Öringfiske i Alsterån

Plötsligt är vi framme, vi står mitt på ett kalhygge, i en sänka kan vi se ån lugnt flyta fram. Jag och Andreas är ännu en gång på fiskereportage, i dag blir vi guidade av Johan Philip som tillsammans med sin fru Eva-Lena driver Vidinge Gård där Strömfiske Alsterån ingår som en del i deras koncept. Jag har fiskat i Alsterån många gånger tidigare men inte på denna sträckan som vi ska fiska på idag. Detta är Zon 5 och ligger uppströms ”dammen”. Landskapet är kargt och i sin karaktär väldigt likt området kring Vemdalen där jag fiska varje sommar under flera års tid. När vi går nerför slänten väntar man sig bara att det ska komma fram en ren bakom ett träd.

Johan berättar om visioner och hur tankar och funderingar går vad gäller fisket. Vi kommer fram till en liten glänta där ån slingrar sig fint som i ett s. Vi sprider ut oss lite och jag provar att fiska lite torrt till att börja med. Men det vakar ju inte så jag byter snart till en nymf, ett naturfärgat haröra. Efter bara några kast känner jag den karaktäristiska dragningen i linan och några knyckar senare är det över, öringen släppte. Bara att fiska vidare, vi hade hoppats på att det skulle vara en hel del vak som vi skulle kunna fiska på men vädergudarna ville inte vara med oss denna dag, inte vad gäller förutsättningar för kläckningar iallafall. Vi fiskar oss uppströms, Johans hund Kenny håller oss sällskap och springer mellan oss.

En bit uppströms går jag ifatt Andreas, jag tar ett par foto. Efter någon minut börjar jag filma istället och vad händer. Jo i första kastet efter att jag börjat filma hugger det en liten fin öring.

Den hoppar och far, sprattlar för att försöka komma loss till friheten.

Efter en liten stund tröttnar den och följer med in till håven.

Alltså, öringarna här är så fina, man har svårt att tro att det är odlad fisk, fast det finns ju också ett naturligt bestånd av Alsteråöring här i Alsterån.

Vi fiskar oss vidare en bit till uppströms, jag har varit mycket och fiskat uppe runt Idre och Vemdalen, när jag går här bredvid Alsterån får jag känslan av att jag inte är i Småland utan uppåt landet, Dalarna, Jämtland. landskapet är väldigt norrlandslikt.

Hällsjöns utlopp i Storån, Dalarna

När man lyfter blicken väntar man sig bara att få se snö på fjälltopparna ,precis som i Dalarna.

Storån, Dalarna

När jag får se den fina öringen Andreas fångat kan jag inte annat än att tänka tillbaka på en Alsteråöring jag fick för något år sedan, en av de vackraste öringar jag fångat.

Johan möter upp, han berättar att han fått två fina öringar, båda har haft sina ståndplatser under nedfallna träd som legat tvärs över ån. Ja, det gäller att söka efter de prickiga överallt, vi fiskar oss vidare.

Johan avviker, han behövs hemma. Andreas och jag gör en förflyttning. Vi kommer till en liten hå, ett litet lugnvatten som bildats efter en liten fors. Jag kastar i en solfjäder, från vänster till höger.

Plötsligt hugger det våldsamt! Tunga knyckar i mitt klass 5 spö. Fisken går i sidled och inifrån mitt inre ropar jag högt Jaaaaaaaaaa!!! Andreas kommer springande. Jag hinner tänka, kanske blir det PB på öring!!

Det är väl märkligt att det ska låta vänta på sig till de sista kasten innan det händer, som om man skrivit ett manus. Lika fort som hugget kom vänder min glädje till besvikelse, en grön fisk på ca kilot med gula ”prickar” sprattlar förtvivlat och försöker komma loss. Jag ropar Neeeeej! Ja, det här fiskeriet är bra lustigt, visst, det är ju alltid roligt när det hugger, ”Every Fish Counts” så att säga.

Gäddan ville inte vara med på bild, jag skulle kunna tro att den var släkt med en ål för halare gädda har jag nog aldrig hållit i, därav den något suddiga bilden.

Jag har vid två tillfällen lyckats med bedriften att filma precis när Andreas får hugg i Alsterån, här nedan ett filmklipp om dessa öringar.

Solen går sakta ner och det är dags att åka hem, vi åker med ett leende på läpparna. Snart kommer vi tillbaka till den vackra mytomspunna Alsterån, då ska vi göra vad vi kan för att ta öring på torrfluga. Det dröjer inte länge förrän sländorna kläcker och då smyger vi vid åkanten med torrfluga på tafsspätsen.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Havsöringsfiske på Öland – Med guide

Plötsligt händer det, ja så brukar det heta när det oväntade dyker upp. Så var det för mig i början av Maj. Andreas ringde mig en kväll och med lite darr på rösten frågar han, är du intresserad av att fiska havsöring på Öland, med guide! Jag hade planerat att fiska med min grabb Fille dagen efter så jag sade att jag ska bara kolla med Fille om han fortfarande är sugen på en fisketur. Fille hade fått andra planer och plötsligt var det en lucka i almanackan. Jag var inte sen att messa Andreas om att jag hakar på till Öland, havsöring på fluga med guide är nåt jag drömt om länge.

Kvällen innan tänker jag tillbaka på den enda havsöring jag tagit på fluga hittills (i Sverige), Vid en gäddflugfisketur högg helt oväntat en jättefin bonusfisk på en svartgrön gäddfluga.

Arkivbild

På ett förutbestämt ställe träffar vi William Kernchen och vi följer efter honom till ”hemliga viken”. Väl på plats är det förväntan i luften från min och Andreas sida. Jodå, William han är tämligen förväntansfull han med, han berättar att han så sent som veckan innan tagit personbästa på havsöring just i detta område så förutsättningarna är goda. William tar fram sin flugask, ger Andreas och mig vars en fluga och säger – den har varit bäst de senaste dagarna. Om jag säger så här, flugvalet blev väldigt enkelt.

Flugan är hur läcker som helst och har en mycket fin gång i vattnet. Jag fiskar denna dag med ett klass 8 spö som är ca 9 fot, till det har jag flytlina. Att välja en guide när man ska fiska på en ny plats har många fördelar, dels har guiden bra koll på vilka ställen som funkar just för dagen. Guiden vet vart man ska ta vägen beroende på årstid, väder, vind och tid på dagen. Då slipper man liksom leta efter nålen i höstacken så att säga. Öland med sina ca 30 mil i omkrets är ju rätt så lång i meter räknat om man själv ska vada och leta ställen runt hela ön. Guidar William så finns dessutom all utrustning man behöver för havsöringsfisket att hyra om man inte har utrustning själv. William berättar medans vi går ett stycke mot kuststräckan vi ska börja fiska av att hans guideföretag Sea Trout Advetures har varit verksamt sedan 2015. Han guidar grupper på södra Öland alltifrån 2 personer till upp mot 20 personer, både spinnfiskare och flugfiskare. Hyr du honom finns många olika lösningar, allt för att tillgodose och möta dina behov/önskemål. Vid heldagsfiske ingår exklusiv god mat som lagas från grunden med fokus från närproducerade råvaror. William driver tillsammans med sina föräldrar Bo Pensionat i Vickleby på Öland, där havsöringsfisket är en av många möjliga aktiviteter.

Jag har flugfiskat i många år, både längs kusten (på fastlandet), och i dom södra svenska fjällen och just det där att leta och leta och leta efter bra fiskeplatser kan vara så tidskrävande. Jag måste säga att för den som tänkt tanken att åka till Öland och fiska havsöring och undrat vart man ska ta vägen? Det är ju då en guide är helt perfekt. William kan sina ”jaktmarker” han vet precis var det är bäst förutsättningar just för dagen. Det känns tryggt! Sen vet man ju hur det är med fisket, ena dagen kanonbra och andra dagen inte en dragning i linan. Fiskarna rör sig över stora områden. På Sea Trout Adventures hemsida kan man läsa ”Runt Öland simmar kanske världens största havsöringar. På spö har det tagits öringar runt 8 kg, på flugspö över 6 kg.”

Arkibvild

Vi fiskar av djupkanten som går en bit ut, William har förvarnat om att det kan vara svårvadat på sina ställen och ja man kan inte annat än hålla med honom. Men jösses, vilka havsöringslokaler vi kommer till, det är som dom är tagna ur ”skolboken för havsöringsfiske” om det nu finns någon sådan. Botten består av sten i alla storlekar, tång blandat med grus och sand. Det ser helt perfekt ut. Och sedan denna djupkant som William ofta under turen pratar om, han berättar att havsöringen mestadels lever sitt liv ute på djupare vatten under dagarna för att framåt kvällen komma in på grundare vatten för att äta. Det är inte ovanligt att det hugger till och med i knädjupt vatten, så det är bäst att börja stå på land och fiska av det riktigt grunda vattnet innan man vadar ut en bit, han har många gånger upplevt att fisk har skrämts som stått grunt.

När vi fiskat av den platsen och vi går mot bilen visar sig Öland från sin allra finaste sida, på en liten äng växer det ett hav av Gullvivor och Orchideer.

Nästa plats vi kommer till har fin pålandsvind, William är hoppfull. Han berättar också att han gått på Forshaga och utbildat sig till fiskeguide. Jag tänker, han vet vad han pratar om! Här är vi mitt i havsöringsparadiset, med guide i övrigt helt själva, det är så man får nypa sig i armen. Jag kan inte ha en bättre hobby än flugfiske, speciellt i dessa tider då Coronapandemin kräver social distansering för att minska smittspridning.

William Kernchen – Havsöringsguide

Vi fiskar ända till solen försvinner i fjärran, kast efter kast, steg efter steg. William har under dagen pratat om hur viktigt det är att inte bli stående på ett ställe utan hela tiden röra sig när man fiskar,” att täcka ytor”. Det är inget dåligt ”kontor” William har. Plötsligt känner jag den där dragningen i fluglinan som jag längtat så efter, det tar helt tvärstopp! PÅ en hundradels sekund hinner jag tänka, vad var det? Botten? Fisk? lika snabbt som det händer är det över. När jag tar in fluglinan är flugan borta och tafsspätsen lite fransig. Det kan mycket väl ha varit den där drömöringen, men nästa gång…….

Arkivbild

För den som vill fiska havsöring på Södra Öland med William som guide tar kontakt med honom antingen genom hemsidan Sea Trout Adventures, Bo Pensionat i Vickleby på Öland eller via fbsidan Seatrout Adventures

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Regnbågsfiske – Djupgöl – Kosta

Ännu en gång styr vi kosan mot Kosta, jag och Andreas. Ett nytt reportagefiske, denna gång ska vi till den sjön Djupgöl som ligger alldeles intill Vitgöl straxt utanför Kosta. Vi har kommit att bli ett bra team jag och Andreas, vi vill att det ska bli bra, vi delar grundvärderingar och har en gemensam passion för flugfisket och för flugbindning. Jag verkligen uppskattar att göra dessa reportage tillsammans med Andreas ”Flugfiskaren i Småland”. Jag känner att det går bra nu, att skriva och blogga om mina fiskeeskapader känns mer och mer naturligt och det ger mig så mycket tillbaka. Det blir fler och fler som ger mig feedback och kommentarer som sporrar mig att fortsätta mitt bloggande om framförallt flugfiske. För det har blivit så att flugfisket har kommit att i princip helt dominera mitt fiske.

Denna vackert belägna sjö ligger bara några minuter med bil från Kosta Lodge. Liksom i Vitgöl och dammarna vid Lodgen är det Camp Mayfly som levererar fisken.

För att komma till Djupgöl kör man via en liten skogsväg som leder ner till sjön. Väl framme ligger det en lagom stor Linderbåt uppdragen på strandbrinken som man får använda vid fisket i Djupgöl.

Fulla av självförtroende från fisket vi haft i Vitgöl för några veckor sedan var vi väl förberedda med sjunklinor och nybundna boobyflugor.

Vi tar oss ut på sjön med årorna och ganska snart förstår vi varför sjön heter just Djupgöl. Jag har med mig min Deeper, ett litet smidigt ekolod som via Wifi sänder signal till mobilen där all information kommer upp på skärmen.

Ekolodet skvallrar om att det på sina ställen är riktigt djupt i Djupgöl men att det också finns rikligt med fisk i sjön. Vi nöter på med våra boobyflugor men huggen uteblir än så länge. Det blåser stundom en frisk vind, så aluminiumbåten driver på ganska fort, vilket Andreas uttryckte nog inte är så bra för boobyfisket. På lite avstånd ser vi fisk som är ytaktiv, det är i den änden av sjön som vinden blåser mot så det blir liksom lite pålandsvind i den änden. Kanske kan det vara så att fisken samlas i den änden på grund av att insekter och annan föda samlas där.

Vid sjön finns det en väl anordnad grillplats, det finns även vindskydd invid sjön. Det går lätt att vandra utmed sjön, det är otroligt vacker här, lite norrlandslikt. Andreas överger boobyflugan och prövar en skarpt uv rosafärgad squirmy. Detta drag av genialitet visar sig vara en kodknäckare. Det tar inte många kast förrän han ropar Fiiiiisk, och hans spö står i härlig båge, fina knyckar och visst är det en av sjöns regnbågar som har fallit för hans squirmy.

Sen händer det mest knasiga både Andreas och jag varit med om för när Andreas ska återutsätta fisken har han utan att tänka sig för kastat squirmyflugan bredvid i vattnet.

Då hugger en ny regnbåge på sqiuirmin som bara hänger fritt i vattnet, det blir kalabalik i båten när Andreas spö håller på att åka över kanten men han hinner i sista stund få tag i spöet. Vad är detta? Ny drillning och jag kan bara skrattande titta på, för fiska, ja det hinner jag inte om han ska ta fisk i denna takten. Det vi gör måste ju förevigas också.

Nytt fisksläpp, denna gång går det lugnare till. Nä, nu byter jag också strategi, jag tacklar med squirmy jag också och bara några kast senare så hugger det en fisk brutalt när squirmin sjunker fritt mot botten. Min tur att drilla, det är en underbar kväll vi har i Djupgöl. Kvällssolen värmer och nu när vi knäckt ”koden” känns allt helt perfekt.

Efter några rusningar och något hopp ovanför vattenytan får bågen syna håven och straxt därpå återgår den till friheten.

Sådär ja, Djupgöl levererar! Nä, jag tänker minsann försöka fånga en på mina kära boobyflugor ändå säger jag till Andreas som inte överger sin ”nya” strategi. Sagt och gjort, jag kastar ut och boobyflugan, den landar på vattenytan, flyter en kort stund, innan sjunklinan ska dra ner den mot djupet kommer det en regnbåge i full fart. Vattenytan formligen exploderar när bågen tar boobyflugan på vattenytan, snabbt mothugg och visst sitter den där. Vi skrattar båda och man kan bara skaka på huvudet åt detta helt galna kvällsfiske vi har.

Trots att vi bara fiskat typ i tre timmar har vi tillsammans haft 10 kontakter och 6 st avkrokade bågar.

Solen går sakta ner bakom trädtopparna och det är dags för oss att ro tillbaka mot grillplatsen där båten ska ligga uppdragen och köra hemåt. Ja, en härlig kväll med ett nästan osannolikt bra fiske är till ända.

Den som vill pröva på fisket i Djupgöl kontaktar Kosta Lodge eller Camp Mayly.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Regnbågsfiske – Camp Mayfly – Norrefors 200424

Åter bestiger jag ”helig mark” som regnbågsfiskare. Camp Mayfly i Norrefors. Som jag har längtat tillbaka hit, det var ca 2 månader sedan vi var här. Jag och en av mina allra bästa vänner och tillika fiskekompis Magnus. Magnus har som smeknamn ”Storfiskaren”, ett smeknamn som på ett ypperligt sätt beskriver honom som fiskare. Han är verkligen skicklig när det kommer till flugfiske (och flugbindning). Det var väldigt osäkert om vi skulle träffas kvällen innan nu när det är virustider och social distansering är viktig. Vi var några få tappra själar som ändå träffades på kvällen, vi höll avstånd, käkade och drack lite gott. Skratten och samtalsämnena avlöser varandra. Lika säkert som ett ”brev på posten” kommer flugaskarna fram framåt småtimmarna, flugor byter ägare och fiskehistorierna blir allt mer anmärkningsvärda innan det är dags att syna kudden.

Natten går jättefort, efter några få timmars sömn blöter vi flugorna prick klockan 06.00. De andra i fiskegänget har anslutit. Bara några minuter efter kl sex kikar jag åt sidorna och ser flera spö stå i båge. Själv börjar jag fiskedagen i poolen efter ”Pärs håla”. Vattenföringen i ån är perfekt vilket gör att flugan fiskar som den ska och efter några kast känner jag det karaktäristiska hugget, flugan gör ett microstop, dragningen i linan och sedan tunga hårda knyckar.

En fin båge på 4,8 kg, urstark har fallit för min version av den så heta Wifi flugan. En förflyttning till poolen nedströms, där möter jag ”Storfiskarn” som också har tagit upp en fisk men återutsatt ytterligare ett par stycken. Vi småpratar lite om hur början på dagen varit hittills och han tar ett par kast och javisst, en båge gör en blixtsnabb rusning och hugget är distinkt. En snabb drillning i den lilla poolen och fisken går tillbaka. Ah, ta du ett par kast du med insisterar Magnus, nja säger ja, du har ju precis drillat en fisk här så det hugger nog inte så snabbt igen. Magnus övertalar mig och några kast senare hugger det, fiskarna är verkligen aktiva nu på morgonen.

Vi går nedströms en bit och poolen vid ”björken” är ledig. Jerry som sköter om stället åt Tommy kommer och pratar lite. Vi fiskar samtidigt i poolen som vi småpratar och plötsligt hugger det på Magnus fluga, härligt ropar jag till honom, jag hinner knappt säga ordet klart förrän jag känner en dragning i min fluglina, dubbelhugg!!

Två fina fiskar för följa med upp till renseriet. Dags för lite frulle och snack med de andra. Nästan alla andra har fått fisk men alla är jättenöjda, de som inte fått upp fisk har ändå haft fisk på som släppt vilket betyder att dom gjort rätt och det bara var otur att fisken inte följde med ända in till håven. Nä, nu skulle dammarna prövas, fram med mina boobyflugor. Denna gång den röd/vita.

Jag blev inte besviken! Visst levererade mina boobyflugor. Inte fullt så fina efter att några fiskar tuggat på dom.

Vårt lilla fiskegäng brukar lägga en slant i en pott, tyngsta fisk på för och eftermiddag vinner. Det har varit många historier kring de fiskar som givit vinst…. Nä min fisk på 4,8 kg räckte inte till förmiddagens vinst.

Efter att vi grillat korv och snackat lite påbörjas eftermiddagsfisket. Med boobyflugan i tafsspetsen kan inget gå fel! Redan i andra kastet tar det tvärstopp i den västra dammen sett från grillplatsen. Hugget kommer precis när jag slutat dra in fluglinan och flugan börjat stiga mot ytan, likt en elstöt kommer hugget, brutalt hårt. Det är inte alls ovanligt att huggen är sådär hårda vid boobyfisket.

Trots att jag snabbt fått en fisk snabbt efter att vi ätit så är eftermiddagens fiske allt annat än lätt, det brukar vara lite knepigt mitt på dagen. Jag går bort till det strömmande vattnet och fiskar mig nedström till ”Björken”. Nu har jag bytt fluga till den så både älskade och hatade Squirmy flugan. Jag har skrivit i andra inlägg om vikten av att bemästra olika metoder inom flugfisket vilket avsevärt ökar chanserna till att dagen ska bli lyckad eller mindre lyckad. Denna dagen skulle inte vara annorlunda. När Bosse ska vila en stund prövar jag att ”nymfa”, vi ser att det är aktiv fisk i poolen. Det kanske egentligen skulle vara hårdare ström för att det ska vara optimalt att nymfa men vad tusan, det är bara att pröva. Jag lägger ut flugan, följer med och efter några kast så plötsligt hugger det och jag kan kroka av ännu en båge.

Fisken sprattlade frenetiskt så bilden blev inte den bästa.

Jag går upp igen till dammarna. I den bortre änden av dammen händer något som drar till sig min uppmärksamhet. Vakande fisk! Jag ger mig bortåt och jag ser med en gång ett stim bågar som är uppe och tar något i ytfilmen, gång på gång vakar dom. Jag prövar först att fiska med en fluga som jag fångat mycket fisk på, framför allt vid mina fiskeresor till Vemdalen, det är en fluga jag köpte hos Ekbergs fiske, en superpuppa med CDC vinge en CDC-Puppa. Självklart har jag själv bundit upp några men tar på intet sätt åt mig äran till denna magnifika fluga. Efter ett par kast ser jag en båge komma närmre min fluga.

Det är otroligt spännande att se hela förloppet, jag tänket, inte göra mothugget förtidigt. Plötsligt tar den min fluga, instinktivt lyfter jag spöet och Yes! Visst sitter den, en fin regnbåge på ca 1,5-2 kg. Försiktigt drillar lag den eftersom jag har en något tunnare tafs är vid streamerfisket. Jodå den synar håven och får kort efter simma tillbaka. Vilken underbar känsla, regnbåge på torrfluga i Norrefors, jo ja tackar jag! Flugbyte till en svart/brun klinkhammer, jag får ytterligare en till på torrt och tappar några som inte fastnar, vilken dag det har varit i underbara Norrefors. Magnus och Patrik hör och ser vad jag gjort och kommer till mig, dom tar några på torrt dom också.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

SBS CDC – Puppan

Ett kort inlägg, en SBS bindvideo på en fluga jag fångat mycket fisk på genom åren, både öring, harr och regnbåge. En fluga vars skapare finns någonstans runt Vemdalen tror jag? Jag har köpt denna fluga hos Gunnar Ekberg alla gånger jag varit och fiskat i Vemdalen, butiken heter Ekbergs fiske. En riktig fiskfångarfluga, ett kanonmönster! Flugan är dessutom väldigt lättbunden. Jag visar här visar här hur jag binder denna CDC-Puppa.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Släng inte dina gamla vadare 2.0

I tider då återanvändning och tänka hållbart där miljön står i fokus kom jag för ett par år sedan att tänka på mina gamla vadarbrallor som läckte allt för mycket när jag vadade. Jag tänkte att det måste gå att återanvända dom istället för att bara slänga och köpa nya, tanke blev till handling. Ja, självklart var det ju inte så att jag kunde eller skulle vada med dom utan jag tänkte att det måste gå att hitta ett annat användningsområde för dom. Och vipps kom jag på det, jag som i en väldig massa år varit i behov av riktigt bra regnbrallor och det inte blev av att köpa ett par sådana.

Javisst, mina gamla vadarbrallor ska återanvändas som överdragsbyxor eller regnbyxor. Bara för att dom läcker när man är utvadad eller står ute i en å och fiskar betyder ju inte att dom släpper igenom vatten när det regnar, tvärt om, bättre plagg får man leta om. Äntligen har jag nu hittat en byxa som både andas och inte släpper igenom vatten även vid hårt väder och som jag till och med redan äger.

Att laga dina vadare

Det är lätt att efter åtskilliga lagningar tröttnat på att gnida in gummilim på läckande fogar. Jag måste ju ändå medge att det är en alldeles speciell känsla att fiska första gången med ett par nya andasvadare, man vet ju liksom att de är hela och inte läcker. Bästa sättet att se var hålen /läckorna är tycker jag är att vända vadarna ut och in fylla ett ben i taget med vatten, när du ser var det tränger igenom vatten ritar du med en vattenfast penna där läckan är. Låt torka, gnid in rikligt med gummilim typ Repair Extreme där det läckte. Repair Extreme funkar kanon och är dessutom ganska snabbtorkande om olyckan skulle vara framme vid fiskevattnet. Man kan med fördel sätta en bit vadartyg på både in och utsidan om man fått en reva och det behövs lagas där det inte är en limfog/söm.

Återanvänd dina gamla vadare

Nedan visar jag med lite bilder hur jag gjorde när jag omvandlade mina gamla vadare till ett par utmärkta överdragsbyxor som tål rejält med väta.

Steg ett är att klippa bort neoprensockorna.

20180103_192020

Jag klipper strax under sömmen så att jag behåller damasken på själva byxan.

20180103_192340

Sedan viker jag ner den övre delen (ovan midjan), på denna modell är det förberett med hängslen i midjan. Sedan klipper jag ett par millimeter från sömmen i midjan. Självklart kan bröstdelen behållas, till exempel om hängslen sitter fast där.

20180103_192935
20180103_193302

Sådär ja, nu har jag ett par överdragsbrallor som står emot det mesta i regnväg. Jag behöll damaskerna nertill för att jag ska kunna fästa dom i ett par vanliga kängor om jag vill, annars kan man ju bara dra dom över skaftet på ett par gummistövlar. Jag tycker det känns bra att använda ett vadarbälte i midjan, kan kännas lite sladdrigt annars.

20180103_194017


20191103_100206

En del av mina tidigare inlägg förtjänar en uppfräschning tycker jag, detta inlägg är ett sådant.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Premiärfiske i Småländska Alsterån 200404

Så var det äntligen dags att åka till Alsterån, djupt inne i de Småländska skogarna nära Älghult. Varje år i början på April är det premiärfiske här, denna lilla å som i sin karaktär starkt påminner om de norrländska skogsåarna som jag besökt så många gånger vid mina fiskeresor upp till södra svenska fjällen. I år har vattenflödet varit bra i Alsterån på grund av allt regn som fallit. Jag hämtar Andreas på morgonen, fulla av självförtroende sedan vårt fiske i Kosta föregående helg styr vi nu mot Alsterån och premiärfisket. Sedvanligt smids planer om hur vi ska lura åns mytomspunna öringar till att hugga. Det är nu tredje året i rad som Andreas ”Flugfiskaren i Småland” och jag premiärfiskar här, det har varit skiftande resultat för mig de tidigare åren. Väl framme vid ån höjs förväntningarna, det är i det närmaste perfekt vattenflöde. Straxt innan fisket skall börja sluter Jonas Olsson och hans son Jerry upp, det har blivit så att vi kommit att fiska ganska nära varandra vid premiärfisket.

Jag har stor respekt för Jonas och hans kunskap. Han fiskar i princip uteslutande med tekniken som kallas Euronymphing. Jonas tävlar för svenska flugfiskelandslaget så att studera hans teknik tänker jag är säkert nyckeln till framgång. Även Andreas är en fena på nymftekniken.

När klockan slår 10.00 börjar vi fiska, ivriga söker vi noga av strömmar och strömkanter, bakom och framför stenar med våra nymfer. Vi hinner inte fiska många minuter förrän vi hör Jonas ropa bakom oss, Fiiisk!! Hans spö står i härlig båge och öringen sprattlar frenetiskt och snart ligger öringen som mäter till 43 cm i Jonas håv, efter ett foto återfår den friheten. Detta peppar oss än mer.

Tankarna går till förra årets premiärfiske, då var öringarna som galna. Vi landade flera fiskar då men det var också varmare i vattnet. I dag mätte vattentempen till ynka 2 grader vilket gör öringen köldstel och som det verkar inte lika huggvillig.

Arkivbild

Vi fiskar oss vidare nedströms och i bland stannar nymfen till och instinktivt gör jag mothugg, nymfen har fastnat i botten, det blir så emellanåt när nymfen hoppar och studsar bottennära i strömmen. Nytt kast, följa med nymfen, min tafs har jag riggat med ”Czech nymph indicator”. Dessa finns att köpa bland annat hos Sameo – Flugor.se som förövrigt har det mesta en flugfiskare behöver i sitt sortiment.

När Andreas lurade en av sina fina öringar till hugg förra året så lyckades jag filma hela sekvensen när han mästerligt nymfade, ungefär på det ställe som bilden ovan är tagen. Tyvärr så släppte den firren precis innan den hamnade i håven.

Vi fiskar med nymfer i skarpa färger, vi tror på detta när öringen är köldstel. Jag sneglade på Jonas val av fluga och även hans nymf var i samma skarpa färgton eller rättare sagt var min i samma färgton som hans. Jonas har fiskat mycket i Alsterån, han känner till djuphålor och strömmar, att lyssna till hans anekdoter och tips gör att jag samlar på mig ovärderlig kunskap om ån och dess hotspots. Trots att vi gör allt i vår makt för att öringen ska hugga uteblir huggen just på detta ställe vi börjat fiska på. Det kommer ett par fiskekontrollanter och prata med oss, det verkat som om det är fler som har det trögt denna premiärmorgon. När vi byter fiskeplats pratar vi en stund med Jonas och hans son Jerry som inte heller han har känt nåt ännu idag.

Vi käkar lite och byter ställe, hoppet stiger när vi först närmar oss ett lugnflyt, Andreas berättar att han tagit PB just här. Men trots att vi är ytterst försiktiga råkar vi att skrämma ett par fiskar som står väldigt strandnära. Ja fisk finns det, det vet vi nu. Försmädligt ser vi plogen som går iväg. Bara att gå vidare till nästa strömsträcka.

Tanken var att det skulle bli en fiskeresa till Slovenien i slutet på Maj i år, nu blir det inte så på grund av virussituationen. Jag var sugen på en ny chestpack till Slovenienresan. Jag beställde denna Umpqua chestpack, fick hem den från Tyskland, då med ett mindre bakstycke. Efter ett tag kom jag på att jag ville ha ryggan också, då framkom det att man bara kunde köpa den om man köper det som ett helt kit, hmmmm vad gör man då? Det visade sig att Stefan som äger Fiskeshoppen i Mörrum var villig att beställa ett sådant kit och att jag fick köpa loss ryggan, enormt stort av honom! Jag är oändligt tacksam för detta, TACK Stefan!!

Det var inte många som trotsade den kyliga morgonen och det kyliga vattnet så det var ingen trängsel vid ån kan man lugnt säga. För något år sedan var jag och hustrun i Jämtland, Storsjö, den lilla vackra ån Skärkån påminner väldigt mycket om Alsterån vilket inte gör känslan av att vara här sämre.

Öring från Skärkån, Jämtland

Vi fiskar vidare, då och då känns det som ett hugg och sinnena blir på en millisekund knivskarpa. Vi fiskar oss vidare längs med den vackra ån. Fast att vi ännu inte fått upp någon öring njuter jag för fullt, det är få som har privilegiet att ha ett sådant här vatten inom räckhåll. Vi vet att Alsterån håller mycket öring. Drömmen vore att det även sattes i regnbåge Alsterån, jag tänker att det med säkerhet skulle kunna mäta sig med vatten som Baltak. Ja, kanske kommer man snart att sätta ut regnbåge och ha fortsatt catch and release på öringen?

Det visar sig att Jonas fisk räcker till premiärvinst, Stort grattis Jonas!! Jag kan inte nog känna hur skönt det är att ha fiske som hobby, speciellt i dessa virustider då jag ägnar mig åt social distansering mellan arbetspassen, ja då är fisket den perfekta hobbyn. Det har varit en skön premiär trots bristen på fisk i håven. Nu är öringsäsongen igång! I nästa vecka ska det bli varmare, snart är vi tillbaka och då minsann ska vi lura upp några fina öringar.

Arkivbild – Alsterån 2019

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Regnbågsfiske Kosta – Fiske både för nybörjaren och för den erfarne

Det är som om det var förutbestämt att vi skulle fiska regnbåge denna dag. Egentligen hade jag tagit kompledigt för att medverka i en lokal gäddtävling men ibland vill ödet något annat. Min gode vän och fiskepolare Andreas ”Flugfiskaren i Småland” Olsson skulle vara teamkamrat tillsammans med Andreas kusin i gäddtävlingen. När det närmade sig att vi skulle anmäla vårt lag föll det sig så att ”Gälgreppet” istället fick ett erbjudande som jag inte kunde tacka nej till, att göra ett fiskereportage om regnbågsfiske i Kosta.

Andreas är en mycket skicklig flugfiskare och rutinerad som bloggare, han har även fått möjlighet att skriva artiklar i tidskriften Flugfiske i Norden vilket han gör med bravur. Tommy som äger fiskecamperna Camp Mayfly har sedan en tid haft samarbete med Kosta Lodge och Kosta Vildmarkscamp som i sitt koncept nu storsatsar även på fiske för besökarna, Camp Mayfly kommer att ombesörja och se till att fisket fungerar. Det känns stort att få möjlighet att komma till Kosta och få göra ett fiskereportage.

Andreas hämtar mig på morgonen och färden till Kosta går fort, ja fort i den mening att vi pratar oavbrutet om fiske (och då går ju tiden fort). Vi pratar om vilka flugor som kan komma att funka, vädrets betydelse, vilken lina man ska välja, hur det kan tänkas se ut där vi ska fiska och så vidare. Första stoppet blir till den väldigt vackert belägna Vitgöl.

Det är nog årets finaste dag hittills, nästan vindstilla och 12 grader varmt. Den lilla sjön ser mycket inbjudande ut och det dröjer inte många minuter förrän vi ser första tecken på aktiv fisk. Vi börjar plocka ut utrustningen, sätta ihop spö, montera flugrullen, då hör jag ett frustrerande NEEEEEEJ!! från Andreas, jag har glömt min sjunklina säger han med sorgsen röst. Jag har som last att alltid ta med för mycket saker på mina fisketrippar och denna gång visade det sig var ett bra drag, jag säger – du jag har nog en extra sjunklina med mig, jodå så är det. Andreas pustar ut och efter några minuter flyger fluglinorna i tajta loopar ovanför vattenytan. Flugvalet denna dag föll på Boobyflugan och då behöver man en sjunklina. En Boobyfluga är en fluga med foamstav som är inbunden på mitten längst fram, flugan har ofta en stjärt av marabou. När man fiskar med Boobyflugan funkar det så att sjunklinan sjunker till botten och foamstaven gör att flugan flyter eller strävar mot vattenytan, detta gör att man kan fiska flugan väldigt bottennära. Tafslängden avgör hur långt ifrån botten flugan finns. När man fiskar hem flugan gör man det sakta och lite oregelbundet. Denna fluga har visat sig vara oerhört effektiv vid mina senaste regnbågsturer.

Det dröjer inte många kast förrän det drar till i linan och Andreas spö står i båge, en fin regnbåge har fallit för Andreas boobyfluga. Jag assisterar både med håvning och som fotograf. Första firren är lite speciell, det är liksom en skön bekräftelse på att man gör rätt (och att fluglinan fungerar).

Vi ser att det vakar fisk vid ett par bryggor längre bort och skyndar oss dit, redan första kastet nyper det till på nytt i Andreas fluga, det som sen följer är helt galet. På något sätt har vi hittat ett ställe som håller otroligt mycket fisk. I vart och annat kast får vi fisk båda två, vi hjälps åt som två fiskebröder ska göra, håvar, fotograferar och gläds åt varandras fångster. Tänk vad härligt livet kan vara. Kanonväder och kanonfiske!

Den vita Boobyflugan får bekänna färg, den som säger att foamögonen måste vara lika stora på båda sidor får nog tänka om för trots att flugan är svårt sargad fångar den fisk som aldrig förr.

Det som slår mig är att det ser precis ut som det gör i trakterna runt Vemdalen, vilket inte alls gör det hela sämre. Norrlandskänslan blir påtaglig när man ser myren som ligger alldeles intill den lilla sjön. Tiden går fort och det börjar kurra i magen. Alldeles intill Vitsjön finns en fin iordninggjord grillplats, vi har med oss stormköket denna dag, makaroner och bullens pilsnerkorv står på menyn. Under tiden som makaronerna kokar passar vi på att ta ett par kast till och ja vad tror ni händer.

Vi käkar och pratar fiske, det är så man får nypa sig i armen för jag har nog aldrig varit med om ett sådant här bra regnbågsfiske, fiskarna är otroligt stridbara och i utmärkt kondition. Huggen är stenhårda och inte sällan hoppar fisken högt och gör flera långa rusningar så det tjuter i rullen.

Att fiska denna dag är må jag säga är en skön kontrast till det som just nu händer i Sverige och världen, allt verkar kretsa kring Corona och Covid-19. Jag märker på kort tid en dramatisk förändring i mitt arbete som ambulanssjuksköterska, från en dag till en annan förändras förutsättningar och sjukdomsspridningen vilket jag blir tvungen att förhålla mig till. Under rådande omständigheter är det extra skönt att ha ett fiskeintresse att kunna ägna sig åt.

När maten fått sjunka lite är det dags igen för en stunds fiske innan vi åker till nästa ställe. För den som vill flugfiska efter regnbåge i trakten kring Kosta kan jag bara varmt och innerligt rekommendera en tur hit till vackra Vitsjön. Här finns rikligt med bryggor runt om hela sjön och massor med huggvillig fisk! Det finns fler sjöar i närområdet där även spinnfiske är tillåtet.

Fiskarna fortsätter att hugga som besatta, ja jösses! Och som om det inte är nog får vi plötsligt dubbelhugg. Som sanna fiskebröder drillar vi fisk axel mot axel med spöna i härlig båge, fiskarna rusar kors och tvärs. Först ut till att håva är Andreas, min fisk är inte riktigt ”mogen ännu”. Efter ytterligare en stund tröttnar även min fisk och det ligger nu två härliga regnbågar i håven.

Vi fiskar en stund till, man kan ju knappt sluta, man vill inte sluta.

Fish on!

Vi har även lovat att provfiska i dammarna alldeles intill campen/lodgen. När vi anländer till lodgen möts vi av vänlighet och en mycket fin anläggning i övrigt. Intill stugorna finns det tre st dammar som besökarna kan fiska i, det finns både öring och regnbåge i en av dammarna. Och visst finns det huggvillig fisk även i dessa dammar.

Eftermiddagen börjar skifta till kväll och det är dags för Andreas och mig att tacka för oss, det har varit en helt makalöst fantastisk fiskedag. En dag med mycket skratt men också en del prat om allvarligare saker. Vi känner varandra ganska väl vid det här laget och jag måste säga att en bättre fiskekompis får man leta om. Att fiske förenar är det ingen tvivel om. Redan när vi lämnar området känner jag en längtan över att återvända hit igen. Det är två väldigt nöjda fiskare som på vägen hem sammanfattar denna fiskedag och jag tror att vi fått lika mycket fisk Andreas och jag. Till alla ni som är nyfikna på regnbågsfisket i Kosta, kontakta Kosta Vildmarkscamp för mer info om fisket. Åk hit ni kommer inte att bli besvikna!

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Tillverka enkelt förtygning till din gäddfluga

Jag har under en längre tid funderat över hur det på ett enkelt sätt går att förtynga mina gäddflugor. Jaja jag vet att det redan är allmänt känt att använda cone heads som träs på tafsen och på det sättet få gäddflugan att dels fiska djupare och dels jigga mer. Problemet med cone heads är enligt mig att du dels måste ta isär din tafsrigg om du vill byta eller ändra tyngd på din cone head, för det andra sliter det på tafsmaterialet. När jag fiskar fiskar gädda med fluga använder jag mig av 0,60 mm nylontafs ca 70 cm från fluglinan som jag skarvar med ögleprincipen med Pafex 0,65 mm knytbar wire ca 40 cm . Längst ut har jag ett beteslås som antingen bara är ett fastach clip #2 eller ett kombinerat lekande och fastach clip #2. Det är så jag vill ha det. Jag kan då snabbt skifta fluga när jag vill. När det gäller att få flugan att jigga lagom mycket har jag experimenterat en hel del. Jag kom också på att jag kan fiska med ett och samma beteslås även när jag fiskar med tubfluga. Detta har jag skrivit om i ett tidigare blogginlägg i en serie jag skev som jag kallade ”Gäddflugfiskets hemlighet”. Kolla gärna in länken Gäddflugfiskets hemlighet #1.

Jag tog inspiration från spinnfisket vilket inte numera är ovanligt för oss gäddflugfiskare, jag tänker på bland annat flugvarianten av Miuras Mouse. Nä, det jag sökte har jag inte hittat trots mycket googlande. Spinnfiskarna förtynger ofta sina gummibeten med blytyngder men motsvarigheten för oss gäddflugfiskare har iallafall inte jag hittat i handeln. Så vad gör man då, jo man tillverkar själv det man vill ha. Jag sökte efter ett fastach clip som väger 1 gram men den minsta jag hittade i butiker och på nätet var på 3 gram. Sagt och gjort.

Tag en metalltyngd/sänke och ett fastach clip i strl 0.

En droppe superlim i skåran, fäst clippet och knip med tång, låt torka.

Täck hela klumpen med uv lim, jag valde här färgen Ambulance Hot Fl Red (man är ju lite yrkesskadad). Härda med uvlampa.

Ursäkta röran på ”verkstadsbordet”, jag är i full gång med att binda flugor både till kommande regnbågsfiske men framför allt till årets fiskeresa som bär av till Slovenien sista veckan i Maj.

Klart! nu är det bara att fästa clippet i beteslåset och låta flugan jigga förföriskt.

Självklart kunde jag inte hålla mig utan var tvungen att testa hur det funkar IRL. Jodå, det Funkar!!

Fördelen med att göra på detta sätt är att man lätt väljer båda vilken tyngd och färg man vill göra tyngden i.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines

Camp Mayfly Norrefors 200221

Planen var att fiska gädda denna dag men när det är extremt högvatten i havet, nä då får man tänka om och välja ett annat fiske. Valet föll på Camp Mayfly Norrefors i vackra Blekinge. Jag och min gode vän och fiskepolare Magnus ”Storfiskarn” Augustinsson kontaktar Tommy som äger campen, jodå det är så kallad öppen dag. Vi bokar 2 dagskort, det är catch and release som gäller. Tommy har aviserat att det är extremt högt vattenflöde i strömmen som passerar i genom campen men det är inget som avskräcker Magnus och mig. Förberedelserna är som alltid rigorösa, inget lämnas åt slumpen. Sjunklinor och kraftigt förtyngda flugor, jag har även bundit upp några boobyflugor utifall strömfisket blir övermäktigt. Väl framme är det som att beträda helig mark, i alla fall om man gilla fiska regnbåge i put and takevatten. När vi kommer ner till ån känns det skönt att vi valt att ha vadarbrallorna på för det hade aldrig gått att gå längs ån annars. Jag blir föga förvånad när jag hör Magnus hojta till efter bara några kast nedströms i strömmen. Fiiiisk!

Magnus är inte bara en utmärkt regnbågsfiskare, han är även en suverän laxfiskare. Inte så konstigt kanske, han bor ett stenkast ifrån Mörrumsån, och fiskat där sedan barnsben. Nu när det är extremt högt vattenflöde i Mieån som rinner igenom campen så det påminner om just laxfisket i Mörrumsån menar Magnus. Och visst har han rätt och bara några kast senare står hans spö på nytt i en härlig båge.

Ytterligare en fin fisk landas, krokas av och efter ett snabbt foto får den gå tillbaka. Regnbågarna är otroligt starka idag och håller emot i den starka strömmen.

Enligt uppgift från Tommy är vattenföringen ca 4,9 kubik/s vilket är långt över normalvattenföringen på 6-800 liter/s. För min del blev det 1-0 till strömmen, min enda fluga som jag bundit med ordentlig förtygning gick om intet när min tafs fastnade runt en sten. Nä, dags att pröva fisket i dammarna, fram med boobyflugorna.

Redan i första kastet känner jag hur det drar till i linan men inget fastnar. Bara några kast senare sitter min första fisken för dagen. Ingen bjässe men den är fantastiskt stridbar, rusar gång på gång, det tar en stund att drilla den innan den motvilligt låter sig dokumenteras.

Inte så konstigt att den kändes så stor, fenorna är hela och fina, det gör ju jättemycket, fisken får ju ett helt annat grepp i vattnet (om man nu kan uttrycka sig så). Vi har ett underbart fiskeväder Magnus och jag denna Februaridag. Stundtals är det helt vindstilla, dammarna ligger spegelblanka, 8 grader varmt, sol som ibland täcks av ett mindre måln. Men det mest fantastiska är att det är bara vi här, vi har hela anläggningen för oss själva. Det är så man får nypa sig själv i armen, och vilket fiske vi har sedan. När vi träffas och fiskar brukar det smyga in sig ett tävlingsmoment, 1 poäng för flest och 1 poäng störst fångad fisk under dagen.

Magnus började bra när han tog några fina fiskar i den hårda strömmen, men när jag väl fick mina boobyflugor i vattnet började jag min upphämtning och plötsligt står det 6-6. För mig är det Boobyflugan som varit helt outstanding denna dag. Fiskarna som vi fångar denna dag håller ypperlig kvalitet. För den som aldrig varit här kan jag bara säga ÅK HIT!! Ni kommer inte att bli besvikna.

Framåt seneftermiddagen testar Magnus att fiska uppe i ”bananen”, en lång svag kurva som ån rinner i, uppe vid telestolpen nyper det i ordentligt, fisken är helt omöjlig att hålla i den starka strömmen. Det är bara för Magnus att vandra nedströms med fisken. Nu kommer nästa bekymmer, bara inte fisken väljer att fortsätta nedströms, där är ju en gångbro!

Efter en dramatisk kamp ger sig fisken och låter sig fotas, det är dagens största fisk, det är vi båda ense om utan att ha vare sig vägt eller mätt den. Stort grattis till en kanonfin regnbåge säger jag!

Min största fisk för dagen var ingen dålig pjäs den heller, enormt stark och med en stjärtfena som ser ut att sitta på en vild fisk.

En oerhört trevlig fiskedag lider mor sitt slut, efter totalt 15 avkrokade fiskar och två mycket nöjda fiskare händer det som nästan bara händer i filmer, de sista kasten så testade jag en fiskimitation i pearl/white. När jag ivrigt vevar in linan för att avsluta dagen hugger det en till båge brutalt, vi båda kan inte annat än att skatta, ja jösses vilken dag det varit. Stort tack Tommy för att vi fick komma till Camp Mayfly i Norrefors denna dag!

Tävlingen då, vad gäller utdelade poäng blev det 1-1.

Gälgreppet – Flugfiskebloggen med drag i

/Tight Lines