Mayfly Madness – Norrefors

Mayfly Madness, Danica kläckningen en av årets höjdpunkter som lockar upp de allra största fiskarna till ytan för att kalasa på denna välskapta insekten. Jag har under flera år haft förtvivlat svårt att pricka in dessa tider när Danican kläcker. När man inte har obegränsat med tid och kan ge sig ut precis när som helst så blir det ofta att man får chansa och hoppas att man prickar en sådan dag. Visst har jag sett Danica på ytan och små kläckningar men de där stora kläckningarna som man ofta läser om när fisken blir helt tokig och bokstavligen slänger sig över insekterna har jag aldrig varit med om. Inte förens idag.

Jag och min vapendragare Peter hade siktet inställt på Norrefors denna dag, som drivs av Tommy på Camp Mayfly. Norrefors har jag besökt flera gånger tidigare och det är ett av mina absoluta favoritvatten. Här har man en sådan alldeles lagom bred strämsträcka med både snabbare vatten och mer lugnflyt, vill man hellre fiska i stilla vatten så finns det också två dammar att fiska i.

Peter och jag hade på förhand bestämt att vi denna dag skulle satsa på torrfluga, vi skulle gå ”all in” på torrt och försöka landa åtminstone en fisk på torrt innan dagen var slut. Peter hämtade upp mig direkt efter jobbet, slutade kl 12 denna dag, pga av permittering under rådande förhållanden i världen. Vi skulle vara på plats efter 14 så vi visste att vi inte hade en hel dags fiske men likväl ett antal fina fisketimmar framför oss. Väl framme vid Norrefors så möts vi av en bekant syn, den stora träskulpturen som föreställer en dagslända – Mayfly. Jerry som jobbar på anläggningen möter upp oss och berättar att det är gott om fisk i dammarna och fisket har varit riktigt bra sista veckorna. Det suger i fisketarmen nu och vi börjar snabbt rigga våra spön, jag laddar 3 spön, nymfspö, streamerspö och ett för torrflugor. Målet för dagen är torrflugefisket men de andra spöna laddas utifall att vaken skulle utebli. Vid fiske efter regnbåge och öring brukar jag oftast ha minst två spön färdigriggade. Oftast ett spö med flytlina och ett med en snabbsjunkande lina. Stå fisken djupt och det är svårfiskat med lite aktivitet så åker oftast spöet med den snabbsjunkande linan fram. Är det däremot vakande fisk eller mycket aktivitet så fiskar jag oftast nära ytan med torrfluga eller nymf och då använder jag flytlina.

Vi märker snabbt flera vak och plötsligt ser vi stora insekter runt oss, kan de vara en danica. Jo visst är det de, nu börjar vi kolla på ytan och vi ser nu flera av dessa vackra skapelser på vattenytan. Det är danica som fiskarna kalasa på, helt otroligt vi har äntligen prickat rätt, fiske under en Danica kläckning. Valet blir snabbt självklart, det blir torrflugespöet och jag binder snabbt på en danica imitation.

Jag har sett några fina vak precis efter en mindre ström, precis i bakvattnet efter strömmen, ett sådant typiskt ställe där det ofta står fisk. Det dröjer inte många minuter förens flugspöet står i en härlig böj. Fisken är stark som alltid vid Camp Mayflys anläggningar, starka och i fin kondition. Två kast senare så är det dags igen och vi har bara precis börjat fiska. Dagens mål med att fånga fisk på torrfluga är redan uppnått, klockan är inte ens 15.00 ännu, ledig från jobbet, solen skiner och fisken vakar. Man kan ha det sämre.

Danica kläckningen bara ökar och snart svärmar de ovanför våra huvuden och stora sländor ligger på ytan till fiskens förtjusning. För mig som aldrig tidigare upplevt en kläckning likt detta så är det verkligen som alla skriver, helt magiskt. Sländorna är inte bara vackra att titta på de får igång fisken och det vakar nästan överallt. Peter och jag som inte ens kommit förbi första dammen ännu, fortsätter fiska oss runt och överallt finns de vakande fisk att kasta på. Nu har de dock blivit mer kräsna och om det beror på att det finns så mycket av den naturliga födan att äta eller inte vet jag inte men våra flugor dissar de oftast, vi missar några hugg emellanåt men lyckas inte kroka något nu. Vi testar olika flugor både stora och små, vi går över till sjunklinor och boobys men inte heller där har vi någon lycka utan endast följare.

Precis mellan två öar ser jag en fisk som vakar frekvent nu och jag återgår till att fiska torrt och lägger ut flera kast mot den vakande fisken. Till slut slits flugan ned under ytan, mothugg och fisken sitter. Jag känner ganska snabbt att det är en tyngre fisk, kraftiga huvudskakningar nästan likt en gädda. Inga kraftiga rusningar, börjar tveka det känns inte som en regnbåge. Fisken bara går men vägrar komma upp till ytan, spöet gungar tungt. Efter någon minut kan jag skymta fisken genom ytan, det är en öring. En enorm öring, pulsen ökar och tankarna i huvudet börjar nu ploppa upp, ”låt mig inte tappa fisken” ” var jag noggrann med knuten”. Jag vet att jag inte fegade med tafsen, spets på 0.23 borde göra jobbet. Jag ropar på Peter som kommer rusande och nästan lika chockad han över fiskens storlek tar han upp kameran och börjar filma. Fisken glider nu fint in mot land och jag får fösa in fisken i min ganska underdimensionerade håv. Ett riskfyllt moment men de går vägen, en smällfet och helt fantastisk öring som knappt får plats i håven är landad. Jag saknar ord och både Peter och jag är helt lyriska, vilken fisk den måste väga närmare 4-5 kg rent guld. En sådan vacker skapelse måste vi snabbt få tillbaka i vattnet igen så vi knäpper lite snabba bilder utan att ta den från vattnet, vi väger eller mäter den inte. Allt för att den skall få återgå så snabbt som möjligt igen. Helt magiskt och majestätiskt simmar den vackra prickiga öring piggt tillbaka igen.

Jag får sätta mig ned en stund för att försöka smälta denna drömfångst, öring är alltid lite speciellt för mig och även att man vet att det finns öring här så är det inget man räknar med då regnbåge är den klart dominerande arten. Så att få en öring av denna kalibern det är bara helt fantastiskt. Jag fick berättat för mig senare att en öring av denna storlek sattes ut för ca 2 år sedan, den måste ätit upp sig en del under dessa åren dock och den har aldrig tidigare fångats, rätt häftigt.

Nu kunde väl knappt dagen bli bättre tänkte man men vi hade ju flera timmars fiske kvar, vi hade i stort sett bara börjat och Peter väntade fortfarande på sin första fisk. Vi vandrade nu vidare mot vad jag anser är det trevligaste här, nämligen strömsträckan.

Vi började fiska i poolen som kallas för ”bananen” en lite längre pool med lite mer lugnflyt, här brukar det stå mycket fisk. Vi ser snabbt vakande fisk, Peter och jag har förmånen att vara helt ensamma på anläggningen denna dag så vi känner ingen stress alls. När den gått upp flera gånger på rad så känner vi att det är dags att göra ett försök. Jag låter Peter få chansen på denna, Peter är duktig flugfiskare men fortfarande relativt ny när det kommer till torrflugefisket. Det som är så trevligt när vi fiskar tillsammans är att ingen av oss ser det som någon tävling på något vis om vem som får mest fisk eller störst. Man gläds åt den andres fångst och vi hjälper varandra med ta foton på fångsten. Det är för mig det bästa med att ha en fiskekamrat, att dela glädjen. Nu ville jag självklart att Peter skulle kunna landa denna fisken så jag försöker guida honom och det dröjer inte länge innan hans fluga försvinner ned under ytan. Första hugget men mothugget sitter inte. Det är lite av en konst att behärska torrflugefisket och veta när man skall sätta mothugget, man blir många gånger allt för ivrig och skall helst vänta så där perfekt länge så att fisken hinner ta flugan ordentligt men inte för länge så den hinner spotta ut den. Det är något som brukar sitta instinktivt efter man lyckats kroka lite fisk på torrt men inte alls en självklarhet.

Peter kastar snabbt ut flugan igen och snart så hugger det igen, nu sitter fisken men det blir inte långvarigt då den släpper ganska omgående. Nu är det nära. Vi ser ytterligare en fisk som vakar på andra sidan strömmen och eftersom det inte är brett här är det inga konstigheter att nå dit, visst är det en del träd och annat bakom ryggen så man får rollkasta lite ibland för att komma åt men Peter få ut ett perfekt kast och fisken kan inte motstå hans fluga. Nu väntar han precis så där perfekt länge, mothugget sitter och fisken rusar fram och tillbaka i poolen. Det blir snabbt tydligt att det är en större fisk Peter krokat. Med gemensamma krafter kan vi landa den grova regnbåge i vår lilla håv och Peter kan stoltsera med en regnbåge på drygt 4 kg fångad på torrfluga, inte fy skam. En fantastisk fisk i topp kondition som får simma tillbaka igen, de får för övrigt alla fiskar vi fångar göra denna dagen.

Vi vandrar nedströms och överallt längst strömmen är det fina ståndplatser och jag prövar att nymfa av ett par av sträckorna men utan framgång. Vi stannar till vid en av de sista poolerna, här ser vi flera fiskar som vakar. Peter lyckas snabbt kroka en regnbåge som stod precis under en nedhängande björk men tyvärr går även denna fisken loss. Vaken avtar något och Peter prövar ett av sina ”ess” i rockärmen den så kallade ”Bronsflugan” en fluga som en duktig flugfiskare, Magnus Augustinsson kommit på. Nästan omgående står Peter med spöböj och kan landa både en och två regnbågar här.

Vi var nu återigen på väg tillbaka mot dammarna för att köra de sista timmarnas fiske här. Men vi stannar snart till vid en av poolerna då vi ser flera fina vak här. Det är en ganska liten och smal del av strömmen och inte så lättkastat. Peter tycker det är min tur nu och låter mig försöka på denna fisken. Peter tar fram kameran medan jag på knän närmar mig vattnet, jag rollar ut ett kast i närheten av vaket och låter flugan flyta med, en stor Danica imitation. Inget händer, – Du måste närmare andra sidan säger Peter. Jag rollar ut flugan ytterligare några decimeter, men inget händer i denna driften heller. Rollar ut flugan ytterligare några decimeter. – Ja precis där säger Peter. En sekund senare sugs flugan ned under ytan, mothugg och fisken sitter. En urstark regnbåge rusar och plaskar vilt i denna lilla poolen och ännu en gång märker jag att jag har en alldeles för liten håv för fiskar av denna kalibern. Efter några misslyckade håvförsök kan jag till slut landa en kanonfin regnbåge. Det är ett helt magiskt torrflugefiske vi upplever denna dag.

Uppe vid dammarna sätter vi oss ned med lite mat och varsin alkoholfri öl och bara njuter av det vi nu upplever. Klockan är runt 8 på kvällen och solen är på väg ned och det vakar för fullt överallt. De är sådana här kvällar man kan minnas tillbaka till under kalla ruskiga dagar i vinter.

Nu kan vi inte hålla oss längre vi måste börja kasta igen, streamerflugor och nymfer är lagda åt sidan nu är det torrflugefiske som gäller. Vi båda kör med stora danica imitationer och vi försöker prickkasta på vakande fisk. Flugan låter vi oftast ligga helt stilla eller endast ta hem den väldigt sakta. Jag börjar kasta på en fisk som vakat hela dagen känns det som. Det har varit frekventa vak väldigt nära land i en av dammarna och jag står en bit upp på land och lägger flugan i närheten av där vaken varit. Det tar inte många sekunder innan flugan försvinner i ett explosivt hugg, ingen tvekan där inte och fisk på igen. Fisken rusar som en galning och tömmer hela rullen på lina och en bit ut på backingen. Medan jag drillar fisken så fortsätter vaken att hagla runt omkring oss. Det är en riktig vakfest och vi står och drillar fisk i parti och minut. Vi hade tänkt att komma iväg tidigare men det gick inte att åka härifrån inte under detta fantastiska fiske som vi just nu upplevde, vem vet när eller om vi kommer uppleva något liknande. De sista två timmarna av kvällen drillar vi fisk nästan konstant och torrflugefisket är helt fantastiskt.

När solen helt gått ner och vi knappt kan se något längre packar vi ihop för dagen och kan konstatera att vi har fått flera fina minnen som vi kan se tillbaka på under de mörka och kalla vintermånaderna. Stort tack för till Tommy och Camp Mayfly för ett fantastiskt fiske, vi kommer snart tillbaka.

Tips för torrflugefiske efter grov fisk

Lämpligt spö i klass 5 eller 6 och runt 9 fot fungerar bra. Fiska med taperad tafs och gärna minst en spölängd, använd inte för tunn spets, jag brukar använda kvalitétstafsar. Normalt sett när jag fiskar torrt så använder jag en spets på runt 0.13-0.15 men när jag vet att det går väldigt grov fisk i vattnet så fiskar jag sällan under 0.18. Skulle fisken trots bra presentation strunta i flugorna testa jag att gå ned i dimension till 0.16. Linan är av typen presentations lina som har en kortare klump, inget för längre kast utan för att kunna presentera flugorna på bästa sätt. En annan viktig detalj som underlättar är en bra håv. En mellanstor håv med djupt och knutlöst nät.

Norrefors
Strömmande vatten samt 2 dammar
En camp med makalös natur, belägen ca 15 km norr om Karlshamn i Blekinge.
Ett enastående strömfiske i Karlshamns Dricksvatten – Mieån, fylld med regnbåge – öring finnes och skall varsamt återutsättas.
Fisket är baserat på flugfiske men då hela Campen hyras så går det bra med spinnfiske i dammarna.
Fisket sker i grupper om 12 personer, inkluderar fiske och vardera 4 fiskar – möjligheter till övernattning finnes.
Enskilt fiske aviseras på så kallad öppen dag – se bokningslistorna – eller kolla på Facebook – Camp Mayfly
CAMP MAYFLY

Bokning campmayfly@telia.com – kort varsel på mob 0706-960717

Jag nämnde ju också några gånger att Peter filmade under dagen. Det gjorde vi båda och håller på i detta nu att gå igenom allt material. Hela filmen kommer vi släppa på vår nya gemensamma kanal på youtube som heter ”Every Fish Counts
Men för er som vill se lite teasers inför denna filmen har jag lagt upp 2 kortare klipp på min kanal.

https://www.youtube.com/watch?v=iry08cTGBGE

https://www.youtube.com/watch?v=-yVDOWvDZh0&t=4s


Ett svar på ”Mayfly Madness – Norrefors

  1. Pingback: Aprilfiske i Norrefors | Flugfiskaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *