dem innan isen lade sig. Gången på dem blev kanonfin och de gick precis som jag hoppades ned till cirka 4 meter. Även dessa bygger på min modell Hasslö och de kommer i också initialt i begränsad upplaga i en rad olika färger.

Hasslö XL i klassiska jenzza färger foliesnipa och ”mörtish”.

Slutligen planerade jag 2 st nya gummimodeller. Jag ville spinna vidare på mitt jättegummibete jag tog fram till förra mässan, den 250g tunga jenzza.sarven. Så jag ritade upp en medium och Jr-variant av dessa med planen att introducera även dem. Med hänsyn till bristande tid så har jag dock endast lyckats ta fram mediumvarianten vilken också har provfiskats under senaste veckorna med mycket gott resultat, med en 104 i topp.

jenzza.sarven i Original överst, medium i mitten och junior som jag ej hann färdigt med till mässan. Kommer fortsätta med den under året….
2 av färgerna på jenzza.sarven medium som kommer med. Spotted bullhead och skitmört.

Mängdmässigt så ville jag hamna någonstans kring 180 träbeten och lika många gummibeten, och försöka hinna gör fler Hasslö jr ”pike-care” edition än förra året. Jag ville också ta fram fler färger på betena. Så här i slutfasen kan jag konstatera att jag har rätt mängd beten och flera nya färgsättningar, samt flera Pikecare än förra året. Samtliga gummibeten gjöts upp under 2 intensiva helger för några veckor sedan. De sista träbetena snurrar i torkhjulet under kommande dagarna….

180 gummin i väntan på målning. Jag har idag (5 dagar innan avfärd) fortfarande ett 50-tal beten kvar att måla, samt att samtliga snipor (ett 100-tal) skall doppas i plastisol…. Har nu också åkt på en herrejössesinfluensa, så jag får se hur mycket jag mäktar med…..

Med hjälp av Sussis kontakter har jag också beställt nya profilkläder, specialbeställt ett hyllsystem av ett lokalt snickeri i Nässjö, hämtat hem beteshållare från Kina, köpt ny affish med logga, logga-stämplat X antal kartonger, som Sussi sedan hjäpt mig att vika, köpt hem 400 papperspåsar som skall stämplas, köpt hem 8 st brödbackar för att packa beten i, tittat ut lämplig ”pirra”, dock ej köpt den ännu mht flunsan….

Ett par mössor, några tishor, en Hoddie samt en zippertröja med logga, check!
Stämpla 400 papperspåsar med 40 graders feber gick sådär, lade ner efter ett 50-tal……
Kinagjorda E-cigghållare fick bli betesdisplayer. Tack Olle Waide för tipset!

Kvarstår utöver målning, doppning och sista lackningen på ett 10-tal träbeten gör att packa ned ”fin-modellerna” i beteskartonger med träull, krok, och visitkort, och sedan packa rubbet i bilen och komma iväg torsdag eftermiddag. Och naturligtvis jobba heltid på riktiga jobbet fram till avfärd. Om jag nu blir frisk. Har mina söner som back up med småfixet om jag ej pallar med det. I värsta fall får jag strunta i att göra färdigt gummibetena. Vill inte äventyra hälsan mer nu… Vem sa att saker och ting skall gå lätt…… 😛

5 månaders slit går nu mot sitt slut, och på fredag slås portarna upp på Elmia! Välkomna till betebyggargatan!

En reaktion på “Hur förbereder man sig för en mässa….egentligen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *