Odlad lax – döden i salmonidform

Diabetes, autism och ADHD, låter det gott? Smakfullt? På en tallrik med odlad lax får du i dig ämnen som kan kopplas till allt detta. Detta tillsammans med massor av onyttiga fetter är det du får i dig, dina barn får i sig och alla i din närhet får i sig.

Du har säkert växt upp med att lax är en mycket nyttig och hälsosam fisk och säkert fått lax med diverse såser både hemma och i skolmatsalen, men laxen är inte hälsosam, speciellt inte den odlade. Norsk odlad lax innehåller mycket höga halter av PCB och Dioxin, gifter som sitter i fettet och som aldrig försvinner ur kroppen. Den norska laxen är den vanligaste i det svenska köket och också bland det giftigaste som finns i en svensk matbutik. Jag säger det rakt ut, en gång, för er egen hälsa och era barns skull. ÄT INTE ODLAD LAX.

Den odlade laxen matas med pellets med mycket tillväxthormoner men framförallt mycket fett. Därför får den odlade laxen mycket mer fett och ser randig ut. Detta är en mycket stor hälsofara, dels innehåller inte den odlade fisken lika mycket omega 3 och omega 6 som den vilda och den innehåller betydligt mycket mer gifter som binds i fettvävnaden. När du sedan äter fisken eller stekflottet från den får du också i dig dessa gifter, du får dessutom aldrig ur de ur kroppen. När fettet förbränns så koncentreras bara gifterna i det kvarvarande fettet.

Nu kommer jag gå igenom vissa kroppsdefekter och sjukdomar odlad lax kan orsaka, häng med och sätt er ner, ni kommer bli chockade!

Diabetes: Norska forskare planerade att göra studier på om odlad lax kunde minska övervikt och diabetes men kom fram till raka motsatsen. Studien visade att möss som gick på en diet innehållande odlad lax löpte dubbelt så hög risk att drabbas av diabetes typ 2 än möss som åt en fettrik kost eller gick på foder. Forskarna kopplade det till det höga innehållet av PCB, flamskyddsmedel och dioxiner som förutom diabetes och kan orsaka riktigt hemska hormonstörningar. Källa: Forskning.no

Autism, ADHD och lägre IQ: Norska forskare har också kopplat lax till negativa effekter på spädbarn, foster, unga och fertila. Det har visat sig att alla, speciellt kvinnor, som någon gång vill ha barn bör undvika odlad lax då ovan nämnda ämnen också kan kopplas till autism, adhd och lägre IQ. Men hur kan fettlagrade gifter orsaka det? Jo, när kvinnan blir gravid, föder barn och sedan börjar amma så kommer barnet att få i sig gifterna via modersmjölken, dessa gifter har kopplats till högre risk för autism, ADHD och lägre IQ. För den som vill läsa mer kan man gå in på VG.no.

Cancer: Denna hemska sjukdom som vi alla förlorat nära och kära av. Cancer är oundvikligt påstår forskare, med all sjukvård i världen är cancer det vi en gång kommer dö av när kroppen blir för gammal. Men det går att undvika det så länge som möjligt genom att bland annat undvika odlad lax. Norges statliga media, NRK skrev för ett år sen om cancerframkallande medel i den odlade laxens foder, där de mesta gifter härstammar ifrån. Detta var en tabbe som tre norska företag gjorde när de importerade fiskfoder från Peru, men om det händer en gång av tre företag, undrar hur många gånger det har hänt innan och efter? Det cancerframkallande ämnet som man hittade i fodret var HCB som är förbjudet i EU sedan 1981.

De hormonstörningar som lax innebär kan också rubba alla sorters av hormoner och hormonrubbningar kan ge allt från fertilitetsproblem till humörsvängningar.

En klasskamrat till mig tog en bit lax i skolmatsalen och provade att klämma ur allt fett. Ur 4*4*2 centimeter lax fick vi ungefär 1,5 matskedar fett. Så här såg det ut, den bokstavligen talat simmade i sitt eget fett som består av diverse hälsodefekter. När fettet var urklämd liknande fiskbiten en näsduk som följt med din tröja i tvättmaskin.
DSC_0990
DSC_0991
DSC_0994

Förutom all denna hälsopåverkan har odlad lax en ännu värre påverkan på naturen. Under kassarna där fisken odlas blir botten helt död. Den kvävs av alla spill-pellets och all avföring från laxen. Förutom det så drabbas laxen av någonting mycket hemskt, laxlus. Laxlusen är en parasit som naturligt finns på laxen. I naturliga tillstånd så finns det cirka 3-4 parasiter per fisk men i odlingar kan laxarna bokstavligen talat bli uppätna av laxlus. Laxlusen lever på laxen och äter av dess hud, detta skapar mikroskopiska blödningar och kan ge oerhört plågsamma infektioner och leda till döden. För att bekämpa dessa infektioner finns det i princip alltid antibiotika i laxens foder, när ni äter odlad lax bidrar ni alltså till er egen antibiotikaresistens. Men det är inte allt – i fodret finns det ibland även insektsgift för att ta död på dessa parasiter, något som sällan funkar utan det är mer vanligt att man behöver slakta hela odlingar för gigantiska parasitangrepp.

laxlus

Såhär kan en lax se ut efter laxlusens angrepp. Foto: NJFF

Det värsta av allt är inte hur den odlade fisken mår utan hur den vilda fisken påverkas. Rymningar från odlingar är vanligt och det betyder kort och gott att den vilda fisken beblandar sig med den odlade och på så sätt leder det till svagare stammar. Laxlusen sprider sig även den till den vilda fisken vilket leder till väldigt försvagade bestånd av vild lax. En av de mest fantastiska naturresurserna vi har. Dessa odlingar brukar dessutom ligga i de största älvarnas mynningar då det kommer stora mängder friskt vatten. Detta gör att angrepp av parasiter och sjukdomar kan sprida sig i en hel älv på grund av en odling.

Odlad lax kan bli din egen död och kommer bli den vilda laxens död. Köp den inte! Det finns vilda alternativ så som pinklax som smakar mycket bättre, är nyttigare och betydligt mycket mer miljövänligare. Jag rekommenderar också att ni kollar på filmen Putting the Squeeze on Farmed Salmon, en film som mycket pedagogiskt och enkelt visar hälsonackdelarna med odlad lax.

Skärmbild (155)

Urklipp ur ”Putting the Squeeze on Farmed Salmon”

34 reaktion på “Odlad lax – döden i salmonidform

 1. Glöm inte att östersjölaxen innehåller flera ggr högre halter av dioxin och PCB än den odlade. Detta gäller för övrigt all fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern. Inget försvar för den odlade som man inte heller bör äta.

  • Har hört att gifterna sitter i bukfettet som vi ändå inte äter. Mängden är bara över normalvärde på det största laxarna. Hoppas den infon stämmer det var en laxfiske som berättade det då de gjort analyser.

 2. Befängt. Du presenterar ju inte ett enda belägg för det du påstår. Att möss (vegeterianer) inte ska äta kött av något slag kan väl den dumme räkna ut. Jfr galnakosjukan t ex.
  Att den norska odlingsnäringen har problem är bekant och uppenbart. Många företag borde flyttas, andra stängas. Att de inte kunnat lösa lusproblematiken är både lite klent och farligt. Jag anser att alla verksamheter som hotar vildfisken ska bort.
  Men att påstå att det skulle vara dålig/farlig mat är nonsens. Den är betydligt bättre än vildlax vad avser gifthalter. Men vill man inte köpa den slipper man.
  Vidare så tror jag att en förutsättning för att lösa ett problem är att man håller sig till fakta. Då menar jag inte lösryckta meningar, utan hela fakta.

  • Om du kollar på länkarna under varje stycke så finns det belägg för det jag skriver och inget av det är lösryckta meningar. Den är bättre än vildlax avseende visa gifthalter ja, men mycket sämre i de flesta andra.

   • de studier som tas upp är gjorda på möss och därför inte applicerbart på människor. Att säga att lax är en orsak till canser är inte proffitionellt när studierna inte påvisar signifikanta skillnader. ja odlad lax är inte samma sak som vildlax men då ska information lägga upp på ett bra och korrekt sätt. Istället för att lägga fram djurstudier där conclusions säger att fler studier behövs för att fastställa något.

    • Jag säger inte att laxen är en orsak till cancer, jag säger att ämnena som laxen innehåller kan vara det.

 3. kan du lista exempel på lax från Nordatlanten som finns i affären som man kan välja som alternativ istället?

 4. Istället för att rapa varmluft borde alla som ”kritiserar” det här blogginlägget inhämta fakta själva. Den finns där ute, tillgänglig och otvetydig. Den norska odlade laxen är en ekologisk och biologisk katastrof. Miljöförstöring. Det är fakta. Inte åsikter.

 5. Såg en dokumentär där en ägare till en norsk laxodling intervjuades. Han skulle aldrig i h-e själv äta den lax han odlade. Just pga all antibiotika mm som laxen får i sig. Minns tyvärr inte vad programmet hette som jag såg, detta var ett par år sedan. I botten på bassänger ligger ett tjock slamlager och det är bara antibiotika och hemskheter i det. Efter det har jag inte köpt norsk lax. Föredrar att fiska själv.

  • Ingen är bra, alla innehåller skit men vissa innehåller mer eller mindre. Köp vild från Stilla Havet istället!

 6. Vet inte om den är vinklad, men intressant ändå. Pangalus eller vad de heter är ju med odlad. Så det är inte bara lax.

  • Visst är det intressant! Pangasius som du syftar på kan framkalla samma reaktioner som glutamat kan, det vill säga inte så nyttigt.

 7. Inte bara det att man proppar i fisken ett och annat som verkligen kan ifrågasättas, för att få fram ett kilo odlad fisk så går det åt några kilo med annan fisk. Haven dammsugs efter fisk som mals till foder. Känns inte direkt hållbart. Jag fiskar några gånger per år i norska fjordar och där är det inte långt mellan fiskodlingarna. Måste gå åt enorma mängder med annan fisk för att tillverka fiskfoder. Samma sak händer ju inte bara i Norge utan sker ju överallt i världen även i Sverige.Någon som har siffror på detta.

 8. Nyttigt att lyssna på är ”matens pris” i P1.

  Så länge vi vill ha billig mat är det alltid någon eller något som får betala istället.

 9. Hej!
  Jag är uppväxt med att äta lax, jag kan dock inte säga om den varit odlad eller ej men en sak jag kan säga är att MIN ADHD inte kommer ifrån att jag ätit odlad lax i mitt liv. Jag vet inte hur mycket du kan om just ADHD men med tanke på hur du skriver så kan jag tänka mig att du inte vet ett skit. Så nu tänker jag presentera lite RIKTIG fakta åt dig, som forskare kommit fram till så du inte sitter och
  slänger fram en massa falsk fakta.

  När man har ADHD så fungerar hjärnan annorlunda. Alltså hjärnfunktioner som styr uppmärksamhet, möjligheten att bestämma över impulser och reaktioner.
  Detta är alltså på grund av att de så kallade signalsubstanserna i hjärnan inte fungerar som de ska.
  Och vet du varför det är såhär?
  JO, det är på grund av ärftlighet. Man ärver vissa gener som styr uppbyggnaden av hjärnans olika delar och påverkar hur signalsubstanserna fungerar. Därför är det vanligt att flera i en familj eller släkt har adhd. Det beror nästan jämt på ÄRFTLIGHETEN.
  Dock så ska man också tänka på att det kan bero på hjärnans utveckling som också påverkas av de upplevelser och erfarenheter som man har under sin uppväxt. Dock så kan du inte ”FÅ” ADHD på grund av att du haft en viss uppväxt. Den kan bara yttra sig på ett annat sätt, som olika svårighetsgrader kan vi kalla det.

  Alltså- UPPLEVELSER, ÄRFTLIGHET och ERFARENHETER.
  INTE- Odlad lax.

  Det finns också forskning på hur en person ned ADHD mår eller hur ”svår” dennes diagnos är på grund av vilken kost den har JUST NU, inte DÅ.

  Jag undrar då hur mycket odlad lax du fått i dig? För jag menar ditt uttalande tyder endast på lågt IQ.

  MVH
  ADHD barnet i HSPG 2.

  • Som du själv skriver har detta med signalsubstanser att göra, hormoner är en av dessa signalsubstanser (notera att hormoner endast är ett samlingsnamn för diverse ämnen). Som du själv också skriver så beror det nästan alltid på ärftlighet. Jag säger inte heller att du kan få ADHD, det jag pekar på är att gifterna kan kopplas till ökad risk för, inte direkt till. Jag har själv koll, jag har flera i familjen med både asperberg och ADHD. För att citera min källa så ”Den type miljøgifter som har vært påvist i oppdrettslaks har en negativ effekt på hjerneutviklingen og er assosiert med autisme, AD/HD og redusert IQ. Man vet også at de kan påvirke andre organsystemer i kroppen som immunsystemet og stoffskiftet, sier Bjørke Monsen.”

   • Signalsubstanser/ dopamin/ noradrenalin. Saker som saknas eller är mindre utvecklade på grund av gener som du får via arv.
    Det andra det kan bero på är att när barnet föds så får det en hjärnskada. Eller att den hade näring eller syrebrist. näringsBRIST inte på grund av gifter.
    Du får inte ADHD på grund av ett gift. Det kan vara precis som med uppväxten att den på verkar ”svårighetsgraden” på ADHDn men att man får den eller har ökad risk att få den på grund av ett gift är inte sant,
    Att gifterna har negativ effekt på oss människor är ju inte så konstigt?

  • Citerar av dig ”Jag undrar då hur mycket odlad lax du fått i dig? För jag menar ditt uttalande tyder endast på lågt IQ.”

   Hoppas du inser att den meningen kan anses som ett personangrepp? Min fråga är då varför du väljer att ta till ett personangrepp för att kunna få fram din åsikt om din ADHD. Precis som Rasmus sa har han inte sagt att det kommer eller ska leda till din bokstavssjukdom.

   Min icke-undersökta ADHD beror inte på någon ärftlighet då ingen i min släkt har det så där har även du fel. Det beror på privata anledningar som hänt i mitt liv.

   Kan väl även passa på att fråga om din dubbelmoral då du först säger att det inte går att få ADHD genom en viss uppväxt men sen säger att det påverkas av händelser? Hur ska du egentligen ha det?

   Citerar även det du skrev om kosten: ”Det finns forskning på hur en person med ADHD kan mår eller hur ”svår” dennes diagnos är på grund av vilken kost den har JUST NU och inte DÅ” Jag skulle gärna vilja ha den källan på hur ens kost kan vara viktigare efter man fått en diagnos än innan.

   Vill förresten ha källa på allting som du skriver forskning på, tänk på att vara källkritisk!

   Mvh, Jolin 🙂

   • Din icke-utredda ADHD verkar ju lite sisådär med tanke på att du kanske inte ens har det? Att få diagnosen ADHD är väldigt svårt då det finns en massa kriterier att uppfylla. Många tror själva att dom har det när dom läst om det men när dom väl reder ut det så har dom inte det. Och som sagt det finns olika ”svårighetsgrader” på ADHD. Det kan mycket väl finnas släktingar som har ADHD fast inte är medvetna om det själva. Det kan även va så att ADHDn finns hos andra släktingar du inte har kontakt med eller att finns längre bak i släkten. Men det tanke på att du inte ens fått din ADHD utredd så kan det ju finnas en chans att du inte ens har det.

    Jag antar att jag var otydlig. Du kan inte få ADHD på grund av din uppväxt däremot så kan den påverkas och bli ”värre” beroende på hur din uppväxt varit. Man kan säga att den ”aktiveras” på grund av händelser i ditt liv.

    Klart att det inte spelar roll vad man äter före eller efter man fått sin diagnos men forskningen tyder på att människor med ADHD mår bättre om dom undviker viss kost. Det jag menade med då och nu var att det inte spelar någon roll vad du fick i dig före. Alltså det han sa om gifterna ungen får från mamman u ammningen för det påverkar inte eller hur jag nu ska förklara. Att man kan påverka sitt mående nu och hur ”allvarlig” ADHDn är går att göra via kostförändringar 🙂

    Mina källor är det inget fel på så jag bifogar dom.
    http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Adhd/#section-1
    http://www.levamedadhd.se/index.php/vad-aer-adhd/orsaker-till-adhd/ I denna finns även det om kosten.

     • Ja det är klart att det påverkar? Det har jag aldrig satt emot. Däremot är det inte orsaken, men klart att det kan förvärras. Sen är det klart att gifterna kan påverka ett foster på andra sätt också.

 10. Ett Franskt TV team gjorde en riktig dokumentär om odlad lax i Norge och Chile. Den är impregnerad med gifter som ansamlas i människokroppen och antibiotika, men Fiskeri ministern i Norge. Hon äger 20% av odlingar i Norge vilket säkerställer rätt värden. Det äventyrar många arbetstillfällen då det är en mångmiljard industri, men giftig. Bara att googla så hittar man mer skit i dyngan och Livsmedelsverket i Sverige håller masken. – Vill du betala dyra pengar för en fisk som drabbars av fisklusen? Det ser vedervärdigt ut och Islänningar skäms nästan för fisk renset de säljer som pellets, luktar ruttet redan innan frakten till Norge.

  Du gör som du vill men odlad fisk är oftast fel val precis som jätteräkor från thailand. Antibiotika dopade varelser i gamla risfält som kan användas ett år.

 11. Hade gärna delat denna men det finns för mycket fel i resource-arbetet. Jag vill verkligen att laxodlingarna försvinner och tror till en viss gräns på att det finns mycket gifter och ohälsosamt innehåll i odlad lax, men laxlusen kan inte sprida sig i en älv som du skriver, den dör eller åtminstone lossnar i sötvattnet. Det är ett känt faktum hos alla som fiskar lax i Norska älvar… Hade den lus? ja då var det en ny-stigen fisk från havet brukar man säga. Laxodlingarna och dess rymlingar ställer däremot till med en hel del bekymmer för den vilda arten, det är helt rätt.
  Jag går inte in på detaljer utan önskar att du hittar mer ”dokumenterade studier” i ämnet, och att alla laxodlingar i världen försvinner som en löning…

 12. Hahaha… Fake News! Dina påståenden om antibiotika och tillväxthormon i norsk odlad lax är LÖGN… varför ljuger du och fabulerar ihop skit som detta… Troll!

Kommentera