TESTAT: ABORRFISKECOMBO

Idag börjar jag min praktik på Active Outfit AB, det kommer bli grymt kul. Jag kommer raportera där ifrån och hoppas att ni även har kollat in deras nya sida, pryltest.se. Om ni inte gjort det så gör det nu!

Jag har nyligen fått tag på en fiskecombo för det lite lättare fisket. Ett Ron Thomson Tyran spö och en Okuma RTX 25 rulle. En inte allt för dyr combo men den osar kvallité! Jag beslutade mig för att sätta den här combon på prov och här kommer min bedömning.

Vi börjar med spöet, det är som sagt ett Ron Thomson Tyran N-Series 7′ med en kastvikt på 5-20 gram. Priset på detta spö är 395 – 799 kr, men det första jag tänkte när jag kände på det i butiken var ”det här är ett prisvärt spö.” Nu efteråt kan jag intyga att det är ett väldigt prisvärt spö. Grafiten är samma material som används till vissa rymdfarkoster och det är väldigt lätt. Men en sak jag reagerade på när jag först kände på spöt var att rullfästet kändes överdimensionerat, men med en rulle på och när man fiskat in sig på det så känns det mera gediget än överdimensionerat, för övrigt är rullfästet riktigt bra och ergonomiskt. (Varje spö är även testat för hand(!))

DSC_0327

Nu till handtaget, det är i EVA vilket gjorde mig lite besviken, korkfantast som jag är. En av mina erfarenheter med EVA-handtag är att de brukar gå sönder uppe och nere, detta har Ron Thomson motverkat genom att sätta ett lager rubbercork på de känsliga punkterna, ett stort plus i kanten! För övrigt så är handtaget väldigt slimmat, vilket gör att det är väldigt bekvämt att hålla i och förlåtande vid långa fisketurer. Handtaget är också delat, vilket jag tycker bidrar till designen och man använder ändå inte mittendelen av handtaget.

Kastegenskaperna då?
Min erfarenhet av billiga spön är att de antingen är för svampiga, eller alldeles för styva, det här spöet bevisar motsatsen.

DSC_0230

Ringarna är i SiC (som alla andra nya spön) och gjorda för flätlina. Det är väldigt lättkastat och har en egenskap som jag tycker är bra hos lätta spön, det är väldigt lätt att kasta men en hand, du kommer precis lika långt som med två händer om man har lite teknik. När jag prövkastade med en spinnare på 11 gram kom jag ungefär 70-80 meter i medvind och cirka 50 i motvind. Jag har hittills inte lyckats kasta någonting som är för tungt med det här spöt och då har jag varit uppe i 35 gram. Svingen i kasten är bra och du kan ta in utan att vara rädd för spöbrott.

Litet spö med mycket kraft
Som bekant så var jag ute på en fisketur som resulterade i tre personbästan. Det satte verkligen spöet på prov! Jag märkte att det är ett otroligt kraftpaket med mycket att sätta emot, spöt stod i 90° men var inte nära bristningsgränsen utan tvärt om, det fanns mer att sätta emot. Spöt klarade rusningar och grova knyckar utan problem, trots att det kändes ner i handtaget. Jag skulle säga att det här spöt är gjort för det lättare fisket efter lite större fiskar, så som regnbåge, asp, mindre gös och större abborre. Ett grymt skönt spö helt enkelt!

Okuma RTX 25

DSC_0364

Okuma RTX är en relativt billig rulle (875:- hos ofc.nu) men du får otroligt mycket rulle för pengarna, jag skulle säga att du får mer för pengarna med den här rullen än Okuma Helios (varianten dyrare). Den är lätt tack vare att ram, rotor och annat smått och gott är gjort i C40-x kolfiber.

DSC_0248

Backspärren är helt perfekt i alla temperaturer samtidigt som bromsen känns rejäl, är lätt att justera och har ordentliga klick. Den går mjukt att veva och den slår över bygeln väldigt mjukt. Handtaget har en knobb av EVA som är något överdimensionerad, det kan kännas konstigt i början men när man kommer underfunn med det så är det grymt skönt! Utväxlingen på rullen är 5.0:1 vilket är lagom för det fiske den är anpassad till och linkapaciteten kan man knappast klaga på, den sväljer hela 210 meter 0,10-lina.

DSC_0361

En sak jag verkligen fastnade på vid den här rullen är den här detaljen, den känns rejälare än många andra rullar och linan färgar inte av sig på den, den är har också en snygg finish för att passa in!

Prisvärd combo för de randiga!
Jag skulle säga att huvudsyftet för den här kombinationen var abborrfiske och det lämpade den sig utmärkt till, den kastar spinnare, jiggar och längre dropshotriggar utan problem. Den passar även perfekt till regnbåge, lättare jiggning efter mindre gös och fiske efter mindre asp. Om du handlar hos ofc.nu så kan du få den här combon för 1274:-, ett överkomligt pris för ett bra fiskeset!

DSC_0379

Kommentera