Hur det startade, och lite tankar och råd för en nybörjare…

November 2011 blev jag sjuk under en månads tid. En efterhängsen influensa gjorde att jag ej kunde vara på jobbet. Men sittandes i en lägenhet så länge höll på att ta kål på mig, så jag tog helt enkelt fram en morakniv, slipmaskin och en furubit och började karva. Det renderade i embryot till 2 jerkbaits. Jag fick tag på en begagnad airbrush med tillhörande kompressor och köpte lite färger på nätet. Som topplack använde jag vanlig båtfernissa. Och vips så hade jag tillverkat mina 2 första beten på 25 år, sedan jag snodde bitar av min pappas kvastskaft i garaget i mitt barndomshem…

De första 2…..

Jag gjorde några till, och när jag blev frisk och lyckades komma ut på sjön så fick jag massor av fisk på betena. Där och då blev jag fast….. Jag fortsatte bygga beten, införskaffade fler och bättre verktyg, utvecklade min målning och metod för tillverkningen. Testade massor av olika träslag och lacker, testade olika typer av viktning, allt för att bygga en erfarenhetsbank om vad som funkar och vad som inte funkar. Sökte massor av information på nätet, om materiel, om tillverkningsmetoder, läste massor av annonser på maskiner mm mm. Sakta men säkert så utvecklades jag om mina beten.

Jag tillverkade mitt första torkhjul, helt efter eget huvud, fick senare ett tillverkat av en god vän i aluminium.

Jag började utmana mig själv med att börja handkarva detaljer såsom mun och gälar, allt för att testa gränser och få till det där lilla extra, gjorde av med massor av aluminiumfolie innan jag lärde mig att sätta den rätt. Det var stundom en jobbig process allt det där , men jag lärde mig oerhört mycket på köpet. Man lär ju av sina misstag som någon vis sa en gång…..

2013 fick jag förfrågningar om att få köpa beten, det ena ledde till det andra och jenzza.lures föddes, och jag startade min enskilda firma.

Det har kostat blod svett och (inga) tårar att utvecklas, men det har hänt en del på vägen med finishen på betena. Första betet och ett av de senaste….

Det är viljan att hela tiden utvecklas som lett mig in på nya projekt, och också in på gummigjutningen, något jag började med vintern 2016/17. Mina första 2 prototyper blev så pass bra direkt att en av dem ”jenzza.snipan” på våren 2017 vann bästa gummibete på sportfiskemässan. Vansinningt kul och överraskande.

Ett av de första exen av jenzza.snipan….

Som avslutning på detta inlägg, har jag lite tankar eller råd riktade mot dig som funderar på att börja bygga, eller som precis börjat, precis som jag en gång i tiden. Nu finns det massor av grupper på facebook, bland annat den grupp som jag tycker är helt fantastisk, nämligen Svenska betesbyggare. Jag är övertygad om att denna grupp är en av anledningarna till att svenska betesbyggare är bland de bästa i världen. Här kan man ställa alla frågor och man får garanterat hjälp och bra svar. MEN……. Det är dina misslyckade försök med betesform, viktning, målning, lackning, eller vad som helst som gör att du i slutändan utvecklas! Det finns generellt inga genvägar till det fantastiska betet. Försök istället använda gruppen för inspiration eller ”faktabok” men se till att hitta din egen väg i byggandet! Det kommer garanterat vara värt det i slutändan, då du då byggt upp en kompetensbank på ”egna meriter” och du känner att du vet vad du gör. Det är halva nöjet med byggandet. Ett råd till: Börja enkelt. Börja med den där morakniven, slipmaskinen, raspen, båtfernissan, modellfärgerna, måla med pensel. Och i takt med att du utvecklas, bättra på maskinparken. Och framförallt arbeta säkert! Vissa maskiner är inte att leka med!, lacker och annat är hälsovådligt. Och det bästa rådet av alla: HA KUL när du bygger, och fiska dina beten! När man tar fisk på sitt egenbyggda bete, det är den bästa känslan i välden!!!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *