Island, en flugfiskares dröm

Denna fiskeresa som nu är några år gammal men förtjänar att än en gång lyftas fram. Precis när jag började blogga skrev jag om denna resa, ett inlägg som när jag ser på hur jag skriver idag inte går till historien som mitt bästa inlägg. Visserligen vackra bilder men inte så mycket mer. Jag känner att jag nu ska försöka lyfta fram denna minnesvärda resa på ett bättre sätt.

Resan planerades ca 6 månader innan avresa, eftersom några i fiskegänget kommer från Mörrumstrakten i Blekinge blev det så att en i fiskegänget var besökte Fiskeshoppen i Mörrum, han började prata om att vi planerade att åka till Island, då framgick det att Fiskeshoppen skulle börja arrangera fiskeresor just till Island. Plötsligt hade vi bokat vår drömresa! Planeringen började, kolla över utrustning, binda flugor, kolla på Youtube, inhandla nya fiskekläder och en hel del annat fiskerelaterat! Inget fick lämnas åt slumpen. Vi flög från Kastrups flygplats midsommardags morgon 2015. Jisses vad tiden går fort, det känns som det var igår.

De fyras gäng! Patrik, Erik, Magnus och jag. Alla så där pirrigt förväntansfulla, ingen av oss hade då varit på Island tidigare. Planeringen var följande, fiske halvdag ditresedagen, sedan fyra heldagar med fiske och halvdagsfiske på hemresedagen. Platsen vi skulle till låg belägen en bit ifrån Husavik på norra Island så först blev det flygbyte i Reykjavik till inhemska Keflaviks flygplats och inrikesflyg upp till Akureyri.

Väl där mötte våran guide Matthias Por Hakonarson från Iceland Fishing guide upp, vilken härlig människa, vi bytte språk och kommunicerade på Engelska med Matthias vilket var lite knaggligt i början. Första stoppet var i den lokala sportfiskebutiken.

Alltså det är väl konstigt hurdana vi flugfiskande människor är funtade, här har man beställt, suttit och bundit mängder med flugor och så är det som om det växer ut horn i pannan på en när den lokale guiden säger med säkerhet i rösten att den och den och den flugan , ja det är ett måste här på Island, ni klarar er inte utan dom. Och då kommer den där frasen man inte vill höra – det är bara den flugan som funkar. VEM KAN MOTSTÅ ATT KÖPA DESSA FLUGOR!!! Inte jag iallafall, man vill ju inte vara den som står och rotar i sin flugask när alla andra står med böjda spön och leta efter samma fluga och den inte finns i asken. Vi föll alla för det urgamla försäljningsknepet.

Väl framme var det dags att premiärdoppa flugorna i den Isländska ån. Ån vi skulle fiska i heter Myrarkvisl, en alldeles lagom bred å enligt mina mått mätt. Efter några kast högg resans första brunöring för mig, Erik som för tillfället var min fiskekamrat skyndade sig dit för att dokumentera firren.

Efteråt den sedvanliga cigarren och en stunds småpratande om hur den högg, hur fighten var osv.

Något som vi alla uppskattar är god mat och dryck, Erik som till vardags jobbar i Fiskeshoppen i Mörrum har ett förflutet som fiskeguide. Vi handlade lammkött hos den lokale slaktaren som Erik på förstklassigt vis grillade, ja kanske slank det också ner någon kall bira och en wirre.

Platsen vi var på är belägen ovanför polcirkeln, det är en underdrift att säga att det var ljust dygnet runt. Solen var under horisonten 5 minuter innan den åter syntes ovanför horisonten, en upplevelse bara det för oss sörlänningar. Som jag förstått det hela hade vi just denna vecka osedvanligt fint väder. Vi hade ca 10 grader varmt och strålande sol i princip alla dagar som vi var på Island. Det var bara första eftermiddagen som det var dimma. Kanske inte det bästa öringväder när med klarblå himmel men jösses vilket fiske vi hade! Alldeles intill huset vi bodde i ringlade sig en lite bäck som mynnade ut i en sjö, från sjön rann ån Myrarkvisl ut. Det måste ha varit källdrag i sjön eftersom ån som mynnar ut ur sjön var betydligt större. I sjön fanns det MASSOR av röding, rödingen ansågs som skräpfisk och vi fick ta upp matfiskar ur sjön om vi ville. För den övriga fisken var det obligatoriskt catch and release.

Matthias utbytte lite tjänster med sina andra guidepolare vilket resulterade i att vi fick möjlighet att fiska på lite andra platser också. En av dessa platser hette Lonsa, en oansenlig plats. Vi åkte längre österut länge, plötsligt stannar guiden bilen, vi plockar ut spöna och de andra fiskleprylarna, vi kikar lite på varandra och undrar vad som är på G. Vi har stannat mitt i ingenstans. Vi är mitt ute på en åker, vi undrar lite försynt om vi är på rätt ställe och guiden nickar leende. Han börjar gå ut på åkern, vi går och går och går. Plötsligt stannar vi och där mitt i ingenstans möts två små bäckar som i ett Y. Kasta där säger guiden. Det visar sig att han självklart har superkoll på läget för precis där är en djuphåla och där samlas det ofta grov röding och öring säger han. Hallå,!!! man får nypa sig i armen för den efterföljande halvtimmen eller var det timmen, tiden går ju så fort när man har vi ett extraordinärt bra fiske. Det hugger i parti och minut, fisk släpper för att några sekunder ursinnigt hugga på nytt. Det drillas fisk samtidigt av flera i gänget.

Vi får även möjlighet att fiska i anrika ån Laxa. Magnus och jag blir anvisade till en lite eka, guiden säger – ro ut till grundet i mitten , där ni ankrar upp, fiska på båda sidor där står det grov fisk. ja han har ju haft rätt hittills, sagt och gjort. Vilket äventyr, båten läcker, jag ror och Magnus öser för glatta livet, dessutom är det ju strömt, det är ju en större å vi är mitt i.

Ja, landskapet här på Island är helt gudomligt vackert, så annorlunda mot ”den gröna sörjan” som finns här hemma. Vi fiskar mycket, väldigt mycket dessa dagar men vi kan ju inte vara på Island utan att unnar oss att kolla på vulkanisk aktivitet, bada i varma källor.

Några minnen sitter kvar starkare än andra, som när jag fick först en öring och några sekunder senare högg en till på upphängarflugan, två på samma kast, och +kilofiskar båda två.

Eller den magiska kvällen i den lilla sjön där det högg röding stupalöst och vilken solnedgång, mmmmmmm balsam för själen.

Några dagar går fort och plötsligt är det dags att åka hem, men det har varit en oförglömlig resa på många sätt. Jag hoppas att jag har möjlighet att återvända hit någon mer gång. Nedan några youtubeklipp från vår resa och en film om Myrarkvisl.

Nästa planerade resa bär av till Slovenien, nu börjar planeringen inför den resan.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

SBS Boobyfly – Red and White

Jag visar i denna bindvideo hur jag binder Boobyflugan, denna röd vita variant har många bågar på sitt samvete. Boobyflugan har för mig visat sig vara extra fångstgivande den kalla årstiden, men även funkat bra när det varit varmare i vattnet och fisken gått nära botten där vattnet är svalare i sina födosök.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Gäddfisket, snart kanske ett minne blott i Karlskrona skärgård

Jag kan bara inte vara tyst och se på vad som händer i Blekinge! 2018 skrev Gälgreppet ett inlägg om den hotande situationen för sportfisket efter gädda, i dag är det inlägget mer aktuellt än någonsin. Hotet mot sportfisket #2

Med anledning av det jag skrev då tänker jag nu fortsätta att skriva om gäddan som fisk och sportfisk. Det har den senaste tiden skrivits mycket på sociala medier och i tidningar om gäddan och på det sätt yrkesfisket rovfiskar efter denna art i kommersiellt syfte.

 Länsstyrelsen skriver att det endast är tillåtet att behålla tre gäddor per dygn och fiskare, dessa gäddor måste då vara mellan 40-75 cm långa. Dessa regler gäller i hela egentliga Östersjön vid fiske med handredskap, det vill säga sportfiske. Någon fångstbegränsning vad gäller gädda för yrkesfiskare finns vad jag förstår inte.

Jag tillhör typen av sportfiskare som i princip uteslutande utövar så kallad catch and release, det vill säga att släppa till baka fångad fisk till friheten. Personligen tar jag enbart hem någon enstaka gädda per år som uppenbarligen inte kommer att överleva. Som exempel till detta kan jag nämna en fisk jag fångade nyligen med svåra skador efter troligtvis sälbett där delar av tarmpaketet var synligt blottat. Lika så är det viktigt att känna till och respektera fredningstider och fredningsområden. På Länsstyrelsens hemsida framgår det tydligt vilka regler som gäller. Där finns bland annat karta över fredningsområde och förbudstider för gädda och abborre, förbudstiden innefattar tiden mellan 1 april – 31 maj och gäller Kalmarsund eftersom Kalmarsund anses som extra känsligt och det under flera år varit en sjunkande population vad gäller gädda och abborre. Vad jag förstår diskuteras det förbudstider och fredningsområden på fler platser runt om i Sverige.

Sportfiskarna skriver i en mycket uppmärksammad artikel 2017 om uttaget av gädda i Blekinge. I artikeln skriver man.

Nyligen sammankallade länsstyrelsen i Blekinge till ett dialogmöte för att bland annat diskutera förvaltning av gädda och abborre i Blekinge. Yrkesfiskets kraftigt ökade fångster av gädda i Karlskrona skärgård var en huvudfråga.

”Sveriges lantbruksuniversitets Ulf Bergström redogjorde bland annat för beståndssituation och fångstuttag av gädda i Östersjön. Där konstaterades att rekryteringen ser relativt bra ut på flera platser i Blekinge, jämfört med resten av södra Östersjöns kuststräckor. Det konstaterades också att fritidsfisket, där sportfiske men också husbehovsfiske med nät ingår, står för merparten av de landade fångsterna av gädda sett till hela Östersjön. Synar man däremot fångstdata specifikt från Blekinge, där skärgårdsområdena kring Karlskrona är de huvudsakliga fiskeområdena, noteras en kraftigt ökad fångst hos yrkesfisket de senaste åren. Landningarna har här gått från drygt 5 ton år 2010 till anmärkningsvärda 44 ton år 2016, samtidigt som den totala landningen av gädda längs hela Sveriges kust var ca 54 ton. Detta innebär att av yrkesfiskets totala landningar av gädda från Östersjön år 2016 kommer 81 % från Blekinge, och i princip allt är från Karlskrona skärgård. Det handlar till största del om nätfiske på grunt vatten under våren, vilket också har gjort att landningarna av abborre har mångdubblats under samma tidsperiod”.

Nu är det 2020 och om man gör en enkel ekvation och antar att varje fångad fisk som yrkesfisket tar upp skulle väga 2 kg förstår man hur enormt många gäddor 44 ton är. 44.000 kg / 2kg = 22.000 st gäddor som tas upp varje år bara i Blekinge och enbart i Karlskrona skärgård. Detta kommer inte att hålla. Efter att Gälgreppet pratat med Länsstyrelsen i Karlskrona framgår det att upptaget av gädda vad gäller yrkesfisket i Karlskrona skärgård minskat något under 2017 och 2018. Om man använder sig av ovan nämnda ekvation samt räknar med år 2020 är så har bara själva yrkesfisket tagit upp/landat 22.000 gäddor per år sedan 2016, gånger 4 år = 88.000 gäddor, om man samtidigt ponerar att varje gädda väger 2 kg. Nu kanske denna uträkning ligger något i överkant, men då är ju inte åren mellan 2010-2015 medräknade. Å andra sidan verkar ”plaskfisket” ökat kraftigt under 2019. Vad händer när gäddan inte längre finns i ekosystemet? Denna toppredator som är så viktig för den marina miljön.

Det blir i sammanhanget närmast patetiskt när vi som sportfiskare, sportfiskeorganisationer stävar efter att få ner dödligheten med så kallad catsh and release metod, använder hullingfri krok, kämpar med gäddfabriker för att hjälpa gäddbestånden att fortsatt vara starka. När samtidigt yrkesfisket skoningslöst tar upp all gädda de kan utan någon tanke på minimimått eller fångstbegränsning.

Som jag förstår det hela har de som nu nätfiskar upp dessa mängder med gädda på grunt vatten tidigare levt på torskfiske, när torsken nu inte finns kvar längre blir gäddan en möjlig inkomstkälla, men tål verkligen gäddbeståndet detta uttag, nej det tror inte jag. Det som gör mig allra mest ledsen är att vi, människan, den intelligenta varelsen inte klarar av att leva i samklang med andra arter utan i kommersiellt syfte håller på att utrota andra arter, vem ger oss rätten till det?

Som tillägg till yrkesfiskets påverkan kan jag bara konstatera att de olika gäddtävlingarna som finns numera också det påverkar bestånden av gädda, även om dessa gäddor släpps åter till friheten. Jag har tidigare skrivit inlägg om hur catch and release påverkar fiskpopulationen och enligt vetenskap och forskning ser man vid catch and release en dödlighet på mellan 1-14 %, detta ska då jämföras med dödligheten vid ovan nämnda nätfiske som förmodat är 100%.

Det har under de senaste åren varit ett stort antal fisketävlingar i Blekinge och Karlskrona skärgård, inte så konstigt då Blekinge under många år varit känt för sitt fina bestånd vad gäller gädda. Utöver dessa gäddtävlingar fiskar ju sportfiskare på som vanligt. Fisketrycket är extra hårt på våren och hösten då dessa perioderna anses var som bäst när det gäller gäddfisket. Det slår mig när jag skriver att kanske är det så att detta är en konsekvens av att gäddan inte ägs av någon, den lever i ”allmännyttan”, i havet där alla anser sig ha rätten att bestämma över dess öde. Tänk om detta hade hänt med älgarna……..

Men vad händer nu?

Länsstyrelsen kämpar nu tillsammans med andra organisationer för att snabbt få till stånd fredningstider och fredningsområden i Blekinge, bara det inte är för sent!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Fiskeåret 2019

Fiskeåret 2019 startade på bästa möjliga sätt, ett fantastiskt gäddflugfiske som kröntes med en kanonfin havsöring. En fiskedag att minnas lång tid framöver. Förväntningarna var stora inför detta året och har till stora delar infriats, året har bjussat på några riktiga höjdpunkter. Även ett ett par PB. Jag hade som sagt några riktigt bra fisketurer i början på året, men ganska snart kom kylan och omöjliggjorde flugfiskandet.

Havsöring flugfångad på ”Black and Green”, en grym gäddfluga som bevisligen även lockar havsöring till hugg. PB på Havsöring för mig.

När isen ändå lade sig passade vi på att pimpla lite regnbåge.

Innan förbudstiden i Kalmarsund ställde jag och min fiskepolare Sören upp i Balticgäddan, en gäddtävling som pågått några år nu. Det är alltid lite speciellt att fiska när det är tävling, man förbereder sig noga, gör sitt yttersta för att få så bra resultat som möjligt, vi slutade 6:a vilket vi var jättenöjda med.

Under våren är det förbudstid i Kalmar sund, det vill säga man får inte aktivt fiska efter gädda eller abborre. Under förbudstiden i Kalmar sund passar jag på att styra kosan till vackra Blekinge som inte ligger långt hemifrån. Där provade jag en nybunden gäddfluga som har fått namnet sillen. Den visade sig funka alldeles utmärkt, Blekingegäddorna glufsade i sig flugan i parti och minut.


En av höjdpunkterna för året är premiärfisket i vackra Alsterån som ringlar sig norrlandslikt i trakterna kring Älghult i Småland. Jag var där med en av mina bästa fiskevänner, Andreas ”Flugfiskaren i Småland”, fast vi var självklart inte där ensamma, ett 20-tal flugfiskare hade samlats för premiärfisket. Några av dom var Jonas och hans son Jerry som vi fiskade med till och från under dagen. Jag har aldrig på nära håll sett hur tjecknymffiske går till, Andreas visade vägen direkt genom att på andra eller tredje kastet få en fin öring genom denna fiskemetod.

Vi har ett fantastiskt öringfiske denna dag, och även jag tog någon öring på taffligt försök att nymffiska, kul!.

Under våren blev det självklart ett besök till sportfiskemässan där jag bland annat träffade flera duktiga gäddflugbindare och många andra.

Våren fortskred och i slutet av April var det dags för regnbågsfiske i Camp Mayfly Norrefors. Jag hade suttit vid bindstädet och knåpade ihop en Boobyfluga, denna kreation visade sig vara oemotståndlig för bågarna.

Sommaren kom och min fru, Loffe (våran Cocker Spaniel) och jag åkte på en ”roadtrip” till södra fjällen, Vemdalen med omnejd. Några stopp på kända fiskeställen för lite harrfiske.

När hösten började göra sig påmind kunde jag bara inte hålla mig, fiskesuget blev för stort, det fick bli en kortis till Malung och mer harrfiske.

Under tidig höst eller om man så vill sensommar upplevde jag ett av mina allra starkaste gäddflugfiskeminnen detta år. Det har till och med blivit en film av denna minnesvärda dagen.

Under Oktober månad har Torsåsbygdens sportfiskeklubb sin årliga gäddfestival, Bergkvara Gäddfestival, jag och min teamkompis Sören har kommit tvåa vid ett flertal tillfällen, men denna gång drog vi det längsta strået och vann den så kallade BIG FIVE.

Senhösten är regnbågsfiskets och gäddflugfiskets tid, denna senhöst bjöd på några alldeles extra regnbågsturer. Den första jag kommer att tänka på är turen till Eriksbergs viltreservat. Det var en dag då himlen öppnade sig och regnet formligen öste ner vilket gjorde det svårfiskat, men några firrar kom upp iallafall vilket värmde i kylan.

Sedan var det dags att resa till regnbågsparadiset Strömhult, en underbar dag med kraftiga hugg och fiskar med hela fina fenor. I Strömhult fick jag årets andra PB, Gutt! Vi var där med ett välkänt fiskegäng, mycket trevligt, mycket duktiga flugfiskare. En av dom är Magnus ”Storfiskarn”, en av mina allra bästa vänner (och fiskevänner). Min son Filip hängde med till Strömhult, han visade vilken duktig flugfiskare han är!

Jag kan sammanfatta fiskeåret 2019 som mycket bra, fattas bara annat när man bland annat tar 2 PB under året. 2019 avslutas på allra bästa sätt, Gälgreppet är nu en av bloggarna på Fisheco, något som jag är mycket stolt över. Tack till er alla som läst blogginläggen, kommenterat, kommit med feedback. Tack till Sameo och Fisheco! Jag ser verkligen fram emot nästa fiskeår. Under 2020 planeras det en resa till Slovenien och en fjällenresa, massor med gäddflugfiske, regnbågsfiske och lite abborrefiske. Jag har goda fiskevibbar:)

Jag önskar alla en riktigt God Jul och ett Gott nytt Fiskeår!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

SBS Vasskyddad gäddfluga 2.0 – SBS Weedless pike fly 2.0

Detta inlägg är kort och gott en bindbeskrivning på en mycket effektiv vasskyddad gäddfluga. Jag har i tidigare inlägg skrivit om denna fluga som rönt framgångar när det varit i princip omöjligt att fiska utan vasskydd på grund av för mycket sjögräs eller annan växtlighet. Den vann även flugfiskeklassen i Bergkvara Gäddfestival 2019, då med Andreas ”Flugfiskaren i Småland” Olsson bakom spöet. Flugan är lättbunden och själva vasskyddet tillverkar man enkelt själv.

Eftersom Gälgreppet nu är en av bloggarna på Fisheco firar Gälgreppet detta med att inom kort skänka bort denna fluga, så håll utkik efter Gälgreppet på sociala medier.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Ny bloggare på +Fisheco

Jag heter Peter Svensson och driver sedan några år tillbaka fiskebloggen Gälgreppet. Jag har nu fått möjligheten att blogga om mina fiskeeskapader här på +Fisheco vilket jag är galet stolt över. Jag fiskar ibland själv men allra roligast är när när jag kan dela fiskeupplevelsen med en fiskekompis.

Jag har fiskat sedan barnsben, fiskeintresset har funnits med mig hela livet, tidigare fiskade jag enbart spinn men sedan 2004 har jag varit fast i flugfisket. Det var min systers man som fick mig att prova på det här med flugfiske. Han hade varit uppe i Dalarna ett par år och flugfiskat och undrade om inte jag ville följa med, sagt och gjort, resten är som det heter historia. Det dröjde inte länge förrän jag började binda egna flugor. Det finns få saker som är så tillfredsställande som att få fisk på egenbundna flugor. Det har sedan dess blivit många resor till de södra svenska fjällen, ibland tillsammans med syrrans man och deras grabb, men ofta har bara jag och min grabb åkt själva på fiskeresor. Vi har många fina fiskeminnen ihop sonen och jag.

Sedan vår yngste son Filip (Fille) fyllde 10 har han varit en trogen reskamrat. Här en bild från hans första Idreresa och hans allra första egenfångade bäcköring. Glädjen går inte att ta miste på.

Nu är han 21 år och en riktigt vass både spinn och flugfiskare.

Jag bor i Torsås några mil söder om Kalmar tillsammans med min fru, vi har två grabbar som nu är vuxna. Min andra son är 23 år och har flyttat hemifrån sedan några år, han har väl inte lika starkt fiskeintresse men när tillfälle ges hänger han också gärna med på en fisketur.

Flugfisket och flugbindningen har allt mer kommit att bli det jag fokuserar på och på hemmaplan (södra Kalmar sund) är det gäddflugfisket som jag brinner allra mest för. Jag försöker vara lite av en innovatör, ständigt förbättra detaljer som har med mitt flugfiskande att göra.

Till vardags arbetar jag som ambulanssjuksköterska, ett arbete som ger väldigt mycket tillbaka. Jag skulle inte kunna tänka mig något annat arbete jo, möjligen något fiskerelaterat då. Fisket är en skön kontrast till arbetets allvar som ofta handlar om att ta hand om och hjälpa de som drabbats av akut svår sjukdom eller varit med om ett olycksfall. Ja ibland ser jag faktiskt fisket lite som en sorts meditation.

Jag fiskar lika gärna gädda på kusten som öring och harr i fjällen och ibland kliver det på en riktigt fin abborre som bonusfisk. En och annan regnbågstur till nåt put and take vatten blir det också varje år. Jag är även kassör i vår lokala sportfiskeklubb Torsåsbygdens sportfiskeklubb.

Det ska bli jättekul att blogga här på +Fisheco och för den som vill är det bara att botanisera bland mina inlägg genom att klicka på länken ”Blogginlägg”. Fiskebloggen Gälgreppet finns också på Instagram, facebook och youtube. Prenumerera gärna på bloggen och youtubekanalen så får du en avisering när nya inlägg görs.

Gälgreppet- Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Catch and Release, bra eller dåligt för gäddan?

Torsåsbygdens sportfiskeklubb hade förmånen att ha Martin Stålhammar som föreläsare, han arbetar som fiskevårdskonsulent vid Länsstyrelsen i Karlskrona. Martin har doktorerat i ämnet catch and release. Att fånga och återsläppa gäddor har blivit det som de allra flesta sportfiskare tillämpar. Men varför gör vi så, vad finns det för vetenskaplig grund för att det är det bästa för att bevara en stark och hållbar population var gäller gädda. Jag tror att det är många med mig som ”tycker” sig vet vad som är rätt. Genom denna föreläsningen med Martin rätas många frågetecken ut men det väcker självklart också nya frågor.FB_IMG_1574196706501Screenshot_20191121-113837_GalleryJag kan ju bara prata utifrån mig själv när det kommer till åsikter i denna fråga, sen hör jag och ser vad som diskuteras i ämnet både när man pratar direkt med andra fiskare men också vad som skrivs i tidskrifter och på sociala medier. Martin börjar prata om det ökade fisketrycket som sker i vissa gäddlokaler, naturligt blir att diskussionen handlar om Blekinges fiskevatten eftersom Martin är fiskevårdskonsulent där. I Karlskrona området är det flera gäddtävlingar varje år koncentrerade till framför allt hösten. Även vi i Kalmar Län har flera gäddtävlingar, ja det finns ju gäddtävlingar längs nästan hela Östersjökusten. Martins har uppgifter om att det är ca 100 tävlingar per år och självklart sliter det på fiskbestånden.20191119_191418Detta blogginlägg kommer till största delen självklart att handla om Martins föreläsning men också om min tankar och funderingar kring ämnet catch and release. Intressant är att sett till sportfisket i sin helhet (i Blekinge) så tillämpar 97% så kallat catch and releasefiske. När det gäller tävlingsfisket är catch and release tillämpat till 100%. Jag tror att den siffran lätt går att överföra till de flesta tävlingar som fokuserar på gäddan.

Argumentet för att tillämpa catch and release har i alla fall för mig varit att det starkt bidrar till en fortsatt stark population, är det så? Svaret på den frågan är inte så enkelt som jag hade hoppats på. Överlevnaden på de fiskar som återsläpps är inte helt enkelt att studera, och framför allt inte långtidsöverlevnaden. Sett till Martins forskning dör 1-14% av gäddorna efter att de återutsatts av olika orsaker. Jag har tänkt att om fisken simmar iväg tillsynes frisk och pigg är ”faran över” och att den med största säkerhet snabbt åter acklimatiserar sig och snart vill hugga igen (eller äta). 20191119_191733Tittar man på olika arters påverkan av catch and release är det flera faktorer som styr, exempelvis de arter som är tryckkänsliga på grund av att de lever på djupt vatten, där det finns gott om andra predatorer i närområdet, de fiskar som drillas där och får mycket mjölksyra, därmed sekundärt inte överlever på grund av att de blir föda åt andra predatorer. De orkar inte simma undan när de blir attackerade av andra rovfiskar.  En annan stor faktor för överlevnaden är vattentempen, höga temperaturer är lika med mindre syre i vattnet vilket bidrar till sämre överlevnad vid catch and release. Martin nämner att hans uppfattning om när man inte bör fiska efter gäddan är vattentemperaturer över 19 grader celsius.

Jag får en klump i halsen när jag hör detta. Tänker, så många sommargäddor jag tagit och släppt till baka. Jag kan bara reflektera över vad som skedde för sommaren 2018 då det var extremt varmt med flera skogsbränder runt om i vårt land. Uppe i Norrland stängde man flera fiskevatten på grund av den höga vattentemperaturen, vad gjorde vi här i södra Sverige åt gäddfisket. INGENTING! Jag kan bara dystert konstatera att det säkert var många gäddor som fick sätta livet till under den sommaren på grund av att det fiskats i alldeles för varmt vatten.20191119_192331Martin fortsätter föreläsningen, han pratar om att överlevande fisk kan komma att ändra sitt levnadsbeteende, vilket kan leda till försämrad tillväxt, ökad exponering för predatorer på grund av att de är för trötta efter drillning för att fly. Försämrad föryngring eller förtidig romläggning, försämrad lek eller ingen lek. Detta har jag inte reflekterat över måste jag motvilligt erkänna. Jag känner mig inte speciellt stolt över den jakt på nytt PB som ofta sker i samband med fiske under eller precis innan lek. Det är ju denna tid de stora romstinna gäddorna kommer kommer in på grunt vatten och är relativt lätta att komma åt för oss sportfiskare. Jag kommer i håg vad Per Larsson sade under sin föreläsning där han poängterade vikten av att inte lyfta romstinna gäddor ovan vattenytan, de är ju inte skapta för att vara ovan vattenytan, tyngdlagen sätter stor press på hinnor inne i fisken vilket kan leda till att hinnorna brister och orsakar skador som gör att fisken inte kan lägga sin rom eller rent av dör sekundärt. Visst, fisken simmar iväg tillsynes oskadd men hur vet jag att fisken inte är dödligt skadad på grund av felhantering som sportfiskare?? Det kan jag omöjligt veta.IMG_15021

Det finns få eller inga långtidsstudier på överlevnad efter att gäddan återutsatts enligt principen catch and release, därför har vi som sportfiskare ett mycket stort ansvar i den förvaltning av fiskepopulationer som finns i de kustnära områdena där gäddan har sina trivsellokaler.20191119_193609Ska vi ha catch and release som fiskbevarande metod? Ja vad ska vi annars göra? Sluta fiska helt, ta upp ett fåtal fiskar och sedan inte fiska mer det passet, nä det tror jag inte många ställer upp på och varför då? Är den egna ivern att fånga många och helst stora gäddor överordnat fiskens bästa? Martin fortsätter att prata, han anser att catch and release som metod är här för att stanna, och jag kan bara hålla med honom. Det är många olika faktorer som man måste ta hänsyn till när det diskuteras om gäddbeståndet ska förvaltas på lång sikt. Det är inte enkla svar på frågan om vad som gör att gäddpopulationerna förblir starka och hållbara. Catch and release är en förutsättning för att sportfisket ska kunna bedrivas i den omfattning som sker idag. Catch and release är beståndsvårdande.

Vad är alternativet? Att ta upp all den fisk som spöfångas och inte släppa tillbaka något? Nä det finns väl ingen som tror att fiskbestånden klarar av det uttaget. Det gäller att skapa förutsättning för god överlevnad! Här kommer forskningen att vara till stor hjälp, genom forskning föds kunskap och inte bara tyckande. Exempelvis hur viktigt det är att minimera luftexponeringen i samband med hantering av gäddan. 20191119_195659Martin trycker på vikten av att inte drilla fisken med för vek utrustning, då kan fisken i onödan samla på sig mjölksyra. Ha blöt avkrokningsmatta vilket skyddar slemskikt, använd även bra tång och gumerad håv. Hantera fisken med respekt och värdighet!

Jag kan ibland se på youtube att man inte alltid hanterar gäddan enligt vad jag anser vara god fiskeetik vilket gör mig ledsen. Det är många som ser upp till och har förebilder hos dessa sportfiskeikoner som näst intill har rocksjtärnestatus.20181220_112015Gälgreppet fiskeblogg är extra glad över att Martin förordar gälgreppet vid hantering av gäddan när avkrokning ska ske.

Viktigt är också att det finns tillgång till kraftavbitare om kroken skulle sitta djupt eller i gälbåge, och om möjligt avkroka i vattnet. Vidare diskuterade vi användandet av hullingfri krok. Min uppfattning kring att använda hullingfri krok vid gäddfiske är att det i alla avseende är skonsammast för gäddan vid avkrokning. Det är lättare att ta bort kroken om den skulle fastna i håvgarnet eller om du själv skulle kroka dig. Det finns fler och fler hullingfria trekrokar att tillgå på svenska marknaden och jag tror att det framöver kommer att bli  mer vanligt förekommande bland såväl spinnfiskare som flugfiskare. När det gäller utbudet av hullingfria krokar för flugfiskaren så finns det också även där att tillgå, man kan ju även knipa in hullingen på den krok man använder eller binder sina flugor på. Torsåsbygdens sportfiskeklubb arrangerar varje år Bergkvara Gäddfestival, från och med i år (2019) är det krav på hullingfria krokar, det är vi stolta över.

Martin är bekymrad för hur föryngringen ser ut i västra Blekinge.20191119_201450Värst är det i Valjeviken och Sölversborgsviken medans det ser bättre ut ju längre österut man kommer. Varför denna utveckling? Ja, teorierna finns men det är svårt att säga bestämt vad det beror på. En stor del i dilemmat verkar storspiggen vara. Storspiggen har siktats i stora mängder just i dessa utsatta områden. Torsken har haft storspigg som sin huvudsakliga föda men nu när torskbeståndet står på ruinens brant verkar det som om storspiggstimmen växt sig allt för stora. Sillen har också varit en stor predator på storspiggen berättar Martin men det är även hårt fisketryck på sillen och för att en sill ska äta storspigg behöver den vara av ansenlig storlek. Det hårda fisketrycket på sill gör att det inte längre finns sill i den storleken. Martin berättar att man i början av 1900 talet hade stora mängder storspigg i längs Blekingekusten, Så pass mycket så man startade tillverkning av olja på storspiggen. Detta desarmerade storspiggen så mycket att den nästan utrotades. Kanske gjorde denna åtgärd att gäddan bland annat kunde växa sig så stark längs med Blekingekusten? Att det förhåller sig som det gör nu med storspiggen kan förklaras med hur skärgården ser ut, i västra Blekinge är det öppet från havet och in på grundområdena medan det i Karlskrona och Ronneby skärgård är mer skyddat av öar, koppar och skär.received_10216465358204175Kan vi gör mer för att hjälpa gäddan att hålla sin population och helst växa i antal? Ja, absolut! Ett hållbart fiske med ett uttag som fiskpopulationen orkar med. Försöka hålla en balans mellan yrkesfisket på gädda och uttagen som sportfisket står för. Vi har alla ett gemensamt ansvar för att bevara gäddan i våra kustområden. Tyvärr, kanske fel ordval men man kan inte heller bortse ifrån att det finns ekonomiska intressen som styr ganska hårt vad gäller gäddfisket. Framgångsmetoden tror jag är dialog mellan de olika intressen som påverkar gäddan och dess uppväxtmiljö. Ett annat sätt att påverka så att gäddan påverkas positivt är fredningsområden och fredningstider. I Kalmarsund han man sedan ca 14 år haft förbudstid vad gäller fiske efter gädda och abborre, tyvärr har det vad jag vet inte utvärderats men man kan väl knappast tänka sig att det skulle vara negativt för gäddan att slippa behövas störas eller spöfångas stup i ett under lekperioden. Liknande fredningstid och fredningsområden diskuteras nu flitigt att införas i Blekinge. Martin Stålhammar är djupt involverad i detta.20191119_202224received_10216465259161699received_10216465260081722Det var mycket intressant att höra Martin Stålhammar prata om catch and release utifrån hans avhandling. Stort tack för att du vill komma och föreläsa hos oss på Torsåsbygdens sportfiskeklubb! Gälgreppet får säkert anledning att snart igen dryfta frågor kring ämnet catch and release, det finns mycket mer att diskutera.

 Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

 

Regnbågsfiske Strömhult November 2019

Gissa om jag blev glad när jag fick beskedet av Roger om att Strömhult var bokat och klart tidigare i år. Strömhult, ja vad ska man säga. Enligt många ett av Sveriges bästa regnbågsvatten. Vi har ca 26 mil till Strömhults sportfiske, det är fyra år sedan jag och Fille var här. Förväntningarna var höga inför detta fisket, det har skickats bilder på flugor, kors och tvärs. Jag, Magnus ”Storfiskarn” och Andreas ”Flugfiskaren i Småland” brukar dela med oss av tänkta kreationer inför dessa fiskeresor vilket är hur kul som helst. Jag har fiskat med dessa duktiga flugfiskare många gånger förut, Min son Fille och Andreas har varit med detta gäng någon gång förut. Det hela började med att vi var några sjuksköterskor som upptäckte att vi hade fisket som gemensam nämnare, snabbt bildades fiskegänget FYS – Fiske Ystra Systrar. Vi träffades ett par gånger om året och käkade gott och fiskade dagen efter, målet kunde vara havsöring, gädda eller regnbåge. Det var fisket som sammanförde oss. Sedan visade de sig att Roger och hans bror hade ett annat fiskegäng, efter en sammanslagning var vi som ett enda stort fiskegäng.

Men denna resa var till Strömhult Sportfiske!20191114_091834Redan på vägen hit var det go stämning i bilen, hårdrocken var tung och de som inte körde knäckte ett par bärs, inte en tyst sekund utan prat om det kommande fisket och mycket annat. Väl framme var många redan på plats, vi skulle bli 13 st som skulle fiska dagen där på. Det är många riktigt duktiga flugfiskare i detta gäng. Jag kan berätta att vid ett tidigare tillfälle i Strömhult var Pär ute tidigt, han stod i polen som är nedströms där strömmen viker som ett U. Jag minns att han kastade ett kast, fick en båge, ett kast till ytterligare en regnbåge, ja på 7 kast fick han 7 st regnbågar, jag var helt knäckt. Rotade som besatt i flugasken efter en som liknade en sådan fluga som han fiskade med. Givetvis hade jag ju inte någon sådan. Detta var mitt första möte med Strömhults klassiska vatten. Det liksom kom till mig hur viktigt det var att tänka brett när det gällde vilka flugor som finns i flugasken.

Kvällen innan fisket innehöll god mat som Fille köpt och tagit med sig från sitt jobb, han jobbar som kock på Blomlöfs Rökeri i Brömsebro. Det blev allt lite sent in på natten, men när klockan ringer är vi snabbt uppe ur sovsäckarna. Kl 07.00 börjar fisket och det är ju det vi är här för. Jag kilar ner till ”Pärs håla”. Jag tänkte börja denna dagen med en Röd/vit fluga, ett mönster som jag denna morgon tror mycket på. Efter några kast vart det åka av, en av Strömhults bågar har fattat tycke för min fluga a la dansk dynamit.20191114_072748Vilken härlig känsla, att få bekräftelse på att man gör rätt, att den nybundna kreationen fungerar som jag tänkt. Det är en otroligt stark fisk, jag drillar tills jag får mjölksyra i underarmen med mitt klass 5 spö. 20191114_073916En riktigt fin båge synar håven. Flugan som nyss var så fin är ordentligt tilltufsad.20191114_074204Fille som inte är långt ifrån hjälper mig med håvningen, efteråt förflyttar vi oss lite nedströms. Det dröjer inte länge förrän jag hör Fille säga ”där har jag en”, det är bara att snabbt veva in linan och komma och assistera med håven. Han har också fångat en riktigt fin båge, det tar en ordentlig stund innan den är redo att håvas, den är så stark. Den har riktigt fin stjärtfena, man kan inte se på den att den gått i en odlingskasse, tittar man på den skulle den lika gärna kunna varit vild.20191114_08072620191114_08142620191114_081446Som Pappa blir man väldigt stolt att vara med om när ens son visar upp sådan skicklighet med flugspöet. Förvånad, nej! Jag vet vilken kapacitet han har när det kommer till fiske. Vill ni kolla in mer om Filips fiske, klicka på denna instagramlänken. Bara något kast senare är det dags igen, – Pappa, jag har en till! Det är bara att njuta och ta fram håven igen.20191114_08244020191114_082658Jag byter snabbt till en likadan fluga, den verkar vara superhet idag, och redan i andra kastet drar det till i linan, livet är bra härligt. Nu blir rollerna ombytta, Fille får vara håvare.20191114_083528Och vad händer i kastet efter, i min iver att försöka fånga en båge till fångar jag istället ett träd:(, och givetvis hade jag inte fler exakt likadana flugor, men en till som nästan är lika dan:). Vi flyttar oss uppströms och ansluter oss till Andreas och Magnus som också har haft ett bra fiske på morgonkvisten. Efter lite frukost och lite fiskesnack med de andra blir det flugbyte för min del, en husmaskimitation som jag snappat upp från ett youtubeklipp, jag har bundit den på krokstorlek 8, peacockbubbad kropp som är borstad och svart beedhead som har några varv med fluo röd bindtråd bakom huvudet. Fille står några meter uppströms, vi står vid ”minfältet”. Efter ett par kast ser jag en båge glufsa i sig min husmask, det är en grov fisk, det känner jag direkt. Den vill inte visa sig, efter ca 30 sekunder ropar Fille att han också har fisk på, dubbelhugg! Vilken härlig känsla, att drilla fisk i hop med sonen, dom är så starka dessa Strömhultsbågar. Nu kör det ihop sig lite, vilken ska vi håva först, som jag minns det nu blev det min firre som håvades först, sedan Filles. Martin kommer till undsättning och förevigar detta ”Halleluja moment”.20191114_10250720191114_102619Det visar sig att det är PB för mig på regnbåge, 5,2 kg, vilket minne, ett minne för livet! Så härligt! Tre kanonfina bågar landade, vilken dag jag haft hittills. Dags för lite käk, vattnet får vila en stund. Det pratas fiske så klart medans grillbriketterna blir varma, snart spricker korvarna av värmen. Gott! Vi är många rutinerade flugfiskare i detta gäng, jag har stor respekt för Magnus och Andreas skicklighet när det kommer till flugfiske, dom är båda extremt duktiga flugfiskare och flugbindare var och en på sitt sätt. Magnus kanske den mer innovative när det kommer till flugbindning, där har jag lärt mig mycket, han är en mycket duktig både regnbågsfiskare och laxfiskare! Andreas har kanske störst fokus på gäddflugfisket men han behärskar de flesta metoder som flugfisket har att erbjuda, han lämnar inget åt slumpen, han har många gånger visat vilken skicklig flugfiskare han är. Han utmanar mig mycket inom flugfisket på ett positivt sätt. Jag har fiskat mycket med dessa två vilket har hjälpt mig att utveckla mitt flugfiske.20191114_124947När eftermiddagsfisket drar igång beger vi oss mot stenen som ligger i bortre ändan av dammen. Med jämna mellanrum har jag sett spöböj från duktiga flugfiskare i detta härliga fiskegäng. Plötsligt står alla spön i full böj, både Andreas och Magnus har fisk på, jag njuter verkligen och gläds med mina fiskebröder. Några fina bågar får syna håven.20191114_130005En nöjd Andreas pustar ut efter drillningen som tagit en bra stund. Straxt efter är det Filles tur att stå med spöböj, Han har uppvisat stor skicklighet denna dag.20191114_124626received_1372106396283111Detta blir verkligen en minnesvärd dag, nu är det min tur igen, ett hårt hugg på min blåvita streamer, Fille håvar.received_427888291444085received_435049813864980Trötta, nöjda och glada avslutar vi dagen i härliga Strömhult. På vägen hem hänger huvudena tungt på mina reskamrater som sover en stund. Jag får lite tid för reflektion över hur dagen har varit. Jag längtar redan tillbaka!!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

 

 

 

Regnbågsfiske Eriksberg

Det ligger förväntan i luften, vi är ett litet gäng som skall få möjlighet att få fiska efter regnbåge inne i den anrika viltparken Ekiksberg som är beläget en kort sträcka från Åryd i Vackra Blekinge. Sedan några veckor har vi sett fram emot att komma hit. Jurassic Park känslan är påtaglig när vi åker igenom grindarna in på området. Tänk att vi snart ska stå och fiska mitt bland alla dessa fritt strövande ”vilda” djur. På Eriksbergs hemsida kan man läsa att ”Eriksberg är ett naturreservat utanför Åryd i Karlshamns kommun och fastigheten består av 1 348 hektar, varav 409 hektar vatten. Den inhägnade delen är cirka 925 hektar, vilket innebär att Eriksberg är ett av norra Europas största vilthägn och Nordens största safaripark. Här finns kronvilt, dovvilt, davidshjort, vildsvin, visenter och mufflonfår. Vi har en sommarstam på cirka 1 500 djur.”

Själva regnbågsfisket drivs av Laxlyckan.20191103_085122Först en sväng till receptionen för att hämta ut fiskekort. Sedan bär det av genom parken till Norrsjön. På väg till fiskeplatsen får vi se några fina dovhjortar. Dagen bjuder tyvärr inte på det bästa vädret, det regnar! Andreas ”Flugfiskaren i Småland” har varit här en gång tidigare och fiskat, men för oss andra är det första gången vi får möjlighet att fiska här inne i viltparken. Vi är ett litet muntert gäng, alla är taggade och ivriga med att tackla fiskespöna. Screenshot_20191103-205735_GallerySjön är så där lagom stor, det tar en stund att fiska sig runt den om man vill det. Det finns några iordninggjorda ställen att stå på, men man kan också fiska i de mer naturliga gläntor som naturen erbjuder runt sjön. Det är är en härlig natur som ramar in fisket här i Eriksberg och bara blotta tanken på att det när som helst kan komma en flock vildsvin eller andra djur som finns här i parken gör det hela lite nervkittlande må jag säga. Det finns även två stycken båtar som man får använda. Jag ställer mig en liten bit från den iordninggjorda grillplatsen där det förövrigt finns en fin ”grillstuga” som man kan gå in och få lite skydd för regnet.

Jag har förut skrivit om hur viktigt jag tycker det är att man som flugfiskare måste vara öppen inför de olika metoder som flugfisket kan erbjuda. Denna dagen är inget undantag, det visar sig att just det är det som avgör för min del om jag får fisk eller inte. Jag börjar dagen med en sjunklina och Boobyfluga, en fluga som jag haft god utdelning på tidigare detta år. Just denna variant är inspirerad av Andreas sätt att binda dessa flugor. 20191103_155943Efter några kast med sakta hemtagning av fluglinan tar det plötsligt tvärstopp, plötsligt börjar linan röra sig i sidled. En urstark regnbåge har fattat tycket för mig Boobyfluga, först är den lugn men när den har vänt ett par gånger nere i djupet exploderar den i en vild fight, den gör flera luftsprång, kämpar förbrilt för att inte komma in till håven som en av fiskepolarna väntar med. Den är verkligen stark, jag hinner tänka att om jag tar den hårdare går något sönder. När den efter en stund mattas och låter sig håvas visar det sig att det är en båge av yppersta kvalitet, stjärtfenan är hel och fin, ja man har svårt att tro att det är en odlad fisk!Screenshot_20191103-165037_Gallery20191103_100206För min egen del går det helt okej denna fiske dag, fastän det är ösregn som ibland går över till regn för att i nästa stund på nytt gå över till ÖSREGN. På något sätt verkar det som jag har jag lyckats knäcka koden för dagen, inte många kast senare tar en fisk till flugan stenhårt, det kändes som om fisken med full fart simmade förbi och högg. Även denna fisk är otroligt stridbar.20191103_10261020191103_102457För inte så länge sedan vann jag och min Teamkamrat Sören tävlingen Big Five i Bergkvara Gäddfestival, jag vann då ekolodet Deeper, nu fick jag chansen att prova den så att säga skarpt. Det var mycket intressant att se hur sjön såg ut under vattenytan. Andreas och jag tog en tur med en av båtarna och då var självklart Deepern med på släp. Ekolodet ger utslag för fisk som patrullerar nere vid botten. Efter några kast var det dags igen, hårt hugg efter att linan sjunkit till botten och jag börjat ta hem linan lite sakta, mitt ute i sjön är det 4 meter djupt och lite växtlighet på botten. Screenshot_20191104-142247_Video PlayerScreenshot_20191104-142356_Video Player20191103_112600Ytterligare en fin båge synar håven. För min del har den vita boobyflugan utan tvekan varit flugan för dagen. Samtliga mina bågar har tagit på den. Regnet tilltar än mer och det är dags för en stund inne i grillhuset, stämningen är trots regnet på topp, plötsligt får vi se en flock vildsvin som kommer lufsande alldeles intill sjön, det är verkligen en mäktig upplevelse att fiska här mitt bland alla fritt strövande djur.Screenshot_20191104-142544_GalleryNär regnet lättar är det Filles tur att stå med flugspöet i spänd båge, en jättefin båge högg stenhårt i fridroppet, det vill säga när flugan som är en förtyngd streamer fritt sjunker mot botten.Screenshot_20191104-144639_Video PlayerScreenshot_20191104-144726_Video Player20191103_134457Dagen börjar lida mot sitt slut och det är flera av oss som haft fisk på, några har dessvärre släppt innan de hunnit till håven. Vi sammanfattar dagen som utomordentligt trevlig! Det blir ju gärna så när likasinnade träffas och ägnar sig åt gemensam sak. Man kan skämtsamt säga att det fiskats ”regnbåge” denna extremt blöta dag.Screenshot_20191104-152851_GalleryNär vi börjar köra hemåt i skymningen står det en hel flock visenter på en höjd, på siluetten mot himlen ser dom precis ut som bisonoxar, ja det är sannerligen en upplevelse att vara här i Eriksbergs viltpark.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines