Gäddfabriken 2020

Gäddfabriken i Bergkvara som ”min” förening Torsåsbygdens Sportfiskeklubb driver och ansvarar för har jag skrivit många gånger om tidigare.

Gäddfabriken tillsammans med vår gäddfestival är våra två stora höjdpunkter varje år och det vi jobbar mest med tillsammans med ungdomsverksamhet. Vår gäddfabrik skiljer sig från de traditionella gäddfabrikerna, då vi har en utgrävd damm och inte en vanlig våtmark. Dammen grävdes ut för 7 år sedan och är utformad så det skall vara optimala förutsättningar för att vara en lekplats åt gäddor. Den är lika stor som en halv fotbollsplan ungefär och gäddorna som leker här är fiskar som vi har fiskat upp och satt in här. Dammen drivs med två stora pumpar och dammen ligger i anslutning till en kanal som leder ut i havet, pumparna tar vatten från kanalen och pumpar hela tiden in nytt friskt vatten. Vi sätter in ca 20 gäddor, hälften honor och hälften hanar.

Efter leken släpps de ut i havet igen och vi fångar in dem med hjälp av ryssjor. Sedan börjar väntan på att äggen kläcks och att det skall bli gäddyngel. Vi låter sedan gäddorna gå här inne en tid så att de når en längd på ca 4-6 cm. De är då så pass stora att de klara sig förbi många i vanliga fall farliga hinder så som spigg mm. Det är det som är den stora skillnaden med vår gäddfabrik, gäddorna är större när de släpps ut och vi får på det viset en högre överlevnadsprocent. Kortfattat är det det så vår gäddfabrik fungerar, vill man veta mer så gjorde jag en youtube video häromåret med mycket information.

Det är dock väldigt mycket jobb och slit med denna typen av fabrik och man behöver eldsjälar och tid för att ro i land ett sådant projekt. Vissa år har resultaten inte alls varit vad vi önskat och det är mycket man inte kan styra över som vädret förra året då det kom en plötslig köldknäpp och troligen stördes leken av detta och gav oss ett klent resultat.

Detta året som är ett mycket speciellt år särskilt med tanke på pandemin som härjar har dock givit en del av oss lite mer tid att jobba extra med gäddfabriken. Hans Brolin och Sören Börjesson är herrarna som ansvarar för gäddfabriken och har lagt ned massor av tid genom åren på den. Så också även detta år men detta året har jag och Peter Svensson kunnat hjälpa till på ett helt annat sätt.

Jag har ju detta året varit permiterad pga av det här förbaskade viruset och det har givit mig lite mer fritid som jag kunna lägga på gädfabriken. Det innebär räfsning, koll av pumpar, koll av ryssjor och hålla koll så att allting fungerar och att det inte sker något tjuvfiske eller annan förstörelse. Vid min sida har jag oftast haft mina barn Siri och Sam, även min fru Åsa har varit med mycket och det är fantastiskt kul att visa dem detta och se hur de intresserat sig för gäddorna.

Dottern har slitit med räfsning och plockat i de stora gäddorna när de skall ut igen, helt orädd för hon vet att de måste göras för att vi skall få fram nya gäddor. Nu har ju jag självklart påverkat dem med mitt intresse men det glädjer mig ändå så väldigt mycket att se deras förståelse för hur viktig gäddan är och vikten av fiskevård. Det är en annan viktig del med vår gäddfabrik som jag anser, att förmedla information till folk i allmänhet som inte har den kunskapen eller vet att gäddorna verkligen behövs i våra vatten för att upprätthålla den obalans som råder i havet nu.

För drygt 2 veckor sedan hade vi börjat se de första gäddynglen och nu hade det blivit dags att släppa ut dem. Väderförhållandena har varit goda och vi fick i bra antal med gäddor i tid så förhoppningarna var höga, det enda som varit lite oroande är att vi hade sett väldigt få yngel. Förhoppningsvis gömmer de sig i gräset och vassen.

När vi tömmer gäddfabriken på vatten så gör vi det stegvis, vi släpper loss bräda efter bräda som stoppar vattnet från att rinna ut i kanalen. Ifrån gädfabriken går det en ränna som leder till en stor vattenbalja. Här landar ynglen för att sedan håvas upp, räknas och sättas ned i kanalen. Första dagen så får vi endast 22 gäddyngel, en oroande siffra då det brukar ge en indikation på hur många yngel det kommer bli. Dag 2 är Peter på plats och baljan är full av yngel. Han räknar nästan 300 gäddyngel, nu börjar det likna något. Vårt bästa år hittils har vi satt ut 4500 gäddyngel och dit har vi en bra bit fortfarande.

Dag 3 och det är endast ett fåtal yngel i baljan, totalt är vi uppe i runt 400 st. På kvällen skulle jag träffa Hans och Sören vid gäddfabriken för att diskutera lite hur mycket vi skall sänka på vattnet i dammen för att se om vi kan få ut mer yngel. När jag kommer dit så har de plockat bort baljan och börjat släppa allt vatten från fabriken, detta tar mer än ett dygn så de kommer att rinna ett bra tag. Hans och Sören verkade rätt nedstämda över det skrala resultatet. Så de tyckte det bästa var att släppa allt på en gång. Det skulle visa sig vara en bra idé för helt plötsligt när jag går och kikar i kanalen så ser jag flera gäddyngel, jag ser gäddyngel överallt. Hasse och Sören tror knappt sina ögon och nu är det helt andra känslor. Där vattnet rinner ned från fabriken sätter jag ned en av våra fjärilshåvar och lyfter direkt upp över 30 st gäddyngel i håven. Jag fortsätter håva och i varje håvning är det över 30 gäddyngel, mer än så i vissa. Hela tiden forsar det ut gäddyngel och de är överallt.

Helt fantastiskt och totalt kan vi räkna uppemot 4000 gäddyngel och då är det ändå massor med yngel som vi inte hinner räkna. Det är nästan magiskt och detta är belöningen för allt slit man lagt ned på gäddfabriken. Vi är kvar i flera timmar och det är gäddyngel överallt, det enda som jag kan vara lite ledsen över är att inte fler medlemar kunde se det vi fick se denna kväll. Jag och Sören dröjer oss kvar ytterliggare någon timma efter Hasse gått och se till att inte fåglarna skall komma dit innan gäddorna har hunnit simma ut och tagit skydd i kanalen. När det är dags att bege sig hemåt har det avtagit med antal gäddyngel men de kommer fortfarande yngel hela tiden och lär säkerligen göra det under natten också.

Dagen efter detta så är vi på plats igen och dammen är nu nästan tömd och jag ser några enstaka gäddyngel till vilket borde betyda att de har gått ut gäddor under hela natten. Antalet gäddor vi har släppt ut är omöjligt att exakt svara på men vi uppskattar att det är minst 6000-7000 och det kan t om vara fler än så, det är faktiskt troligt att det är så men för att inte vara överdrivet optimistiska så säger vi runt 6000-7000 gäddyngel.
Helt fantastiskt och även om det endast är en bråkdel av dessa som blir vuxna individer så känns det som att vi har bidragit till att stärka vårt gäddbestånd här.

Every Fish Counts kan man verkligen säga här och det är för övrigt namnet på Peters och min nya Youtube-kanal som vi kommer jobba hårt med under året. , så håll utkik efter klipp från våra fiskeäventyr framöver.

Ett svar på ”Gäddfabriken 2020

  1. Pingback: Årskrönika 2020 | Flugfiskaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *