Blanklaxfiske i Mörrumsån

Det är i slutet av Maj 2020, min fiskekompis Magnus ”Storfiskarn” Augustinsson har för ett par veckor sedan fångat en av de åtråvärda blanklaxarna som simmar i den så klassiska Mörrumsån. Han har lovat att guida mig till en blanklax, ja iallafall har han sagt att det finns stora chanser för mig att fånga en av dessa giganter till fiskar. Den 29:e Maj har jag bokat fiske i Mörrumsån. Dagen innan har Magnus och jag lagt 9 timmar på gäddflugfiske i Karlskrona skärgård, gäddflugfisket är något som jag verkligen brinner för och har kommit att ägna mycket tid åt de senaste åren. Som alltid blir det tävling om längst och flest fiskar. Denna gång drog Magnus det längsta strået i den tävlingen. Magnus står för mat och logi kvällen innan Mörrumsfisket och den lilla wirren samtidigt som jag guidas i laxflugbindningens värld. Magnus är inte bara en utomordentligt skicklig flugfiskare han är också en riktig fena på att binda allehanda flugor och inte minst laxflugor. På kvällens bindmeny står både ”Bananen” och en ”Ullsock”. Magnus visar pedagogiskt och binder först, sedan gör jag eller försöker göra lika dant. Det är morgondagens alster som nu tar form. Det ska bli så spännande att blöta flugorna i den klassiska Mörrumsån efterföljande dag.

Nu är det några år sedan jag fiskade i Mörrumsån, senaste fisken jag fångade var en öring under vårfisket, men som sagt det var några år sedan. Natten gick fort och kl 06.00 ringde klockan. Fisket börjar i Pool 4, denna legendariska pool som har så många fiskar på sitt samvete. Vi är helt själva på den sida av ån som vi fiskar på.

Magnus berättar och pratar om hur det ser ut när det kommer ny fisk, vart ståndplatserna är och hur jag ska fiska flugan för att mina chanser för hugg ska vara optimala. Jag inser snabbt att min utrustning, alltså spö och lina är sen ”Familjen Hedenhös” tid. Även min kastteknik har mer att önska men övning ger färdighet. Magnus kommer med bra tips och det går bättre och bättre. Under eftermiddagen får jag låna ett spö av Magnus och genast går det ännu bättre att kasta.

Hela tiden slår det och vakar blanklaxar vilket känns mycket frustrerande. Laxen är ju förvisso inte uppe i ån för att äta, dom har ju annat i tankarna… Efter några rundor i pool 4 åker vi vidare, ner till en annan pool.

Magnus visar på mästerliga kastegenskaper och det känns som om vi är rätt på det. Det har redan tagits fisk trots att klockan bara är en bit in på förmiddagen. Laxväder, ja vad är det? En del påstår att det ska vara lågtryck och regn, då är laxarna aktiva och mer huggvilliga. Denna dag är det varmt och soligt men det är mycket aktiv fisk i ån. Jag som är lite ovan vid dessa giganter till fiskar blir ju lyrisk varje gång de slår så det plaskar högt och ljudligt. Nä, inget hugg här heller. En ny förflyttning, upp igen till pool 5. Magnus berättar på nytt om ståndplatser och att det var här han tog sin lax för ett par veckor sedan, en riktigt fin blanklax på 100 cm och 11,8 kg.

Dags att pröva en av de nybundna kreationerna. Det är lite trångt att kasta, jag har lite svårt att få min fluga att fiska bra på de ställen jag vill, men skam den som ger sig. Motivationen till att försöka få flugan dit jag vill höjes när jag på nytt ser vakande fisk som ivrigt slår och plaskar i ytan. Ja dom är sannerligen inte lätta att komma till tals med dom här blanklaxarna. Kanske är det naivt av mig att tro att jag ska kunna fånga en lax bara så där. Ja, jag menar när jag bara är en dag vid ån. För en stund sedan träffade vi ett par fiskare som har säsongskort och nu fiskat två veckor utan att ha en dragning i linan. Magnus är hoppfull, han kan ”sin å”. Han har fiskat här i Mörrumsån sedan barnsben och har tagit 30 blanklaxar så han vet vad han talar om.

Vi fiskar av strömkanter och blankstryk men blanklaxen fortsätter att gäcka oss. Dags för lite käk. Det gäller att äta energirik mat när man fiskar med tvåhandsspö. Det långt ifrån mitt klass 5 eller klass 6 spö som jag är van vid att dänga med. Om man tycker att det är ”jobbigt” att fiska timme efter timme i fjällen så är det ingenting mot detta, att fiska med tvåhandspö är tungt, det kan nog ingen argumentera emot.

Det är viktigt att njuta, njuta av nuet, njuta av sällskapet, njuta av att vi har möjlighet att få vara här vid Mörrumsån denna dag. På morgonen hade en annan fiskare en lax på under ca en minuts tid, sedan lika plötsligt som den högg släppte den och jag kunde riktigt känna stämningen runt ån när fisken först drillades, lika så kunde jag nästan ta på besvikelsen när fisken släppte. Alla som bevittnade dramat blev momentant känslomässigt engagerad. Snabbt vevade samtliga in sina linor för att inte störa eller vara i vägen för den som drillade fisken. Efter matpausen var det bara att blöta flugan igen, nu kommer det in lite måln, kanske gör det fisken mer huggvillig?

Vi fiskar av nackar och strömkanter, här är ju gudomligt vackert. Det kläcker mängder med insekter. Jaja, jag vet att laxen inte är ute efter insekter men som flugfiskare är detta som att vara i paradiset. Det ligger nåt i luften det känner både Magnus och jag.

Vi träffar och pratar med flera andra fiskare denna dag. Alla är trevliga och när man har fiske som gemensamt intresse finns det alltid mycket att prata om. Vi förflyttar oss till pool 2, vi kastar frenetiskt och ständigt slår och plaskar åns giganter bara några meter ifrån oss. Dags för flugbyte, nu ska Ullsocken få bekänna färg.

Vi kan läsa på Mörrums Kronolaxfiskes hemsida att det tas flera laxar denna dag så ännu är det långt ifrån kört. Det enda sättet att få fisk är att ha flugan i vattnet. Det är många fiskare som gör sitt yttersta för att fånga en blanklax i dag. Magnus guidar mig med stor frenesi och tålamod. Ytterligare en förflyttning, tillbaka till pool 4 där vi tänker att vi avslutar fisket. Vilken dag vi haft, underbart väder, underbar stämning och det bästa fiskesällskap jag kan tänka mig. Vi har fiskat mycket ihop Magnus och jag genom åren, och jag känner att ett nytt fiskekapitel tar sin början i och med denna fiskedag i Mörrum. När man fiskar i Mörrumsån är ett besök i Fiskeshoppen ett måste, denna legendariska butik som nu drivs av Stefan. Butiken är mycket välsorterad och personalen är extremt duktig inte bara på fisket som rör Mörrumsån utan du kan få den bästa hjälp med såväl regnbågsfisket eller allt som rör gäddfiske. Ja ett besök på Fiskeshoppen är bara ett måste.

Pool 4

Vi fiskar tills det börjar skymma, och plötsligt händer det!! En lax stiger och biter tag i Magnus fluga, jag hör ett kort men distinkt JA! Men efter några sekunder har den släppt och jag hör det karakteristiska NEEEEEEEJ! Men det är inte över än.

Några kast senare har jag en lax som rusar efter min fluga, en plog kommer med blixthastighet men den ångrar sig och vänder. Vi fiskar vidare och vi bestämmer efter en stund att vi bara ska gå en runda till och i sista rundan har Magnus en lax till som är och nyper till i han fluga, attans också! Så nära men ändå så långt borta. Denna dag tror jag var den mest fångstrika dag under hela Maj, 11 fiskar tas och jag har blivit ”laxbiten”. Min jakt på mitt livs första blanklax har på allvar börjat. Vi avslutar denna fantastiska dag och jag tänker att jag snart är tillbaka. Stort tack för utmärkt guidning och en mycket trevlig fiskedag Magnus, jag längtar redan till nästa blanklaxfiske.

Magnus ”Storfiskarn” Augustinsson med en kanonfin Majlax 2020.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *