Alsterån

Vädergudarna lyssnade !

003

Vacker Alsteråöring

Den senaste veckan har de kommit mycket regn och suget efter att åka och fiska har ökat (är iofs alltid fiskesugen men ändå).

Min gode vän Jonas hörde av sig och undrade om jag skulle haka på han i helgen och fiska i Alsterån, självklart svarar jag. Vi hade bestämt att fiska i zon 6 en för mig helt outforskad sträcka. Jonas som kan dessa vatten mycket väl har såklart fiskat här tidigare och har bra koll på vart fisken står. Vill ni för övrigt få guidning i Alsterån så kan ni höra av er till Jonas så kan han säkerligen styra upp något jonas_olsson83@telia.com

005

Direkt när vi stiger ner i vattnet till zon 6 ser vi vakande fisk så jag knyter på en liten torrfluga och försöker lirka in kasten under nedhängande träd där fisken har vakat. Men fisket verkar föga intresserad av min fluga.  Jonas däremot som fiskar med nattsländepuppa och tjecknymf-metod fiskar av en ström precis efter en nacke. Redan i första kastet sitter hans första fisk för dagen. En vacker öring på runt ett halvkilo. Vi fiskar oss sedan uppåt och jag missar ett hugg på vägen upp och Jonas dra två små mindre ”äkta” alsteråöringar, dvs vild öring. Otroligt vackra små fiskar.

006

En av de större för dagen

Vi fiskade av zon 6 så långt upp vi kunde och sedan begav vi oss iväg neråt mot bilarna för lite välbehövlig fikapaus. Sedan fiskade vi i slutet av zon 6 precis vid gränsen till femman. Här är det en riktigt fin sträcka med lugnflyt och det var flera fiskar uppe och vakade. Jag testade med torrt men fick de inte till att stiga till mina flugor. De var svårt att avgöra vad de var de tog för något då vi inte såg några insekter men förmodligen var de fjädermygg som kläckte. Jag bommade ytterligare ett hugg nere vid nacken och den fisken small på ordentligt men lyckades dessvärre inte kroka den.

004

Zon 6 är verkligen annorlunda till skillnad från zon 2 och 3 som jag är mest bekant med. Ån har en mer vild karaktär här och det är mycket strömmande partier som är perfekta för nymffisket men även en hel del lugnflyt. Terrängen är utmanande och man får klättra över stora nedfallna träd, ta sig fram genom tätvuxen skog och vada mycket. Är man mer bekväm så fiskar man zon 2 och 3 som ligger precis vid vägen men vill man ha mer utmaning pröva zon 6 för det kommer jag definitivt göra igen, förmodligen redan nästa gång jag åker tillbaka till ån. Får passa på att tacka Jonas för en kanondag och det var som vanligt mycket lärorikt.

002

Vansinnigt vackert vid zon 6

Fisket var lite trögt och vi fiskade av mycket fina platser där det borde stått fisk men förmodligen kan lågtrycket ha påverkat fisken negativt. Men fisk fick vi och forsätter det regna lite mer och vattennivån stiger ytterligare lite kan det bli riktigt, riktigt bra fiske här i sommar.

Skitfiske!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *