Gälgreppet visar hur man tar gälgreppet

Ända sedan jag startade bloggen gälgreppet har jag tänkt att jag måste visa hur man tar gälgreppet. Under en gäddflugfisketur för några veckor sedan blev det ett bra tillfälle att visa när en fin fisk på 90 cm högg stenhårt på min gäddfluga. Andreas var med och kunde på ett ypperligt sätt dokumentera det hela. Ja, detta var precis efter att gäddan blivit lovlig igen efter förbudstiden i Kalmarsund som vi var ute en runda. Nu i skrivandets stund känns det avlägset att man behövde jacka, nu är det ju medelhavsvärme och man glömmer fort att våren och försommaren allt var lite kylig. Värmen kom ju fort där någon gång i början på juni.

Vi hade bara haft kontakt med någon ströfisk innan vi kommer till en vik med pålandsvind. Detta brukar båda gott för gäddfisken, vattnet var så där härligt grumligt, lite stålgrått. Bästa gäddförhållandena med andra ord.

Allra längst in i viken får vi kontakt, plötsligt står Andreas med spöet spänt i en härlig båge, gäddan är stark, vill inte alls komma med in till håven. Men efter en stunds drillande hamnar den i håven. En riktigt fin fisk!

Andreas tar mästerligt gälgreppet när han lyfter gäddan från håven för några foton, klart att den måste dokumenteras. Sedan snabbt tillbaka!

Nu känner jag att jag inte vill på något sätt vara skrytig men jag fångar fisk på löpande band efter att Andreas landat sin fisk. Andreas kastar och kastar men dom vill inte riktigt hugga på hans flugor.

Gäddorna är ca 70-80 cm och i utmärkt kondition, med ca 17 grader i vattnet kommer det våldsamma hugg. Andreas blir konfunderad, han börjar mer och mer snegla i min flugask och på flugan jag har på tafsspetsen. När det står 8-3 till mig kan han inte hålla sig längre utan byter till en ”gäddgrön” flashfluga han med och resultatet låter inte vänta på sig. Omgående får han en gädda som glufsar i sig hans fluga så skummet yr, en fin gädda på 87 cm.

Jag har en nöjd fiskekompis i båten! ”Den gröne”, flugan för dagen det är tydligt. Straxt efter tar det tvärstopp när jag oregelbundet tar hem fluglinan. Detta är också en riktigt grov fisk. Nä, det är inte bara att dra in gäddan till båten. Gång på gång rusar fisken, till slut kommer gäddan mot håven som och jag kan andas ut. Shit alltså, vilken gädda! Bred och grov med en underbar teckning. Välmatad, fet, en riktig urtidsktokodil!!

Fasen säger jag till Andreas, jag har ju tänkt så många gånger att jag måste visa hur man tar gälgreppet. Ja, typ ett måste när ändå min blogg heter Gälgreppet. När jag startade min fiskeblogg tänkte jag mycket på vad den skulle heta. Eftersom jag inte bara fiskar gädda utan fiskar efter många arter tänkte jag att det bör vara ett namn som på något sätt kan förena fisket, oavsett vilken art jag fångar. Gälgrepp tänker jag att man kan ta på alla fiskar, kanske med lite modifikation men ändå. Det kändes naturligt att kalla bloggen för det, på den tiden stod ändå gäddfisket för kanske 80 % av allt mitt fiske. Nu fiskar jag efter betydligt fler arter men så fort jag får chansen fiskar jag gärna gädda och då helst med flugspöet. Det fungerar alldeles utmärkt att lyfta och hålla en gädda i gälgreppet, håller man rätt skär man sig inte på gälbågarna som kan vara rakbladsvassa. Många av oss som fiskar gädda har väl någon gång haft så kallade ”pike knuclles”, det vill säga blödande knogar efter att fingrarna/knogar varit emot gälbågarna. Vi spelade in en lite filmsekvens där jag visar hur man tar gälgreppet på en gädda, den ligger på Youtubekanalen Gälgreppetfiskeblogg. På Youtubekanalen hittar du fler fiskefilmer.

Andreas och jag har sedan ca ett år tillbaka startat Youtubekanalen Every Fish Counts, där vi filmar våra fiskereportage och fiskeeskapader. Vi är båda mycket drivna vad gäller såväl flugfiske, flugbindning och inte minst fotograferande och nu även filmskapande. Filmandet ger ytterligare en skön dimension i fisket.

När vi fiskat av viken är det dags att återvända mot bryggan. Ja, säga vad man vill men gäddflugfisket är något alldeles speciellt, så underbart!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *