Ny bloggplattform och Karp på mattan på premiären

Det är med dubbel glädje som jag skriver detta inlägget. Kul att skriva på fishecos plattform och kul med Karp på premiären.

Tanken från början med detta passet var att åka iväg med min son på snart 4 år. Han har hakat på några pass och tycker det är kul att komma ut i vildmarken. Tyvärr så ramlade han på förskolan och fick ett otäckt sår på armbågen så han fick stanna hemma med mamma.

Jag styrde min fullpackade V70 mot syndikatvattnet Tunbyholmssjön i Skåne. En sjö jag verkligen älskar. Underbar natur, underbara karpar. Jag har ett gäng karpar där på min lista över targetfiskar. I skrivande stund har jag lyckats beta av en på min target-lista. En helt underbart vacker fullyscale som jag lyckades lirka upp förra året.

Se och njut!

FullSizeRender

 

Men men, nog om det och åter till berättelsen om årets premiär.

Jag spanade som vanligt på diverse vädersidor för att få lite koll på hur vinden skulle ligga. Jag kunde se att det skulle vara sydliga och sydvästliga vindar. Jag har lyckats någorlunda bra i en del av sjön med dessa vindar så jag valde plats efter det.

Väl på plats så lastade jag min kärra och började rulla så sakta mot swimmet. Begreppet, genvägar är senvägar slog mig snart därefter väldigt hårt i ansiktet när jag skulle gena med kärran och körde rakt ner i sumpmark så att både jag och min kärra med all packning fastnade i gyttjan. Jag fick lasta av allt och sedan dra loss den och snällt börja om igen på rätt stig. Det där är ett genomgående tema när jag ska ut och fiska, det är alltid, ja, jag menar det, alltid är det något som ska gå käpp rätt åt helvete i början av mina fiskepass.

Platsen jag valde ligger i ett hörn av sjön, ja, om man nu kan säga att en sjö har hörn? En plats jag tror karparna besöker relativt ofta och speciellt när man har varma vindar in på platsen. Jag kastade några gånger för att hitta de hårda fläckarna som vet fanns där ute. De hittade jag förra gången jag fiskade på samma plats. Då fick jag sjörekordet på Fjällkarp, ett underbart guldsmycke på 12,8 kilo.

När jag väl lokaliserat fläckarna så mätte jag ut distansen med hjälp av mina Cygnet sticks och sedan clipsade jag spodspöet på samma distans, sedan var det bara att börja mäska. Jag mäskade med boilies, hampa, pellets och burkmajs. Jag brukar mäska med några olika saker, jag vill att det ska finnas lite olika saker serverade ifall de bestämmer sig för att inte exempelvis käka boilies. Jag tror det ökar möjligheten att behålla karpen på platsen. Om det är så eller ej tvistar väl de lärde om i vanlig ordning. Att dessa beten även drar till sig annan fisk stör mig faktiskt inte. När mäskningen var klar var det bara att kasta ut och börja ”the waiting game”

IMG_5256

Flera andra platser runt skön var befolkade med förhoppningsfulla karpmetare och allt kändes sådär überhett som det kan göra ibland. Bivvyt sattes upp och chili con carne värmdes upp på stormköket. Sedan satt jag bara där i kvällen och mös av att vara ute på premiärpasset.

IMG_5240

Men det var helt dött överallt. Ingen av platserna levererade första kvällen och första natten, vilket jag med flera tyckte var mycket märkligt. Fisket i sjön kan stundtals vara riktigt ösigt, men nu var det segt runt hela sjön.

Morgonen och förmiddagen gick, men ingen Karp ville vara med. Mitt på dagen var det ganska varmt och jag märkte inte av någon aktivitet på mina mäskplatser så jag testade på zig-rig på två av spöna under dagen, men inte heller det gav något. Jag fick reda på att det kommit upp en mindre fjällis på ett annat swim, vilket var glädjande och ingav en gnutta hopp.

Jag mäskade lite till på platserna och gjorde ett gäng pva-stix till kvällen och natten. Clipsade rullarna på rätt distanser och när klockan var 16:30 så kastade jag om och började vänta in natt nummer två. Jag körde med popups på alla tre spöna. När klockan var 02:30 ca väcks jag av ett våldsamt run. Det bara öser av lina från spolen och adrenalinet pumpar till max. Karpen bjöd på en helt underbar fight! Det var absolut ingen lugn och odramatisk fight, denna karpen var ilsken! Vågen stannade på fina 6,42 kilo. En riktigt fin Spegelkarp med otroligt vacker fjällsättning vid stjärtfenan.

13248564_1703730613211798_8461755695020362300_o
Min upplevelse är att de som ligger där mellan 5 och 7 kilo är några jäklar till att fightas. Jag har kraftfulla spön och rullar, men jag kan säga att de sattes ändå på prov. I Slutet på förra säsongen så skaffade jag nya Karpspö. Helt underbara ESP Terry Hearn 12 Foot 9″  3,25 och jag kan säga att jag älskar dem ( sålänge jag inte är ute på stalkingäventyr )

IMG_5269

Dagen efter på morgonen så var det med glädje jag drack mitt morgonkaffe utanför bivvyt. Jag fick en Karp på premiärpasset och jag var helnöjd med det. Resten av förmiddagen så bara mös jag och packade ihop i lugn och ro och begav mig sedan hem igen. Jag ser redan fram emot nästa pass som kommer gå av stapeln 31/5-2/6 samma sjö. Förhoppningsvis så blir det Karp på mattan då med.

Till dess, ha det gott och skitfiske på er!

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *