Mörrumsfiskets sista dagar 2020

Tillsammans hade jag och en av mina allra bästa vänner och fiskekompis Magnus ”Storfiskarn” tänkt att vi skulle försöka fånga någon av Mörrumsåns laxar eller öringar. Vi bestämde att vi skulle fiska det två sista dagarna för säsongen innan man stänger fisket 1/10. Klart att jag hoppades på lite ruskväder med mulet och någon regnskur men så blev det inte. Bara några dagar tidigare hade det varit just sådant väder vilket visade sig i fångstrapporten. Nå ja, jag anser mig ha de allra bästa förutsättningar för att lyckas fånga en Mörrumsfisk, jag har ju allierat mig med en lokalbo och inte vem som helst. Magnus och jag har känt varandra ett bra tag nu och vi har åtskilliga fisketimmar tillsammans med bland annat regnbågsfiske, gäddflugfiske och en helt oförglömlig Islandsresa 2015. För mig är Laxfisket nästan nytt, visst har jag varit och fiskat i Mörrumsån några gånger förr om åren och faktiskt lyckats fånga en öring under vårfisket och en mindre lax. I slutet av Maj 2020 var jag och Magnus i Mörrumsån och något hände med mig, jag blev som besatt, nja inte besatt kanske men jag blev helt fast besluten att försöka fånga en av Mörrums giganter till fiskar.

Magnus ja, han skulle lika gärna kunna ha smeknamnet minken, han har som smeknamn ”Storfiskarn” vilket han sannerligen gör skäl för. Hans förmåga att läsa vattnet, se var ståndplatser är, tekniskt sett kasta så att flugan börjar fiska där han vill eller binda flugor och innovativt komma på nya flugmönster vid bindstädet är nåt alldeles extra. Ja, Magnus är i mina ögon en utomordentlig skicklig flugfiskare, en sådan som är ovärderlig att ta rygg på inte minst vid Mörrumsfisket eftersom han är uppväxt vid ån och fiskat där hela sitt liv. Det är så intressant att bara höra honom berätta om ån, ståndplatser m.m.

Vi byter plats relativt ofta, på de allra flesta ställen är det lugnt längs ån fast på vissa sträckor eller pooler är det mycket fiskare. Flugval då, ja är man i Mörrum och fiskar är ullsocken ett måste att ha i flugasken, den finns i otaliga varianter och vilken som är bäst tvistar de lärde om. Jag valde att binda min med gummiben, kanske kan det trigga till hugg?

Vi njuter av att bara vara, det är som terapi att få vandra längs med Mörrumsån, den skiftar i karaktär beroende på vart vi befinner oss. Ibland flyter den lugnt och stilla för att bakom nästa krök bli vild och fjällenlik, när man minst anar det visar sig en av åns giganter genom ett jätteplask eller ett mer försiktigt vak. Jag har fått lära mig att dom där rejäla plasken, även kallade ”turistplask” inte behöver betyda att fisken är huggvillig.

Ett platsbyte gör att den där goa känslan börjar smyga sig på, plötsligt syns det fisk som enligt Magnus mycket väl kan vara huggvillig. När jag minst anar det känner jag en dragning i fluglinan och ett par skakningar, men lika fort som det händer släpper fisken och man blir sådär obehagligt tom inuti. Nä, nya tag men jag tänker att det nog inte blir så många chanser, attans att den inte fastnade ordentligt. Vi vandrar vidare läng ån.

Vi fiskar av några sträckor innan det är dags för käk, sedvanlig Kebabtalrik.

Solen skiner och om man tycker soligt väder är bra väder då är det bara att njuta, och visst är det skönt. Allt handlar inte om att få fisk, att småtjöta med en fiskepolare, skratta och helt enkelt njuta av nuet, det är det de handlar om. När man är i Mörrum och fiskar är det bara ett måste att besöka Fiskeshopen belägen alldeles intill ån vid Laxens hus. I butiken får du hjälp av Stefan, Erik och övrig personal som KAN Mörrumsfisket.


Efter ”matrasten” tar Magnus mig till ett speciellt ställe.

Mitt ute i ån han Magnus en favoritsten som han ibland sätter sig på och bara är. Och visst är det nåt speciellt att sitta och bara lyssna till åns porlande ljud. Kanske är han släkt med Näcken? Fast Magnus behåller kläderna på, tack och lov.

Vi drar oss vidare nedströms över hängbron, där ser vi en fiskebroder på avstånd som svingar sitt flugspö.

Plötsligt står hans spö i båge och vi skyndar dit.

Självklart frågar jag om det är okej att ta några bilder och han ger sitt godkännande till att var med på bild här på bloggen, en fint tecknad Mörrumsöring har fallit för hans fluga.

Nu får jag blodad tand, finns det en finns det fler. Flugbyte!

Vi fiskar nu än mer koncentrerat och plötsligt är det Magnus som har fisk efter sin fluga, en ordentlig virvel och fisken visar sig. Magnus blir så där allvarlig och får ett litet darr på rösten. Nära, det är nära! Mina tankar tar mig tillbaka till vårfisket och Magnus har ju berättat om när han fångade en Majlax, så fin den är!

Vår sista fiskedag går mot sitt slut och säsongen 2020 är till ända. När jag summerar mitt Mörrumsfiske, är jag ändå nöjd. Jag har haft fisk efter och fisk på om än i bara någon sekund. Men det är så viktigt för det bevisar att jag gör rätt. Jag ser fram emot nästa säsong, då ska jag banne mig fånga en av Mörrumsåns giganter.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *