Foliering – tidsödande pill för bättre djup…..


Tänkte skriva lite om hur jag gör när jag folierar mina beten. Det är ett pilljobb som heter duga, och för mig tog det ett tag att lära mig hur man får till ett bra resultat med många meter kasserad folie, och tejp, jag provade massor av olika tekniker och varianter av folie…. Men nu har jag i alla fall hittat en metod som funkar för mig. Först en liten bild över vad som behövs:

Det bästa enligt mig är att nyttja folietejp, i mitt fall använder jag ett märke som heter Grunda, men det finns en uppsjö olika. Innan jag sätter folien så har jag lagt ett första lacklager med C&W lack utblandat med 30% T-röd och sedan slipat till betet så det blir slätt, därefter börjar jag alltid med huvudet på betet:

Folien slätas ut med tummarna, så att ingen luft stängs in, sedan skär jag bort överflöd med en skalpell och slätar ut kanter och detaljer med en smörkniv i plast.

Fjällmönstret på folien gör jag genom att tejpa fast foliebitar upp och ned på ett metallnät, och sedan kör jag med en nagelborste över:

Tejpen appliceras först vid huvudet och sedan arbetar jag med tumamrna ned mot baken på betet för att successivt trycka bort all luft. Överskott skärs bort med skalpell och kanterna jämnas till med smörkniven.
Fenor gör jag genom att använda nål och linjal för att skapa fenstrålar. Fenan klipps ut och sätts dit…..
På de modeller jag karvat detaljer på undersidan så sätter jag folie även på rygg och buk. Detta för att ej behöva lägga 2 lager lack över, utan endast 1 då skarvarna blir mindre. Detta gör att de karvade detaljerna ej försvinner under lacken när jag sedan målar.

Som sagt, pilljobb! och tålamodskrävande! Men slutresultatet på färdigt bete blir magiskt! Ett djup i färgsättningen som du aldrig kan åstadkomma med ”bara” målning….. Glöm dock ej att torka av betet med T-röd eller motsvarande innan målning, annars blir det inget bra , då fingeravtryck och tejpklister-rester ej funkar med lacken….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *