Nymf-fiske i Baltak

Så var det äntligen dags för mig att fiska i Sveriges förmodligen mest omtalade flugfiskevatten, Baltak. På min första tur hit fick jag sällskap av Jonas Olsson som varit här flera gånger tidigare. Jonas är precis hemkommen från Flugfiske-VM som detta året gick av stapeln i Italien och Sverige placerade sig på en imponerande 10:e placering.

Jonas som är en av de bästa flugfiskarna jag känner skulle idag visa mig hur man fiskar nymf som han och många andra som tävlingsfiskar gör. Jag kan vara ute och cykla här men jag tror att samlingsnamnet för det kallas Euronymphing. På Facebook har Jonas en sida som heter just Euro nymphing, gå in och kika där om ni vill få mer info om nymffisket och se schyssta bilder och andra tips. Hemligheten är egentligen ganska enkel. Fiska där fisken är, har stenkoll på din tafs och gör mothugg om tafsen stannar upp eller ändrar rörelse. Det gäller att hela tiden ha kontroll på dina prylar, vara uppmärksam och framförallt att läsa vattnet. Otroligt roligt när man väl fick kläm på det.

Baltak är som jag skrev tidigare ett välkänt vatten och sådana vatten brukar locka mycket folk. Så även idag om ändå förvånansvärt lite enligt Jonas för att vara en lördag. Vi var på plats runt 9 i Baltak och började vårt fiske i zon 3. Ett flertal fiskare var redan på plats och vi riggade i ordning våra prylar så snabbt vi kunde, ivriga om att göra våra första kast. Under natten hade det varit frost och det var fortfarande ganska rått i luften, runt 6-8 grader varmt. Det märks att hösten har tagit vid, den fuktiga luften och bladen på trädens grenar som börjar klä sig i mer mörka höstfärger.

Vi vandrade snabbt ner och möttes av två fina pooler. Jag började fiska ett fint parti precis innan en nacke. Jonas hade riggat upp mig med en färgad tafs i neongul och röd färg, för att lätt kunna se minsta lilla hugg. Jag hade en rejält förtyngd haröra i änden av tafsen i strl 12. När man fiskar så här så är det en fördel att ha ett ganska långt spö och hela tiden följa flugan när den studsar fram längs botten. Spöet håller man högt för att ha kontroll på flugan och djupet man fiskar, jag lyssnar på Jonas instruktioner som står bredvid och berättar hur jag skall hålla spöet och vad jag skall hålla koll på. Jag börjar lite trevande men får ganska snabbt till ett par hyfsade ”drifter”. Plötsligt stannar tafsen upp, det kan vara sten men det kan också vara fisk. Snabbt mothugg och fisk på. En väldigt pigg och stridbar regnbåge sitter på. En något nervös kamp med fisken då den första fisken alltid är lite speciell och viktig att få. Men det går bra och jag kan landa min första regnbåge i Baltak, en fisk i toppkondition och med all säkerhet en fisk som stått länge i strömmen att döma av fiskens färger. Första fisken landad som sagt och det tog ca 5 minuter. Välkommen till Baltak sa Jonas och ett bättre välkomnande kunde man knappast få.

Vi fortsatte att fiska oss uppströms och det fanns gott om fina ”spots” att fiska längs hela zon 3. Fisk överallt egentligen och flera fiskar kunde landas och lika många bommade hugg. Jag började behärska den här nymftekniken bättre och bättre och alla fiskar jag landande under dagen togs på nymf fiskad nära botten. Men Jonas är ju med i landslaget av en anledning och behärskar denna tekniken till fullo och det hände nog både en och två gånger att jag hade fiskat av en sträcka för att sedan låta Jonas fiska av den efter mig och mycket riktigt stod det fisk där som han krokade och som jag ”missat”.

Vi snackade även en hel del kring de här att läsa av vatten och Jonas som har fiskat mycket och i väldigt många olika vatten vet precis vart han skall hitta fisken. Många ställen som jag kanske vanligtvis går förbi i tron om att där står det inte fisk kan mycket väl vara värda att lägga tid på. Ett exempel kan vara som de var här i Baltak med lågt vattenstånd, en ganska strid ström och djup på kanske 30-40 cm. Just en sådan sträcka som kanske inte var längre än 20-30 meter där plockade Jonas 2-3 fiskar av bra storlek. Väldigt intressant att studera och jag lärde mig mycket under min resa till Baltak. Framförallt nymftekniken men också att läsa strömmande vatten bättre.

Till lunch grillade vi korv och tog skydd i den lilla boden vid parkeringen då himlen öppnade sig och regnet vräkte ned. Vi fortsatte att sedan fiska lite mer nedströms i zon 3 och där fanns flera fina sträckor, många platser som man kände igen från Johan Klingbergs fina fiskefilmer. Den berömda ruinpoolen fiskade vi inte så mycket i då det oftast var flera andra fiskare på plats där och de där med ”armbågsfiske” är inte riktigt min grej. Uppe vid odlingen var det också gott om fina platser som på hela sträckan egentligen och vid normalt vattenstånd så hade det varit ännu mer. Väl uppe vid odlingen lurade såklart Jonas upp ett par och jag tappade en riktigt fin fisk. Zon 2 är till större delen endast lugnflyt och här är vadfiske förbjudet. En riktigt fin sträcka för framförallt torrfluga men eftersom vaken och insekterna på ytan lös med sin frånvaro så fortsatte vi vårt fiske i zon 3 med våra lite tyngre flugor försedda med tungsten.

Framåt 18.00 så började det bli dags för hemfärd då vi har en bra bit att köra hemåt. Det har varit en intensiv dag med mycket fisk och mycket nya kunskaper. Baltak är ett fantastiskt vatten med fina fiskar och fiskesträckor som verkligen är en dröm för en flugfiskare oavsett om man vill fiska över eller under ytan.

Vill ni köra nymffiske på ”riktigt” som jag gjorde under dagen så behövs det egentligen inte särskilt mycket. Det går bra med en klassisk  5:a och 9 fot spö. Det viktiga är att man har koll på tafsen hela tiden, spöföringen och gör mothugg. Det finns gott om fina spön på marknaden som är lämpade för denna typen av fiske och ett som jag inom de närmaste lär klicka hem är Visions Nymphomaniac.  Det finns som både klass 3 och 4 och är 10 fot. Utrustningen jag använde för dagen var ett Vision Mag 10 fot i klass 5, fördelen är att spöet är längre än normalt vilket underlättar ditt nymffiske. Nackdelen är att det är ett ganska styvt spö, ett fantastisk spö för sjöfiske mm men till nymffiske vill man gärna ha ett mjukare spö gärna med mjuk topp och bra ryggrad, för att hantera tunna tafsar och stora fiskar. Som tafs så hade jag en vanlig taperad flugtafs på ca 2 meter, sedan en neongul nylonlina, särskilt gjort för tjecknymffiske på ca 40 cm och i änden av den en tippetring där jag band fast min spets som varierade men runt 50 cm i storlek 0.13 – 0.18. Linan jag hade var visions XO men då man oftast inte gör några längre kast så har det inte jättestor betydelse vad du kör med för lina. Man jobbar med tafsen som jag tidigare skrivit, ha stenkoll på den och vattendjup mm. Så pröva det, fiskar där fisken står och fiska djupt de kommer ge resultat.

2 svar på ”Nymf-fiske i Baltak

  1. Trevligt Reportage kul att läsa har själv fiskat i baltak sen det öppnade i början av 70 talet numer ett par gånger om året på grund av ett hårt fisketryck

  2. Pingback: Norrefors | Flugfiskaren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *