Flugströmmen – Harasjömåla

Det är sen höst och nu står vi här invid den lilla konstgjorda ån. Vi har bestämt att fiska i Flugströmmen i Harasjömåla ännu en gång, jag och min vän och fiskepolare Magnus. Flugströmmen har nyligen bytt ägare. På sedvanligt vis har fisketuren flitigt planerats vid bindstäden, det har skickats bilder på nya och gamla så kallade (regnbågs)dräpare. I tanken har jag drillat fisk åtskilliga gånger när mina regnbågsflugor tagit form. Jag har en favoritfluga som givit inte bara mig många fångster utan även min son Filip som varit med på andra regnbågsturer. För dagen rekommenderar Magnus flyt/S3 när det gäller linval och min erfarenhet säger mig att det är dumt att inte följa hans råd.

Även om jag vill så mycket så jag nästan spricker är det oundvikligt att bli påmind om att vi är mitt uppe i en pandemi. Det är må jag säga en sann tröst att jag har sportfiske som hobby, det är lätt att hålla avstånd till andra fiskare invid den lilla ån som ovetande om vad som händer i världen stilla rinner nedströms. Det tar inte många kast innan jag ser en båge komma underifrån och glupskt sluka min blå/vita streamer. Första fisken är alltid gutt att ta tidigt, på nåt sätt får självförtroendet sig en rejäl boost fast jag ändå tycker att jag har rätt bra koll på vad jag sysslar med när det kommer till regnbågsfiske men fiske är ju alltid fiske…….

En fin båge som svalt ner streamern, den får allt följa med hem.

Jag vandrar vidare uppströms och stöter snart på Magnus som även han fått en fin båge. Nästa stopp en liten ström som bildas när polerna skiftar, några rollkast låta flugan sjunka, sedan några snabba drag i linan så flugan börjar fiska som den ska, plötsligt blänker det till och det tar tvärstopp.

Det ser ut att bli en fin dag vid flugströmmen tänker jag och drillar den snabbt, känner att jag blir lite kaxig och återutsätter den. Jag får snart en till tänker jag. En förflyttning och några kast senare fick jag en till, några kraftiga knyckar i spöet och vips så slet den av tafsen.

Jag letar upp Magnus som är en bit nedströms och i sedvanlig maner står med böjt spö.

Härligt! Jag blir ”håvman” och vi njuter av den fina bågen.

Den får simma tillbaka till strömkanten den stod i och det är dags för lite käk, vi växlar några ord med andra fiskare. Många säger att det är trögt denna dag.

Under eftermiddagen har jag inte så mycket som ett pet på mina flugor, tusan också. Detta tycker jag inte är så ovanligt när jag fiskar regnbåge. Då tänker jag att det oftast är bättre fiske på morgonen än under eftermiddagen. Mina tankar går till Strömhult som vi besökte tidigare i höst. Då var min son Filip med. Han hade beställt några blå/vita streamers med rasselkammare inför denna resan och jag tror att han fick fisk i första kastet, precis som förra året.

Vi fånga fisk och njuter, sen händer det nästan märkliga. Förra året vi var här lyckades jag fånga en riktigt fin båge vilket visade sig vara PB för mig på båge 5,2 kg och samtidigt drillade Filip en kanonfin båge.

Och flugan den högg på, ja titta själva.

Nu står jag nästan på samma sten, nästan en identisk fluga och jag rollar ut flugan, när jag strippar hem nymfen fort hinner jag se att det är en fisk som blixtsnabbt simmar ifatt min nymf. Tunga knyckar i spöet vittnar om att fisken är grov. Efter en stund håvar Filip den skickligt och den är ju magnifik och i ypperlig kondition.

Jodå, nytt PB, 5,5 kg.

Filip fortsätter att fånga fisk, han är en riktig fena på flugfiske må jag säga.

Magnus fångar en fin båge till i flugströmmen, efter det prövar vi lyckan i en liten sjö alldeles intill som ingår i fiskekortet. Nu är det dags att prova mina kära Boobyflugor som jag haft så bra utdelning på tidigare i år. Efter ett tiotal kast känner jag den karaktäristiska dragningen i linan. Det sprätter i spötoppen och jag håvar snart en liten fin båge.

Glada och nöjda bryter vi för dagen, det skymmer fort och mörkret sänker sig över flugströmmen belägen mitt i Harasjömåla fiskecamp.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *