Regnbågsfiske – Camp Mayfly – Norrefors 200424

Åter bestiger jag ”helig mark” som regnbågsfiskare. Camp Mayfly i Norrefors. Som jag har längtat tillbaka hit, det var ca 2 månader sedan vi var här. Jag och en av mina allra bästa vänner och tillika fiskekompis Magnus. Magnus har som smeknamn ”Storfiskaren”, ett smeknamn som på ett ypperligt sätt beskriver honom som fiskare. Han är verkligen skicklig när det kommer till flugfiske (och flugbindning). Det var väldigt osäkert om vi skulle träffas kvällen innan nu när det är virustider och social distansering är viktig. Vi var några få tappra själar som ändå träffades på kvällen, vi höll avstånd, käkade och drack lite gott. Skratten och samtalsämnena avlöser varandra. Lika säkert som ett ”brev på posten” kommer flugaskarna fram framåt småtimmarna, flugor byter ägare och fiskehistorierna blir allt mer anmärkningsvärda innan det är dags att syna kudden.

Natten går jättefort, efter några få timmars sömn blöter vi flugorna prick klockan 06.00. De andra i fiskegänget har anslutit. Bara några minuter efter kl sex kikar jag åt sidorna och ser flera spö stå i båge. Själv börjar jag fiskedagen i poolen efter ”Pärs håla”. Vattenföringen i ån är perfekt vilket gör att flugan fiskar som den ska och efter några kast känner jag det karaktäristiska hugget, flugan gör ett microstop, dragningen i linan och sedan tunga hårda knyckar.

En fin båge på 4,8 kg, urstark har fallit för min version av den så heta Wifi flugan. En förflyttning till poolen nedströms, där möter jag ”Storfiskarn” som också har tagit upp en fisk men återutsatt ytterligare ett par stycken. Vi småpratar lite om hur början på dagen varit hittills och han tar ett par kast och javisst, en båge gör en blixtsnabb rusning och hugget är distinkt. En snabb drillning i den lilla poolen och fisken går tillbaka. Ah, ta du ett par kast du med insisterar Magnus, nja säger ja, du har ju precis drillat en fisk här så det hugger nog inte så snabbt igen. Magnus övertalar mig och några kast senare hugger det, fiskarna är verkligen aktiva nu på morgonen.

Vi går nedströms en bit och poolen vid ”björken” är ledig. Jerry som sköter om stället åt Tommy kommer och pratar lite. Vi fiskar samtidigt i poolen som vi småpratar och plötsligt hugger det på Magnus fluga, härligt ropar jag till honom, jag hinner knappt säga ordet klart förrän jag känner en dragning i min fluglina, dubbelhugg!!

Två fina fiskar för följa med upp till renseriet. Dags för lite frulle och snack med de andra. Nästan alla andra har fått fisk men alla är jättenöjda, de som inte fått upp fisk har ändå haft fisk på som släppt vilket betyder att dom gjort rätt och det bara var otur att fisken inte följde med ända in till håven. Nä, nu skulle dammarna prövas, fram med mina boobyflugor. Denna gång den röd/vita.

Jag blev inte besviken! Visst levererade mina boobyflugor. Inte fullt så fina efter att några fiskar tuggat på dom.

Vårt lilla fiskegäng brukar lägga en slant i en pott, tyngsta fisk på för och eftermiddag vinner. Det har varit många historier kring de fiskar som givit vinst…. Nä min fisk på 4,8 kg räckte inte till förmiddagens vinst.

Efter att vi grillat korv och snackat lite påbörjas eftermiddagsfisket. Med boobyflugan i tafsspetsen kan inget gå fel! Redan i andra kastet tar det tvärstopp i den västra dammen sett från grillplatsen. Hugget kommer precis när jag slutat dra in fluglinan och flugan börjat stiga mot ytan, likt en elstöt kommer hugget, brutalt hårt. Det är inte alls ovanligt att huggen är sådär hårda vid boobyfisket.

Trots att jag snabbt fått en fisk snabbt efter att vi ätit så är eftermiddagens fiske allt annat än lätt, det brukar vara lite knepigt mitt på dagen. Jag går bort till det strömmande vattnet och fiskar mig nedström till ”Björken”. Nu har jag bytt fluga till den så både älskade och hatade Squirmy flugan. Jag har skrivit i andra inlägg om vikten av att bemästra olika metoder inom flugfisket vilket avsevärt ökar chanserna till att dagen ska bli lyckad eller mindre lyckad. Denna dagen skulle inte vara annorlunda. När Bosse ska vila en stund prövar jag att ”nymfa”, vi ser att det är aktiv fisk i poolen. Det kanske egentligen skulle vara hårdare ström för att det ska vara optimalt att nymfa men vad tusan, det är bara att pröva. Jag lägger ut flugan, följer med och efter några kast så plötsligt hugger det och jag kan kroka av ännu en båge.

Fisken sprattlade frenetiskt så bilden blev inte den bästa.

Jag går upp igen till dammarna. I den bortre änden av dammen händer något som drar till sig min uppmärksamhet. Vakande fisk! Jag ger mig bortåt och jag ser med en gång ett stim bågar som är uppe och tar något i ytfilmen, gång på gång vakar dom. Jag prövar först att fiska med en fluga som jag fångat mycket fisk på, framför allt vid mina fiskeresor till Vemdalen, det är en fluga jag köpte hos Ekbergs fiske, en superpuppa med CDC vinge en CDC-Puppa. Självklart har jag själv bundit upp några men tar på intet sätt åt mig äran till denna magnifika fluga. Efter ett par kast ser jag en båge komma närmre min fluga.

Det är otroligt spännande att se hela förloppet, jag tänket, inte göra mothugget förtidigt. Plötsligt tar den min fluga, instinktivt lyfter jag spöet och Yes! Visst sitter den, en fin regnbåge på ca 1,5-2 kg. Försiktigt drillar lag den eftersom jag har en något tunnare tafs är vid streamerfisket. Jodå den synar håven och får kort efter simma tillbaka. Vilken underbar känsla, regnbåge på torrfluga i Norrefors, jo ja tackar jag! Flugbyte till en svart/brun klinkhammer, jag får ytterligare en till på torrt och tappar några som inte fastnar, vilken dag det har varit i underbara Norrefors. Magnus och Patrik hör och ser vad jag gjort och kommer till mig, dom tar några på torrt dom också.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

En reaktion på “Regnbågsfiske – Camp Mayfly – Norrefors 200424

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *