Mina Favoritvatten del 3

Högsommar nu. Otroligt varmt och inte fiskbart här i söder efter de ädlare arterna om man tänker tillämpa catch and release. I regel fiskar jag inte efter regnbåge eller öring när vattentemperaturen överstiger 20 grader. Tänker man ta upp fisken så spelar det ju såklart mindre roll.

Lite abborrfiske finns planerat i övrigt är det lugnt. Många beger sig norröver och jag är väl lite smått avundsjuk på er. Men även däruppe verkar det vara väldigt varmt för tillfället. Så i brist på fiske fortsätter jag med mina tips på vatten att besöka.
Denna gången bjuder jag på information och berättelser från Norrefors och Novascottias dammar.

Norrefors

Denna lilla pärla i Blekinge, strax efter enligt mitt tycke Blekinges vackraste stad Karlshamn. Man viker av strax efter Karlshamn ut på ”landet” förbi klassiska Mörrumsån och alldeles i närheten hittar man Svängsta och legendariska Abu Garcia. Trakten vimlar av kuriosa för fiskefantasten. Sedan ligger ett av mina absoluta favoritvatten Norrefors här. Över Mieån åker man innan man sedan möts av den klassiska träskulpturen på parkeringsplatsen föreställande en Mayfly (dagslända).

Norrefors har jag besökt flera gånger tidigare och det är ett av mina absoluta favoritvatten. Här har man en sådan alldeles lagom bred strämsträcka med både snabbare vatten och mer lugnflyt, vill man hellre fiska i stilla vatten så finns det också två dammar att fiska i. Det är ett rikt insektsliv och prickar man rätt kan man ha ett fantastiskt torrflugefiske här. Strömmarna är fina att nymfa i och streamerfiske går naturligtvis också bra.

Jag har fiskat här under alla årstider egentligen men fisket i slutet av maj har nästan blivit en tradition för oss. Två år i rad på exakt samma datum har jag och min vapendragare Peter varit här och upplevt ett magiskt torrflugefiske. Danican har kläckt och det i massor, sådana där kläckningar som jag bara hört talas om och önskat att man skall få vara med om. Så efter många års försök med att pricka in en massiv danica kläckning så har vi nu gjort det i två år på raken. Regnbågarna här håller absolut toppklass och under senaste passet här så lurade Peter upp en av de vackraste regnbågar jag sett. De är så de skall se ut och lägg sedan till att de är ena riktiga krutpaket att få på, ja Norrefors har verkligen fin fisk. Utöver regnbågen så lurar det en hel del öring här också. Öringen är lite extra speciell åtminstone för mig. Man stöter sällan på dem i denna storleken i vatten här omkring men i Norrefors så finns chansen att kroka på öringar på upp till 5 kg.

Ett av de mest galna minnena jag har från Norrefors handlar om just öring. Förra året så landade jag en helt makalös öring på över 3 kg. Otroligt vacker fisk och vad jag fick höra var de en fisk som gått där länge men som inte hade blivit fångad tidigare. Under årets tur och i de sista kastet för dagen så suger samma öring i sig min stora danica imitation. Jag lyckas landa den och vi inser att det är samma fisk som jag fick förra året. Efter att ha jämfört flera bilder så kan vi se att prickarna är identiska.

Helt otroligt egentligen och en helt magisk fisk. Att sedan kunna ta den på torrfluga gör hela upplevelsen, ja de är helt otroligt egentligen. Det visar också att catch and release verkligen fungerar om man gör det på rätt sätt.

På min och Peters gemensamma YouTube kanal ”Every Fish Counts” kan ni se fisket från dessa fantastiska dagar.

Norrefors 
Strömmande vatten samt 2 dammar
En camp med makalös natur, belägen ca 15 km norr om Karlshamn i Blekinge.
Ett enastående strömfiske i Karlshamns Dricksvatten – Mieån, fylld med regnbåge – öring finnes och skall varsamt återutsättas.
Fisket är baserat på flugfiske men då hela Campen hyras så går det bra med spinnfiske i dammarna.
Fisket sker i grupper om 12 personer, inkluderar fiske och vardera 4 fiskar – möjligheter till övernattning finnes.
Enskilt fiske aviseras på så kallad öppen dag – se bokningslistorna – eller kolla på Facebook – Camp Mayfly
CAMP MAYFLY

Bokning campmayfly@telia.com – kort varsel på mob 0706-960717

Novascottia Eventcenter

Ett för nytt vatten intill detta året och ett vatten som jag tror har otrolig potential till att bli ett av Sveriges bästa put and take vatten. Novascottias dammar ligger i Gottåsa. Gottåsa hittar mellan Växjö och Ljungby några mil ifrån Småländska Tingsryd. I dessa dammar som är gamla stenbrott har fisken alla förutsättningar att må bra. Det finns grundare delar men överlag så är det djupt, riktigt djupt på sina ställen. Vi körde runt lite med vår Deeper under ett av våra besök här och hittade djup på 14 meter. Så när sommarvärmen når sin topp så har fisken det ändå svalt och bra nere på djupet. I dammarna finns det 3 olika laxerade arter, regnbåge, öring och lax (Gullspång).

Så bara tanken på att man kan ta en ”trippel” kittlar ju lite extra när man kommer hit. Under året har jag hunnit med tre besök och det har varit olika resultat varje gång. Ena gången, var det regnbågen som var på hugget, andra gången lax och tredje gången öring. Så det är verkligen spännande när det hugger då man aldrig kan vara riktigt säker på vad det är som man har på kroken. Det är mycket mindre fisk i dammarna av framförallt lax och öring. Mycket av fisken är runt 2-4 hg och fantastiskt fina och få dessa bara växa till sig lite så kan det bli grymt häftigt här. För det bokstavligen kryllar av fisk i dammarna. Jag ser bara framför mig om något år ett vatten som kryllar av kilos öringar och laxar i perfekt kondition med hela och fina fenor. Ja de kan verkligen bli något utöver de vanliga.

Under en av turerna hit när jag och Peter besökte Gottåsa en riktigt varm försommar dag så tog vi förmodligen ett mängdrekord. Totalt var vi i kontakt med över 80 fiskar och kunde väl landa ca hälften av dem, helt otroligt egentligen. Värt att nämna är att nästan alla av dem fångades på torrfluga, under en massiv kläckning av Danican. Vi prickade in en sådan igen, bara de är rätt fantastiskt. Även om det är mycket mindre fisk här så simmar det också en del större bland dessa fiskarna. Jag lyckades landa en väldigt vacker öring här under min andra tur här, en sådan där riktig ”omslagsöring”. Närmare 2 kilo öring i håven och lyckan var total, jag minns att jag var helt skakig efter vi släppt tillbaka fisken.

Jag fick ta någon minut och bara sätta mig ned och försöka smälta denna magnifika fisken innan jag kunde återgå till kastandet.

Under min tredje tur så var det Peter som briljerade. Vi fiskade denna gången från båt och det gav oss en stor fördel då dammarna bokstavligen kokade av vak och vi kunde nå de flesta från vår ”mobila” position. Bara det att fiska från båt i ett put and take vatten är lite lyxigt. Men som sagt Peter var i högform och plockade fisk efter fisk på sina fina danica imitationer. Även jag landade ett 20- tal fisk men Peter var snäppet värre och kunde också landa en till sådan där magisk öring på över kilot på torrfluga. En gul/guldig fisk som verkligen strålade i det gassande solskenet den dagen.

Peter var också på vippen att fånga sin kanske livs regnbåge denna dagen också. För från ingenstans mitt ute i dammen sögs hans fluga ned och mothugget satt perfekt. Vi såg direkt att detta var en bättre fisk och Peter kunde inte göra mycket åt fisken som stångades och drog sig ned mot djupet. Vid ett tillfälle var den framme vid båten och vände och det var en kanonfin regnbåge. Urstark och minst 3 kg i topp kondition. Men den vägrade ge sig och rätt var det var så small tafsen av. Antiklimax utan dess like och vi var nog båda lika besvikna över att inte kunna landa den fisken. Men så är fisket, ibland är det tufft och det är ju alltid de största fiskar man tappar, eller hur.

Även om anläggningen är relativt nystartad så märker man att Martin och Sanna har stora visioner och rätt tänk. De vill satsa på fisk av god kvalité med hela fina fenor framför stora ”pelletsgrisar”. Anläggningen är fanatiskt fin och verkligen inget ställe som man behöver trängas på även om de skulle vara flera andra fiskare där.


Kika in på NovaScottias Facebook-sida för mer information.

Ett svar på ”Mina Favoritvatten del 3

  1. Pingback: Flugfiskaren i Småland - Mina favoritvatten del tre! | FishEco

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *