Trädgårdsfiske

 

DSC_0196-2

Rasta spöna

Inget fiske denna söndagen, men jag luftade lite av prylarna ändå. Jag får frågor då och då vad jag använder och vad jag rekommenderar för spön till olika typer av fiske. Detta med spön är väldigt individuellt och alla har vi olika kaststilar, linorna skall lira ihop med spöna och det är inte helt lätt idag med tanke på dagens AFTM djungel. En WF5 passar inte alltid perfekt till ett klass 5 spö men det man kan säga åtminstone är att köper du en lina från vilket märke som helst så passar det med motsvarande spö med samma märke med samma nr (klass). T ex  har du ett Vision #5 spö så skall det lira ihop med en Vision lina #5. Men jag skall inte fördjupa mig mer i detta just nu, på min sida finns en flik som heter ”Flugfiskeskolan” där finns det mycket att läsa om spön, linor och AFTM.

Jag har ett antal olika spön för olika fisken antagligen alldeles för många, alltid väldigt svårt att förklara för de som inte är så insatta i flugfiske varför jag behöver så många spön. Men de är som jag skrev tidigare. Jag använder olika spön till olika fiske och sedan är man kanske rätt prylgalen som flugfiskefantast.

Spöna som jag luftade idag är ett Vision Glassic, Loop AEG och ett Scott Radian. Jag har haft många spön genom åren som jag gillat mer och mindre, några är kvar och några har sålts vidare. Men dessa spöna som jag skall berätta mer om nu är tre st jag använder relativt mycket och som lär användas under en lång tid framöver.

DSC_0238

Loop AEG

Mitt Loop AEG spö är 9 fot och en klass 5. Ett spö som jag köpte genom Edgeforum. Ett mediumsnabbt spö med ett lite annorlunda handtag, en slags gummi och kork mix för bättre grepp. Spöet har en del schyssta detaljer och tuben är dessutom också pimpad med en fisklogga. Jag blev snabbt förtjust i detta spöet då jag tycker det påminner mycket om Loop blue line spöet som jag ägde en gång i tiden.

DSC_0244

Handtaget på Loop AEG

Det fungerar som mitt allround/reserv spö numera till lite av varje. Till detta spöet använder jag en #5 Airflo superdri. Spöet har utgått numera och går endast att hitta begagnat.

DSC_0231

Scott Radian

Mitt senaste spö och mest ”exklusiva” spö är Scott Radian klass 6. Det är ett väldigt snabbt spö och det passar min kasstil perfekt. Till detta spöet använder jag en Rio Gold lina (flyt) #6 oftast. Men till regnbågsfisket med streamers så använder jag också en Airflo forty plus. Med denna linan tycker jag spöet får jobba ordentligt och spöet har kraften att bära ut denna tunga linan och levererar riktigt långa kast. Scott spöna är handbyggda och tillverkas i Colorado, USA. Finns att köpa hos Fishline.se

DSC_0226

Vision Glassic – Retro

Det tredje spöet som jag testade idag är mitt Vision Glassic klass 3/4. Detta spöet fick jag av min far i födelsedagspresent och det är förmodligen inget spö som jag själv hade gått och köpt. Anledningen till att jag skriver det är att jag alltid har varit lite tveksam till glasfiber. Men jag gillar det till mitt fiske i mindre strömmande vatten framförallt. Spöet har en retrokänsla med sin färg och framförallt för att det är ett glasfiber spö. Otroligt mjukt och långsam aktion. Det tar en stund innan man vänjer sig vid det men när man väl hittat rätt i kaststilen så är det riktigt skönt att kasta med och framförallt är det riktigt skoj att drilla fisk med.

DSC_0229

Det är inte gjort för några distanskast utan snarare för kosrta kast med mycket precision. På min youtubekanal finns en video där jag har fint fiske med detta spöet i Norrefors. Till spöet använder jag en gammal rulle som jag fyndade på en loppis och linan jag använder är en Guideline presentation #4. Vision glassic finns att köpa på fishline.se

Det var en presentation av några spön, har även en gäddpåk och sedan ett som jag använder till kustfisket men de fick vila idag, Det viktigaste är såklart inte utrustningen så länge du trivs med ditt spö så spelar det egentligen ingen roll vad det står på spöet.

Snart går jag på semester, en vecka kvar. KÄMPA!

Jag tänkte inleda min semester med en tur till Alsterån som börjar bli lite av en tradition. Sedan skall det bli några gäddturer med båten, den lilla öringbäcken skall besökas och sedan blir det lite put and take fiske. Men i september när jag har en vecka också så blir det äntligen dags för en fiskeresa norrut. Inte så långt men Malung skall vi till och utforska fisket som finns runt detta området. Var alldeles för länge sedan jag fiskade efter harr nu.

Förhoppningsvis skall vi få i pumpen i föreningens regnbågsdamm under semestern också. Vi gjorde också klart häromdagen att vi skall vara med i kommunes kultur och fritidsskola. Vi skall lära barnen lite om fiske, skall bli riktigt kul.

DSC_0224

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *