Gäddflugfiske – Karlskrona skärgård

Det är i månadsskiftet April – Maj, det känns som om gäddorna borde ha lekt färdigt nu. Jag är i Karlskrona skärgård och fiskar med min gode vän och fiskepolare Magnus. Det är nya fredningstider och fredningsområden, nya och/eller om man så vill utökade för 2021. Det gäller att hålla koll på vart man är så att fredningszonerna får vara ostörda. Här en länk till Länsstyrelsens sida om fredningsområden m.m. i Blekinge. Efter lite ”görande” under förmiddagen är vi på plats vid 12 tiden, taggade till tusen. Nu var det ett tag sedan vi hade en gäddbatalj. Ja, det är ju på så vis att det lätt blir en inbördes tävling om vem som får flest och längst gädda på våra turer. Och eftersom detta är den första fighten oss emellan för i år är ställningen 0-0 inför fisketuren.

För några veckor sedan lyckades jag att putsa mitt PB på flugfångad gädda i mina hemmavatten i Kalmarsund (innan förbudstiden började!), en fin fisk som mätte hela 108 cm.

Vi flugfiskar bara nuförtiden, ja man skulle kunna säga att vi helt gått över till att flugfiska gädda och det som ligger oss varmt om hjärtat är att vara rädda om fiskarna så långt det går. Därför fiskar vi hullinglöst vilket är enligt min mening det mest skonsamma för fisken. Ska en fisk fotas ska den vara så liten tid som möjligt ovanför vattenytan och sedan snabbt återutsättas. Visst, det händer att man kanske tappar nån fisk mer än om man har hulling men det är inte det att man måste få upp all fisk i båten utan det som känns viktigt är att man har lurat fisken till att hugga. När man sedan har fisken intill båten eller i håven är det oftast mycket lätt att lossa kroken eftersom den är hullinglös. Skulle sedan olyckan vara framme och man får en krok i handen är det även då lätt att lossa kroken om den är hullinglös. Vill man läsa mer om hullinglösa tankar och funderingar har jag skrivit ett blogginlägg om det ” Gäddfiske – varför fiskar så få hullinglöst”.

Vi känner vattnet väl, vi har varit här många gånger förut men man vet ju hur det är med fiske, ena dagen fullt med fisk och nästa dag är dom som bortblåsta. Vinden har betydelse för vart vi börjar fiska, även om det inte alltid är så, känns det oftast mest hett att fiska i vikar med pålandsvind. Vi börjar i en sådan vik denna dag. Det dröjer inte många kast förrän Magnus entusiastiskt ropar att han har en följare, en fin fisk som ser ut att vara någon stans mellan 70 och 80 cm men den följer bara flugan och vänder intill båten. Tusan också, nytt kast och den följer efter igen. För något år sedan var vi här och fiskade, på grunt vatten högg denna stridiga gädda (på bilden under) i utmärkt kondition.

20190301_133636

Föga anar vi vad som kommer att karaktärisera denna dag, nå ja, jag ska inte gå händelserna i förväg. Vi har båda några följare och plötsligt hugger det på min fluga, en fin fisk, jag ser att flugan sitter allra längst ut i läppen på gäddan. Magnus är ”håvman” och en fin gädda som ser ut att ha lekt mäter 82 cm, störst i dag:)

Vi har nog ett 10 tal följen i den första viken men så svårt att få dom att hugga, kanske håller dom på att leka, lojt följer dom bara efter flugorna och kikar, gång på gång på gång. Till slut står Magnus med spöet i båge även han.

När vi var här i höstas small det på ordentligt. Lite trögt i början av dagen var det allt men i dom sista kasten eller till och med det sista kastet för dagen fick Magnus en kanonfin fisk på 90 cm, superstark!! Denna fisk avgjorde den bataljen till Magnus fördel då. Det är inte över förrän sista kastet är gjort.

Vik efter vik fiskas av och antingen är det inte en virvel efter flugorna eller så verkar det vara som om gäddorna samlats till kongress, för det kan plötsligt vara 10-15 gäddor på bara några kvadratmeter, följen med ibland flera gäddor i samma kast. Plötsligt hör jag att Magnus röst ändras, KOLLA ropar han, vilken jättegädda! Och från havets djup stiger det ett monster, majestätiskt glider den efter Magnus fluga. Magnus blir lite späd i rösten, och jag hör hans längtan efter att få denna i håven men likt så många gäddor denna dag är den bara framme och kikar på flugan, en gädda på uppskattningsvis 100-115 cm, en riktig bjässe. Jo ja tackar ja! Dom finns här och det glädjes vi åt. Det hade varit en fin 50 års present till Magnus som fyllt år bara någon dag innan vårt fiske.

Vi har nog totalt 40-50 följare denna dag, vår batalj slutar 4-2 till min fördel, jag vinner även på storlek. Jag vet Magnus kapacitet när det kommer till flugfiske så det är inget att ta för givet, men en seger är alltid en seger! Så trevligt vi har! Skratten avlöser varandra, högt så det ekar över vattnet. Vi glädjes åt varandras framgångar, det sedvanliga härliga fisketjatet som vi har är något unikt. Det är så gött att ha en sådan fiskekompis och vän som Magnus!

Gäddflugfiske, en av mina absoluta favoritsysslor!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *