Regnbågsfiske Kosta – Fiske både för nybörjaren och för den erfarne

Det är som om det var förutbestämt att vi skulle fiska regnbåge denna dag. Egentligen hade jag tagit kompledigt för att medverka i en lokal gäddtävling men ibland vill ödet något annat. Min gode vän och fiskepolare Andreas ”Flugfiskaren i Småland” Olsson skulle vara teamkamrat tillsammans med Andreas kusin i gäddtävlingen. När det närmade sig att vi skulle anmäla vårt lag föll det sig så att ”Gälgreppet” istället fick ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till, att göra ett fiskereportage om regnbågsfiske i Kosta.

Andreas är en mycket skicklig flugfiskare och rutinerad som bloggare, han har även fått möjlighet att skriva artiklar i tidskriften Flugfiske i Norden vilket han gör med bravur. Tommy som äger fiskecamperna Camp Mayfly har sedan en tid haft samarbete med Kosta Lodge och Kosta Vildmarkscamp som i sitt koncept nu storsatsar även på fiske för besökarna, Camp Mayfly kommer att ombesörja och se till att fisket fungerar. Det känns stort att få möjlighet att komma till Kosta och få göra ett fiskereportage.

Andreas hämtar mig på morgonen och färden till Kosta går fort, ja fort i den mening att vi pratar oavbrutet om fiske (och då går ju tiden fort). Vi pratar om vilka flugor som kan komma att funka, vädrets betydelse, vilken lina man ska välja, hur det kan tänkas se ut där vi ska fiska och så vidare. Första stoppet blir till den väldigt vackert belägna Vitgöl.

Det är nog årets finaste dag hittills, nästan vindstilla och 12 grader varmt. Den lilla sjön ser mycket inbjudande ut och det dröjer inte många minuter förrän vi ser första tecken på aktiv fisk. Vi börjar plocka ut utrustningen, sätta ihop spö, montera flugrullen, då hör jag ett frustrerande NEEEEEEJ!! från Andreas, jag har glömt min sjunklina säger han med sorgsen röst. Jag har som last att alltid ta med för mycket saker på mina fisketrippar och denna gång visade det sig var ett bra drag, jag säger – du jag har nog en extra sjunklina med mig, jodå så är det. Andreas pustar ut och efter några minuter flyger fluglinorna i tajta loopar ovanför vattenytan. Flugvalet denna dag föll på Boobyflugan och då behöver man en sjunklina. En Boobyfluga är en fluga med foamstav som är inbunden på mitten längst fram, flugan har ofta en stjärt av marabou. När man fiskar med Boobyflugan funkar det så att sjunklinan sjunker till botten och foamstaven gör att flugan flyter eller strävar mot vattenytan, detta gör att man kan fiska flugan väldigt bottennära. Tafslängden avgör hur långt ifrån botten flugan finns. När man fiskar hem flugan gör man det sakta och lite oregelbundet. Denna fluga har visat sig vara oerhört effektiv vid mina senaste regnbågsturer.

Det dröjer inte många kast förrän det drar till i linan och Andreas spö står i båge, en fin regnbåge har fallit för Andreas boobyfluga. Jag assisterar både med håvning och som fotograf. Första firren är lite speciell, det är liksom en skön bekräftelse på att man gör rätt (och att fluglinan fungerar).

Vi ser att det vakar fisk vid ett par bryggor längre bort och skyndar oss dit, redan första kastet nyper det till på nytt i Andreas fluga, det som sen följer är helt galet. På något sätt har vi hittat ett ställe som håller otroligt mycket fisk. I vart och annat kast får vi fisk båda två, vi hjälps åt som två fiskebröder ska göra, håvar, fotograferar och gläds åt varandras fångster. Tänk vad härligt livet kan vara. Kanonväder och kanonfiske!

Den vita Boobyflugan får bekänna färg, den som säger att foamögonen måste vara lika stora på båda sidor får nog tänka om för trots att flugan är svårt sargad fångar den fisk som aldrig förr.

Det som slår mig är att det ser precis ut som det gör i trakterna runt Vemdalen, vilket inte alls gör det hela sämre. Norrlandskänslan blir påtaglig när man ser myren som ligger alldeles intill den lilla sjön. Tiden går fort och det börjar kurra i magen. Alldeles intill Vitsjön finns en fin iordninggjord grillplats, vi har med oss stormköket denna dag, makaroner och bullens pilsnerkorv står på menyn. Under tiden som makaronerna kokar passar vi på att ta ett par kast till och ja vad tror ni händer.

Vi käkar och pratar fiske, det är så man får nypa sig i armen för jag har nog aldrig varit med om ett sådant här bra regnbågsfiske, fiskarna är otroligt stridbara och i utmärkt kondition. Huggen är stenhårda och inte sällan hoppar fisken högt och gör flera långa rusningar så det tjuter i rullen.

Att fiska denna dag är må jag säga är en skön kontrast till det som just nu händer i Sverige och världen, allt verkar kretsa kring Corona och Covid-19. Jag märker på kort tid en dramatisk förändring i mitt arbete som ambulanssjuksköterska, från en dag till en annan förändras förutsättningar och sjukdomsspridningen vilket jag blir tvungen att förhålla mig till. Under rådande omständigheter är det extra skönt att ha ett fiskeintresse att kunna ägna sig åt.

När maten fått sjunka lite är det dags igen för en stunds fiske innan vi åker till nästa ställe. För den som vill flugfiska efter regnbåge i trakten kring Kosta kan jag bara varmt och innerligt rekommendera en tur hit till vackra Vitsjön. Här finns rikligt med bryggor runt om hela sjön och massor med huggvillig fisk! Det finns fler sjöar i närområdet där även spinnfiske är tillåtet.

Fiskarna fortsätter att hugga som besatta, ja jösses! Och som om det inte är nog får vi plötsligt dubbelhugg. Som sanna fiskebröder drillar vi fisk axel mot axel med spöna i härlig båge, fiskarna rusar kors och tvärs. Först ut till att håva är Andreas, min fisk är inte riktigt ”mogen ännu”. Efter ytterligare en stund tröttnar även min fisk och det ligger nu två härliga regnbågar i håven.

Vi fiskar en stund till, man kan ju knappt sluta, man vill inte sluta.

Fish on!

Vi har även lovat att provfiska i dammarna alldeles intill campen/lodgen. När vi anländer till lodgen möts vi av vänlighet och en mycket fin anläggning i övrigt. Intill stugorna finns det tre st dammar som besökarna kan fiska i, det finns både öring och regnbåge i en av dammarna. Och visst finns det huggvillig fisk även i dessa dammar.

Eftermiddagen börjar skifta till kväll och det är dags för Andreas och mig att tacka för oss, det har varit en helt makalöst fantastisk fiskedag. En dag med mycket skratt men också en del prat om allvarligare saker. Vi känner varandra ganska väl vid det här laget och jag måste säga att en bättre fiskekompis får man leta om. Att fiske förenar är det ingen tvivel om. Redan när vi lämnar området känner jag en längtan över att återvända hit igen. Det är två väldigt nöjda fiskare som på vägen hem sammanfattar denna fiskedag och jag tror att vi fått lika mycket fisk Andreas och jag. Till alla ni som är nyfikna på regnbågsfisket i Kosta, kontakta Kosta Vildmarkscamp för mer info om fisket. Åk hit ni kommer inte att bli besvikna!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *